ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Καθολική η συμμετοχή στην απεργία στα εργοτάξια

Την εξαπόλυση εργοδοτικών απειλών με χρυσαυγίτικες μεθόδους καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Από την απεργία στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης
Από την απεργία στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η χτεσινή απεργία που προκήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας στα εργοτάξια ανακαίνισης του «Αστέρα» Βουλιαγμένης και κατασκευής του Μουσείου Γουλανδρή στο Παγκράτι, όπου οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή εργοταξιακών Συλλογικών Συμβάσεων, με αυξήσεις στα μεροκάματα και βελτίωση των όρων εργασίας. Εχοντας ήδη οργανώσει απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας στα δύο εργοτάξια, οι εργαζόμενοι έκαναν ένα σημαντικό βήμα συντονισμού του αγώνα τους.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Συλλογικές Συμβάσεις με αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα, αναγνώριση τριετιών και πλαφόν κατώτερου μεροκάματου για όλους τους εργαζόμενους στα έργα. Αυστηρή τήρηση του πενθήμερου, παύση εργασιών τα Σαββατοκύριακα και απαγόρευση της υπερωριακής απασχόλησης. Τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, έλεγχο των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στα έργα, απαγόρευση ανύψωσης με τα χέρια βαριών και επικίνδυνων αντικειμένων. Πραγματική λειτουργία ιατρείου στο χώρο, στελεχωμένου με υγειονομικό προσωπικό.

Το Συνδικάτο καταγγέλλει επίσης την προσπάθεια που έκαναν τσιράκια της εργοδοσίας στο εργοτάξιο του «Αστέρα» Βουλιαγμένης να εξαπολύσουν απειλές «με χρυσαυγίτικες μεθόδους». Συγκεκριμένα, στέλεχος της εργοδοσίας είχε το θράσος να πει σε εκπρόσωπο του Συνδικάτου πως «αυτά κάνατε και στη Ζώνη και γι' αυτό πήγε η Χρυσή Αυγή, τα ίδια κάνετε τώρα και θα έρθει κι εδώ».

Στην ουσία, «μας μήνυσε ότι θα φωνάξει τα μαντρόσκυλα του κεφαλαίου να παίξουν το ρόλο τους, δηλαδή να βάλουν εμπόδια στο δικαίωμα των εργαζομένων να παλεύουν για το γάλα των παιδιών τους», σχολιάζει το Συνδικάτο και ξεκαθαρίζει: «Τους φασίστες τους τσάκισαν οι εργάτες με την πάλη τους, θα τους τσακίσουν και τώρα, πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του έργου, που με την καθολική τους συμμετοχή στην απεργία παλεύουν για τα δικαιώματά τους. Η εργοδοσία και τα τσιράκια της να το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Στο Συνδικάτο και στο ταξικό εργατικό κίνημα δεν πιάνουν οι απειλές. Θα τους αντιμετωπίσουμε όπως τους αντιμετωπίζουμε παντού, με αποφασιστικότητα και με τη μαζική συμμετοχή των συναδέλφων».

Οι ημερομηνίες για τις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων

Από τις 20 Νοέμβρη έως την 1η Δεκέμβρη θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, οι οικοδόμοι θα μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά από τις 20/11 έως τις 24/11 και από τις 27/11 έως την 1/12, τις πρωινές ώρες σε χώρους δουλειάς (7 π.μ. - 3 μ.μ.) και τις απογευματινές ώρες στα γραφεία του Συνδικάτου και των Παραρτημάτων του (5 μ.μ. - 9 μ.μ.).

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν τις προηγούμενες μέρες οι Γενικές Συνελεύσεις των Παραρτημάτων. Το Συνδικάτο εκτιμά ότι στις διαδικασίες αυτές επιβεβαιώθηκε η συμφωνία των οικοδόμων με την ταξική γραμμή και με τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην κεντρική εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, έγινε ουσιαστική συζήτηση «για τα ζητήματα του κλάδου, για την οργάνωση του αγώνα μας με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες μας, μπροστά και στα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Απεργιακό «όχι» στο νομοσχέδιο - έκτρωμα για το ωράριο εργασίας

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση

Eurokinissi

Από τη χτεσινή απεργιακή κινητοποίηση
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχώρησαν χτες οι νοσοκομειακοί γιατροί, με απόφαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών, ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα που σμπαραλιάζει κάθε κανονικότητα στο ωράριό τους.

Στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης, που έγινε έξω από το υπουργείο Υγείας, οι απεργοί μπήκαν στο κτίριο πραγματοποιώντας συμβολική κατάληψη, απαιτώντας συνάντηση με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας για να του θέσουν το αίτημα της άμεσης απόσυρσης του επίμαχου νομοσχεδίου. Τελικά, εμφανίστηκε ο γγ του υπουργείου, Γ. Γιαννόπουλος, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι έχει παραποιηθεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και ότι ουσιαστικά... οι γιατροί δεν έχουν καταλάβει τι έχουν διαβάσει! Ισχυρισμοί που φυσικά καταγγέλθηκαν από τους απεργούς.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισαν εκπρόσωποι από την ΟΕΝΓΕ, τις Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας και Πύργου και την ΠΟΕΔΗΝ, η οποία είχε κηρύξει στάση εργασίας για την Αττική. Συμμετείχε επίσης η ΕΙΝΑΠ, ενώ τη στήριξή τους εξέφρασαν με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι Εργαζομένων στα Νοσοκομεία «Αγία Ολγα», «Ευαγγελισμός», «Θριάσιο», «Αττικόν» και «Αγιος Σάββας» καθώς και ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Αθήνας.

Ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή, στην Ολομέλεια της οποίας συζητούνταν το νομοσχέδιο. Ακολουθώντας το πανό της ΟΕΝΓΕ, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, όπως «Μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία, 5ήμερο, 6ωρο, μια εφημερία» και «Η Υγεία δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ' αγώνες κατακτιέται». Οταν η πορεία έφθασε στη Βουλή έγινε νέα συγκέντρωση και εκεί ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ
Ξεσκεπάζεται όλο και περισσότερο ο βαθιά αντεργατικός της χαρακτήρας

Με τις ψήφους των ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, αλλά και των ΝΔ, Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ποταμιού, Ενωσης Κεντρώων ψηφίστηκε χτες στη Βουλή η κυβερνητική τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ, με την οποία στην πραγματικότητα διαλύονται τα όποια κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα απέμειναν στους εργαζόμενους του κλάδου.

Στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιασφαλιστικής επίθεσης που κλιμακώνει η κυβέρνηση, η εν λόγω τροπολογία όχι μόνο δεν φέρνει καμία «σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ», αλλά ανοίγει πολύμορφα το δρόμο για δραστικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την επικούρηση, ενώ παράλληλα υπερδιπλασιάζει τις εισφορές των εργαζομένων.

Μάλιστα, μόλις μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της εκβιαστικής διαδικασίας που έστησε ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός που πλειοψηφεί στις διοικήσεις των Ενώσεων του κλάδου, με την ψηφοφορία στον ΕΔΟΕΑΠ για την έγκριση του... «σχεδίου διάσωσης», η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χτες στη Βουλή, ήταν αποκαλυπτική ως προς τα νέα χτυπήματα που φέρνει το εν λόγω σχέδιο στις υπηρεσίες Υγείας και τις παροχές του ΕΔΟΕΑΠ προς τους εργαζόμενους του κλάδου.

Παρουσιάζοντας τη σχετική τροπολογία, η υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Ο ΕΔΟΕΑΠ διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο παροχών Υγείας. Εχει δύο πολύ σημαντικές αυτόνομες μονάδες Υγείας (...) Μάλιστα, βρισκόμαστε και σε μια διαρκή επικοινωνία με τον ΕΟΠΥΥ, που στόχο έχει να μπορέσουν να ανοίξουν αυτές οι μονάδες και να παρέχουν φροντίδες Υγείας και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους της χώρας».

Στην πραγματικότητα, προχωρώντας σε μια ακόμα «εξίσωση προς τα κάτω», η κυβέρνηση μετατρέπει τις υγειονομικές μονάδες του ΕΔΟΕΑΠ, οι οποίες ήδη αδυνατούν να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες των ασφαλισμένων, σε τμήμα των υποδομών του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή, στο άμεσο μέλλον, θα καλούνται να εξυπηρετήσουν ακόμα περισσότερους ασφαλισμένους, χωρίς φυσικά κανένα μέτρο ενίσχυσής τους, αντί να υπάρξει αναβάθμιση των παροχών Υγείας στο ύψος των πραγματικών αναγκών για όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Επιβεβαιώνεται και από την πορεία του ΕΔΟΕΑΠ ότι κανένα επάγγελμα και κανένας κλάδος δεν μπορεί να μείνει στο απυρόβλητο της γενικής αντιασφαλιστικής επίθεσης που εξαπολύεται για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

«Βαθιά αντεργατική, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και της κυβέρνησης και της εργοδοσίας», χαρακτήρισε την τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι «δεν είναι τυχαία τα παζάρια της κυβέρνησης με τους εργοδότες στο χώρο του Τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού, για να υπάρξει αυτή η τροπολογία η οποία επί της ουσίας δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να υπόσχεται νέα προνόμια και ενισχύσεις στους εργοδότες».

