ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 1 Ιούνη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΥΤΙΚΩΝ ΣΥΝΟΙΚΙΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση για το Πάρκο Τρίτση την Πέμπτη 16 Ιούνη

Στις 7 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων και πορεία προς το πάρκο

Με κεντρικό σύνθημα «Το Πάρκο Τρίτση είναι λαϊκή περιουσία», η Τομεακή Οργάνωση Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ διοργανώνει την Πέμπτη 16 Ιούνη, στις 7 το απόγευμα, συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Αγίων Αναργύρων και πορεία προς το πάρκο. «Κλειστό στα επιχειρηματικά συμφέροντα - ανοιχτό στο λαό», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Τομεακής Οργάνωσης Δυτικών Συνοικιών του ΚΚΕ, όπου καταδεικνύονται οι ευθύνες για τη σημερινή τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Πάρκο και ζητούνται συγκεκριμένα μέτρα διεκδίκησης για τη λειτουργία του.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται:

«Η κατάσταση στο Πάρκο Τρίτση είναι πλέον οριακή, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής απουσίας σταθερής και επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης. Οι μόλις 3 εργαζόμενοι του πάρκου παραμένουν απλήρωτοι από το Μάη του 2015. Τα προβλήματα στις υποδομές του πάρκου παραμένουν και οξύνονται και επιπλέον: μειώνεται η στάθμη του νερού των λιμνών και εξαντλείται η γεώτρηση που τις τροφοδοτεί, δεν έχει γίνει αποψίλωση, ενώ είμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου και ο χώρος της κάτω καφετέριας, που πλέον δε λειτουργεί, έχει γίνει εστία μόλυνσης.

Η σημερινή κατάσταση στο πάρκο δεν είναι ούτε τυχαία ούτε οφείλεται σε ανικανότητα. Υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες. Μεγάλες ευθύνες έχει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που έχει αφήσει το πάρκο στην τύχη του και πλέον μιλάει ευθέως για πάρκο που θα λειτουργεί με ίδια έσοδα. Ευθύνες έχει ο ΑΣΔΑ, που το Σεπτέμβρη του 2014 πανηγύριζε για την τροπολογία Μανιάτη, που μετέφερε την ευθύνη λειτουργίας του πάρκου στον ΑΣΔΑ χωρίς τους αντίστοιχους πόρους. Ευθύνες έχουν οι δημοτικές αρχές Ιλίου και Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που κάνουν μια αποπροσανατολιστική κουβέντα για το διοικητικό σχήμα, αφήνοντας στο απυρόβλητο τη μη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η θέση του ΚΚΕ είναι ότι οι ελεύθεροι χώροι και οι χώροι πρασίνου είναι λαϊκή περιουσία.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης του λαού της περιοχής για την υπεράσπιση του Πάρκου Τρίτση, που αποτελεί το μεγαλύτερο πνεύμονα πρασίνου μέσα στην Αθήνα και πραγματική ανάσα ζωής για τους εργάτες, τη νεολαία της Δυτικής Αθήνας και του λεκανοπεδίου συνολικά.

Το πάρκο πρέπει να είναι χώρος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού, με ελεύθερη και δωρεάν χρήση. Να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.

Το πάρκο δημιουργήθηκε και κυρίως προστατεύτηκε με τους αγώνες του λαού της περιοχής. Η περιφρούρηση του χαρακτήρα του αποτελεί και σήμερα υπόθεση του λαϊκού κινήματος, που διεκδικεί:

  • Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι εργαζόμενοι του πάρκου και να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία τους.
  • Επαρκή, πλήρη και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Εκτακτη χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών.
  • Πρόσληψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργία, η συντήρηση και η φύλαξη του χώρου.
  • Ολοκληρωμένο σχέδιο πυροπροστασίας».
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Διεκδικεί έργα υποδομών για την πόλη

Με την επισήμανση ότι «οι βασικοί πολιτικοί σχεδιασμοί της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων είναι στην υπηρεσία της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου», η διοίκηση της Πάτρας αποφάσισε τη διεκδίκηση χρηματοδότησης σειράς έργων που να καλύπτουν ανάγκες υποδομών της πόλης, μέσα από την ένταξή τους στο νέο ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στα Διακρατικά Ευρωπαϊκά Προγράμματα. «Εχουμε τονίσει ότι αξιοποιούμε την οποιαδήποτε δυνατότητα χρησιμοποίησης προγραμμάτων, γιατί αυτά τα λεφτά προέρχονται από τη φοροληστεία και την εκμετάλλευση του ελληνικού λαού και των λαών της Ευρώπης» σημείωσαν οι αντιδήμαρχοι Διονύσης Πλέσσας και Χρήστος Κορδάς, παρουσιάζοντας στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο το Σχέδιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη στο Δήμο, το οποίο εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία.

