ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούλη 2000
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΒΕ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Χρειαζόμαστε κλαδική πολιτική

Αποψη απο τη συγκεντρωση των ΕΒΕ της Αθήνας τη Τετάρτη
Αποψη απο τη συγκεντρωση των ΕΒΕ της Αθήνας τη Τετάρτη
Την άμεση εφαρμογή μιας πολιτικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ζητούν με το ψήφισμά τους οι επαγγελματοβιοτέχνες, έμποροι των Ιωαννίνων. Στη διάρκεια της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν ψήφισμα του οποίου τα βασικότερα αιτήματα είναι τα παρακάτω:

- Περιορισμό της ασύδοτης δράσης των πολυκαταστημάτων και των πολυεθνικών: Ενιαίο ανθρώπινο ωράριο λειτουργίας για όλους με τρία απογεύματα κλειστά. Ουσιαστική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Εφαρμογή πολιτικής ελέγχου των τιμών και γενικότερα προστασίας από τον άνισο ανταγωνισμό. Οι εκπτώσεις και προσφορές να γίνονται μόνο τους μήνες Φεβρουάριο και Αύγουστο.

- Προστασία της ελληνικής αγοράς: Περιορισμό των εισαγωγών σε προϊόντα, που σε επάρκεια καλύπτει η εγχώρια παραγωγή.

- Επαγγελματική στέγη: Αλλαγή του νόμου, έτσι ώστε οι μισθώσεις μετά την πρώτη 12ετία να ανανεώνοντα ανά τριετία, με μόνη αύξηση αυτή του τιμάριθμου, εκτός των περιπτώσεων ιδιόχρησης και ανοικοδόμησης.

- Φορολογικό: Ριζική μεταρρύθμιση του σημερινού φορολογικού συστήματος. Αμεση κατάργηση της «αντικειμενικοποίησης» του ΦΠΑ. Αμεση κατάργηση του δημοτικού τέλους 2%, 35% για Συνεταιρισμούς, το 30% - 25% για προσωπικές εταιρίες. Η φορολόγηση να γίνεται στα πραγματικά εισοδήματα, όπως αυτά προκύπτουν από τα βιβλία με έλεγχο, ώστε σε αυτά να φαίνονται τα πραγματικά εισοδήματα. Κατάργηση του βιβλίου απογραφής, μέχρι 80 εκατομμύρια τζίρο. Αύξηση του αφορολόγητου ορίου, στο ύψος των ορίων της φτώχειας (4,5 εκατομμύρια, για τετραμελή οικογένεια). Αναπροσαρμογή και τιμαριθμοποίηση των σημερινών κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος, έτσι ώστε να καλυφθούν οι απώλειες από τον πληθωρισμό των τελευταίων ετών. Αύξηση των φορολογικών συντελεστών στα μεγάλα εισοδήματα. Δραστική μείωση της έμμεσης φορολογίας, που είναι η κύρια μορφή φορολογικής αφαίμαξης των ΕΒΕ και του λαού γενικότερα. Πάταξη της φοροδιαφυγής και κατάργηση των φοροαπαλλαγών του μεγάλου κεφαλαίου.

- Χρηματοδότηση: Ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων. Ισχυρά κίνητρα και οργανοτεχνική βοήθεια για μαζική συνεταιριστικοποίησή τους.

- Ασφαλιστικό: Διατήρηση του Δημόσιου, Κοινωνικού και υποχρεωτικού χαρακτήρα της ασφάλισης. Θεσμοθέτηση διμερούς χρηματοδότησης (4/9 ο ασφαλισμένος και 5/9 το κράτος) στα έξοδα λειτουργίας του ΟΑΕΕ. Αιρετή διοίκηση, με απλή αναλογική, του Ταμείου και σώμα ελέγχου από εκλέκτορες. Διαχείριση και αξιοποίηση των αποθεματικών και περιουσιακών στοιχείων, αποκλειστικά από την αιρετή διοίκηση του ταμείου. Αναβάθμιση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ενιαία μέσα από ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Κατώτερη σύνταξη στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη της ΕΣΣΕ. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων (Ν. 1759/88, 1902/90, 1976/91, 2084/92). Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες. Κανονική συνταξιοδότηση σε όσους - όσες συμπληρώνουν 35 χρόνια ασφάλισης ανεξάρτητα ηλικίας. Κατάργηση της εξαίρεσης από την υποχρεωτική ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων, στις περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων. Ρύθμιση παλαιών χρεών και δραστική μείωση των τελών καθυστέρησης στο ύψος του πληθωρισμού.

