Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία κάλεσαν τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν τη χώρα
Οι συγκρούσεις που μαίνονται στην Τρίπολη από τις 13 Ιούλη (φωτ.) βεβαιώνουν ότι οι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί στη χώρα εντείνονται |
Μόνο στην πρωτεύουσα Τρίπολη, σύμφωνα με το BBC, έχουν σκοτωθεί την τελευταία εβδομάδα 97 άτομα και πάνω από 400 έχουν τραυματιστεί. Χτες, ξέσπασε φωτιά σε δύο δεξαμενές σε αποθήκες καυσίμων που συνολικά περιέχουν 90 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων και η κυβέρνηση ζήτησε από τους κατοίκους των γύρω περιοχών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω φόβων για μεγάλη έκρηξη. Το απόγευμα, ακόμα και οι πυροσβέστες έφυγαν από το σημείο με το επιχείρημα ότι η φωτιά ήταν «εκτός ελέγχου», Ανάμεσα στα θύματα των τελευταίων ημερών είναι και 23 Αιγύπτιοι εργάτες που σκοτώθηκαν στην Τρίπολη όταν ρουκέτα έπληξε το σπίτι τους. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για κίνδυνο «ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής καταστροφής» και ζήτησε διεθνή βοήθεια για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.
Το Σαββατοκύριακο, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία κάλεσαν όλους τους υπηκόους τους να εγκαταλείψουν την επικράτεια της Λιβύης, όπως έχουν ήδη κάνει Βέλγιο, Τουρκία, Ισπανία και Μάλτα. Ακόμα, οι ΗΠΑ απομάκρυναν με τη συνοδεία βαριά οπλισμένων στρατιωτών όλο το διπλωματικό τους προσωπικό από την πρεσβεία, κοντά στην οποία σημειώθηκαν σφοδρές μάχες. Πορτογαλία, Αυστρία, Ρουμανία, Ελβετία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία, Δανία και Φινλανδία αποθαρρύνουν τα ταξίδια στη Λιβύη.
Την προηγούμενη Πέμπτη, μια πολιτοφυλακή εμπόδισε τον πρωθυπουργό Αμπντάλτα αλ Τένι να επιβιβαστεί σε στρατιωτικό αεροπλάνο στη Μίτιγκα, δίπλα στην Τρίπολη. Το διεθνές αεροδρόμιο της πρωτεύουσας είναι κλειστό από τις 13 Ιούλη, λόγω των σφοδρών συγκρούσεων. Στα μέσα του Ιούλη, τη χώρα εγκατέλειψε και η αποστολή του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
Την Κυριακή, μια οχηματοπομπή με διπλωματικό προσωπικό της Βρετανίας - της οποίας η πρεσβεία παρέμενε προς το παρόν ανοιχτή - δέχθηκε πυρά από μια ομάδα ενόπλων, χωρίς να αναφερθούν θύματα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχηματίζεται επιτροπή για επαφές με τις αντιμαχόμενες πλευρές και στόχο την επίτευξη εκεχειρίας. Ωστόσο, εντείνεται η κριτική που δέχεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει την κατάσταση και αδυνατεί να συγκροτήσει στρατό και αστυνομία που να μπορεί να επιβληθεί.
Οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στη Λιβύη βεβαιώνουν ότι οι αντιπαραθέσεις για τον έλεγχο των πετρελαίων και γενικότερα του φυσικού πλούτου της χώρας εντείνονται, με τους κινδύνους για το λαό να μεγαλώνουν, προς διάψευση όσων πανηγύριζαν για τη λεγόμενη Αραβική Ανοιξη και έκαναν λόγο για θρίαμβο της δημοκρατίας. Ηταν τότε που ανατρέπονταν φιλικά προς τους ιμπεριαλιστές, ΗΠΑ και ΕΕ, καθεστώτα και γίνονταν μισητοί «δικτάτορες», όταν έκαναν ανοίγματα και σε άλλες χώρες, κυρίως τη Ρωσία και την Κίνα, ή αμφισβήτησαν παλιότερα συμβόλαια με πολυεθνικά μονοπώλια και θέλησαν να διαπραγματευτούν άλλους όρους. Από τη διαπάλη τμημάτων της αστικής τάξης (π.χ. στην Τυνησία και την Αίγυπτο), από τις έριδες των διαφόρων ένοπλων ομάδων στη Λιβύη, που ανάδειξε το χάος στη μετά Καντάφι εποχή αποδεικνύεται ότι χαμένοι βγαίνουν οι εργαζόμενοι, που, αν δεν έχουν σταθερή ταξική πυξίδα, είναι εύκολο να χειραγωγηθούν και να μπαίνουν κάτω από ξένες σημαίες, να χύνουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των καπιταλιστών και των ανταγωνισμών τους.
Στιγμιότυπο από τα συντρίμμια του αεροσκάφους, που διένειμε ο στρατός της Μπουργκίνα Φάσο |
Στη Γαλλία έφτασαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροπλάνου που η ισπανική «Σουιφτέιρ» είχε νοικιάσει στην «Εϊρ Αλζερι» και συνετρίβη την περασμένη Πέμπτη στο βόρειο Μάλι της Αφρικής. Η ανάλυση των δεδομένων θα γίνει στη Γαλλία, επειδή - όπως έγινε γνωστό - στο Μάλι δεν υπάρχει εργαστήριο ικανό να εξετάσει τα δεδομένα.
