Copyright 2016 The Associated |
Η Ρουσέφ περιστοιχισμένη από υπουργούς της λίγο μετά την απόφαση της Γερουσίας |
Με 55 ψήφους υπέρ, 22 κατά και 2 αποχές η Γερουσία της Βραζιλίας (81 μέλη) αποφάσισε χτες, μετά από 20ωρη συνεδρίαση, να κινήσει τη διαδικασία μομφής κατά της Προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, για παράβαση του Συντάγματος, με την κατηγορία του «εγκλήματος ευθύνης» (νόμος 1079/1950) για παραποίηση των στοιχείων του προϋπολογισμού με στόχο εκλογικά οφέλη, ότι έπαιρνε χρήματα για κυβερνητικά προγράμματα από κρατικές τράπεζες. Η συγκεκριμένη διαδικασία χαρακτηρίζεται από το έως τώρα κυβερνητικό Κόμμα Εργατών και τους ελάχιστους συμμάχους που απέμειναν (ΚΚ της Βραζιλίας και 2 ακόμα κεντρώα κόμματα) πραξικόπημα, το οποίο προκλήθηκε από το πρώην σύμμαχο Κόμμα Δημοκρατικού Κινήματος Βραζιλίας και τις αντιδραστικές δυνάμεις, που ανέτρεψαν με αυτόν τον τρόπο μια εκλεγμένη Πρόεδρο. Το σίγουρο είναι ότι η αστική τάξη, τμήμα της οποίας εξυπηρέτησε και η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση από το 2001, των Λούλα και Ρουσέφ, παρά τα ψίχουλα στο λαό, φαίνεται πως θέλει να αλλάξει για την ώρα διαχειριστή, κάτι που θα βοηθήσει τη δεδομένη στιγμή την προσπάθεια ξεπεράσματος της κρίσης (ήδη σημειώνεται υποχώρηση γύρω στο 4% του ΑΕΠ), ρίχνοντας βεβαίως και πάλι τα βάρη στον εργαζόμενο λαό.
Με την έναρξη της διαδικασίας αποπομπής, η Ρουσέφ απομακρύνεται προσωρινά από το προεδρικό αξίωμα, για διάστημα 180 ημερών, ωσότου διεξαχθεί σε αυτό το διάστημα η δίκη. Εφόσον επικυρωθεί από τη Γερουσία η ενδεχόμενη καταδίκη της με τα 3/4 των μελών (δηλαδή, τουλάχιστον 54 γερουσιαστές), η Πρόεδρος αποπέμπεται οριστικά. Στο διάστημα αυτό αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου ο έως τώρα αντιπρόεδρος και ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικού Κινήματος, φιλελεύθερος πολιτικός, Μισέλ Τεμέρ, που η Ρουσέφ χαρακτηρίζει «προδότη». Επίσης, δήλωσε ότι «η πάλη για την αποκατάσταση της δημοκρατίας θα συνεχιστεί».
Πάντως, όπως ανακοινώθηκε, η Ρουσέφ δεν αντιμετωπίζει ποινικό αδίκημα αλλά «νομικό και διοικητικό», διατηρεί κάποια από τα προεδρικά προνόμια, όπως μισθό, δικαίωμα διαμονής στο προεδρικό μέγαρο και διάθεση προσωπικού για την υπεράσπισή της.
Ο πρόεδρος της Γερουσίας, Ρενάν Καλέιρος, που ο ίδιος προτίμησε να απόσχει, αμέσως μετά την απόφαση κάλεσε «σε ηρεμία στις δημόσιες εκδηλώσεις σε μια ιστορική στιγμή που θα πρέπει να είναι πάνω από κομματικά πάθη».
Από την άλλη, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας, Χοσέ Εντουάρντο Καρντόζο, που υπερασπίζεται την Ρουσέφ, μίλησε για πολιτική δίκη, όπου «δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες αλλά δικάζεται μια αθώα πολιτικός» και η όλη διαδικασία «συνιστά πλήγμα που αμαυρώνει την Ιστορία της χώρας».
