Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΜΕΡΟΥΝ
Απαγωγές που αποδίδονται σε ισλαμιστές

ΓΙΑΟΥΝΤΕ.--

Θύμα απαγωγής έπεσε η γυναίκα του αναπληρωτή πρωθυπουργού του Καμερούν, Αμάντου Αλι, στην πόλη Κολοφάτα, στο βορρά της χώρας. Σε μια ξεχωριστή επίθεση, απαγωγή σημειώθηκε στην ίδια πόλη με θύμα και τον δήμαρχό της, Σεϊνί Μπουκάρ Λαμινέ, αλλά και πέντε μέλη της οικογένειάς του.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις δεν έχει αναλάβει κάποια οργάνωση, αλλά πολλοί τις συνέδεαν με την ισλαμιστική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ», που δρα σε πολλές από τις κοντινές χώρες και κυρίως τη Νιγηρία. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι το σπίτι του αναπληρωτή πρωθυπουργού, Αμάντου Αλι, στην Κολοφάτα δέχτηκε σφοδρή επίθεση από αντάρτες της "Μπόκο Χαράμ"», δήλωσε στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο Καμερουνέζος κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικοινωνιών, Ισα Τσκιρόμα. «Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη αυτή τη στιγμή εδώ. Και τώρα που μιλάμε άνδρες της "Μπόκο Χαράμ" βρίσκονται ακόμη στην Κολοφάτα και συγκρούονται με τους στρατιώτες μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο συνταγματάρχης Φέλιξ Ντζι Φόρμεκονγκ, που πρόσθεσε ότι σωματοφύλακες του αναπληρωτή πρωθυπουργού κατάφεραν να τον απομακρύνουν από την πόλη και να τον μεταφέρουν στην πόλη Μόρα.

Στο μεταξύ, στη Νιγηρία, οι θρησκευτικές αρχές στην πόλη Κάνο ακύρωσαν γιορτασμούς που σηματοδοτούσαν το τέλος του Ραμαζανιού, μετά τις αιματηρές επιθέσεις που η «Μπόκο Χαράμ» έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα. Στη συγκεκριμένη πόλη, σημειώθηκε νέα επίθεση σε μια εκκλησία, από την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι οκτώ.

Η δράση ισλαμιστικών οργανώσεων σε πολλές αφρικανικές χώρες, έκφραση ανταγωνισμών στο εσωτερικό της κυρίαρχης τάξης, αξιοποιείται συστηματικά από πολλές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για πολύμορφη επέμβαση (στρατιωτικά, οικονομικά) προκειμένου να διασφαλίσουν πρόσβαση στον τεράστιο φυσικό πλούτο της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