ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Βροντερό «παρών» στο μετερίζι του αγώνα

«Στις 15 Μάρτη στο Σύνταγμα παρέα, συνταξιούχοι, ΠΑΜΕ κι όλη η νεολαία», διαδήλωσαν χτες στο κέντρο της Αθήνας

Βήμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά και των νέων αντιασφαλιστικών σχεδίων που ετοιμάζουν κυβέρνηση κι εργοδότες, αποτέλεσε η χτεσινή, μαζική πανσυνταξιουχική κινητοποίηση, που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία των συνεργαζόμενων Ομοσπονδιών των συνταξιούχων σε ΙΚΑ-ΤΕΒΕ-ΤΣΑ-ΝΑΤ-ΕΛΤΑ-ΤΑΕ-ΟΤΑ-ΔΗΜΟΣΙΟΥ. Οργισμένοι απ' το διαρκή εμπαιγμό των «πρασινογάλαζων» κυβερνήσεων, αλλά και από την εξαθλίωση στην οποία η κυρίαρχη πολιτική σπρώχνει τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων, οι απόμαχοι της δουλιάς συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, μέσα σε αγωνιστικό κλίμα.

Ο Διαμ. Μαυροδόγλου, πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, κατήγγειλε τους πολιτικούς υπεύθυνους για την «ακρίβεια που οργιάζει», τα φάρμακα που με τις συνεχείς αυξήσεις «γίνονται φαρμάκι», τις πενιχρές συντάξεις που δεν αρκούν ούτε για να βγάλουν οι συνταξιούχοι το μισό μήνα, ενώ επικεντρώθηκε στις νέες αντιασφαλιστικές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, του κεφαλαίου, όλων των κομμάτων που στηρίζουν τα συμφέροντά του.

«Θέλουν να ανεβάσουν τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, να μειώσουν τις πρόωρες συντάξεις, να καταργήσουν τις πρόωρες, να αυξήσουν τις εισφορές των εργαζομένων και να μειώσουν των εργοδοτών», επισήμανε, χαρακτηρίζοντας «παράδοση άνευ όρων στις ορέξεις των "κοινωνικών εταίρων"» το στημένο «διάλογο» στον οποίο ετοιμάζεται να συμμετάσχει και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Υπογράμμισε την ανάγκη όλοι οι συνταξιούχοι να συντονίσουν τον αγώνα τους με την εργατική τάξη και γι' αυτό να συμμετάσχουν «μαζικά και δυναμικά, στην απεργιακή κινητοποίηση της 15ης Μάρτη, κόντρα στα αντεργατικά σχέδια, για την υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων», μαζί με το ΠΑΜΕ. Και κατέληξε: «Θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους, γιατί είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε».

Για τις 15 Μάρτη ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού οι συνταξιούχοι, μετά τη χτεσινή, μαζική και δυναμική διαδήλωσή τους
Για τις 15 Μάρτη ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού οι συνταξιούχοι, μετά τη χτεσινή, μαζική και δυναμική διαδήλωσή τους
Στη συγκέντρωση, στην οποία χαιρέτισαν ακόμα εκπρόσωποι των άλλων συνταξιουχικών Ομοσπονδιών και της ΠΕΑΕΑ, παραβρέθηκε εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ ο Δημήτρης Αγκαβανάκης.

Οι απόμαχοι της δουλιάς διαδήλωσαν και την αποφασιστικότητά τους να παραμείνουν στο μετερίζι του αγώνα, στο πλευρό της εργατικής τάξης. Στη διάρκεια της πορείας που ακολούθησε προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, τα εύστοχα συνθήματα «έπεφταν βροχή». «Θέλουμε αυξήσεις πραγματικές κι όχι ανατιμήσεις καθημερινές». «Για τα ελλείμματα δε φταίνε οι εργάτες, το ΙΚΑ το βουλιάξανε οι κεφαλαιοκράτες». «Στις 15 Μάρτη, στο Σύνταγμα παρέα, ΠΑΜΕ, συνταξιούχοι, κι όλη η νεολαία»!

Αντιπροσωπεία των συνταξιουχικών Ομοσπονδιών επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα στο υπουργείο. Ανάμεσα σ' άλλα, οι συνταξιούχοι διεκδικούν κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ, επίδομα θέρμανσης 500 ευρώ, κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, δημόσιο - δωρεάν σύστημα υγείας.


ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Με το ΠΑΜΕ για τα δικαιώματα των παιδιών μας

Κάλεσμα της παράταξης προς τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα

Την αναγκαιότητα εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να ενώσουν τις δυνάμεις τους και συσπειρωμένοι στο πλαίσιο του ΠΑΜΕ να δώσουν και στις 15 του Μάρτη ισχυρό χαστούκι στο ενιαίο μέτωπο κυβέρνησης - κεφαλαίου, αναδεικνύει στο απεργιακό της κάλεσμα η παράταξη της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης (ΤΑΔΗΣΥ).

«Σήμερα εκφράζεται πιο ωμά και απροκάλυπτα η ολομέτωπη επίθεση ενάντιά μας, ενάντια σ' όλους τους εργαζόμενους από την κυβέρνηση, από τα κόμματα της Ευρωένωσης, από το ΣΕΒ και από όλους τους οργανισμούς του κεφαλαίου», σημειώνει στην ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους εργαζόμενους στο Δημόσιο η ΤΑΔΗΣΥ.

