ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Μάρτη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΟΜΑΔΑ GUE
Εκδήλωση για τις αμβλώσεις

Σχετική Διακήρυξη της Ομάδας Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση για το θέμα των αμβλώσεων και τους κινδύνους που συνεπάγεται για το γυναικείο οργανισμό η υπάρχουσα κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες προχτές, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της GUE, στην οποία συμμετέχουν και οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση χαιρέτισε και εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ).

Η ποινικοποίηση της άμβλωσης - όπως ισχύει σε ορισμένα ευρωπαϊκά κράτη, απόρροια της επικράτησης του σκοταδισμού και του βαθιού καθολικισμού - αλλά και η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας επισείουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των γυναικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πορτογαλία και την Πολωνία, όπου η άμβλωση είναι παράνομη, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κυρώσεις που μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα τρία χρόνια φυλάκισης. Πολλές γυναίκες αναγκάζονται να «καταφύγουν» σε γειτονικές χώρες ή σε ιδιώτες (προκειμένου να τηρηθεί μυστική η επέμβαση), με συνέπεια να πρέπει να καταβάλλουν ποσά ίσα, ακόμα και μ' ένα ολόκληρο μισθό.

Η Διακήρυξη της GUE

Μετά την εκδήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα διακήρυξη της GUE (Ομάδας Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βόρειας Πράσινης Αριστεράς) με τίτλο «Αναπαραγωγικά δικαιώματα και σεξουαλική εκπαίδευση», στην οποία μεταξύ άλλων, σημειώνεται:

«Οι ευρωβουλευτές της Ομάδας σημειώνουν ότι τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα δε γίνονται σεβαστά σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες - μέλη της ΕΕ. Επιπλέον, η ΕΕ γενικά δεν αντιμετωπίζει αυτά τα θέματα επαρκώς. Επομένως, οι ευρωβουλευτές πιέζουν όλα τα κράτη - μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξασφαλίσει ή και να διασφαλίσει:

  • Ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση εντός και εκτός σχολείων, καθώς επίσης και μέσω τακτικών και εύκολα προσβάσιμων δράσεων και προγραμμάτων της Κοινότητας.
  • Εύκολη πρόσβαση για τις γυναίκες στη σωστή ενημέρωση, στη συμβουλευτική και στον οικογενειακό προγραμματισμό.
  • Εύκολη πρόσβαση για τις γυναίκες σε υψηλής ποιότητας, επικεντρωμένες στις γυναίκες, υπηρεσίες Υγείας, με πείρα στην αναπαραγωγική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ασφαλούς άμβλωσης.
  • Η πρόληψη των αμβλώσεων, που επαπειλούν την υγεία και τη ζωή, είναι προτεραιότητα του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε κάθε περίπτωση οι γυναίκες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, που χειρίζονται επιπλοκές προερχόμενες από μη ασφαλή έκτρωση.
  • Αμεση κατάργηση όλων των περιοριστικών άρθρων που έχουν απομείνει και που αφορούν τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, ιδιαίτερα την άμβλωση, στην ισχύουσα νομοθεσία, σύμφωνα με τις Συμβάσεις του ΟΗΕ, καθώς επίσης άμεση κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και των επιφυλάξεων που διατυπώνονται σχετικά με τις Συμβάσεις του ΟΗΕ και τις Συνθήκες προσχώρησης στην ΕΕ των κρατών - μελών».
Η παρέμβαση της εκπροσώπου της ΟΓΕ

Στην παρέμβασή της η Βούλα Λίτσιου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΓΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων: «Επί 30 χρόνια η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας αγωνίζεται για την αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας. Θεωρούμε ότι η προστασία της είναι κομβικό ζήτημα για την πραγματική χειραφέτηση της γυναίκας. Ωστόσο η αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας έχει εξαφανιστεί, ακόμη και σαν έννοια, από τα ευρωκοινοτικά κείμενα, ενώ στις νομοθεσίες καταργήθηκαν ακόμη και τα λίγα κεκτημένα που υπήρχαν.

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι το εξής: έχει κοινωνική αξία η μητρότητα; χρειάζεται προστασία από το κράτος ή είναι μόνο οικογενειακή και ατομική υπόθεση της γυναίκας που θέλει να αποκτήσει παιδί; Η μητρότητα δεν είναι οικογενειακή ή ατομική υπόθεση. Δεν είναι εμπορεύσιμη και δεν μπορεί να υποταχτεί στους νόμους της αγοράς. Είναι υπόθεση ολόκληρης της κοινωνίας γιατί αφορά τους μελλοντικούς πολίτες. Επιπλέον η προστασία της μητρότητας, που πρέπει να χρεώνεται ολοκληρωτικά στην πολιτεία, έχει να κάνει με όλο το χρονικό διάστημα της παραγωγικής ηλικίας της γυναίκας.

Πρέπει να της παρέχεται: Υγεία, ψυχική και σωματική. Εξασφάλιση εργασίας, συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλιάς, στέγης, δημόσιας και δωρεάν Υγείας και Παιδείας, υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού, παιδικών σταθμών, κοινωνικών υπηρεσιών, καθαρού περιβάλλοντος, υγιεινής τροφής...».

