ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Μάη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Κινητοποιήσεις ενάντια στις αντεργατικές ανατροπές

Απορρίφθηκε η πρόταση μομφής Ρεπουμπλικανών και UDI

Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στη Μασσαλία
Από τις χτεσινές κινητοποιήσεις στη Μασσαλία
ΠΑΡΙΣΙ.--

Μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στις νέες φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης έγιναν και πάλι χτες σε Παρίσι και δεκάδες ακόμα πόλεις όλης της Γαλλίας, με τις αρχές να έχουν ακροβολίσει παντού δυνάμεις καταστολής που σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και άλλα «μέσα» κατά των διαδηλωτών.

Εργαζόμενοι και πολλοί νέοι βγήκαν στους δρόμους, καταγγέλλοντας τα μέτρα που διευκολύνουν κι άλλο τις απολύσεις, υπονομεύουν τις κλαδικές συμβάσεις, δίνουν στη μεγαλοεργοδοσία τη δυνατότητα να διαμορφώνει ωράρια και συνθήκες εργασίας ανάλογα με τα συμφέροντά της και τις «ειδικές συνθήκες» που σε κάθε φάση αντιμετωπίζει. Τα μέτρα για των οποίων την άμεση εφαρμογή η κυβέρνηση Ολάντ - Βαλς κατέφυγε στο άρθρο 49 παράγραφος 3 του Συντάγματος με το οποίο γίνεται να παρακαμφθεί η Βουλή και να περνάει μόνο μέσα από το υπουργικό συμβούλιο.

Στη Βουλή, νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε η συζήτηση της πρότασης μομφής που είχαν καταθέσει τα συντηρητικά κόμματα Ρεπουμπλικάνοι και UDI, δήθεν για να μπλοκάρουν την αξιοποίηση του άρθρου 49. 3 (σύμφωνα με το οποίο μόνο αν εγκριθεί πρόταση μομφής θα «πάγωνε» η εφαρμογή του νέου νόμου). Στην πραγματικότητα, βέβαια, δεν ήταν παρά μία ακόμα κίνηση κριτικής και εναντίωσης στην κυβέρνηση από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αργότερα, έγινε γνωστό ότι η πρόταση απορρίφθηκε, καθώς έλαβε μόνο 246 ψήφους, ενώ χρειάζονταν 288.

Κριτική στην κυβέρνηση για «έλλειψη τόλμης»

Ο βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων Κριστιάν Ζακόμπ, στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να εκφράσει το παράπονο του ντόπιου κεφαλαίου ότι «η Γαλλία υστερεί σε όλους τους δείκτες στην Ευρώπη», αλλά και να απευθύνει έκκληση στους διαφωνούντες (με την κυβέρνηση) σοσιαλιστές βουλευτές «να αναλάβουν τις ευθύνες τους». Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το UDI, με τον βουλευτή του Φιλίπ Βιζιέ να αποδοκιμάζει τους κυβερνώντες ότι «δεν έχετε πάρει τις τολμηρές αποφάσεις για να μειώσετε το έλλειμμα και να ελαφρυνθεί το χρέος», δηλαδή για να μειωθούν «βαρίδια» που δυσκολεύουν την ολόπλευρη ενίσχυση των ντόπιων μονοπωλίων.

Οι περισσότερες αναλύσεις εμφάνιζαν ως πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο η πρόταση μομφής να υπερψηφιστεί, δεδομένου τού ότι και οι διαφωνούντες σοσιαλιστές (λεγόμενοι «φροντέρ») μέχρι και προχτές δήλωναν στην πλειοψηφία τους ότι θα καταψήφιζαν την πρόταση μομφής της «δεξιάς».

Από τη μεριά του Μετώπου της Αριστεράς, ο βουλευτής του μεταλλαγμένου ΚΚ Γαλλίας (που συμμετέχει στο «Μέτωπο») Αντρέ Σασέν επανέλαβε ότι το κόμμα θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής, με το επιχείρημα ότι έτσι θα παρεμποδιστεί ο νέος νόμος. «Το νομοσχέδιο είναι απάντηση στις ακατάπαυστες απαιτήσεις των Βρυξελλών», ανέφερε ο ίδιος, επιβεβαιώνοντας ότι και αυτή η πολιτική δύναμη συμμετέχει ενεργά στην αθώωση ουσιαστικά της γαλλικής κυβέρνησης, συντασσόμενη με όσους ανησυχούν για τις λειψές πρωτοβουλίες υπέρ της «γαλλικής οικονομίας» (δηλαδή του γαλλικού κεφαλαίου).

ΣΥΡΙΑ
Με κλιμάκωση της επίθεσης απειλεί ο Ερντογάν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη μεθόριο Συρίας - Τουρκίας μετά και από τις χτεσινές απειλές του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να «καθαρίσει» τη συριακή μεριά των συνόρων με πρόσχημα τις επιθέσεις τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (που η Τουρκία χρηματοδότησε και ενίσχυσε μαζί με άλλους ιμπεριαλιστές).