Κατά την εισήγησή τους, οι δύο αντιδήμαρχοι υπογράμμισαν ότι «οι κατευθύνσεις, τα μέτρα και οι όροι υλοποίησης του ΕΣΠΑ συμβάλλουν στην επιτάχυνση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, στην ισχυροποίηση των μονοπωλιακών ομίλων. Ετσι εξηγείται γιατί σήμερα είναι "μη επιλέξιμα" βασικά έργα όπως ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, βιολογικός καθαρισμός, αντισεισμική και αντιπλημμυρική προστασία κ.λπ. Γνωρίζουμε ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν ιδιαίτερες στοχεύσεις, που αφορούν και το χτύπημα της σταθερής δουλειάς με δικαιώματα και την επιτάχυνση των αντιδραστικών καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων».

Αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Δήμο, σημείωσαν ότι «σήμερα εργάζονται μέσω ΕΣΠΑ 158 εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Αρα, αυτές οι θέσεις θα έπρεπε να ήταν μόνιμες, να μην εξαρτώνται από κανένα πρόγραμμα και έτσι να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία βασικών υπηρεσιών για τη λαϊκή οικογένεια, όπως των παιδικών σταθμών. Επίσης, πολλά θα μπορούσαμε να πούμε στο ζήτημα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και πώς τα ευρωπαϊκά προγράμματα συμβάλλουν σε αυτές. Θα περιοριστούμε σε ένα: οι επιδοτήσεις που δόθηκαν για το θάψιμο των αγροτικών προϊόντων, οι οποίες επιτάχυναν τη διαδικασία ξεκληρίσματος της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς και στη δημιουργία νέων "επιχειρηματικών δραστηριοτήτων" στην αγροτική παραγωγή, βλέπε βορειοδυτική Αχαΐα και Ηλεία. Η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων, βρίσκεται στον αντίποδα της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών».

«Η θέση μας είναι και διεκδικούμε το σύνολο των λαϊκών αναγκών να καλύπτεται με αντίστοιχη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Σε αυτή την κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε από την εκάστοτε κυβέρνηση έργα αναγκαία και υποδομές για την πόλη μας», σημείωσαν οι Δ. Πλέσσας και Χ. Κορδάς. Στη συνέχεια, αναφέρθηκαν στα συγκεκριμένα έργα που προτείνονται και αφορούν αναγκαίες υποδομές για την πόλη της Πάτρας: «Είναι μέρος των συνολικών προτάσεων του Δήμου μας, οι οποίες δεν περιορίζονται στα όρια του αστικού περιβάλλοντος που θέτουν οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, αλλά στο σύνολο των γεωγραφικών ορίων του Δήμου, σε μια περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, που είναι ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ανακούφισης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται, αλλά και βελτιώσεις παραμέτρων στις κοινωνικές δομές και τη λειτουργία της πόλης».

Ανάμεσα στις προτάσεις της διοίκησης του Δήμου περιλαμβάνονται παρεμβάσεις που αφορούν: Αποκατάσταση φέρουσας ικανότητας - αντισεισμική θωράκιση κτιριακών υποδομών. Ολοκλήρωση βασικών υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων. Βελτίωση προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε υποδομές και υπηρεσίες. Ενίσχυση υποδομών Παιδείας και Αθλητισμού. Ορθολογικές παρεμβάσεις για την κάλυψη των πολεοδομικών και κυκλοφοριακών αναγκών της πόλης.