«Αυτή η όξυνση της επίθεσης αναδείχνει την ανάγκη για ένταση, συνέχιση και κλιμάκωση των ενιαίων ταξικών δυναμικών αγώνων των εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Η αλληλεγγύη των λαϊκών στρωμάτων στους κλάδους που αγωνίζονται και η έμπρακτη συμπαράσταση, όπως αυτή εκφράστηκε από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού στους απεργούς ναυτεργάτες, ενισχύει την προοπτική του κινήματος και πολλαπλασιάζει τη δυναμική του», τονίζει η παράταξη. Και το κάλεσμα συνεχίζει:

«Με αυτά τα χαρακτηριστικά και με την καθολική αγωνιστική συμμετοχή μας στην 24ωρη πανεργατική απεργιακή μας κινητοποίηση στις 15 του Μάρτη και με τη μαζική μαχητική παρουσία μας στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ την ίδια μέρα σ' όλες τις πόλεις, να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ενάντια στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών, ενάντια στην ακρίβεια, στη νέα λιτότητα της νέας εισοδηματικής πολιτικής και στη σχεδιαζόμενη γενική κατάργηση της μονιμότητας, ενάντια στην πολιτική του ξεθεμελιώματος των όποιων εργασιακών, οικονομικών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων μας έχουν απομείνει.

Να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας, τα δικαιώματα των παιδιών και των οικογενειών μας.

Να ισχυροποιήσουμε το μέτωπό μας ενάντια στον ιμπεριαλισμό, στις επεμβάσεις και τους πολέμους του. Σήμερα, 3 χρόνια από τον πόλεμο των ΑμερικανοΝατοϊκών στο Ιράκ, να απαιτήσουμε αποφασιστικά την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων από αυτήν τη χώρα και την απεμπλοκή της χώρας μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στις χώρες, στους λαούς που απειλούνται.

ΟΛΟΙ μαζί, εργαζόμενοι του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και από κοινού μέσα από τις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, του ΠΑΜΕ και μ' αυτήν την απεργία και στη συνέχεια με κλιμάκωση των αγώνων να αντιπαλέψουμε αποτελεσματικά την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της κυβέρνησής του, των ευρωκομμάτων του και των άλλων φορέων του. Η ταξική ενότητα, η κοινή δράση, η εργατική αλληλεγγύη είναι το όπλο μας ενάντια στις διασπαστικές μεθοδεύσεις και των δυνάμεων του κεφαλαίου».


Να σταλεί μήνυμα στις 15 του Μάρτη

Με τους εργαζόμενους της ΑΓΝΟ συζήτησαν χτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ο υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ Γιάννης Ζιώγας

Στο πλευρό των 280 εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας «ΑΓΝΟ» βρέθηκαν χτες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και ο υποψήφιος νομάρχης με τη ΝΑΣ Γιάννης Ζιώγας, μεταφέροντας το κάλεσμα της συμμετοχής στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, αλλά και της πολιτικής καταδίκης των κομμάτων που ευθύνονται για τη λυσσαλέα επίθεση στα εργασιακά και άλλα δικαιώματά τους.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν δύο τρίωρες στάσεις εργασίας, απαιτώντας από την εργοδοσία να ανακαλέσει τις απολύσεις εννέα συναδέλφων τους, που στο σύνολο τους σχεδόν βρίσκονται λίγα χρόνια πριν τη συνταξιοδότησή τους. Μάλιστα η εργοδοσία «ανέσυρε» ένα νόμο του 1955 για να καταβάλει στους απολυμένους μόνο το μισό της αποζημίωσης που αυτοί δικαιούνται.

Μιλώντας στους εργαζόμενους εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, γραμματέας του ΕΚΘ, τους κάλεσε συσπειρωμένοι να βρίσκονται σε εγρήγορση για να αποκρούσουν την επίθεση της εργοδοσίας, όπως και να αγωνιστούν για να μην περάσει η απόφαση απόλυσης των εννέα συναδέλφων τους, με την οποία, όπως τόνισε, ανοίγεται ο δρόμος για την καταπάτηση κατακτημένων από χρόνια εργασιακών τους δικαιωμάτων. Τους κάλεσε να συμμετέχουν στις 15 Μάρτη στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι οι ταξικές δυνάμεις επί χρόνια αγωνίστηκαν μαζί τους για να αποτραπεί το ξεπούλημα της πρώην συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας και σήμερα στέκονται δίπλα τους με όλες τους τις δυνάμεις για να μην περάσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας.

Ο Γιάννης Ζιώγας αναφέρθηκε στις ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν με τις πολιτικές τους στο ξεπούλημα μίας πρότυπης, όπως τη χαρακτήρισε, συνεταιριστικής μονάδας στους ιδιώτες και διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους της «ΑΓΝΟ» ότι η ΝΑΣ θα βρίσκεται σταθερά, όπως μέχρι τώρα, στο πλευρό τους, στους νέους αγώνες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