ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Θέλει να μας ενημερώσει για την ακρίβεια...

Με ενημερωτικές εκδηλώσεις, ενημερωτικά φυλλάδια και προτάσεις για την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών το ΠΑΣΟΚ επιχείρησε χτες να ...παρέμβει για την αντιμετώπιση της ακρίβειας!

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες ο τομέας Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποφεύγοντας επιμελώς να καταδικάσουν την κερδοσκοπία των πολυεθνικών, ανακοίνωσαν σειρά εκδηλώσεων που στόχο έχουν, όπως είπαν, να συμβάλουν στην ενημέρωση, ενεργοποίηση και στήριξη του Ελληνα καταναλωτή, ενόψει της Παγκόσμιας Μέρας Καταναλωτή στις 15 του Μάρτη...

Η υπεύθυνη του τομέα, Αν. Διαμαντοπούλου, πρότεινε, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, να υπάρξουν αλλαγές «στο χώρο των ελέγχων» και σημείωσε το «ρόλο του ίδιου του καταναλωτή και τη δυναμική του, που μπορεί να είναι καταλυτικός για να αλλάξουν τα δεδομένα στην αγορά»... Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, έθεσε προ των ευθυνών του τον καταναλωτή για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Η ίδια, επιχειρώντας να ...πείσει ότι η ακρίβεια την περίοδο των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ δεν ήταν ίδια με τη σημερινή, ανέφερε σαν «μεγάλη διαφορά» την είσοδο «στη Νομισματική Ενωση και το ευρώ» καθώς και την «απελευθέρωση των αγορών». Ολες αυτές δηλαδή τις εξελίξεις τις οποίες το ΠΑΣΟΚ τότε παρουσίαζε σαν πολιτικά επιτεύγματα που θα εξασφάλιζαν το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων!

Συγχρόνως η Αν. Διαμαντοπούλου παρουσίασε μια αναλυτική κατάσταση της ακρίβειας, αναφέροντας ότι από την αρχή του έτους σημειώθηκαν αυξήσεις σε τουλάχιστον 500 προϊόντα στα σούπερ μάρκετ και ότι «το καλάθι του νοικοκυριού με τα βασικά προϊόντα και τη θέρμανση έχει επιβαρυνθεί με 100 ευρώ» το μήνα.

Βέβαια, συνεχίζοντας τη δημαγωγία το ΠΑΣΟΚ πρότεινε για την καταπολέμηση της ακρίβειας η κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην επιβολή ανατιμήσεων στις ΔΕΚΟ, στην επιβολή φόρων εντός του 2006, να δώσει άμεσες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και να καταβάλει το επίδομα θέρμανσης στους χαμηλόμισθους. Ο,τι δηλαδή πρότεινε και η ΝΔ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν υλοποιούσε εφαρμόζοντας μια σκληρή και μονόπλευρη πολιτική λιτότητας, που σήμερα συνεχίζει η ΝΔ.

Εξάλλου, χτες, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της γραμματέα του ΠΑΣΟΚ στην ΕΑΒ, δεν επιτράπηκε η είσοδος τηλεοπτικών συνεργείων στο χώρο της επιχείρησης, με αποτέλεσμα η Μ. Ξενογιαννακοπούλου να μιλήσει στο προαύλιο και να επικρίνει την απόφαση της διοίκησης.

ΒΥΡΩΝ ΠΟΛΥΔΩΡΑΣ
«Στρατιώτες του φωτός» και άλλες παρόλες...

Φωτισμένα όργανα της τάξης ρίχνουν... φωτισμένο ξύλο σε... σκοτεινούς απεργούς
Φωτισμένα όργανα της τάξης ρίχνουν... φωτισμένο ξύλο σε... σκοτεινούς απεργούς
«Οποιος δε θέλει νόμο και τάξη να σηκώσει το χέρι του»... Με αυτήν του την αποστροφή ο Βύρωνας Πολύδωρας έδωσε, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, το «στίγμα» της κυβερνητικής πολιτικής που θα εφαρμόσει σαν υπουργός Δημόσιας Τάξης. Μιας πολιτικής που ενισχύει ποιοτικά και ποσοτικά τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς, με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας και την εμπέδωση... αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Η πολιτική των αστυνομικών μπλόκων, των αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος απεργών και της ηλεκτρονικής παρακολούθησης μέσω πανοπτικών συστημάτων ελέγχου, όπως το C4I, θα συνεχιστεί. Οπως και η καταπολέμηση των λεγόμενων ασύμμετρων απειλών. Ανάμεσα στα άλλα, βέβαια, έργο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα αποτελέσει η «αναβάθμιση και ανάδειξη του κοινωνικού έργου της ΕΛ.ΑΣ.»...

Ο Β. Πολύδωρας δήλωσε την ευαισθησία του προς τον αδύνατο που ληστεύουν και τόνισε πως «δε θα συμβιβαστούμε με αυτό», ενώ απάντησε σε αρνητικά σχόλια που προκάλεσε η τοποθέτησή του στο προχτεσινό υπουργικό συμβούλιο, ότι, δηλαδή, «τα "γκαζάκια" και η δράση των "ηρώων της ημι-τρομοκρατίας" θα εξουδετερωθούν το ταχύτερο δυνατό». Υπογράμμισε ότι μπορεί να ανακαλέσει τον όρο, αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι ανάγκη να «ψαλιδίζουμε τη σκέψη μας». Πρόσθεσε δε, ότι «είμαστε οι στρατιώτες του φωτός» και πως «όποιος δε θέλει νόμο και τάξη να σηκώσει το χέρι του»...

