ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 6 Μάρτη 2016
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Αλληλεγγύη με κάθε τρόπο σε πρόσφυγες και μετανάστες

Παράλληλα, δράση ενάντια στον πόλεμο και στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπου εμπλέκεται ως τα μπούνια και η ελληνική κυβέρνηση

Το κομβόι του ΠΑΜΕ με τη βοήθεια που συγκέντρωσε, έξω από το Κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων στα Διαβατά
Το κομβόι του ΠΑΜΕ με τη βοήθεια που συγκέντρωσε, έξω από το Κέντρο φιλοξενίας των προσφύγων στα Διαβατά
Καθημερινή παρουσία στους πρόχειρους προσφυγικούς καταυλισμούς, που έχουν στηθεί στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας, έχουν τα ταξικά συνδικάτα και οι Λαϊκές Επιτροπές, εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους και κατατρεγμένους.

Σε όλους αυτούς που γλίτωσαν από τον πόλεμο, τους διακινητές και την παγωμένη θάλασσα, όχι όμως και από την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους κρατά εγκλωβισμένους, μέσα σε άθλιες συνθήκες, πραγματικά απάνθρωπες, ειδικά για τα χιλιάδες παιδιά.

Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα οργανώνουν τη συγκέντρωση και τη διανομή τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν ακόμα και τα στοιχειώδη σε πρόσφυγες και μετανάστες, αφού η απουσία οποιουδήποτε κρατικού μηχανισμού είναι κραυγαλέα.

Παράλληλα, πρωτοστατούν στην οργάνωση εκδηλώσεων, κινητοποιήσεων και άλλων δράσεων, που αναδεικνύουν τις πραγματικές αιτίες του πολέμου και της προσφυγιάς, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τους ανταγωνισμούς, στους οποίους χώνεται ολοένα και πιο βαθιά η ελληνική κυβέρνηση, αυξάνοντας τους κινδύνους για τον ελληνικό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Η διαφωτιστική αυτή δουλειά γίνεται προσπάθεια να συνδυαστεί με κινητοποίηση των εργαζομένων ενάντια στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, για την καταδίκη της πολιτικής των ΝΑΤΟ - ΕΕ και των κομμάτων τους, που ευθύνεται για τον ξεριζωμό και το δράμα των μεταναστών, αλλά και για την επίθεση σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο από εργασιακά, ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

Στο πλευρό των εγκλωβισμένων

Από τη διανομή στο λιμάνι του υλικού που συγκέντρωσαν Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά
Από τη διανομή στο λιμάνι του υλικού που συγκέντρωσαν Λαϊκές Επιτροπές του Πειραιά
Ηδη, Λαϊκές Επιτροπές έχουν επισκεφθεί πολλές φορές και μοίρασαν υλικά στο λιμάνι του Πειραιά, στο Ελληνικό, στα Διαβατά και αλλού. Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα για συγκέντρωση υλικού είναι συγκινητική, όπως και συνολικά η κινητοποίηση του λαού, που εκφράζει απλόχερα από το υστέρημά του την αλληλεγγύη του.

Τα είδη για τα οποία υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη είναι: Πάνες για μωρά, σερβιέτες, ατομικές συσκευασίες χαρτομάντιλα, σαμπουάν (μικρή συσκευασία), αφρόλουτρα (μικρή συσκευασία), μπισκότα, φρυγανιές, κρουασάν, γάλα για βρέφη, γάλα εβαπορέ, έτοιμες τροφές για μικρά παιδιά που δεν χρειάζονται ψυγείο, κουταλάκια - πιάτα - ποτήρια μιας χρήσης, εσώρουχα ανδρικά - γυναικεία - παιδικά, κάλτσες ανδρικές - γυναικείες - παιδικές, αθλητικά παπούτσια σε όλα τα μεγέθη και σε καλή κατάσταση.

Ενδεικτικά, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εξής πρωτοβουλίες συγκέντρωσης βοήθειας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες:

