Σάββατο 1 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Μέτωπο για δουλιά και ασφάλιση

Την πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου, καταγγέλλει η παράταξη, για την υποχώρηση από βασικές θέσεις της

Κάλεσμα προς όλους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και του προσανατολισμού της δράσης του κινήματος στα χέρια τους, απευθύνει με ανακοίνωσή της η παράταξη Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ), με αφορμή τις αποφάσεις που έλαβε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Τουρισμού, στην τελευταία, έκτακτη, ολομέλειά της.

Σχετικά με την κατάσταση στα σωματεία του κλάδου, η ΔΑΣ σημειώνει: «Κυριαρχούν δυνάμεις που έχουν κάνει δική τους υπόθεση το πέρασμα της πολιτικής των αναδιαρθρώσεων, η οποία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αφαίρεση δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με πολλούς αγώνες, ακόμη και με αίμα».

Το αποτέλεσμα αυτών των συσχετισμών, καταγγέλλει η ΔΑΣ, είναι το εξής: Το 8ωρο καταργήθηκε με τη «βούλα» αυτών των σωματείων μαζί και η σταθερή απασχόληση, οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας υπονομεύονται μέχρι να καταργηθούν, ενώ η κοινωνική ασφάλιση επιχειρείται να παραδοθεί στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο.

Οπως σημειώνει η ΔΑΣ, στην έκτακτη ολομέλεια της Ομοσπονδίας η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ αποσιώπησαν τη μέχρι τώρα θέση τους για κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Ταυτόχρονα, και ενώ στο παρελθόν ομόφωνα είχαν αντιδράσει και είχαν αποφασίσει όλες οι παρατάξεις να παλέψουν για την κατάργηση του νόμου 2639/98 που κάνει λάστιχο το 8ωρο, δε λένε κουβέντα. Συγκεκριμένα η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στην απόφασή της αναφέρει: «Επιμένουμε αδιαπραγμάτευτα για τον κλάδο της πρόνοιας, στην πλήρη αυτοτέλεια του ΤΑΞΥ, την επέκτασή του σε όλες τις τουριστικές περιοχές», την ώρα που δε λέει κουβέντα για τον κλάδο υγείας, ενώ στο αρχικό κείμενο της πλειοψηφίας πρότεινε καθαρά την ένταξη του ΤΑΞΥ στον ενιαίο φορέα υγείας.

Επίσης η ΔΑΣ υπογραμμίζει ότι ενώ στο παρελθόν αίτημα της Ομοσπονδίας ήταν η λειτουργία των σχολών μετεκπαίδευσης σε όλη την τουριστική Ελλάδα, έτσι ώστε όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι να αποκτούν την υπαλληλική ιδιότητα, τώρα αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των σχολών, στην κατεύθυνση κατάργησής τους.

Καταλήγοντας, η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να αντιδράσουν σε αυτή την κατάσταση. «Δώστε δύναμη στα ταξικά ψηφοδέλτια, στείλτε μηνύματα αντίθεσης στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Ενισχύστε τους αγώνες που αναπτύσσονται από τα σωματεία που συμμετέχουν στο Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο», καταλήγει η ΔΑΣ.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας στην έκτακτη ολομέλεια εκτός των άλλων είχε αποφασίσει τη μη συμμετοχή των μελών της ΔΑΣ στις περιοδείες της Ομοσπονδίας με τη «λογική» ότι δε συμφωνούν με τις θέσεις της!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