Η σύμπτωση, του ρεπορτάζ με τη χτεσινό ατύχημα, μπορεί να είναι τραγική, αφού κατά τύχη δεν υπήρξαν άλλες πολύ πιο οδυνηρές συνέπειες, ωστόσο οι εκτιμήσεις του «Ρ» και του ΚΚΕ για το θέμα, αποδεικνύονται στην πράξη απόλυτα ακριβείς.
Οσοι, από την πλευρά των εργαζομένων και άλλοι ειδικοί, μίλησαν για το συμβάν, τόνισαν σε όλους τους τόνους δύο πράγματα. Το πρώτο, ότι υπάρχει συνεχής μείωση του προσωπικού του ΟΣΕ, στα πλαίσια των πολιτικών μετατροπής του σε κερδοφόρο φορέα και, το δεύτερο, ότι αυτή η πολιτική των οικονομιών, έχει οδηγήσει σε σημαντική υποβάθμιση των μέτρων ασφαλείας.
Αυτή είναι η πραγματικότητα και με αυτή την έννοια οποιαδήποτε επιτροπή συγκροτηθεί για να βγάλει πόρισμα γύρω από τις συνθήκες του ατυχήματος, θα 'ναι απλά το άλλοθι για τους κυβερνώντες που μοναδικό μέλημά τους είναι η πορεία ιδιωτικοποίησης.
Σε ό,τι αφορά την άλλη εκτίμηση του ρεπορτάζ του «Ρ» - για τα όλο και πιο ακριβά εισιτήρια - γι' αυτήν δε χρειάζονται οι μαρτυρίες των ειδικών. Ο καθένας μας το ξέρει στο δικό του πετσί...
«Είναι γεγονός ότι η μεγάλη οικονομική κρίση απαιτεί θαρραλέα μέτρα και τομές που να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα. Ολες οι ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συναινέσουν σε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων προς αυτή την κατεύθυνση». Αυτός είναι ο πρόλογος άρθρου στην πρώτη σελίδα της κυριακάτικης «Αυγής», το οποίο υπογράφει ο Αγγελος Τσέκερης, με τον τίτλο «Σφίξανε οι ζέστες».
Ορισμένες προτεινόμενες απ' τον ίδιο τέτοιες μεταρρυθμίσεις είναι: «Η πλήρης κατάργηση των σωστικών μέσων από τα πλοία προσκρούει σε κατεστημένες ιδεοληψίες. Ζούμε όμως στην εποχή του εύλογου ρίσκου. Η μεγάλη πρόκληση είναι η μεταφορά της ευθύνης διάσωσης από το πλοίο στον ίδιο τον επιβάτη (...). Κάθε επιβάτης μπορεί να κουβαλάει στις αποσκευές του ένα ατομικό σετ σωστικών μέσων (...). Οι επιβάτες μπορούν να "αγοράζουν" υπηρεσίες διάσωσης από το πλοίο καταβάλλοντας μια πρόσθετη επιβάρυνση στο εισιτήριο».
Ακόμα: «Χιλιάδες ανθρωποώρες χάνονται σε καθυστερήσεις στα φανάρια. Η πρόκληση της ανταγωνιστικότητας επιβάλλει ένα πιο ευέλικτο σχέδιο. Θα μπορούσαν φέρ' ειπείν οι σηματοδότες των πεζών να είναι μονίμως πράσινοι, ταυτόχρονα με τους σηματοδότες των αυτοκινήτων (...). Το σύστημα αυτό (...) μεταφέρει την ευθύνη της διέλευσης μιας λεωφόρου στον ίδιο τον πολίτη».
Και: «Σε κάθε στάση το λεωφορείο να αδειάζει εντελώς και στη συνέχεια να ξαναγεμίζει με όσους καταφέρουν να μπουν σ' αυτόν. Ισες ευκαιρίες για όλους και για όσους είναι μέσα και για όσους θέλουν να μπουν. Είναι απαράδεκτο κάποιες βολεμένες μειοψηφίες να απαιτούν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά τα δημόσια μέσα μεταφοράς (και πολλές φορές καθιστοί) την ώρα που άλλος κόσμος περιμένει στον ήλιο».
Αυτό το άρθρο δημοσιεύεται στην «Αυγή». Κι αναγγέλλεται απ' την πρώτη της σελίδα. Πράγματι οι ζέστες σφίξανε, αλλά κρυάδες τέτοιου είδους δεν ενδείκνυνται για να δροσιστεί το αναγνωστικό κοινό. Αν τολμήσουν να πουν πως έκαναν χιούμορ, πράγμα που δε φαίνεται πουθενά στο άρθρο, θα 'ναι και η πιο άμεση ομολογία του οπορτουνισμού, που, από τη μια, τα λέει με έναν τρόπο και, από την άλλη, διατηρεί την πόρτα ανοιχτή για να μπορεί να ξεφύγει με άλλον τρόπο...
To Παρίσι, στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Απασχόλησης, επέλεξε η Φάνη Πάλη Πετραλιά για να βγάλει ένα δοξαστικό για την «Κοινωνική Ευρώπη» ή το «ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο» για το οποίο επαίρονται οι άλλοι Καππαδόκες της σοσιαλδημοκρατίας. Ταυτόχρονα, επιχειρείται να παρουσιαστεί για «νέο» η αναθεωρημένη «Κοινωνική Ατζέντα» η οποία διαμορφώνεται. Μόνο που και η νέα ατζέντα, αλλά και όλο το πακέτο της Λισαβόνας τίποτα καλό δεν προβλέπει για τα εκατομμύρια εργαζόμενους και άνεργους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η ευελιξία, η απασχολησιμότητα, η αφαίρεση εργατικών δικαιωμάτων, είναι η κορωνίδα της πολιτικής τους, με νέες ή παλιές ατζέντες. Η Κοινωνική τους Ευρώπη, ή το ευρωπαϊκό τους κοινωνικό μοντέλο, είναι ο φερετζές των Βρυξελλών για να μη φανεί η σκληρή αντεργατική τους πολιτική που οδηγεί στο περιθώριο δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους Ευρωπαίους. Η Κοινωνική τους Ευρώπη, όσο θα προχωρά θα φέρνει νέα δεινά στους λαούς της Ευρώπης. Γιατί η ΕΕ, που οικοδομείται κατ' εντολή και προς εξυπηρέτηση των μεγάλων μονοπωλίων δεν παίρνει από φτιασιδώματα. Η ΕΕ παίρνει μόνο από υπονόμευση και ανατροπή.