Από τη Δευτέρα οι εκπτώσεις

Από μεθαύριο Δευτέρα 3 Ιούλη αρχίζουν φέτος οι διευρυμένες χρονικά θερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν ως και τις 31 Αυγούστου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, οι εκπτώσεις μπορούν να αφορούν το σύνολο των ειδών εμπορίας της εμπορικής επιχείρησης που τις διενεργεί, επιβάλλεται η αναγραφή διπλών τιμών σε όλα τα πωλούμενα είδη ή η αναγραφή τους σε πινακίδα του ποσοστού της έκπτωσης για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων, αναρτάται στο κατάστημα έγγραφη αναγγελία ότι πραγματοποιεί τακτικές θερινές εκπτώσεις και ότι απαγορεύονται οι προσφορές 20 μέρες μετά τη λήξη των εκπτώσεων.

Τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη λήξη των εκπτώσεων θα διενεργείται έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί η πιστή τήρηση της σχετικής υπουργικής απόφασης, ενώ σε περίπτωση παράβασης θα επιβάλλεται πρόστιμο μέχρι και το 0,5% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων του προηγούμενου έτους του παραβάτη μέσα σε ένα μήνα από τη διαπίστωση της παράβασης. Σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο που επιβάλλεται μπορεί να φθάσει στο 3% των ακαθάριστων ετήσιων εσόδων.

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Στραπάτσο για τους συμβιβασμένους

Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες που κατέβαλαν κυβερνητικοί παράγοντες (Χριστοδουλάκης, Πρωτόπαππας, Πολυζωγόπουλος) και διοίκηση της ΔΕΗ να στηρίξουν τις εισηγήσεις της «πλειοψηφίας» της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ), μόνο μια οριακή πλειοψηφία (το 57%) τις στήριξαν. Σε σύνολο 320 συνέδρων υπερψήφισαν 182 σύνεδροι.

Σ' ένα συνέδριο, όπου έγινε προσπάθεια να συζητηθούν θέματα που αφορούν την ύπαρξη και το μέλλον της ΔΕΗ (μετοχοποίηση, απελευθέρωση, αναδιοργάνωση, ασφαλιστικό κλπ.) οι ταξικές δυνάμεις με τις ξεκάθαρες θέσεις τους και τις ομιλίες τους, απαίτησαν την αλλαγή πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος σε αγωνιστική, ταξική κατεύθυνση, κόντρα στον κοινωνικό διάλογο και στο συμβιβασμό, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών και τη δημιουργία προϋποθέσεων για ένα καλύτερο αύριο.

Κάνοντας καθαρό ότι οι συμβιβασμένες ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ δεν μπορούν να το κάνουν, ζήτησαν από τους συνέδρους, αλλά και στη συνέχεια από τους εργαζόμενους, να προχωρήσουν στο δικό τους μονόδρομο: Στη δημιουργία «πανελλαδικού μετώπου για τη σωτηρία της ΔΕΗ» και σε συντονισμό με τις άλλες ταξικές δυνάμεις από τις άλλες ΔΕΚΟ και άλλους φορείς να αντιπαλέψουν τους μονόδρομους της ΟΝΕ και των βιομηχάνων.

ΣΚΟΠΕΛΟΣ - ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
Αναγκαία η κατασκευή λιμνοδεξαμενών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την άμεση κατασκευή των λιμνοδεξαμενών Σκοπέλου και Αλόννησου οι οποίες, παρόλο που είχαν ενταχθεί στο 2ο ΚΠΣ και είχε εγκριθεί η δημιουργία τους, ποτέ δεν έγιναν, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ΝίκοςΓκατζής και ΓιάννηςΠατάκης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