Ερωτώμενος για τις υποκλοπές παρέπεμψε στις δηλώσεις του προκατόχου του Γ. Βουλγαράκη στη Βουλή, διευκρίνισε ότι από την πρώτη ώρα η υπόθεση ανατέθηκε στη δικαιοσύνη και όχι στην «άγουρη» ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών), αναφέρθηκε στις αναδιαρθρώσεις των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ., στα σχέδια ομογενοποίησης του προσωπικού της, ενώ σε ερώτηση για την τρομοκρατία είπε πως ο εκτελεστικός της βραχίονας εξουδετερώθηκε, αν και «υπάρχουν κάποια λείψανα». Ανέφερε ότι υπάρχει προσδοκία να απελευθερωθούν 500 αστυνομικοί από την υπηρεσία φύλαξης υψηλά ισταμένων προσώπων, ενώ όσον αφορά τη βία στα γήπεδα είπε πως θα ιδρυθούν οργανικές μονάδες που θα συμβάλλουν στην αποκλιμάκωσή της. Ανακοίνωσε ακόμα ότι στο τέλος της χρονιάς θα αρχίσουν οι προσλήψεις στην Αγροφυλακή.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληραίνει τη στάση της

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (της ανταποκρίτριας μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).--

Σκληραίνει τη στάση της η Αγκυρα όσον αφορά στο εμπάργκο προς την Κυπριακή Δημοκρατία, αρνούμενη να ελλιμενίσει όχι μόνο τα πλοία που φέρουν κυπριακή σημαία, αλλά και όσα έφεραν στο παρελθόν. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, που επιβεβαιώνονται και από το περιβάλλον της Επιτροπής, οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν αρχικά στο πλοίο «Ποντοπόρος», το οποίο φέρει ελληνική σημαία και είχε ξεκινήσει από το Λίβερπουλ, να ξεφορτώσει στο λιμάνι Καραπίκα της Τουρκίας, την Παρασκευή 3 Μάρτη, με τη δικαιολογία ότι στο παρελθόν έφερε κυπριακή σημαία και κάποια από τα χαρτιά του ήταν σφραγισμένα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ελληνική κυβέρνηση, μέσω των υπουργείων Εξωτερικών και Μεταφορών, προχώρησε σε διάβημα προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο Επίτροπο σε θέματα μεταφορών, Ζακ Μπαρό, διαμαρτυρόμενη για τη στάση της Αγκυρας, η οποία αν και δεν επέμεινε μέχρι τέλους στην απαγόρευσή της, ωστόσο δημιούργησαν πρόβλημα στην εκφόρτωση του πλοίου, παρεμβαίνοντας το κοινοτικό Δίκαιο.

Συγκεκριμένα, στο διάβημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τον αρμόδιο Επίτροπο για θέματα μεταφορών, το οποίο κοινοποιήθηκε και στον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν, σημειώνονται μεταξύ άλλων ότι:

«1) Η τουρκική ενέργεια αντιβαίνει του κοινοτικού κεκτημένου και των κανόνων της διεθνούς εμπορικής ναυτιλίας.

2) Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις υποχρεώσεις της, όπως αυτές πηγάζουν από το πρωτόκολλο της τελωνειακής της ένωσης με την Ε. Ενωση.

3) Η Τουρκία οφείλει να τερματίσει το εμπάργκο, το οποίο επιβάλλει σε βάρος πλοίων και αεροσκαφών, που φέρουν τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας ή συνδέονται καθ' οιονδήποτε τρόπο μαζί της ή έχουν αποπλεύσει από λιμάνια ή αεροδρόμια τα οποία βρίσκονται υπό τον έλεγχό της».

Η Αγκυρα αποδεικνύει με τη στάση της ότι όχι μόνο δεν προτίθεται να τηρήσει τις ελάχιστες υποχρεώσεις που ανέλαβε, δεσμευόμενη να υπογράψει το Πρωτόκολλο της τελωνειακής Σύνδεσης, ενώ καταρρέουν για ακόμα μία φορά οι ισχυρισμοί ότι αυτή της η υποχρέωση άνοιξε το δρόμο για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Συζητήσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, το Κυπριακό και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, μίλησε κατά τις επαφές του στην Αθήνα ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση Κοινοτικός επίτροπος. Ο Ολι Ρεν συναντήθηκε με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και μίλησε στη Βουλή, καθώς και σε ημερίδα που οργάνωσε το Ελληνικό Ιδρυμα Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) για το μέλλον της διεύρυνσης της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τις πιθανές συνέπειες από μη συμμόρφωση της γειτονικής χώρας, ο επίτροπος τόνισε ότι «δε θα πρέπει να δραματοποιούμε την κατάσταση, άλλωστε η Τουρκία έχει αυτή τη στιγμή όλες τις δυνατότητες να αποφύγει τις κακές εξελίξεις». Υπενθύμισε δε ότι στα τέλη του 2006 η πρόοδος της Τουρκίας θα αξιολογηθεί «με τον γνωστό αυστηρό τρόπο» που ακολουθεί πάντοτε η Κομισιόν.

Για το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ με νέα μέλη η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών σημείωσε την επιφυλακτική στάση της Κοινότητας ως προς το ζήτημα αυτό και τόνισε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί με προσεκτικά βήματα, γιατί αυτό θα αποτελέσει τον καταλύτη για την ειρήνη, την πρόοδο και τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Ανάλογα ζητήματα συζητήθηκαν και στη συνάντηση του Ολι Ρεν με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