Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενταση διεργασιών με έμφαση την Κωνσταντινούπολη

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK) απέρριψε το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης CHP (σοσιαλδημοκρατικό) και IYI (νεοφιλελεύθερο) να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών της 31ης Μάρτη όχι μόνο στον μητροπολιτικό δήμο αλλά σε όλη την Περιφέρεια της Κωνσταντινούπολης και στους δήμους που περιλαμβάνει, όπως επίσης να ακυρωθούν τα αποτελέσματα των περσινών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών. Η προσφυγή CHP και IYI ήρθε μετά την προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών που αποφάσισε το YSK, ακυρώνοντας την εκλογή του (προερχόμενου από το CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου. Τα δύο κόμματα κατήγγειλαν ως ψευδείς τους ισχυρισμούς του κυβερνώντος ΑΚΡ περί εκτεταμένων παρατυπιών και υποστηρίζουν ότι αν τελικά αυτές αναγνωριστούν, τότε πρέπει να ακυρωθούν και τα υπόλοιπα εκλογικά αποτελέσματα.

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι ηγέτες του CHP και του IYI, Κεμάλ Κλιντσάρογλου και Μεράλ Αξενέρ, συναντήθηκαν ξανά για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους. Οπως εξήγησε ο πρώτος, «η ανταλλαγή απόψεων θα έπρεπε να αποτελεί παράδοση, όταν μάλιστα υπάρχουν τόσα προβλήματα (...) Μοιραστήκαμε απόψεις για εσωτερικά και διεθνή προβλήματα της Τουρκίας». Ενώ η Αξενέρ είπε ότι «μιλήσαμε για τη δικαιοσύνη, το νόμο και τη δημοκρατία».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος της χώρας Ρ. Τ. Ερντογάν διατηρεί σταθερά υψηλούς τους τόνους ενάντια σε όσους - ειδικά από το εξωτερικό - κατέκριναν την προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, αναφέροντας: «Αν όλοι κινητοποιούνται από την Ευρώπη έως την Αμερική για την εκλογή ενός δημάρχου, πιθανώς είναι δικαίωμά μας να αναζητήσουμε κι άλλα πράγματα που συμβαίνουν από πίσω».

  • Σε ληστεία παραπέμπουν - σύμφωνα με πολλά ΜΜΕ - οι συνθήκες θανάτου του 86χρονου Ελληνα Ζ. Π., κατοίκου της Ιμβρου, που βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του το βράδυ της Δευτέρας, δεμένος χειροπόδαρα στο κρεβάτι του. Τουρκικά δίκτυα μετέδωσαν ότι για την υπόθεση έγιναν ήδη τρεις προσαγωγές και μία σύλληψη.

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org