ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΚΕ
Σκοπιμότητες αποπροσανατολισμού υπηρετεί η αντιπαράθεση με αφορμή την άδεια Κουφοντίνα

Τοποθέτηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, χτες στη Βουλή, για την κάλπικη αντιπαράθεση που έστησαν ξανά κυβέρνηση και ΝΔ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του χτες στη Βουλή για το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας, αναφέρθηκε και στην κάλπικη αντιπαράθεση κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ, με αφορμή την άδεια που έλαβε ο Δ. Κουφοντίνας, η οποία ταλάνισε την Ολομέλεια της Βουλής, με ευθύνη και του προεδρείου, για σχεδόν δύο ώρες, κοκορομαχώντας και αφού πρώτα το θέμα είχε εξαντληθεί από τις τοποθετήσεις των κομμάτων.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε: «Ευτυχώς που οι κάμερες του καναλιού της Βουλής είναι ανοιχτές και μπορεί να βλέπει ο ελληνικός λαός αυτό το χάλι και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της ΝΔ, αλλά και του προεδρείου, για το πώς τηρείτε τις διαδικασίες σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Μας βλέπουν και μαθητές, οι οποίοι έρχονται να διδαχτούν υποτίθεται από τη λειτουργία της Βουλής, αυτού του κορυφαίου, πάλι υποτίθεται, θεσμού της ελληνικής πολιτείας, της δημοκρατίας και μπορούν έτσι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Σε αντίθεση, λοιπόν, με όλους εσάς, με την κυβέρνηση, τους συνεταίρους της των ΑΝΕΛ, με την αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ, που δεν χάνουν αφορμή να οξύνουν μια εντελώς γελοία και αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση πάνω βέβαια σε υπαρκτά προβλήματα, αλλά που όμως δεν είναι τα κρίσιμα προβλήματα που απασχολούν τον εργαζόμενο λαό μας, τους Ελληνες πολίτες απ' άκρη σε άκρη στην Ελλάδα, που στενάζουν κάτω απ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική, που και οι δυο σας όλα αυτά τα χρόνια έχετε υλοποιήσει και συνεχίζετε σαν καλοί μαθητές εσείς, κύριοι στα κυβερνητικά έδρανα, να την υλοποιείτε από 'δω και πέρα. Γι' αυτά τα κρίσιμα ζητήματα για τα οποία διαμαρτύρονται νοσηλευτές, γιατροί, υγειονομικοί, άλλοι εργαζόμενοι, το απόγευμα υπάρχει συλλαλητήριο εδώ έξω απ' τη Βουλή.

Το σημερινό νομοσχέδιο είναι τέτοιο κρίσιμο ζήτημα. Για αυτό το ΚΚΕ θα μιλήσει, αυτό θα είναι το περιεχόμενο της ομιλίας μου και όχι όλα αυτά τα αποπροσανατολιστικά και ταυτόχρονα υποκριτικά.

Αλλωστε, για το συγκεκριμένο ζήτημα που συζητάτε πάνω από μια ώρα τώρα όλοι σας, υπάρχουν τοποθετήσεις των κομμάτων. Υπάρχει η τοποθέτηση του ΚΚΕ, μπορεί η κοινωνία, το κίνημά της να κρίνει, γιατί το εργατικό - λαϊκό κίνημα έχει υποφέρει και από τέτοιες ενέργειες των διαφόρων, που τώρα παίρνουν άδειες και βγαίνουν, αλλά και από τις πολιτικές αποφάσεις, τις δικές σας και ορισμένες απόψεις της υποτίθεται αδέσμευτης Δικαιοσύνης».

Κοκορομαχίες με αφορμή την άδεια Κουφοντίνα

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, η 48ωρη άδεια που δόθηκε στον Δ. Κουφοντίνα, καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση της «17Ν», είχε γίνει το επίκεντρο για ένα ακόμα αποπροσανατολιστικό γαϊτανάκι κυβέρνησης και ΝΔ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, μίλησε «ως ένας σοκαρισμένος πολίτης, που παρακολουθεί σήμερα τον μεγαλύτερο τρομοκράτη της χώρας μας, έναν αμετανόητο δολοφόνο, το πιστόλι της "17Ν" να βγαίνει με άδεια από τη φυλακή». Δήλωσε, μεν, υπέρ τέτοιων αδειών, υπό την προϋπόθεση, όμως, ότι «πληρούνται, όχι μόνο οι τυπικές, αλλά και οι ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση μιας τέτοιας άδειας», όπως το να «έχει δείξει μεταμέλεια».

