ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Φλεβάρη 2024 - Κυριακή 11 Φλεβάρη 2024
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓΛΑΪΑ ΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Μετακινήσεις - μπαλώματα μετά τον σάλο για το κλείσιμο των χειρουργείων

ΚΚΕ: Να δοθεί λύση τώρα, να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα παιδιατρικά νοσοκομεία

INTIME NEWS

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στα παιδιατρικά νοσοκομεία
Με το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο να κλείνουν τμήματα και κλινικές, να αναστέλλουν χειρουργεία και άλλες λειτουργίες λόγω της υποστελέχωσης, «συναγερμός» σήμανε την περασμένη Πέμπτη με την ανακοίνωση της αναστολής των τακτικών χειρουργείων και στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».

Τελικά, με έκτακτη απόφαση του Χειρουργικού Τομέα την Παρασκευή ανακοινώθηκε ότι δεν θα ανασταλεί άμεσα η λειτουργία των τακτικών χειρουργείων, υπό την προϋπόθεση ότι εντός των επόμενων ημερών θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Ο Τομέας θα συνεδριάσει ξανά εντός των επόμενων 15 ημερών ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι μία μέρα νωρίτερα ο Χειρουργικός Τομέας είχε αποφασίσει την αναστολή των τακτικών χειρουργείων από 12/2, λόγω της έλλειψης προσωπικού, ιδιαίτερα αναισθησιολόγων και νοσηλευτών χειρουργείου, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί η πλειοψηφία των χειρουργικών αιθουσών. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο εκκρεμούν πάνω από 1.000 χειρουργεία για το τρέχον έτος.

Ετσι, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και την παράδοση κρατικών υποδομών των νοσοκομείων στον ιδιωτικό τομέα, με το κάλπικο επιχείρημα ότι έτσι θα μειωθεί η λίστα αναμονής των χειρουργείων, βγαίνουν στην επιφάνεια όλες οι τραγικές επιπτώσεις της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ, μόλις 28 είναι οι μόνιμοι αναισθησιολόγοι που υπηρετούν στα 3 παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. Στο δε «Αγλαΐα Κυριακού» λειτουργούν μόνο οι 3 από τις 8 χειρουργικές αίθουσες.

Μπροστά στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων, η κυβέρνηση στο ...«και πέντε» ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει τις 3 κενές οργανικές θέσεις αναισθησιολόγων. Μέχρι τότε καταφεύγει πάλι σε μπαλώματα, αφήνοντας τρύπες στα νοσοκομεία προέλευσης.

Συγκεκριμένα, μετακινεί για 3 μήνες αναισθησιολόγο από το Νοσοκομείο Κορίνθου (ο οποίος θα κάνει και δύο εφημερίες τον μήνα στην Κόρινθο!) και επιπλέον μετακινεί για 3 μήνες 3 αναισθησιολόγους, για την κάλυψη εφημεριών του Τμήματος Αναισθησιολογίας, από το Νοσοκομείο Παίδων Πεντέλης.

Το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για την αναστολή των χειρουργείων στο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Η αναστολή των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων σε ένα από τα τρία παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής, το Παίδων "Αγλαΐα Κυριακού", αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο το τεράστιο πρόβλημα των ελλείψεων και της υποστελέχωσης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία.

Είναι πρόκληση να παραμένουν κλειστά 8 από τα 10 χειρουργικά τραπέζια του νοσοκομείου και η κυβέρνηση να κομπάζει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, την ίδια ώρα που ετοιμάζεται να εφαρμόσει τα απογευματινά χειρουργεία, μόνο για όσους έχουν να πληρώσουν το "νόμιμο φακελάκι".

Είναι επίσης τεράστιες οι ευθύνες του υπουργείου Υγείας, γιατί παρά τις δραματικές εκκλήσεις και τις επανειλημμένες παρεμβάσεις των υγειονομικών δεν έχει κάνει καμία ενέργεια έως τώρα για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα, ούτε έχει προκηρύξει τις διαθέσιμες οργανικές θέσεις ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Απαιτούμε να δοθεί λύση τώρα και να γίνουν άμεσα οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να λειτουργήσουν όλα τα χειρουργικά τραπέζια και να μην υπάρχουν αναμονές τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων».

ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Βουτιά θανάτου με έναν νεκρό και έναν σοβαρά τραυματία

«Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί», καταγγέλλουν συνάδελφοι των θυμάτων

Το γερανοφόρο στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα
Το γερανοφόρο στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα
Ενας ακόμα εργάτης δεν γύρισε από το μεροκάματο στο σπίτι του, ενώ ένας ακόμα σακατεύτηκε: Αυτός είναι ο τραγικός απολογισμός του νέου θανατηφόρου εργατικού δυστυχήματος που συνέβη την Παρασκευή, αυτήν τη φορά στο Βασιλικό Χαλκίδας.

