ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Ομηροι των μεγαλοεταιριών οι επιβάτες

Την παραβίαση της νομοθεσίας από τις τρεις μεγαλοεταιρίες, πληρώνουν επιβατικό κοινό και ναυτεργάτες 

Τον ασφυκτικό κλοιό των τριών μεγαλοεταιριών στην ακτοπλοΐα νιώθουν για τα καλά το επιβατικό κοινό και οι ναυτεργάτες. Οπως υπολογίζεται από την κατά 80 με 85% πληρότητα των ακτοπλοϊκών πλοίων, χτες έφυγαν από το λιμάνι του Πειραιά περίπου 35.000 επιβάτες και, όπως ήταν αναμενόμενο, σε πολλές των περιπτώσεων κυριάρχησαν οι καθυστερήσεις στις αναχωρήσεις των πλοίων. Είναι ενδεικτικό, όπως καταγγέλθηκε από διαμαρτυρίες επιβατών, ότι το πλοίο «ΝΤΑΛΙΑΝΑ» έφυγε με μισή ώρα καθυστέρηση και, βέβαια, κατάμεστο.

Οι Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ και Επιχειρήσεις Αττικής, όχι μόνο τείνουν να μετατρέψουν την ισχύουσα νομοθεσία σε κενό γράμμα, αλλά, αρπάζοντας την ευκαιρία που τους δίνει η θερινή περίοδο και, κατά συνέπεια, η αύξηση της επιβατικής κίνησης, έχουν θέσει υπό καθεστώς ομηρίας τους επιβάτες, κλιμακώνοντας τους εκβιασμούς τους προς την κυβέρνηση, αλλά και τον «καυγά» μεταξύ τους, προκειμένου η κάθε μια να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερο μερίδιο στο χώρο της ακτοπλοΐας.

Το πρόσχημα για τον ανταγωνισμό που έχει ξεσπάσει έδωσε η απόφαση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Χρήστου Παπουτσή, με την οποία καθορίζει το ωράριο των πληρωμάτων των ταχύπλοων σκαφών στις 11 ώρες και τέθηκε από χτες σε εφαρμογή. Ομως, ουσιαστικά, αυτή η υπόθεση τροφοδοτείται από την ίδια την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, καθώς αυτή ήταν που συνέβαλε στη δημιουργία μονοπωλιακών καταστάσεων στο χώρο της ακτοπλοΐας, όταν συνυπέγραψε μαζί με τη ΝΔ το διαλυτικό Κανονισμό 3577/92, που θα τεθεί σε ισχύ, επίσημα τουλάχιστον, το 2004. Πρόκειται για τον κανονισμό, που «σπάει» το καμποτάζ, το δικαίωμα, δηλαδή, να εκμεταλλεύονται τις εσωτερικές θαλάσσιες συγκοινωνίες μόνο πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα..

Τη σκυτάλη των εκβιασμών κρατάει η MFD, θυγατρική των Μινωικών Γραμμών, της οποίας η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως οι Σ. Κόκκαλης, Γ. Βαρδινογιάννης, Δ. Κοντομηνάς και άλλοι. Η MFD, δήθεν δυσαρεστημένη από την υπουργική απόφαση και αρνούμενη να εφαρμόσει τη μέθοδο των διπλών πληρωμάτων, μείωσε τα δρομολόγια σε τέσσερα ταχύπλοά της.

Δε διστάζει δε να εμπαίξει το ΥΕΝ, καθώς, με επιστολή της προς τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Α. Συρίγο, αφού αναφέρει ότι θα δρομολογήσει νέα πλοία που θα εκτελούν τη γραμμή Πάτρα - Αγκόνα σε 14 ώρες, επισημαίνει ότι αν στα πλοία της αυτά υψώσει την κοινοτική σημαία θα απασχολεί τα πληρώματα και 14 ώρες, «αν όμως υψώσει την ελληνική, όπως και προτίθεται, θα προσκρούσει στις διατάξεις, που με υπουργική απόφαση καθιερώσατε, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει πέραν των 10 ωρών τους Ελληνες ναυτικούς, ακόμα και αν το επιθυμεί» και καταλήγει: «Εφαρμόζοντας λοιπόν την υπουργική απόφαση, πώς θα προβούμε σε αντικατάσταση του α` πληρώματος, αφού το πλοίο μας θα είναι στο μέσο της διαδρομής;». Ομως, η κωμωδία δε σταματάει εδώ. Χτες, σε δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, αναφέρεται ότι οι υπηρεσίες του «θα εξετάσουν τα θέματα που θέτει η επιστολή και θα απαντήσουν έγκαιρα και εμπεριστατωμένα, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους»...