Δίνοντας το στίγμα της ρύθμισης σημείωσε: «Αυξάνετε τις εισφορές των εργαζομένων από 3% στο 7,05%. Κόβετε το εφάπαξ από αυτούς που θα ασφαλιστούν μετά την ψήφιση της τροπολογίας, ενώ θα βαίνει συνεχώς μειούμενο με βάση το νέο τύπο που έχετε συμπεριλάβει. Οι συνταξιούχοι θα κληθούν να πληρώσουν εισφορά 5%, που μέχρι τώρα δεν πλήρωναν, οι άνεργοι δεν αναφέρονται πουθενά και βεβαίως το βασικό είναι ότι αλλάζετε τη φιλοσοφία του Ταμείου. Η Ασφάλιση θα γίνεται σε ατομική μερίδα, αυτό λέει το άρθρο 3β, που σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η αλληλεγγύη και οι όποιες παροχές θα γίνονται με βάση ατομικές εισφορές».

«Δηλαδή, συμπίεση, μείωση των συντάξεων, των παροχών στους ασφαλισμένους», ενώ πρόσθεσε ότι «ο ετήσιος έλεγχος που έχετε βάλει στα έσοδα - έξοδα του ΕΔΟΕΑΠ για να είναι βιώσιμο το Ταμείο, προμηνύει νέες μειώσεις, νέες περικοπές στις παροχές».

«Θα λειτουργεί το Ταμείο με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα λες και δεν έχουμε γνωρίσει πού οδήγησαν τα κεφαλαιοποιητικά τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Στη χρεοκοπία». Αλλωστε, υπογράμμισε, «το Ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με τις εργασιακές σχέσεις, τις ΣΣΕ και τους μισθούς. Από 300 ευρώ μισθό τι εισφορές και τι βιωσιμότητα του Ταμείου θα υπάρχουν;».

«Αντικειμενικά, εμείς λέμε», συνέχισε, «ότι για εργαζόμενους και συνταξιούχους, και για το χώρο των ΜΜΕ, ένας δρόμος υπάρχει. Ο συνεχής αγώνας για ενιαίο υποχρεωτικά ασφαλιστικό δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Ασφάλισης που να εξασφαλίζει σύνταξη και άλλες παροχές για όλους, αντίστοιχες των αναγκών», ο αγώνας για να πληρώσουν το κράτος και η εργοδοσία. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει «να μη βρεθούν εκτός ΕΔΟΕΑΠ οι άνεργοι, να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα από το "κούρεμα" και όλα τα χρωστούμενα των εργοδοτών στον ΕΔΟΕΑΠ και να μην υπάρχουν εργοδότες στο Διοικητικό Συμβούλιο».

Οπως σημείωσε, το ΚΚΕ ψηφίζει «παρών», γιατί «είμαστε αντίθετοι με το σημερινό καθεστώς και σε αυτό που πάτε να δημιουργήσετε και το "παρών" μας σημαίνει ναι στην πρόταση που καταθέτει το ΚΚΕ, που μπορεί πραγματικά να απαντήσει στις ανάγκες των εργαζομένων».

Το λόγο πήρε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σημειώνοντας ότι η λύση που δίνει η κυβέρνηση στον ΕΔΟΕΑΠ «είναι σύμφωνη με τις Οδηγίες της ΕΕ για σύστημα προκαθορισμένων εισφορών και όχι παροχών» και ότι «είναι στα πλαίσια του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, όπως και στην ιδιωτική ασφάλιση».

ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΤΗΣ 1ης ΥΠΕ
Συνεχίζουν τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα

Πέντε μέρες απεργία συμπληρώνουν σήμερα οι εργαζόμενες στην καθαριότητα των υγειονομικών μονάδων της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Ιατρεία ΙΚΑ και Κέντρα Υγείας της Αττικής). Με 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, απαιτούν: Αμεση πληρωμή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από το Μάη του 2017 μέχρι σήμερα. Καταβολή ενσήμων για την ασφαλιστική κάλυψη της υγείας της δικής τους και των οικογενειών τους. Διεκδικούν επίσης μόνιμη και σταθερή δουλειά, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Χτες πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο έχει απορρίψει τα εντάλματα πληρωμής των αποδοχών τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