Το δυστύχημα σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις της πολυεθνικής «Sabo», όταν κουβούκλιο γερανοφόρου οχήματος που εκτελούσε εργασίες αλλαγής λαμπτήρων υπέστη βλάβη, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό από μεγάλο ύψος, μαζί με τους δύο εργαζόμενους.

Από την πτώση βρήκε τραγικό θάνατο 55χρονος εργαζόμενος από το Αλιβέρι, ο οποίος εργαζόταν μέσω εργολάβου στη συγκεκριμένη επιχείρηση, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά ο συνάδελφός του που προέρχεται από το προσωπικό της εταιρείας. Ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, όπου και νοσηλεύεται.

Στο νοσοκομείο βρέθηκαν άμεσα συνάδελφοί του, εκπρόσωποι συνδικάτων. Επίσης, ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που συνομίλησε μαζί τους, εκφράζοντας ευχές για γρήγορη ανάρρωση σε συγγενείς του. Ο βουλευτής του Κόμματος κατήγγειλε το νέο εργοδοτικό έγκλημα, επισημαίνοντας την έλλειψη μέτρων προστασίας και ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

Στο σημείο του δυστυχήματος βρέθηκε άμεσα αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και του Συνδικάτου Μετάλλου Εύβοιας, με τους εργαζόμενους, αγανακτισμένους, να κάνουν σοβαρές καταγγελίες για εντατικοποίηση της εργασίας και έλλειψη συντήρησης. Οπως ανέφεραν, «ήταν θέμα χρόνου να συμβεί εργατικό "ατύχημα"», μεταφέροντας την εικόνα προδιαγεγραμμένου εγκλήματος.

ΠΑΜΕ: Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει «κανονικότητα» το καθημερινό σακάτεμα των εργατών

Σε ανακοίνωσή του για το νέο εργοδοτικό έγκλημα, το ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «το παραπάνω περιστατικό και συνολικά ο μεγάλος αριθμός των εργατικών "ατυχημάτων" δεν οφείλονται στην "κακιά στιγμή". Είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών, της εντατικοποίησης της εργασίας, της ανυπαρξίας μέτρων προστασίας στην πλειοψηφία των χώρων δουλειάς. Συνθήκες που αναδεικνύουν τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το θεσμικό πλαίσιο θωράκισης της εργοδοτικής ασυδοσίας που νομοθέτησαν, για τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, όσο και για την υποστελέχωση της Τεχνικής και Κοινωνικής Επιθεώρησης Εργασίας».

Και καλεί τα σωματεία, τους εργαζόμενους «να θέσουμε σε προτεραιότητα τον αγώνα για να υπάρχουν συνθήκες υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Για να γυρίζουμε στο σπίτι μας, στις οικογένειες και τα παιδιά μας όρθιοι και υγιείς».

ΠΑΜΕ
Την Κυριακή η κοπή της πίτας

Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας διοργανώνει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ την Κυριακή 11 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. στο κέντρο «Γραμμές» (Κωνσταντινουπόλεως 111). Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό πρόγραμμα σε επιμέλεια του Γρηγόρη Βασίλα. Τραγουδούν: Κώστας Τριανταφυλλίδης, Νίκη Τσιακίρη. Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Νικόπουλος (κιθάρα), Γιώργος Βεντούρης (μπάσο), Ντίνος Χατζηιορδάνου (ακορντεόν). Προσκλήσεις διατίθενται από τα συνδικάτα.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σε νέο γύρο κινητοποιήσεων για την Υγεία

Παναττική συγκέντρωση στις 13 Φλεβάρη

Με αιχμή τις διεκδικήσεις τους για την Υγεία οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις (ΙΚΑ, OAEE, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΠΕΣ ΝΑΤ, ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ, ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ, ΕΣΤΑΜΕΔΕ) κατεβαίνουν ξανά στον δρόμο του αγώνα και σε νέο γύρο κινητοποιήσεων με περιφερειακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Διεκδικούν να παρθούν τώρα μέτρα για τη δημόσια Υγεία - Πρόνοια. Μέτρα ενάντια στην ακρίβεια. Εδώ και τώρα αυξήσεις στις συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, στην Αθήνα, την Τρίτη 13 Φλεβάρη οργανώνουν παναττική συγκέντρωση για τα εκρηκτικά προβλήματα της Υγείας και της ακρίβειας στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 10.30 π.μ., ενώ θα ακολουθήσει πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση ορίστηκε στις 22 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στην Αιτωλοακαρνανία, την Πέμπτη 22 Φλεβάρη συγκεντρώσεις θα γίνουν στο Αγρίου (8.30 μ.μ., Δικαστικό Μέγαρο), στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου και στα Κέντρα Υγείας Αμφιλοχίας, Αστακού και Ναυπάκτου (10.30 π.μ.).

