ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2000
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανησυχία ενόψει συνταγματικής αναθεώρησης

Κυβερνητική παραγγελία η αναβολή του κοινού συνεδρίου με την ΚΕΔΚΕ

Το Σεπτέμβρη φαίνεται πως θα διεξαχθεί το κοινό συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) και της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας (ΕΝΑΕ) με θέμα την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση και το ρόλο της Αυτοδιοίκησης, το οποίο είχε προγραμματιστεί να γίνει στα τέλη Ιούνη στην Κρήτη. Την αναβολή αποφάσισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλος, μάλλον αυθαίρετα, καθώς δεν προηγήθηκε συνεννόηση ούτε με το σύνολο των μελών του Διοικητικού της Συμβουλίου, ούτε και με την ΕΝΑΕ.

Η επίσημη πληροφόρηση για τους λόγους της αναβολής του συνεδρίου, αναφέρεται σε «κώλυμα» του εισηγητή της ΚΕΔΚΕ να παραβρεθεί. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν τον Π. Κουκουλόπουλο και άλλα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ, να αποφάσισαν την αναβολή κατόπιν συνεννόησης με την υπουργό Εσωτερικών και άλλα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία δε συμφωνούν με όλες τις διατάξεις του σχεδίου ψηφίσματος του συνεδρίου.

Συγκεκριμένα και όπως άφησε να εννοηθεί χτες, σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΑΕ, ο πρόεδρός της, Θ. Κατριβάνος, κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ δεν έχουν καταλήξει ή διατυπώνουν ενστάσεις στη συνταγματική κατοχύρωση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (ΝΑ) - διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ψηφίσματος του συνεδρίου. Θυμίζουμε πως στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στη Χαλκιδική, ο Π. Κουκουλόπουλος είχε ταχθεί υπέρ της κατάργησης των Νομαρχιών, προτείνοντας τη διεύρυνσή τους στα όρια των σημερινών περιφερειών. Στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γ. Πασχαλίδης, είχε κάνει λόγο για μείωση των Νομαρχιών και θεσμοθέτηση της αιρετής Περιφερειακής Διοίκησης.

Εύλογα, λοιπόν, η ΕΝΑΕ αναμένεται να διατυπώσει σε επιστολή της προς το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, την «ανησυχία της ΝΑ συνολικά για το μέλλον του θεσμού, αλλά και τη δυσαρέσκειά της για τη στάση που τήρησε η ΚΕΔΚΕ». Πάντως το ΔΣ της ΕΝΑΕ αποφάσισε χτες να κρατήσει χαμηλούς τόνους απέναντι στην ΚΕΔΚΕ, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την απροθυμία της ουσιαστικά να ενεργήσει δραστικά για την ενίσχυση της ΝΑ. Αν η ΕΝΑΕ είχε διεκδικήσει ουσιαστικές αρμοδιότητες, πόρους και αποφασιστικό ρόλο στην ανάπτυξη των πόλεων και των κατοίκων της, θα μπορούσε να παλέψει από καλύτερες θέσεις την αναγκαιότητα ύπαρξης του θεσμού. Αν δηλαδή είχε τολμήσει να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική που την αντιμετωπίζει σαν απλό μηχανισμό διεκπεραίωσης κρατικών υποθέσεων.

Για το θέμα, στις 11 Αυγούστου, θα συνεδριάσει η Ολομέλεια των Νομαρχών, ενώ στις 7 Ιούλη, στη Βοιωτία θα πραγματοποιηθεί θεματική ημερίδα για τη συνταγματική αναθεώρηση.

ΒΟΛΟΣ
Θέλουν να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη

Αποκαλυπτική δήλωση του πρώην δημάρχου Μ. Κουντούρη

Στις ευθύνες της δημοτικής παράταξης της ΝΔ που συμμετείχε στη Δημοτική Αρχή Βόλου, αναφέρθηκε με νέα δήλωσή του - ενάμιση μήνα μετά την παραίτηση από το αξίωμά του - ο πρώην δήμαρχος Βόλου Μ. Κουντούρης.

