Τρίτη 29 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Σε υψηλά επίπεδα ανεργία και ελαστική απασχόληση

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τα 3.398.000 έφτασαν τον Ιούνη οι άνεργοι στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ενώ μαζί με τα «υπερπόντια εδάφη» ο αριθμός όσων αναζητούν εργασία και δεν έχουν καμία απολύτως δραστηριότητα έφτασε τα 3.660.000 παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,3%.

Η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ εμφανίζεται να καταβάλλει προσπάθειες για συγκράτηση και μείωση της ανεργίας, αλλά η ταυτόχρονη αύξηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης επιβεβαιώνει ότι ακόμα κι αν η ανεργία «ελεγχθεί» αυτό γίνεται με τρόπους που ευνοούν μόνο τις πολυεθνικές. Ετσι, οι άνεργοι που απασχολήθηκαν προσωρινά, με μισθούς χαμηλούς και μακριά από το σύγχρονο κόστος ζωής, φτάνουν τα 5,04 εκατομμύρια (5,34 μαζί με τα «υπερπόντια εδάφη»). Αριθμός που για πολλούς αποτελεί «ρεκόρ όλων των εποχών» για τη Γαλλία.

Η υπεράσπιση της «ανταγωνιστικότητας» των γαλλικών επιχειρήσεων και η συνολική προσέλκυση επενδυτών στη χώρα αποτελούν διακηρυγμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης Ολάντ. Οι υποσχέσεις περί μείωσης της ανεργίας εξυπηρετούν τις ανάγκες των μονοπωλίων να εξασφαλίσουν άφθονο και φτηνό εργατικό δυναμικό, μια δεξαμενή από την οποία θα μπορούν να ανακυκλώνουν εργάτες που θα αντικαθίστανται όταν κρίνεται ότι χάνεται η «αποδοτικότητά» τους ή ότι αυτό απαιτούν οι «αντοχές» των επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο της μείωσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού «κόστους» (σ.σ. όπως προκλητικά η πλουτοκρατία επιμένει να χαρακτηρίζει τις εργατικές κατακτήσεις) προωθούνται και μια σειρά από ρυθμίσεις, όπως καταργήσεις εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, πετσόκομμα παροχών Πρόνοιας (π.χ. οικογενειακά επιδόματα), εξάπλωση προγραμμάτων μαθητείας ώστε να «διδαχθεί» η νέα γενιά την αξία και τη... νομοτέλεια της δουλειάς χωρίς δικαιώματα και με ημερομηνία λήξης, κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