Κρίνοντας ότι στην περίπτωση Κουφοντίνα, «η ουσιαστική αυτή προϋπόθεση απλά δεν υπάρχει», ζήτησε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί, είπε πως η απόφαση λαμβάνεται «στη χειρότερη δυνατή συγκυρία. Την ώρα που (...) στα Εξάρχεια, δημιουργείται μια νέα γενιά τρομοκρατών, με διασυνδέσεις με το κοινό ποινικό έγκλημα», καταλήγοντας ότι «η Δημοκρατία δεν εκδικείται. Ομως η Δημοκρατία αμύνεται. (...) Και η ανοχή σε όλους όσοι εξακολουθούν να δηλώνουν εχθροί της Δημοκρατίας και εργάζονται συστηματικά εις βάρος της πρέπει να είναι μηδενική».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, απάντησε πως ο Κουφοντίνας «πέτυχε μέσω της νόμιμης διαδικασίας» την άδεια που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο που έγινε επί ημερών ΝΔ, προσθέτοντας πως «λειτουργούν οι νόμοι και οι θεσμοί έναντι πάντων».

«Καταλήξατε θλιβερός απολογητής του Κουφοντίνα», ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τον για επιλεκτική ευαισθησία. Οπως είπε, όταν βγήκε η δικαστική απόφαση για την Ηριάννα ο υπουργός έσπευσε να επιτεθεί στη Δικαιοσύνη, κάτι που δεν τόλμησε να κάνει τώρα.

Παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, εκφράζοντας τη λύπη του για την άδεια στον Δ. Κουφοντίνα που, όπως υποστήριξε, «ατιμάζει τη μνήμη των θυμάτων και των οικογενειών τους».

ΚΚΕ: Αντιπαράθεση που υπηρετεί άλλου είδους πολιτικές σκοπιμότητες

Σε σχόλιό του για το ίδιο θέμα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Το κατοχυρωμένο δικαίωμα στις άδειες κρατουμένων, που προβλέπεται στη σχετική νομοθεσία, είναι αναφαίρετο και πρέπει να γίνεται σεβαστό χωρίς διακρίσεις.

Αυτό, φυσικά, σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τις απόψεις και πράξεις του συγκεκριμένου, που διαχρονικά αξιοποιούνταν και στρέφονταν ενάντια στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Η αντιπαράθεση, που τροφοδοτείται απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ γύρω απ' το ζήτημα, υπηρετεί άλλου είδους πολιτικές σκοπιμότητες».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για σχέδια κατάργησης του λεγόμενου «κοινωνικού τιμολογίου»

Τα σχέδια για την κατάργηση του λεγόμενου «κοινωνικού τιμολογίου» της ΔΕΗ στο πλαίσιο του νέου γύρου αντιλαϊκών μέτρων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΕΕ και ΔΝΤ, για το κλείσιμο της τρίτης «αξιολόγησης», καταγγέλλει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης.

Στο στόχαστρο τίθεται ακόμα κι αυτό το ανεπαρκές και περιορισμένο μέτρο, που καλύπτει ένα μικρό μέρος των λαϊκών οικογενειών, που, στενάζοντας κάτω από το βάρος της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ, αδυνατούν να πληρώνουν τα πανάκριβα τιμολόγια Ενέργειας για την κάλυψη και των πιο στοιχειωδών αναγκών τους. Πρόσφατα δημοσιεύματα που αφορούν τα νέα μέτρα που απεργάζονται από κοινού κυβέρνηση και κουαρτέτο, αναφέρουν συγκεκριμένα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την κατάργηση του «κοινωνικού τιμολογίου», αξιοποιώντας και τη σχετική έκθεση για την Ελλάδα του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, που προκλητικά ισχυρίζεται: «Η επιδότηση των τιμών δεν είναι ενδεδειγμένη μέθοδος για να μειώσουμε την ενεργειακή φτώχεια».