«οι γυναίκες στη χώρα μας», αναφέρθηκε σε άλλο σημείο η ομιλήτρια, «είδαν, μέσω των αντεργατικών ρυθμίσεων, να καταργούνται οι άδειες κυήσεως και λοχείας, οι άδειες μητρότητας, το μειωμένο ωράριο για θηλασμό, η απαγόρευση της νυχτερινής εργασίας και να προωθούνται η μερική απασχόληση και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Η "προστασία' της μητρότητας μεταφράζεται στη γλώσσα του ιδιωτικού τομέα ως η υπογεγραμμένη βεβαίωση που ζητούν οι εργοδότες για την πρόσληψη από τις εργαζόμενες γυναίκες, ότι δε θα τεκνοποιήσουν για 3 ή και 5 χρόνια».

«Οι γυναίκες που συμβάλλουν με την πληρωμένη και απλήρωτη εργασία τους στην παραγωγή του υλικού και του πνευματικού πλούτου, διεκδικούν μαζί με το εργατικό και λαϊκό μας κίνημα το αναφαίρετο δικαίωμα για Ενιαίο Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας που θα έχει ως κορωνίδα την πρόληψη, θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες Υγείας και θα ικανοποιεί όλες τις ανάγκες για δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη. Ιδιαίτερη θέση σ' αυτό να καταλαμβάνει η προστασία της μητέρας και του παιδιού», τόνισε, ολοκληρώνοντας την ομιλία της, η εκπρόσωπος της ΟΓΕ.

ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΗΣ ΟΓΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Αγώνας για την πραγματική ισοτιμία

Με μια ζεστή εκδήλωση για τις γυναίκες του αγώνα, τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων που παλεύουν για την πραγματική ισοτιμία και όχι για την «ψεύτρα επετειακή λευτεριά», τίμησε την προχτεσινή Μέρα της Γυναίκας η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ για την Αναπηρία. Την εκδήλωση άνοιξε εκ μέρους της Ομάδας η Κωστούλα Μπαλάσκα, ενώ η Βάσω Καρατά, εκ μέρους της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τις κάλεσε να αγωνιστούν για την ουσιαστική χειραφέτησή τους.

Να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να δυναμώσουν το μαχητικό γυναικείο κίνημα, να παλέψουν δίπλα στο ταξικό εργατικό κίνημα για τα δικαιώματά τους που πλήττονται βάναυσα από την καπιταλιστική βαρβαρότητα, κάλεσε η Δώρα Μόσχου, από το ΔΣ της ΟΓΕ. Ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου «Μάνα» της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή, από τη σχολική σύμβουλο Μαρία Εσκεντζή, ενώ αποσπάσματα του βιβλίου διάβασε ο Β. Κολοβός, ηθοποιός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεάματος- Ακροάματος. Την εκδήλωση έκλεισαν η συγγραφέας του βιβλίου και ο Χ. Χουρδάκης, γραμματέας της «Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης ΑμΕΑ». Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή για όλες τις γυναίκες που έπεσαν στον αγώνα.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις συλλόγων, ομάδων και επιτροπών της ΟΓΕ με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας:

  • Σήμερα, Παρασκευή 10 του Μάρτη, στις 2 μ.μ., η Επιτροπή Νέων Γυναικών Φιλοσοφικής της ΟΓΕ και η ΠΚΣ συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Νέα γυναίκα και εργασιακή προοπτική». Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο Β΄ της Νέας Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, με ομιλήτρια την Λιάνα Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ
  • Αύριο, Σάββατο 11 του Μάρτη, εκδηλώσεις με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και Γυναίκα» οργανώνουν οι Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης, με ομιλήτρια την Λ. Κανέλλη, βουλευτή του ΚΚΕ. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στις 11 π.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Ποντίων Ευόσμου και στις 8 μ.μ., στο Δημοτικό Θέατρο Πολίχνης
  • Την Κυριακή 12 του Μάρτη, στα Τρίκαλα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο «Πανελλήνιο»
  • Εκδήλωση οργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Ταύρου τη Δευτέρα 13 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα 7 των Δημοτικών Σφαγείων.
ΝΙΚΑΙΑ
Για τις «παρακολουθήσεις»

Ο Δήμος Νίκαιας και η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» συνδιοργανώνουν εκδήλωση με θέμα «Κάμερες παρακολούθησης και παρακολούθηση τηλεπικοινωνιών: κίνδυνος για τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Εχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 15 Μάρτη, στις 7.00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, α' όροφος).

Θα τοποθετηθούν ο Ηλίας Νικολόπουλος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου και υποψήφιος νομάρχης Αθηνών με τη ΝΑΣ, ο Στρατής Κόρακας και ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος.

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΚΡΑΒΑΣ
«Οι θέσεις του ΚΚΕ για τις γυναίκες»

Σε εκδήλωση με θέμα τις «Θέσεις του ΚΚΕ για τις γυναίκες» καλεί η Αχτίδα 5ου-6ου Διαμερίσματος της ΚΟΑ του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, 11 Μάρτη, στις 6.30μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γκράβας (Ταϋγέτου 62).

Συνεστίαση της ΕΔΥΕΘ

Την ετήσια συνεστίασή της πραγματοποιεί η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 12 Μάρτη, στις 12.30 το μεσημέρι στο κέντρο «ΕΛΑΤΑ» (από το δρόμο του Χορτιάτη προς τον Αγ. Βασίλειο).

Στην Κατερίνη

Την ετήσια συνεστίασή της πραγματοποιεί η Επιτροπή Ειρήνης Κατερίνης αύριο, Σάββατο 11 Μάρτη στο κέντρο «Ελιά». Θα χαιρετίσει ο Χρήστος Ζαρκαδούλας, ιερέας, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