ΔΗΠΑΚ ΙΑΤΡΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Πρώτη δύναμη με 40% στην ΕΙΝΗ

Η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Iατρών αναδείχθηκε πρώτη δύναμη με διαφορά στην Ενωση Ιατρών Νοσοκομείου Ηπείρου (ΕΙΝΗ), με 242 ψήφους και ποσοστό 40%, καταγράφοντας άνοδο 65 ψήφων και ποσοστιαία 5% σε σχέση με το 2022, σε συνθήκες αύξησης της συμμετοχής κατά 15% στο σύνολο των ψηφισάντων και κατά 33% στους ψηφίσαντες στο ΠΓΝΙ. Πρώτη δύναμη είναι επίσης στην ΟΕΝΓΕ και στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Η ΔΗΠΑΚ χαιρετίζει «τους εκατοντάδες συναδέλφους από όλα τα Νοσοκομεία, ΚΥ και ΤΟΜΥ Ηπείρου - Λευκάδας που ανέδειξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ πρώτη δύναμη για πρώτη φορά στην Ιστορία της Ενωσης!».

Η ΔΗΠΑΚ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής, εκτός του ΓΝ Αρτας. Στο ΠΓΝΙ, το μεγαλύτερο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της περιοχής, το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ υπερδιπλασίασε τις ψήφους του (από 55 το 2022 σε 113 το 2024!), ενώ στο ΓΝ «Χατζηκώστα» «επιβεβαιώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση η μεγάλη εμπιστοσύνη που δείχνουν οι συνάδελφοι στο ψηφοδέλτιό μας! Στα Νοσοκομεία Πρέβεζας, Λευκάδας, Φιλιατών η ΔΗΠΑΚ στηρίχτηκε από το 50% των συναδέλφων!».

Η ΔΗΠΑΚ εκλέγει 2 επιπλέον αντιπροσώπους (6 από 4) για το συνέδριο της ΟΕΝΓΕ σε σχέση με το 2022, συμβάλλοντας στο να παραμείνει η Ομοσπονδία σε αγωνιστική τροχιά. Ακόμα, εκλέγει επιπλέον 4 αντιπροσώπους (12 από 8) στο ΝΤ Ιωαννίνων της ΑΔΕΔΥ.

Στην Ευρωβουλή τα δίκαια αιτήματα και οι διώξεις εκπαιδευτικών

Παρέμβαση στη συζήτηση για τις «συνθήκες εργασίας των εκπαιδευτικών στην ΕΕ» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, τόνισε τα εξής: «Στην Ελλάδα οι μαζικές διαδηλώσεις των εκπαιδευτικών μαζί με τους μαθητές τους και τους φοιτητές, όλο τον λαό, στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ: Το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια να μην κατατεθεί. Εχει ήδη απορριφθεί! Οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν το μάθημα του αγώνα για να μην είναι κριτήριο αν οι μαθητές τους θα σπουδάσουν με το πορτοφόλι των γονιών τους.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν χάσει 6 μισθούς σε 12 χρόνια. Διεκδικούν αυξήσεις για να μην εξανεμίζεται στα μέσα του μήνα το εισόδημά τους από την εξοργιστική ακρίβεια και ζητούν οργανωμένη διάθεση κατοικιών. Να μονιμοποιηθούν οι πάνω από 50.000 φέτος αναπληρωτές, το 1/3 του συνόλου των εκπαιδευτικών, αντί να αναπληρώνουν τον εαυτό τους.

Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν μείωση αριθμού μαθητών ανά τάξη, επαρκή κρατική χρηματοδότηση, υγειονομική κάλυψη των μονάδων Υγείας, καθαριότητα γιατί ο πακτωλός του "Ταμείου Ανάκαμψης πάει στους ομίλους". Την ίδια ώρα, για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση σέρνει στα δικαστήρια τους εκπαιδευτικούς, επιχειρώντας να βγάλει παράνομη την απεργία - αποχή από την ατομική αξιολόγηση. Η ποινικοποίηση του δίκαιου αγώνα τους δεν θα περάσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