Το τελευταίο διήμερο τόσο στην πρωτεύουσα Μπραζίλια όσο και σε άλλες μεγάλες πόλεις έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις υπέρ και κατά της Ρουσέφ, καταγράφοντας το διχασμό της κοινής γνώμης. Ωστόσο, αυτό που είναι κρίσιμο για το επόμενο διάστημα είναι η ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση και η πάλη του λαού σε ταξική κατεύθυνση, ενάντια συνολικά στη στρατηγική του κεφαλαίου, που είναι σίγουρο ότι θα εντείνει την επίθεσή του στα λαϊκά στρώματα ειδικά μετά το μεγάλο φαγοπότι των μονοπωλίων, τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο το φετινό καλοκαίρι.
Αμερικανικοί κολοσσοί «ακονίζουν τα νύχια τους»
ΑΝΟΪ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Μεγάλες στρατιωτικές βιομηχανίες συμμετέχουν σε ένα «συμπόσιο άμυνας» που, σύμφωνα με χτεσινό αποκλειστικό δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου «Ρόιτερς», πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Βιετνάμ. Το πρακτορείο συνδέει τη διοργάνωση με τη συζήτηση που δυναμώνει στις ΗΠΑ για την πιθανότητα πλήρους άρσης του αμερικανικού εμπάργκο όπλων στη συγκεκριμένη ασιατική χώρα και αναφέρει ότι σε αυτήν συμμετέχουν κολοσσοί όπως η «Μπόινγκ» και η «Λόκχιντ Μάρτιν».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, απαντώντας σε δικές του ερωτήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ σημείωσε ότι «καλωσορίζουμε την επίσπευση της πλήρους άρσης του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στο Βιετνάμ... (Αυτό) συμφωνεί με την ανάπτυξη της συνολικής εταιρικής σχέσης (μεταξύ των δύο πλευρών)... Επιδεικνύει εμπιστοσύνη ανάμεσά τους». Επίσης, πρόσθεσε πως το Βιετνάμ δεν έχει πρόθεση να διαμορφώσει στρατιωτικές συμμαχίες «ενάντια σε άλλες χώρες» και ακολουθεί πολιτική αυτοάμυνας. «Η απόκτηση αμυντικού εξοπλισμού από χώρες - εταίρους είναι (κάτι) εντελώς φυσιολογικό, σύμφωνο με μια πολιτική άμυνας που στηρίζει την ειρήνη».
Στο ίδιο δημοσίευμα, το αμερικανικό «Ρόιτερς» υπενθυμίζει ότι στο διάστημα 2011 - 2015, οι εισαγωγές όπλων στο Βιετνάμ αυξήθηκαν κατά 699% (!) σε σχέση με την πενταετία 2006 - 2010. Επιπλέον, συνδέει το «συμπόσιο άμυνας» και με την επίσημη επίσκεψη που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, θα ξεκινήσει στο Βιετνάμ την επόμενη Κυριακή.
Εκπρόσωποι της «Μπόινγκ» αλλά και της «Λόκχιντ Μάρτιν» επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή των εταιρειών στη συνάντηση. Η «Μπόινγκ» διευκρίνισε μάλιστα ότι θεωρεί πως θα μπορούσε να συνεισφέρει ειδικά στις ανάγκες μέσων επιτήρησης και αναγνώρισης που έχει το Βιετνάμ. Οπως είναι φυσικό, η ενίσχυση της δράσης αμερικανικών μονοπωλίων στην περιοχή δεν θα περάσει απαρατήρητη από ανταγωνιστές τους όπως π.χ. τις ρωσικές εταιρείες, που ούτως ή άλλως έχουν μακρόχρονη παρουσία στη «γειτονιά». Επιπλέον, οι εξελίξεις έχουν φυσικά και γεωπολιτικές διαστάσεις, καθώς η Ουάσιγκτον δυναμώνει τη διείσδυσή της στην περιφέρεια, κινήσεις που παρακολουθούν στενά η Κίνα και η Ρωσία.