Στο Παρίσι, ο εισαγγελέας κήρυξε την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας για «ακούσια ανθρωποκτονία», ενώ αντίστοιχες εισαγγελικές έρευνες διατάχθηκαν σε Μπουργκίνα Φάσο (από όπου είχε αναχωρήσει η μοιραία πτήση) και Μάλι.
Θυμίζουμε ότι, όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι 117 επιβάτες της πτήσης σκοτώθηκαν, ενώ οι 54 ήταν Γάλλοι. Η γαλλική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος και έστειλε στο σημείο της συντριβής 20 αστυνομικούς και χωροφύλακες, μαζί με ομάδα του Γραφείου Ερευνών και Αναλύσεων, ώστε να συλλεχθούν στοιχεία. Γάλλοι αξιωματούχοι εμφανίζονταν να συνδέουν το δυστύχημα με τις άσχημες καιρικές συνθήκες, ενώ ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε την Παρασκευή: «Υπάρχουν υποθέσεις και κυρίως κλιματικές, αλλά δεν αποκλείουμε καμία».
ΓΙΑΟΥΝΤΕ.--
Θύμα απαγωγής έπεσε η γυναίκα του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Καμερούν, Αμάντου Αλι, στην πόλη Κολοφάτα, στο βορρά της χώρας. Σε μια ξεχωριστή επίθεση, απαγωγή σημειώθηκε στην ίδια πόλη με θύμα και τον δήμαρχό της, Σεϊνί Μπουκάρ Λαμινέ, αλλά και πέντε μέλη της οικογένειάς του.
Την ευθύνη για τις επιθέσεις δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση, αλλά πολλοί τις συνέδεαν με την ισλαμιστική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ», που δρα σε πολλές από τις κοντινές χώρες και κυρίως τη Νιγηρία. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το σπίτι του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Αμάντου Αλι, στην Κολοφάτα δέχτηκε σφοδρή επίθεση από αντάρτες της "Μπόκο Χαράμ"», δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο Καμερουνέζος κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικοινωνιών, Ισα Τσκιρόμα. «Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή εδώ. Και τώρα που μιλάμε άνδρες της "Μπόκο Χαράμ" βρίσκονται ακόμη στην Κολοφάτα και συγκρούονται με τους στρατιώτες μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο συνταγματάρχης Φέλιξ Ντζι Φόρμεκονγκ, που πρόσθεσε ότι σωματοφύλακες του αναπληρωτή πρωθυπουργού κατάφεραν να τον απομακρύνουν από την πόλη και να τον μεταφέρουν στην πόλη Μόρα.
Στο μεταξύ, στη Νιγηρία, οι θρησκευτικές αρχές στην πόλη Κάνο ακύρωσαν γιορτασμούς που σηματοδοτούσαν το τέλος του Ραμαζανιού, μετά τις αιματηρές επιθέσεις που η «Μπόκο Χαράμ» έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα. Στη συγκεκριμένη πόλη, σημειώθηκε νέα επίθεση σε μια εκκλησία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ.
Η δράση ισλαμιστικών οργανώσεων σε πολλές αφρικανικές χώρες, έκφραση ανταγωνισμών στο εσωτερικό της κυρίαρχης τάξης, αξιοποιείται συστηματικά από πολλές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για πολύμορφη επέμβαση (στρατιωτικά, οικονομικά) προκειμένου να διασφαλίσουν πρόσβαση στον τεράστιο φυσικό πλούτο της περιοχής.
ΠΑΡΙΣΙ.--
Τα 3.398.000 έφτασαν τον Ιούνη οι άνεργοι στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ μαζί με τα «υπερπόντια εδάφη» ο αριθμός όσων αναζητούν εργασία και δεν έχουν καμία απολύτως δραστηριότητα έφτασε τα 3.660.000 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,3%.
Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται να καταβάλλει προσπάθειες για συγκράτηση και μείωση της ανεργίας, αλλά η ταυτόχρονη αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης επιβεβαιώνει ότι ακόμα κι αν η ανεργία «ελεγχθεί» αυτό γίνεται με τρόπους που ευνοούν μόνο τις πολυεθνικές. Ετσι, οι άνεργοι που απασχολήθηκαν προσωρινά, με μισθούς χαμηλούς και μακριά από το σύγχρονο κόστος ζωής, φτάνουν τα 5,04 εκατομμύρια (5,34 μαζί με τα «υπερπόντια εδάφη»). Αριθμός που για πολλούς αποτελεί «ρεκόρ όλων των εποχών» για τη Γαλλία.
Η υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας» των γαλλικών επιχειρήσεων και η συνολική προσέλκυση επενδυτών στη χώρα αποτελούν διακηρυγμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης Ολάντ. Οι υποσχέσεις περί μείωσης της ανεργίας εξυπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων να εξασφαλίσουν άφθονο και φτηνό εργατικό δυναμικό, μια δεξαμενή από την οποία θα μπορούν να ανακυκλώνουν εργάτες που θα αντικαθίστανται όταν κρίνεται ότι χάνεται η «αποδοτικότητά» τους ή ότι αυτό απαιτούν οι «αντοχές» των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της μείωσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους» (σ.σ. όπως προκλητικά η πλουτοκρατία επιμένει να χαρακτηρίζει τις εργατικές κατακτήσεις) προωθούνται και μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως καταργήσεις εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, πετσόκομμα παροχών Πρόνοιας (π.χ. οικογενειακά επιδόματα), εξάπλωση προγραμμάτων μαθητείας ώστε να «διδαχθεί» η νέα γενιά την αξία και τη... νομοτέλεια της δουλειάς χωρίς δικαιώματα και με ημερομηνία λήξης, κ.ά.