Ο Ερντογάν σε ομιλία του στην Αγκυρα είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε λάβει την υποστήριξη που επιθυμούμε από τους συμμάχους μας, ιδίως από τις χώρες που διαθέτουν ένοπλες δυνάμεις στην περιοχή... Πόσο καιρό θα περιμένουμε τους συμμάχους μας ενώ οι συμπολίτες μας πέφτουν ως μάρτυρες; Επιτρέψτε μου να πω πως δεν θα διστάσουμε να πάρουμε μόνοι μας τα απαραίτητα μέτρα».

Οι νέες απειλές Ερντογάν έρχονται μετά την αποτυχία της κυβέρνησής του να πείσει τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους της να δημιουργήσουν κάποιες «ζώνες ασφαλείας» σε βάθος δεκάδων χιλιομέτρων επί του συριακού εδάφους, υποτίθεται για την ασφάλεια των «προσφύγων». Ωστόσο, απώτερος στόχος της τουρκικής αστικής τάξης είναι να προωθήσει στην περιοχή τα συμφέροντά της ενδεχομένως ακόμη και μέσω της κατάκτησης μέρους του εδάφους της γειτονικής χώρας, αποτρέποντας το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου αυτόνομου δυτικού Κουρδιστάν στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

Οι απειλές και τα σχέδια κλιμάκωσης της τουρκικής επίθεσης στη Συρία με πρόσχημα τους τζιχαντιστές θορύβησαν τον Ρώσο πρέσβη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Βλαντιμίρ Τζιζόφ, ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να μην ενδώσει στις απειλές του Ερντογάν. Οι «ζώνες ασφαλείας στη μεθόριο είναι πολύ πιθανό να γίνουν ζώνες προστασίας ένοπλων ισλαμιστών, ώστε να εξασφαλίσουν όπλα και άλλες προμήθειες», σημείωσε.

ΝΑΤΟικοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι απέφυγαν να αντιδράσουν άμεσα στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν έναντι της Δαμασκού, σημειώνοντας, υπό τον όρο της ανωνυμίας τους, πως η Τουρκία «έχει κλιμακώσει σημαντικά» το τελευταίο διάστημα τις ριπές πυροβολικού προς τη συριακή μεθόριο.

Το ίδιο 24ωρο, αναφέρθηκε πως μισθοφόροι της «Αλ Κάιντα», του «Μετώπου Αλ Νούσρα» και της οργάνωσης «Αχράρ αλ Σαμ» (που στηρίζονται από την Αγκυρα και τη Σαουδική Αραβία) κατέλαβαν χωριό Αλαουιτών στη Χομς της κεντρικής Συρίας.

Παράλληλα, φιλοκυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν θέσεις αντικαθεστωτικών σε μάχες που διεξήχθησαν βόρεια του Χαλεπιού, καθώς η κατάπαυση του πυρός στην πόλη έληξε από τη 1 π.μ. της Πέμπτης. Οι μάχες φέρεται πως επικεντρώθηκαν γύρω από την περιοχή Χανταράτ, που ελέγχεται από αντικαθεστωτικούς και θεωρείται σημαντική επειδή βρίσκεται κοντά στην τελευταία διαδρομή που οδηγεί στις ελεγχόμενες από την αντιπολίτευση περιοχές του Χαλεπιού.

Νέα κούρσα εξοπλισμών ΗΠΑ - Ρωσίας

Σε λειτουργία μπήκε τμήμα της ΝΑΤΟικής «αντιπυραυλικής ασπίδας» στη Ρουμανία

Την αναμενόμενη απάντηση της Ρωσίας έφερε η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν άμεσα στη διεύρυνση και εγκατάσταση της λεγόμενης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ανατολική Ευρώπη. Χτες, στη Ρουμανία, στη βάση Ντεσεβέλου, μπήκε και επίσημα σε λειτουργία ένα τμήμα της «ασπίδας», παρουσία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, Αμερικανών και Ρουμάνων αξιωματούχων.

Η λειτουργία του αμερικανικής κατασκευής ΝΑΤΟικού αντιπυραυλικού συστήματος στη Ρουμανία συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ρωσίας, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, και πρόσθεσε ότι «λαμβάνονται μέτρα ώστε να διασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο ασφάλειας για τη Ρωσία. Ο ίδιος ο Πρόεδρος (Βλαντιμίρ Πούτιν), επιτρέψτε μου να υπενθυμίσω, έχει επανειλημμένως θέσει το ερώτημα: Κατά ποίου λειτουργεί το σύστημα;». Το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ, βασισμένο σε αμερικανική τεχνολογία, ξεκίνησε το 2010 και έχει ως στόχο τη σταδιακή εγκατάσταση μονάδων αντιπυραυλικής άμυνας στην Ανατολική Ευρώπη και την Τουρκία.

Η βάση του Ντεσεβέλου κόστισε περί τα 800 εκατομμύρια δολάρια, φιλοξενεί κυρίως πυραύλους τύπου SM-2 και θα περιληφθεί επισήμως στο ΝΑΤΟικό οπλοστάσιο κατά τη σύνοδο της λυκοσυμμαχίας στη Βαρσοβία τον ερχόμενο Ιούλη.

Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2013 και εντάσσονται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του σχεδίου, έπειτα από την εγκατάσταση ενός ραντάρ στην Τουρκία και τεσσάρων πλοίων «Aegis» με αντιπυραυλικές ικανότητες στη Ρότα της Ισπανίας.

Πάντως, ο υφυπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γουέρκ, από τη ρουμανική βάση, ισχυρίστηκε ότι «το αμερικανικό Ευρωπαϊκό Αντιπυραυλικό Σύστημα δεν θα χρησιμοποιηθεί για τη μελλοντική άμυνα κατά ρωσικών πυραύλων» αλλά ...«στοχεύει στην αντιμετώπιση απειλών έξω από την ευρωατλαντική ζώνη», «φωτογραφίζοντας» την Ασία.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Δύναμης Στρατηγικών Πυραύλων της Ρωσίας, Σεργκέι Καρακάγιεφ, δήλωσε ότι η χώρα του παίρνει όλα τα μέτρα για να αντιμετωπίσει τα αμερικανικά σχέδια. Στα μέτρα που παίρνονται περιλαμβάνεται η ανάπτυξη νέων τύπων πυραύλων και συστημάτων μεταφοράς τους (για παράδειγμα, με ειδικά σιδηροδρομικά δίκτυα), με κύρια επιδίωξη τα σύγχρονα αυτά οπλικά συστήματα να μπορούν να διαπερνούν αυτήν τη λεγόμενη ασπίδα. Οπως τονίστηκε, στόχος είναι μέχρι το 2021 τα κινητά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων να είναι στην ίδια ποσότητα με τα σταθερά, που βέβαια θα εξακολουθούν να είναι μεγαλύτερης ισχύος.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Επικυρώθηκε η σοσιαλδημοκρατική σύμπραξη

Μετά και την ανακοίνωση των εσωτερικών δημοψηφισμάτων στο σοσιαλδημοκρατικό «Ποδέμος» και τη ρεφορμιστική Ενωμένη Αριστερά (όπου συμμετέχει το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) προχωράει η σύμπραξη των δύο σχηματισμών για τις επερχόμενες στις 26 Ιούλη εκλογές. Στο «Ποδέμος» το 98% των 144.569 συμμετεχόντων (περίπου το 35% όσων είχαν δικαίωμα ψήφου ως μέλη ή συμπαθούντες) και στην ΕΑ το 87,8% των 23.109 που πήραν μέρος ενέκριναν την εκλογική συνεργασία. Ειδικά στην ΕΑ το 10,5% τάχθηκε κατά, 1,6% επέλεξε το λευκό και διατυπώθηκαν από κάποια στελέχη σκέψεις για νέο δημοψήφισμα όταν γίνουν γνωστά όλα τα στοιχεία του προγράμματος συνεργασίας.

Πάντως, σήμερα πρέπει να κατατεθούν επίσημα οι υποψηφιότητες κομμάτων και συνασπισμών και έως την άλλη βδομάδα και τα ψηφοδέλτια, όπου γίνεται παζάρι για τις θέσεις, με την προσυμφωνία να κάνει λόγο για 6 προς 1.

Αν και το όλο εγχείρημα παρουσιάζεται ως το εργαλείο για να νικηθεί η δεξιά του Λαϊκού Κόμματος που δήθεν θα ωφελήσει τα λαϊκά στρώματα, πρόκειται για μια νέα προσπάθεια σοσιαλδημοκρατικής κοπής, που επιχειρεί να εγκλωβίσει λαϊκές δυνάμεις στις διαχειριστικές αυταπάτες ενός δήθεν «πιο δίκαιου και ανθρώπινου καπιταλισμού».

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Ξεκινούν οι εκδηλώσεις μνήμης για τη μέρα της Νάκμπα

Τη μέρα της Νάκμπα, δηλαδή της καταστροφής της Παλαιστίνης το 1948, οπότε σκοτώθηκαν 15.000 άνθρωποι, τραυματίστηκαν δεκάδες χιλιάδες άλλοι και καταστράφηκαν ολοσχερώς πολλές εκατοντάδες παλαιστινιακά χωριά, θυμάται και τιμά, αυτές τις μέρες, με πληθώρα εκδηλώσεων, ο Παλαιστινιακός λαός.

Σε ανακοίνωση της Παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα, υπογραμμίζεται πως από το 1948 έως σήμερα, το Ισραήλ κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του το 85% της έκτασης της ιστορικής Παλαιστίνης, το οποίο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο από την πολιτική πολλαπλασιασμού των παράνομων εβραϊκών εποικισμών από την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

«Ηρθε η στιγμή να δικαιωθεί ο Παλαιστινιακός λαός για την άμεση αναγνώριση του κράτους του ως μοχλό πίεσης κατά του Ισραήλ... Ηρθε η στιγμή η διεθνής κοινότητα να πάρει έμπρακτα μέτρα για την εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και του Ανθρωπιστικού Διεθνούς Δικαίου, για την πραγμάτωση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του Παλαιστινιακού λαού, το δικαίωμα αυτοδιάθεσης, το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στα πάτρια εδάφη και την ίδρυση Ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