Αφού κάνει μια αναδρομή στο πώς συγκροτήθηκε η συνεργασία, που πέτυχε τη συντριπτική νίκη στις εκλογές, ο Μ. Κουντούρης, αναφερόμενος σε στελέχη της παράταξης της ΝΔ, σημειώνει ότι «οι άνθρωποι αυτοί, μετά την εκλογή τους, λειτούργησαν, δυστυχώς, ως συμπαγής κομματική ομάδα και, σε συνάρτηση με τον κομματικό τους μηχανισμό και το έντυπο της παράταξής τους, επιδόθηκαν σε ενέργειες και συμπεριφορές, που δημιούργησαν προβλήματα και συνεχείς προστριβές στους κόλπους της πλειοψηφίας. Ιδιαίτερα έντονες ήταν οι αντιπαραθέσεις τους με τον κ. Μήτρου, (σ.σ. τον νέο δήμαρχο Βόλου), και την ομάδα του, που μέχρι τότε τηρούσαν μια αυτοδιοικητική και μετριοπαθή στάση. Αποκορύφωμα της τακτικής αυτής, όπως είναι πλέον γνωστό, υπήρξαν οι αθρόες προσλήψεις κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς και οι ανοιχτές προκλήσεις και ενέργειες εναντίον μου, όπως ήταν η παρεμπόδιση των έργων και, κυρίως, η θέση υπό τον έλεγχό τους βασικών οργάνων του δήμου. Μπλόκαραν πραξικοπηματικά την ομαλή πορεία του, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό, ανεξέλεγκτη πλέον κατάσταση θεσμικής και πολιτικής ανωμαλίας».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την ανάδειξη νέου δημάρχου στο Βόλο, ο Μ. Κουντούρης υπογραμμίζει: «Σήμερα πλέον γίνεται φανερό και στον πιο δύσπιστο πολίτη ότι η ανατροπή της νόμιμης εντολής του Οκτωβρίου του 1998 μεθοδευόταν από καιρό. Και όχι μόνο αυτό. Αλλά φαίνεται πως είχε την ανοχή και την αποδοχή - σε περίπτωση επιτυχίας - του κομματικού μηχανισμού. Γι' αυτό και ο κομματικός μηχανισμός δεν επενέβη για να σταματήσει το πραξικοπηματικό εγχείρημα των επίλεκτων στελεχών του. Οταν, όμως, το εγχείρημα πέτυχε και ο νόμιμα εκλεγμένος δήμαρχος αναγκάζεται σε παραίτηση, τότε ο κομματικός μηχανισμός επεμβαίνει για να "αποκαταστήσει" την ενότητα των δύο ομάδων που πρόσκεινται στη ΝΔ και για να εκλεγεί - έμμεσα από 11 συμβούλους - δήμαρχος ο φερόμενος μέχρι τότε ως αυτοδιοικητικός κ. Μήτρου. Με τον τρόπο αυτό, λόγω νομοθετικού κενού, το πραξικοπηματικό εγχείρημα της "ολιγάριθμης, αλλά αδίστακτης κομματικής ομάδας" ολοκληρώνεται με τη σύμπραξη, πλέον, του κ. Μήτρου και την ενεργό παρέμβαση του μηχανισμού της ΝΔ. Αλλά, ο συγκεκριμένος κομματικός μηχανισμός, μπορεί να καλύπτει με τις παρεμβάσεις του το σφετερισμό της λαϊκής εντολής και την άλωση του Δήμου, δεν μπορεί, όμως, σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσει την έλλειψη της λαϊκής νομιμοποίησης, από την οποία πάσχει η παρούσα Δημοτική Αρχή. Ομως, το μεγάλο, το ασυγχώρητο ολίσθημα του νέου δημάρχου - και όσων συμβούλων τον ακολούθησαν είναι ότι "πριν αλέκτορα φωνήσαι" συνέπραξαν μ' εκείνους που πρωτοστάτησαν στην ανατροπή της λαϊκής ετυμηγορίας και κατ' επέκταση του άμεσα εκλεγμένου δημάρχου. Η φιλοδοξία ενός πολίτη να γίνει δήμαρχος μιας πόλης είναι απόλυτα θεμιτή και κατανοητή. Δεν είναι, όμως, καθόλου θεμιτή και δε νομιμοποιείται στη συνείδηση των πολιτών η απόκτηση της περιπόθητης αυτής θέσης με πολιτικά ανορθόδοξες και ανεπίτρεπτες μεθόδους. Ούτε φυσικά μπορεί να συγχωρεθεί η αντίληψη, που θέλει τις αρχές της πολιτικής αξιοπιστίας και της κοινωνικής δεοντολογίας να έχουν σχετική μόνον αξία, αλλά ν' αποτελούν πολυτέλεια, όταν μπαίνουν εμπόδιο στην κατάκτηση κάποιου δημόσιου αξιώματος. Η σύμπραξη του κ. Μήτρου με εκείνους που ευθύνονταν αποκλειστικά για την ανωμαλία στο Δήμο και την αναγκαστική παραίτησή μου και που ο ίδιος, πριν λίγες μέρες, χαρακτήριζε "πραξικοπηματίες" και "αποστήματα" και, μάλιστα, η ανάδειξή τους σε βασικούς συνεργάτες του, μόνο και μόνο για να καταλάβει τη θέση μου ως δημάρχου, αποτελεί ένα ανεξίτηλο στίγμα που θα συνοδεύει την παρούσα δημοτική αρχή».