ΝΤΟΧΑ.--
Ξεκίνησε χτες στην Ντόχα του Κατάρ η 7η υπουργική σύνοδος του Φόρουμ Συνεργασίας Κίνας - Αραβικών Χωρών (CASCF), με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας σε εμπόριο, οικονομία, πολιτισμό, τεχνολογία στο πλαίσιο της σινικής πρωτοβουλίας για τους «Δρόμους της Ζώνης του Μεταξιού».
Επικεφαλής της κινεζικής αντιπροσωπείας είναι ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι που συναντήθηκε χτες, λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου, με τον Καταριανό εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θανί, τον οποίο χαιρέτισε ως «εταίρο - κλειδί» στην προώθηση της σινικής πρωτοβουλίας για τους Δρόμους του Μεταξιού, που περνούν και από τις αραβικές χώρες.
Η υπουργική σύνοδος του φόρουμ CASCF θα επανεξετάσει το σχέδιο κοινών δράσεων και σχεδίων ανάπτυξης των μεταξύ τους σχέσεων για την επόμενη διετία. Προκάλεσε τη συμμετοχή περίπου 200 αξιωματούχων από σχεδόν όλες τις αραβικές χώρες και τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο γενικός γραμματέας του οποίου Ναμπίλ Ελ Αράμπι εξέφρασε την αισιοδοξία του για σημαντική ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα.
Η φετινή σύνοδος συμπίπτει με την 60ή επέτειο από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στην Κίνα και τις αραβικές χώρες.
Εξω από το χώρο της υπουργικής συνόδου είχε στηθεί εκθεσιακός χώρος με κινεζικά επιτεύγματα στον τομέα της τεχνολογίας (όπως το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης BeiDou), της παραγωγής Ενέργειας από πυρηνικούς σταθμούς και του εκσυγχρονισμού των σιδηροδρομικών μεταφορών με κινεζικές υπερταχείες.
Εν μέσω σποραδικών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ανάμεσα στο Αζερμπαϊτζάν και την Αρμενία, που έχουν ξεκινήσει από τις 2 Απρίλη, ανακοινώθηκε χτες από το ΥΠΕΞ της Ρωσίας (χωρίς να διαψεύδεται από τις δύο πλευρές) μια ενδεχόμενη συνάντηση στις 16 Μάη, στη Βιέννη, των Προέδρων των δύο χωρών, Ιλχάμ Αλίεφ και Σετρζ Σαρκσιάν αντίστοιχα. Η συνάντηση αυτή διοργανώνεται υπό την αιγίδα των συμπροέδρων Ρωσίας, ΗΠΑ, Γαλλίας της λεγόμενης Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).
Το σχήμα αυτό έχει αναλάβει τη διαμεσολάβηση ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν από το 1994 που τελείωσε ο πόλεμος στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, μιας και οι δύο χώρες δεν υπέγραψαν ποτέ συνθήκη ειρήνης. Βεβαίως, η αντιπαράθεση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, που βρίσκεται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν από την περίοδο της ΕΣΣΔ - με 150.000 Αρμένιους - και μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση ανακήρυξε την ανεξαρτησία του, είναι μέρος ενός ευρύτερου ανταγωνισμού σε όλο τον Καύκασο, που είναι πλούσιος ενεργειακά και ταυτόχρονα σημαντικό πέρασμα για τους αγωγούς στην περιοχή, ζήτημα για το οποίο ενδιαφέρονται πολλοί μονοπωλιακοί όμιλοι. Σε αυτό τον ανταγωνισμό ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Τουρκίας (που στηρίζει το Αζερμπαϊτζάν) και Ρωσίας, που «παίζει» και με την Αρμενία και με το Αζερμπαϊτζάν, είναι μπλεγμένοι οι λαοί της περιοχής.
Στη συνάντηση στη Βιέννη αναμένεται να συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, των ΗΠΑ, Τζον Κέρι και της Γαλλίας, Ζαν Μαρκ Ερο και σύμφωνα με την εκπρόσωπο Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζακχάροβα, θα επιδιωχθεί «να υπάρξει συντονισμός για να μειωθούν οι στρατιωτικές απειλές και να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης». Ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο σε αυτή τη φάση να επιτευχθεί κάποια συμφωνία ανάμεσα στις δυο εμπόλεμες πλευρές.