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
Εργοδοτική ασυδοσία «ελέω» κυβέρνησης

Καταγγελία της ΚΟΠ για την έξαρση του εργοδοτικού αυταρχισμού και τις ευθύνες της κυβέρνησης

Τα σοβαρά κρούσματα απειλών από εργοδότες, ενάντια σε συνδικαλιστές και το χτύπημα ενός εργάτη από τραμπούκο υπάλληλο εταιρίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Πειραιά (ΚΟΠ)του ΚΚΕ.

Η ΚΟΠ του ΚΚΕ θεωρεί ηθικό αυτουργό την ίδια την κυβέρνηση, γιατί, όπως αναφέρει με την πολιτική της, αφήνει ασύδοτους τους εργοδότες, όπως έγινε στο πλοίο «ΣΛΟΠΣ» του Μελισσανίδη, ο οποίος και απείλησε τον Γ. Τούσσα, πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ.

«Καταστρέφει - υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΚΟΠ - την παραγωγική βάση της περιοχής, όπως τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, που αντί για δουλιά δίνει ανεργία. Χιλιάδες οι άνεργοι στη Ζώνη. Διαμορφώνει κλίμα τρομοκρατίας, για να μην αντιδρούν οι άνεργοι. Μετά τη φιέστα στη "ΝΑΥΣΙ", έγινε ο ξυλοδαρμός ενός εργάτη και ο εργοδότης την ίδια μέρα απείλησε τον πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά».

Η ΚΟΠ του ΚΚΕ, τέλος, καλεί «την εργατική τάξη, το λαό του Πειραιά, να αντιδράσει και να καταδικάσει αυτές τις ενέργειες να μην επιτρέψει να γίνει ο Πειραιάς "άντρο των νονών" του λιμανιού. Να απαντήσει με ενότητα και αγώνα, ενάντια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας».

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων του Πειραιά καλεί τα διοικητικά συμβούλια των εργατικών σωματείων της πόλης σε σύσκεψη την Τρίτη 4 Ιούλη 2000 στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. Το θέμα της σύσκεψης είναι: «η αυταρχική στάση της κυβέρνησης και της εργοδοσίας κατά των εργαζομένων και η απόκρουση της επίθεσης που εκδηλώνεται κατά των ναυτεργατικών σωματείων και των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης».

Γραπτή ενημέρωση για τα μέτρα που θα ληφθούν μετά τις καταγγελίες που έγιναν, ζητούν με επιστολή τους προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης, Εμπορικής Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τον Προΐστάμενο Εισαγγελίας Πειραιά, τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά, τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. «Εμείς άμεσα θα απαντήσουμε με αγωνιστικές κινητοποιήσεις και θέλουμε εκ των προτέρων υπεύθυνα να μας ενημερώσετε για τις δικές σας ενέργειες», τονίζουν.

«Η λειτουργία - υπογραμμίζεται στην επιστολή - και δραστηριοποίηση των σωματείων μας για την εφαρμογή του νόμου, των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, της εργατικής νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, είναι δράση που έχει να κάνει με τα δικαιώματα και τη διασφάλιση της ζωής των εργαζομένων». Σημειώνεται δε, ότι αυτή η δράση όχι μόνο δεν μπορεί να ανασταλεί κάτω από τις απειλές και τους εκβιασμούς, αλλά θα ενταθεί «μεγιστοποιώντας τις προσπάθειές μας για να είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων, απαιτώντας το σεβασμό των δικαιωμάτων μας».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΟΦΤΕΞ
Δεν υποχωρούν στην αδιαλλαξία

Στο πλευρό της εργοδοσίας και η κυβέρνηση, χτες, ώστε οι εργαζόμενοι να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους

Απολυμένοι απο τη ΣΟΦΤΕΞ
Απολυμένοι απο τη ΣΟΦΤΕΞ
Αδιάλλακτη παραμένει η διοίκηση της ΣΟΦΤΕΞ απέναντι στο αίτημα των εργαζομένων για ανάκληση των απολύσεων, που έκανε πρόσφατα στις μονάδες της της Λάρισας και της Πάτρας. Η αδιαλλαξία της αυτή εκφράστηκε και χτες σε τριμερή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, όπου ο υφυπουργός Χρ. Πρωτόπαππας στάθηκε στο πλευρό της, καλώντας τους εργαζόμενους να υποχωρήσουν και να δεχτούν τις προτάσεις της εταιρίας.