«Οι κάτοικοι της Σκοπέλου και της Αλόννησου καλούνται, εκτός των άλλων, να πληρώσουν την ασυνέπεια και τις αντιλαϊκές προτεραιότητες της κυβέρνησης, στο όνομα της ΟΝΕ», τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι: «Το 1994 είχε καταρτιστεί αναγνωριστική μελέτη των λιμνοδεξαμενών του νομού Μαγνησίας και από το υπουργείο Γεωργίας προκρίθηκαν πέντε κατάλληλες θέσεις για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών. Σε συνεννόηση με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δόθηκε προτεραιότητα στις λιμνοδεξαμενές Καστάνιας Αλόννησου και Πανόρμου Σκοπέλου, καθώς και στη λιμνοδεξαμενή Ξηριά Αλμυρού. Οι δύο πρώτες εντάχθηκαν στο 2ο ΚΠΣ, καθώς και στη ΣΑΕ με εγγεγραμμένη πίστωση από το 1995. Και ενώ το επόμενο βήμα ήταν η δημοπράτηση των λιμνοδεξαμενών, τίποτα δεν προχώρησε, παρότι υπήρξαν και σαφείς δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στη Μαγνησία το 1997».

Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, υπογραμμίζεται στην Ερώτηση του Κόμματος, είναι «οι κάτοικοι αυτών των νησιών να συνεχίζουν μέχρι σήμερα να λένε "το νερό νεράκι"». Ετσι, αν φέτος οι κάτοικοι, οι μικροξενοδόχοι, οι ΕΒΕ του νησιού δεν περιορίσουν την κατανάλωση νερού κατά 3% σε σχέση με την περσινή θερινή περίοδο, θα πληρώσουν το επιπλέον νερό προς 200 δραχμές ανά κυβικό μέτρο.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας γιατί ενώ υπήρχε η ωριμότητα των έργων, οι εγκρίσεις, οι εντάξεις στο 2ο ΚΠΣ και εγγεγραμμένες πιστώσεις, τα έργα ματαιώθηκαν και τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, τόσο για την άμεση κατασκευή των λιμνοδεξαμενών Σκοπέλου - Αλόννησου όσο και για τα παράλληλα έργα υποδομής;

Τραπεζικά μετα-ΟΝΕ οφέλη

Ακόμα μια πράξη ενίσχυσης των τραπεζιτών τίθεται σε εφαρμογή από την Τράπεζα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα τους επόμενους μήνες να αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό η ρευστότητα των τραπεζών. Ηδη, οι τραπεζίτες στις 10 του Ιούλη θα βάλουν στα ταμεία τους από 3 δισεκατομμύρια δραχμές, στα πλαίσια χτεσινής απόφασης του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής για μείωση των υποχρεωτικών καταθέσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η απόφαση πάρθηκε προκειμένου να προσαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις που ισχύουν στη χώρα μας με τις αντίστοιχες της ΕΕ.

Οι δεσμεύσεις που γίνονται στην Τράπεζα της Ελλάδας στόχο έχουν να διατηρούν τη ρευστότητα των τραπεζών σε κάποια αναλογικά για όλες τις τράπεζες επίπεδα, ενώ παράλληλα η αυξομείωση αυτών των δεσμεύσεων υποτίθεται πως αποτελεί εργαλείο μέσω του οποίου η Τράπεζα Ελλάδας μπορεί να ενισχύει τη ζήτηση στην αγορά (όταν οι δεσμεύσεις είναι χαμηλές), ή να παίζει αντιπληθωριστικό ρόλο (όταν είναι υψηλές). Μέχρι σήμερα οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δεσμεύουν στην κεντρική τράπεζα ποσά που αντιστοιχούν στο 12% του συνόλου των καταθέσεων που έχουν σε διάφορες μορφές (καταθέσεων, προθεσμίας, ρέπος κ.ο.κ). Στο εξής, το ποσοστό αυτό πέφτει κατά 10 ολόκληρες μονάδες και γίνεται 2%. Κέρδος για τις τράπεζες θα προκύψει και από το γεγονός ότι από εδώ και πέρα δε θα υπάρχουν καθόλου δεσμεύσεις για καταθέσεις που έχουν αρχική συμφωνημένη διάρκεια άνω των δύο χρόνων, για πράξεις πώλησης χρεογράφων με συμφωνία επαναγοράς και για χρεόγραφα με συμφωνημένη αρχική διάρκεια πάνω από δύο χρόνια.

Η σχετική διάταξη τίθεται σε εφαρμογή από τις 10 του Ιούλη, επειδή ωστόσο αν μετά από 10 μέρες αποδίδονταν στις τράπεζες όλα τα κεφάλαια που είναι σήμερα δεσμευμένα θα εμφανιζόταν υπερβολική ρευστότητα, η εφαρμογή των νέων κανόνων θα είναι σταδιακή και θα ολοκληρωθεί μέχρι και τον Ιούλη του 2002.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