Τέλος, ο πρώην δήμαρχος Βόλου τονίζει: «Το χειρότερο, όμως, είναι ότι πολύ γρήγορα, έσπευσαν ν' ανατρέψουν συθέμελα όλο το πνεύμα της ευρύτητας και των αντιλήψεων της μεγάλης συμμαχίας των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων και να επιχειρήσουν μια κοντόθερμη και μικροφιλόδοξη μονοκομματική ομάδα. Προσπαθούν τώρα, "χωρίς περίσκεψη, χωρίς αιδώ", να γίνουν χαλίφηδες στη θέση προηγούμενων χαλίφηδων, κομματικοποιώντας το Δήμο και υιοθετώντας πρακτικές των προηγούμενων. Επιχειρούν, ακόμα, να εξορκίσουν από πάνω τους το πνεύμα της νόμιμα εκλεγμένης Δημοτικής Αρχής, γιατί πιστεύουν αφελώς ότι, με τον τρόπο αυτό, θα μπορέσουν να γίνουν αρεστοί σ' εκείνους που η λαϊκή εντολή όρισε ως μειοψηφία».

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Η Αυτοδιοίκηση στο δόκανο

Οι πολίτες πρέπει ν' αντιδράσουν στην πολιτική που μετατρέπει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε φορέα εφαρμογής αντιλαϊκών μέτρων και ν' αγωνιστούν ώστε η Αυτοδιοίκηση να λειτουργήσει σύμφωνα με το θεσμικό ρόλο της, τασσόμενη στην υπηρεσία του λαού. Αυτά τονίστηκαν σε ημερίδα για την Αυτοδιοίκηση, που διοργάνωσε η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Καρδίτσας και στην οποία παραβρέθηκαν ο νομάρχης Β. Αναγνωστόπουλος, ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος, δήμαρχοι «καποδιστριακών» δήμων του νομού, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι μαζικών φορέων και πολλοί πολίτες της Καρδίτσας.

Ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο Β. Μπούτας, επικεφαλής της ΝΑΣ και νομαρχιακός σύμβουλος Καρδίτσας, καθώς και οι Χρ. Χαλκιάς, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας - ανέπτυξε το θέμα «Θεσμικός και αναπτυξιακός ρόλος της ΤΑ» - Αγγ. Σίμος , γραμματέας του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ - ανέπτυξε το θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση και εργαζόμενοι» - και ο δήμαρχος Καρδίτσας Χρ. Τέγος, που αναφέρθηκε στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του ο Βαγγ. Μπούτας υπογράμμισε ότι οι κυβερνώντες προβάλλουν ως κυρίαρχο επιχείρημα της σωστής λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης την αποτελεσματικότητα, την οποία αναγορεύουν σαν ανάγκη να εξυπηρετείται γρήγορα και σωστά ο πολίτης και σ' αυτή υποτάσσουν τα πάντα. Οπως, π.χ., την αντιπροσωπευτικότητα, εφαρμόζοντας μέτρα και ρυθμίσεις που περιορίζουν την έκφραση περισσότερων απόψεων στα αιρετά όργανα και μη εφαρμόζοντας την απλή αναλογική στην εκλογή των οργάνων.

Επισήμανε ακόμα ότι ήδη η Περιφέρεια, που αποτελεί ένα κυβερνητικό μηχανισμό συγκεντρωτικής εξουσίας, επεμβαίνει προς τα «κάτω» με στόχο: Τον παραπέρα περιορισμό του πεδίου δράσης και συμμετοχής της Πρωτοβάθμιας και της κολοβής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Τη διόγκωση της κρατικής παρέμβασης, ώστε η ΤΑ να εφαρμόζει, χωρίς παρεκκλίσεις, την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας, της πρόσθετης φορολόγησης κ.ά. Σημείωσε, δε, ότι η προτεινόμενη μείωση των Περιφερειών έχει να κάνει με τη δημιουργία ευνοϊκότερων όρων για την κρατική παρέμβαση και τη δράση του κεφαλαίου.