Είχε προηγηθεί, χτες το πρωί, η αναβολή εκδίκασης της αγωγής της εταιρίας ενάντια στις κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι, ώστε να κηρυχτούν παράνομες και καταχρηστικές. Η δίκη ορίστηκε για τη Δευτέρα, 3 Ιούλη. Στο δικαστήριο βρέθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων της ΣΟΦΤΕΞ ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και δεκάδες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ. Χτες, επίσης, ήταν η δεύτερη μέρα της 48ωρης απεργίας τους.

Η εταιρία έχει προτείνει μετάθεση των απολυμένων στο Μεγάλο Πεύκο, προκειμένου να ανακαλέσει τις απολύσεις τους, ή καταβολή μεγάλης αποζημίωσης για να κάνουν πίσω από το δικαστικό αγώνα που έχουν αρχίσει. Ταυτόχρονα όμως έχει κάνει σαφές στο Σωματείο Εργαζομένων ότι πρόκειται να προχωρήσει σε συρρίκνωση της λειτουργίας της επιχείρησης!

Από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων στη ΣΟΦΤΕΞ εμμένει στην πρότασή του για επαναπρόσληψη των απολυμένων. Επίσης, ζητούν να μην κλείσουν τμήματα της εταιρίας και να σταματήσει η παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας με την πολυειδικότητα που επιβάλλεται.

Ο Χρ. Κατσούλιας, μέλος της διοίκησης του Σωματείου, δήλωσε στο «Ρ» μετά την τριμερή συνάντηση: «Για μια ακόμα φορά η αδιαλλαξία της εργοδοσίας μάς οδηγεί στη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας. Για άλλη μια φορά αποκαλύφθηκε ότι το υπουργείο Εργασίας είναι υπουργείο εργοδοσίας και το μόνο που κάνανε είναι να πιέζουν τους εργαζόμενους να δεχτούν τις προτάσεις της εργοδοσίας».

ΛΑΡΚΟ ΛΑΡΥΜΝΑΣ
Σημαντική νίκη του «ΕΑΜ»

Δεύτερη δύναμη στο σωματείο αναδείχτηκε ο συνδυασμός των ταξικών δυνάμεων

Σε δεύτερη δύναμη, με μεγάλη αύξηση σε ψήφους που άγγιξε το 140%, αναδείχτηκε ο ταξικός συνδυασμός «Εργατοϋπαλληλικό Αγωνιστικό Μέτωπο» (ΕΑΜ), με διαφορά μόλις 20 ψήφων από την πρώτη ΠΑΣΚΕ, στις εκλογές, που ολοκληρώθηκαν προχτές αργά το βράδυ για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στο Σωματείο Εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.

Το «ΕΑΜ» που στηριζόταν από την ΕΣΑΚ, το ΔΗΣΚΙ και άλλες δυνάμεις, αναδείχτηκε στις εκλογές ο ουσιαστικός νικητής σε αντίθεση με την ΠΑΣΚΕ, που είδε τις δυνάμεις της να μειώνονται κατά 35% χωρίς μάλιστα να είναι χωρισμένη, όπως στις προηγούμενες εκλογές, σε δύο ψηφοδέλτια, ενώ η ΔΑΚΕ απλώς διατήρησε τις δυνάμεις της.

Σε σύνολο 597 εγγεγραμμένων (το 1999 ήταν 616), ψήφισαν 503 (528) από τα οποία έγκυρα ήταν 489 και 14 άκυρα - λευκά. Για το νέο ΔΣ το «ΕΑΜ» έλαβε 158 ψήφους από 65 που είχε λάβει και 3 έδρες από 1. Ο συνδυασμός της ΠΑΣΚΕ έλαβε 178 ψήφους - στις προηγούμενες εκλογές κατέβηκε με δύο παρατάξεις και είχαν λάβει 183 και 97 ψήφους - και 3 έδρες από 5, ενώ η ΔΑΚΕ έλαβε 153 ψήφους από 156 και διατήρησε τις 3 έδρες.

Για το Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, το «ΕΑΜ» εκλέγει 4 αντιπροσώπους από 2, η ΠΑΣΚΕ 5 από 7 και η ΔΑΚΕ διατηρεί τους 4 αντιπροσώπους. Τέλος, για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου το «ΕΑΜ» εκλέγει 2 αντιπροσώπους από 1, η ΠΑΣΚΕ 2 από 3 και η ΔΑΚΕ διατηρεί τον 1 αντιπρόσωπο.