Η εκπόνηση του Σχεδίου Παρεμβάσεων έγινε αποκλειστικά από τις υπηρεσίες του Δήμου Πάτρας.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΒΥΡΩΝΑ
Απαιτεί την άμεση μετεγκατάσταση του 13ου Νηπιαγωγείου

Το οξυμένο πρόβλημα της έλλειψης στέγης για το 13ο Νηπιαγωγείο Βύρωνα αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» του δήμου και ενώνει τη φωνή της με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς που διεκδικούν από τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση την άμεση μετεγκατάσταση του σχολείου, που σήμερα στεγάζεται σε ένα χώρο μόλις 48 τ.μ.!

Στην ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Δήμου Βύρωνα, μεταξύ άλλων, επισημαίνει: «Η κατάσταση στα σχολεία του δήμου μας συνεχώς χειροτερεύει, καθώς τόσο οι υποδομές τους όσο και οι αύλειοι χώροι τους είναι σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνοι για την ασφάλεια των παιδιών.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" ήδη από το Σεπτέμβρη του 2015 κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση για την Παιδεία και είχε ζητήσει από τη δημοτική αρχή την πραγματοποίηση ξεχωριστής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για το συγκεκριμένο θέμα».

Καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Το αίτημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή από τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, το Σύλλογο Εκπαιδευτικών "Ρόζα Ιμβριώτη" είναι ένα: Το Σεπτέμβρη, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση! Οι δημοτικοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και στο ΔΣ στις 23/5 στήριξαν ακόμα μια φορά τα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών και κάλεσαν τη δημοτική αρχή να αναλάβει τις ευθύνες της.

Απαιτούμε, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, να έχει ολοκληρωθεί η μετεγκατάσταση και οι μαθητές του νηπιαγωγείου να πάνε σε νέο χώρο, ασφαλή, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται!

Απαιτούμε να μπει τέλος στην κοροϊδία! Κανένας εφησυχασμός!».

Χωρίς καύσιμα ο Δήμος Γόρτυνας

...αδυνατεί να μαζέψει τα σκουπίδια

Αδυνατεί να προχωρήσει ο Δήμος Γόρτυνας στην Κρήτη στην αποκομιδή των σκουπιδιών καθώς δεν μπορεί να αγοράσει καύσιμα για τα απορριμματοφόρα. Ο εν λόγω δήμος είναι ένας εκ των δύο (ο άλλος είναι ο Δήμος Σαλαμίνας) που έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα εξυγίανσης και επιτήρησης καθώς δεν μπόρεσαν να καταρτίσουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, κάτι που επιβάλλεται βάσει αντιλαϊκού νόμου που ίσχυε και διατήρησε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ο νόμος προβλέπει τον περιορισμό των δαπανών δήμων που βρίσκονται σε πρόγραμμα εξυγίανσης μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Ο δήμος ζητά από την Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να εξοφλήσει η ίδια τα τιμολόγια για πέντε τόνους καυσίμων που είναι απαραίτητοι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται. Η ΚΕΔΕ ζητά να δοθεί λύση από το υπουργείο, παρατείνοντας και μετά τον Απρίλη τη δυνατότητα που είχε δοθεί στους υπό επιτήρηση δήμους να μπορούν να κάνουν και άλλες δαπάνες πέραν της μισθοδοσίας.

Να σημειώσουμε ότι η υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης έχει σοβαρές συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών, δηλαδή τη «λούζονται» τα ίδια τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπεται: Αμεση εφαρμογή σειράς μέτρων για τη διασφάλιση της είσπραξης των οφειλών προς τους ΟΤΑ, αναστολή προσλήψεων, επιβολή υποχρεωτικών μετατάξεων προσωπικού, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας σε ποσοστό μέχρι και τρία τοις χιλίοις, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2% και περιορισμός των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.

Υλικές ζημιές στον ΣΚΑΪ

Υλικές ζημιές προκάλεσαν χτες τα ξημερώματα άγνωστοι έξω από τα γραφεία του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, στο Π. Φάληρο. Οι δράστες περίπου στη 1 το πρωί πέταξαν αντικείμενα και πέτρες έξω από το σταθμό, ενώ έριξαν στο έδαφος μοτοσικλέτες που ήταν παρκαρισμένες στο σημείο. Παράλληλα, έσπασαν τζαμαρίες αλλά και κάμερες ασφαλείας που ήταν τοποθετημένες στο κτίριο του σταθμού.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org