Ζητούν κατάργηση των κρατικών χρηματοδοτήσεων!

Μπορεί ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ να μην τα βρήκαν στην ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, φαίνεται όμως πως συμφωνούν απόλυτα στο ρόλο της Αυτοδιοίκησης, στα πλαίσια μάλιστα των «διαδικασιών της ευρωπαϊκής ενοποίησης και της εξελικτικής πορείας των θεσμών μέσα σε αυτή» - όπως τονίζεται στο σχέδιο ψηφίσματος του συνεδρίου που αναβλήθηκε. Κι αυτός ο ρόλος δεν είναι άλλος από τη λειτουργία του θεσμού ως εύρωστης επιχείρησης, η οποία, προφασιζόμενη τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει στους δημότες, θα απαιτεί τα αντίστοιχα οικονομικά ανταλλάγματα. Και όποιος έχει αγοράζει...

Στην πράξη, η άσκηση του συγκεκριμένου ρόλου προϋποθέτει για τις ηγεσίες των παραπάνω οργάνων, την «οικονομική χειραφέτηση της Αυτοδιοίκησης από τις κρατικές χρηματοδοτήσεις» - όπως σημειώνεται στο σχέδιο ψηφίσματος. Απροκάλυπτα δηλαδή επιδιώκεται το τέλος της κρατικής επιχορήγησης (πενιχρής έτσι κι αλλιώς) του θεσμού, αντί για τη σημαντική αύξησή του. Κάτι που θα σημάνει τη βάρβαρη επιδρομή στην τσέπη των δημοτών - πελατών πλέον, αλλά και την αλλοίωση του λαϊκού χαρακτήρα του θεσμού, ο οποίος δε σημαίνει εύρωστη επιχείρηση, αλλά εξουσία δράσης σε όφελος των δημοτών.

Μάλιστα, η παραπάνω θέση προβάλλεται στο σχέδιο ψηφίσματος και με τον ιδεολογικό μανδύα της «χειραφέτησης» της Αυτοδιοίκησης «από την πολιτική βούληση της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας και από τους μηχανισμούς εξάρτησης και πελατειακών σχέσεων που δημιουργούν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις». Ομως, οι ίδιοι... ζηλωτές της «χειραφέτησης» αρνούνται να παλέψουν για το διπλασιασμό κατ' αρχήν της επιχορήγησης που λαμβάνουν οι δήμοι από τον κρατικό προϋπολογισμό, η οποία δε θα έχει τη μορφή ποσοστών φόρων ή επιμέρους επιχορηγήσεων (άρα και ρουσφετιών ή πελατειακών σχέσεων), αλλά συγκεκριμένου ποσοστού επί του συνόλου του κρατικού κορβανά.

ΛΑΡΙΣΑ
Κινητοποιήσεις γιατρών του ΙΚΑ

Σε δίωρες στάσεις εργασίας κατέρχονται από τη Δευτέρα οι γιατροί του ΙΚΑ στη Λάρισα, διαμαρτυρόμενοι για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και ιδιαίτερα για το εξαντλητικό ωράριο που εξαναγκάζονται να δουλεύουν. Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν, επισημάνθηκε ότι ο γιατρός του ΙΚΑ έχει καταντήσει «επαίτης» ενός εξαθλιωμένου μισθού, απέναντι σε μια εξαντλητική εργασία, που οι συνθήκες της καθημερινά χειροτερεύουν, με τις αλλεπάλληλες εγκυκλίους της διοίκησης του Ιδρύματος, η οποία στο όνομα της αναβάθμισης της υγειονομικής περίθαλψης, αναζητά εξιλαστήρια θύματα. Υπογραμμίστηκε, δε, ότι πολλοί συνάδελφοί τους που εργάζονται για πάνω από 10 χρόνια στο ΙΚΑ, με την περιβόητη σύμβαση έργου, είναι χωρίς ασφαλιστική, εργασιακή και συνταξιοδοτική κάλυψη.

Οσον αφορά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στη Λάρισα, υπογραμμίστηκε, ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό εξοπλισμό, τεράστια κενά σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό και απαράδεκτη κτιριακή υποδομή που θυμίζει αχούρι. Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι οι τουαλέτες που υπάρχουν είναι εστίες μόλυνσης, τα γραφεία και τα ιατρεία είναι με διαβρωμένους από την υγρασία και βρώμικους τοίχους, τα έπιπλα κατεστραμμένα, τα κλιματιστικά δε λειτουργούν, στο κτίριο υπάρχουν ποντίκια κλπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