Εκ μέρους του συνδυασμού του «Εργατοϋπαλληλικού Αγωνιστικού Μετώπου» ο Γ. Ρούσης μέλος του ΔΣ του σωματείου, δήλωσε στο «Ρ»: «Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν η απάντηση των εργαζομένων στην ανίερη συμμαχία που έχουν σχηματίσει εργοδοσία - κυβέρνηση και συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ενάντια στα συμφέροντά τους. Απέναντί τους εμείς αντιτάσσουμε τη συμμαχία των εργαζομένων σ' ένα αγωνιστικό - ταξικό μέτωπο, που συνεχώς θα διευρύνει τη δράση και τους στόχους πάλης, συντονίζοντας τις ενέργειές του με τα άλλα λαϊκά στρώματα σε αντιμονοπωλιακούς αγώνες, ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΟΝΕ, για τη διάσωση και ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ σε όφελος των εργαζομένων και του ελληνικού λαού».

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ EFG EUROBANK
Απειλές και πιέσεις από την εργοδοσία

Η ΕΣΑΚ - Τραπεζών καταγγέλλει την εργοδοτική παρέμβαση και τις παρατάξεις που στηρίζονται σ' αυτή

Τις παράνομες και προκλητικές παρεμβάσεις της εργοδοσίας τς EFG EUROBANK (Γ. Λάτση) στα εσωτερικά του συνδικαλιστικού κινήματος, διεξάγοντας στην ουσία μόνη της τις αρχαιρεσίες που γίνονται αυτές τις μέρες στο σωματείο εργαζομένων «Γιούνιον» (πρώην εργαζόμενοι Αθηνών και EUROBANK), καταγγέλλει με ανακοίνωση η γραμματεία της ΕΣΑΚ Τραπεζών.

Οπως καταγγέλλει συγκεκριμένα η ΕΣΑΚ, οι εκλογές γίνονται με διευθυντές να μοιράζουν ψηφοδέλτια, υποδεικνύοντας και συγκεκριμένους υποψήφιους. Ακόμα ότι μαζί με τα ψηφοδέλτια και τις υποδείξεις μοιράζουν και απειλές στους εργαζόμενους.

«Αυτή η πρακτική της εργοδοσίας βρίσκει σύμφωνες και τις ηγεσίες των παρατάξεων ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ, που συμμετέχουν όλες μαζί σε ενιαίο ψηφοδέλτιο. Ολα αυτά, για να αποκτήσει το "πλεονέκτημα" του αντιπροσωπευτικότερου σωματείου και να μπορεί να συμφωνεί στις διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία στους όρους αμοιβής και εργασίας για όλους τους εργαζόμενους στην τράπεζα μετά και από τη συγχώνευση με την Εργασίας που θα γίνει στις 8 Ιούλη».

Ευθύνες επιρρίπτει η ΕΣΑΚ στο απερχόμενο ΔΣ του συλλόγου για τον τρόπο που γίνονται οι αρχαιρεσίες, αλλά και στην ΟΤΟΕ γιατί «με την αποδοχή των κυβερνητικών επιλογών για ξεπούλημα των κρατικών τραπεζών σε ιδιώτες, όπως διατάσσει η ΕΕ, άνοιξε τους "ασκούς του Αιόλου" για τους εργαζόμενους». Επίσης, καταδικάζει απερίφραστα τόσο τον εργοδοτικό συνδικαλισμό που «ανθεί» στις ιδιωτικές τράπεζες, όσο και τον κυβερνητικό ως την «άλλη όψη του νομίσματος».

Καταλήγοντας η ΕΣΑΚ, καλεί τους εργαζόμενους στις τράπεζες σε επαγρύπνηση και αντίσταση στις πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς της εργοδοσίας «γιατί οι εργοδότες με τις πλάτες της κυβέρνησης σχεδιάζουν να πάρουν πίσω ό,τι οι εργαζόμενοι, με θυσίες και αγώνες, έχουν κερδίσει (κανονισμός εργασίας, ενιαίο μισθολόγιο, βαθμολόγιο, ασφαλιστικές κατακτήσεις)».

Οι παρατάξεις της ΟΤΟΕ ΠΑΣΚΕ, ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΑ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με κοινή τους - υποκριτική - ανακοίνωση καταγγέλλουν παραβιάσεις, παρατυπίες και πρωτοφανείς μεθόδους της διοίκησης της τράπεζας, καθώς και την παράταξη της ΔΑΚΕ.Ωστόσο, οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ στην τράπεζα συμμετέχουν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο του «Γιούνιον»!!!

ΔΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Μέτωπο για δουλιά και ασφάλιση

Την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, καταγγέλλει η παράταξη, για την υποχώρηση από βασικές θέσεις της

Κάλεσμα προς όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και του προσανατολισμού της δράσης του κινήματος στα χέρια τους, απευθύνει με ανακοίνωσή της η παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), με αφορμή τις αποφάσεις που έλαβε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, στην τελευταία, έκτακτη, ολομέλειά της.

Σχετικά με την κατάσταση στα σωματεία του κλάδου, η ΔΑΣ σημειώνει: «Κυριαρχούν δυνάμεις που έχουν κάνει δική τους υπόθεση το πέρασμα της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αφαίρεση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με πολλούς αγώνες, ακόμη και με αίμα».

Το αποτέλεσμα αυτών των συσχετισμών, καταγγέλλει η ΔΑΣ, είναι το εξής: Το 8ωρο καταργήθηκε με τη «βούλα» αυτών των σωματείων μαζί και η σταθερή απασχόληση, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπονομεύονται μέχρι να καταργηθούν, ενώ η κοινωνική ασφάλιση επιχειρείται να παραδοθεί στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, στην έκτακτη ολομέλεια της Ομοσπονδίας η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ αποσιώπησαν τη μέχρι τώρα θέση τους για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Ταυτόχρονα, και ενώ στο παρελθόν ομόφωνα είχαν αντιδράσει και είχαν αποφασίσει όλες οι παρατάξεις να παλέψουν για την κατάργηση του νόμου 2639/98 που κάνει λάστιχο το 8ωρο, δε λένε κουβέντα. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στην απόφασή της αναφέρει: «Επιμένουμε αδιαπραγμάτευτα για τον κλάδο της πρόνοιας, στην πλήρη αυτοτέλεια του ΤΑΞΥ, την επέκτασή του σε όλες τις τουριστικές περιοχές», την ώρα που δε λέει κουβέντα για τον κλάδο υγείας, ενώ στο αρχικό κείμενο της πλειοψηφίας πρότεινε καθαρά την ένταξη του ΤΑΞΥ στον ενιαίο φορέα υγείας.

Επίσης η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι ενώ στο παρελθόν αίτημα της Ομοσπονδίας ήταν η λειτουργία των σχολών μετεκπαίδευσης σε όλη την τουριστική Ελλάδα, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να αποκτούν την υπαλληλική ιδιότητα, τώρα αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των σχολών, στην κατεύθυνση κατάργησής τους.

Καταλήγοντας, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να αντιδράσουν σε αυτή την κατάσταση. «Δώστε δύναμη στα ταξικά ψηφοδέλτια, στείλτε μηνύματα αντίθεσης στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Ενισχύστε τους αγώνες που αναπτύσσονται από τα σωματεία που συμμετέχουν στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», καταλήγει η ΔΑΣ.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στην έκτακτη ολομέλεια εκτός των άλλων είχε αποφασίσει τη μη συμμετοχή των μελών της ΔΑΣ στις περιοδείες της Ομοσπονδίας με τη «λογική» ότι δε συμφωνούν με τις θέσεις της!

ΠΑΜΕ
Στο πλευρό των Αυστριακών εργαζομένων

Την αμέριστη συμπαράστασή του στους Αυστριακούς εργαζόμενους και τη συμπαράταξη μαζί τους στον κοινό αγώνα ενάντια στις αναδιαρθρώσεις και στις ιδιωτικοποιήσεις που γίνονται στα πλαίσια της ΟΝΕ και που έχουν σαν συνέπεια τη δραστική συρρίκνωση των εργατικών και κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ).

Στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «οι πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των Αυστριακών εργαζομένων στο δημόσιο τομέα δείχνουν τη σαφή διάθεσή τους να αναχαιτίσουν την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Τα αιτήματα, αλλά και η μαζική συμμετοχή αρκετών κλάδων του δημοσίου στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις - ακόμη και αστυνομικών - δείχνει το εύρος, το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό αυτού του αγώνα».

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ θεωρεί ότι «το συνδικαλιστικό κίνημα σε εθνικό, αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να προσανατολιστεί σε ταξική κατεύθυνση, να ενισχύει μορφές συντονισμού και κοινής δράσης για να αποκρούσει πιο αποτελεσματικά την πολιτική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, αλλά και να δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις μέσα από την αντεπίθεση για κατοχύρωση και διεύρυνση των κατακτήσεων των εργαζομένων».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