Στην ίδια κατεύθυνση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ μιλά ήδη για «αναμόρφωσή» του, εξαιρώντας πολλούς από τους σημερινούς δικαιούχους. Την ίδια στιγμή, σκανδαλώδεις είναι οι μειώσεις που αφορούν τις βιομηχανίες και άλλες επιχειρήσεις, ενώ οι λογαριασμοί ρεύματος και οι σχετικές επιβαρύνσεις έχουν εκτοξευθεί για τη λαϊκή κατανάλωση.

Η εξέλιξη αυτή σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει ένα ακόμη οδυνηρό πλήγμα για τα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ έχει ως επιδίωξη την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων που διαγκωνίζονται για την απόκτηση μεριδίων στην ενεργειακή αγορά. Αποτελεί απόδειξη ότι κυβέρνηση και ΕΕ δρομολογούν γενίκευση των διακοπών ρεύματος, που αυτές τις μέρες πολλαπλασιάζονται σε βάρος εργατικών - λαϊκών οικογενειών, μικρομεσαίων αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Αποτελεί μία ακόμη απτή απόδειξη ότι τα μονοπωλιακά κέρδη προϋποθέτουν την καρατόμηση και των πιο στοιχειωδών αναγκών και δικαιωμάτων του λαού.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, έθεσε το παρακάτω ερώτημα: «Επιδιώκει η Επιτροπή την κατάργηση του "κοινωνικού τιμολογίου" της ΔΕΗ ή την "αναμόρφωσή" του με επέκταση των εξαιρέσεων των δικαιούχων και, αν ναι, για ποιους λόγους και για την εξυπηρέτηση ποιων συμφερόντων;».

Παρέμβαση Εισαγγελίας Διαφθοράς για Στουρνάρα

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Διαφθοράς έφεραν συγκεκριμένες ενέργειες του κεντρικού τραπεζίτη, Γ. Στουρνάρα. Αυτές αφορούν επιλεκτικές διαρροές πορισμάτων, που προκαλούν επιπτώσεις στις τράπεζες και την ελληνική οικονομία.

ΔΙΚΗ «SIEMENS»
Δεν θα κληθούν Μητσοτάκης - Μπακογιάννη

Την κλήτευση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, και της βουλευτού Ντ. Μπακογιάννη ζήτησε, χτες, με αίτημά του ο συνήγορος του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Γ. Σκαρπέλη στη δίκη για τα λεγόμενα «μαύρα ταμεία» της «Siemens». Το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα.

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ στο Μεξικό

Ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μεταβαίνει στο Μεξικό σήμερα Παρασκευή 10 Νοέμβρη, όπου θα συμμετάσχει στο 6ο Φεστιβάλ του «Ελ Κομουνίστα», οργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού και στην κεντρική εκδήλωση του ΚΚΜ για τα 100 χρόνια της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Νοέμβρη στο πλαίσιό του.

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Στο ΣτΕ κατά των Υπουργικών Αποφάσεων

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί «ANT1» και «Alpha», κατά των αποφάσεων του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής για τις 7 νέες δημοπρατούμενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας και την τιμή εκκίνησης που καθορίστηκε για την καθεμία άδεια, στα επίπεδα των 35 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα είχαν προσφύγει στο ΣτΕ οι τηλεοπτικοί σταθμοί «ΣΚΑΪ» και «STAR», όπως και η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), κατά του αριθμού των αδειών και της τιμής εκκίνησης.

  • Στο μεταξύ, τροπολογία για τη μείωση του συντελεστή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων από 20% σε 5% από την 1η Απρίλη 2018 κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Η τροπολογία, που ενσωματώθηκε στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παίγνια, μειώνει τον συντελεστή ενόψει της νέας διαδικασίας αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας. Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τα τηλεοπτικά μέσα που θα κατέχουν άδεια λειτουργίας από το ΕΣΡ ή έχουν υπογράψει σύμβαση παραχώρησης με το Ελληνικό Δημόσιο καθώς και τα κανάλια της Δημόσιας Τηλεόρασης.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