  • Η Ομοσπονδία Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος συγκεντρώνει βοήθεια καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή (9 π.μ. έως 5 μ.μ.), στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 5ος όροφος, γραφεία 1-2).
  • Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αγρινίου μαζεύει είδη πρώτης ανάγκης καθημερινά, Δευτέρα έως Παρασκευή (9 π.μ. έως 1 μ.μ. και 5 μ.μ. έως 8 μ.μ.) στα γραφεία του.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Νίκαιας - Ρέντη συνεχίζει τη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στα γραφεία του ΟΦΟΝ (Κ. Γέμελου 119), από Δευτέρα έως Παρασκευή (5 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.).
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης συγκεντρώνει βοήθεια καθημερινά (9 π.μ. - 2 μ.μ. και 5 μ.μ. - 9 μ.μ.), στο στέκι της. Τα είδη που θα μαζευτούν θα φτάσουν στο στρατόπεδο «Αναγνωστοπούλου» στα Διαβατά, με καραβάνι αλληλεγγύης που θα ξεκινήσει την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 11 π.μ., από το στέκι της Λαϊκής Επιτροπής.
  • Η Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου συλλέγει απαραίτητα για τους πρόσφυγες είδη καθημερινά στα γραφεία της (Θεοφράστου 6 και Σαράντα Εκκλησιών).
  • Η Λαϊκή Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος Αθήνας (Παγκράτι, Γούβα, Ν. Κόσμος) συγκεντρώνει είδη υγιεινής, ρουχισμό και τρόφιμα καθημερινά (6 μ.μ. έως 8 μ.μ.) στα γραφεία της (Κάρπου 38 και Βουλιαγμένης).
  • Η Ομάδα Γυναικών Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας θα συγκεντρώσει σήμερα, Κυριακή, στις 12 μ. στην πλατεία Πατριάρχου, βοήθεια για πρόσφυγες και μετανάστες.
Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Παράλληλα με τα παραπάνω, προγραμματίζονται εκδηλώσεις - συσκέψεις με θέμα τις επικίνδυνες εξελίξεις που δρομολογούν η εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί στην περιοχή:

  • Παράσταση διαμαρτυρίας για την παραχώρηση του λιμανιού του Βόλου για ανεφοδιασμό των πλοίων του ΝΑΤΟ που πλέουν στο Αιγαίο οργανώνουν, την Πέμπτη 10 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο λιμάνι του Βόλου, εργατικά σωματεία κι άλλοι μαζικοί φορείς της Μαγνησίας. Η απόφαση πάρθηκε σε πλατιά σύσκεψη και έχει ήδη ξεκινήσει η συλλογή υπογραφών σε κοινό κείμενο που καλεί σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.
  • Από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και τις Λαϊκές Επιτροπές του Δήμου Δέλτα, σήμερα, Κυριακή, στις 11 π.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο Σίνδου.
  • Από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας και την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας την Παρασκευή 11 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Εμπλοκή και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Μετά το ΝΑΤΟ, άλλος ένας μηχανισμός, αυτός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δραστηριοποιείται στη χώρα μας, με αφορμή το προσφυγικό - μεταναστευτικό «κύμα». Σκοπός της συγκρότησης του μηχανισμού αυτού ήταν να ενισχυθεί η συνεργασία των κρατών - μελών της ΕΕ σε επεμβάσεις παροχής βοήθειας πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις, ανάμεσα στα άλλα, ακόμα και ανθρωπογενών καταστροφών, όπως και ...τρομοκρατικών ενεργειών. Αλλωστε, η πολιτική προστασία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έχει ενταχθεί στο δόγμα ολικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος πολιτική προστασία διαπλέκεται με τη διαχείριση έκτακτης ανάγκης. Κάτω από αυτήν την «ομπρέλα» μπαίνει ένα μεγάλο πλέγμα κρατικών μηχανισμών. Η πολιτική προστασία είναι στενά συνεργαζόμενη με στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς. Ο ευρωενωσιακός δε μηχανισμός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής της «εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της ΕΕ», είναι ενταγμένος σε συμφωνίες ιμπεριαλιστικών ενώσεων και αποτελεί εργαλείο παρεμβάσεων σε άλλες χώρες με πρόσχημα φυσικές καταστροφές, αλλά και πολέμους, τρομοκρατικές επιθέσεις κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ από πέρσι πίεζε για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού, ωστόσο η δραστηριοποίησή του δεν είχε γίνει επειδή υπήρχαν επιφυλάξεις, κυρίως λόγω της ανησυχίας ότι ο απώτερος σκοπός της παροχής βοήθειας μέσω του μηχανισμού ήταν να παραταθεί επ' αόριστον η παραμονή των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, αμβλύνοντας την ίδια στιγμή την πίεση για να απορροφηθούν από άλλα κράτη - μέλη. Υπήρχε η επιφύλαξη ότι θα ανοιγόταν «παράθυρο» για τη στενότερη συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση σε θέματα έρευνας και διάσωσης, η οποία θα λειτουργούσε σαν Δούρειος Ιππος για την προώθηση των τουρκικών θέσεων στο Αιγαίο. Οι Βρυξέλλες πίεζαν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Μετά, ήρθε η κυβερνητική απόφαση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ και οι επιφυλάξεις χάθηκαν.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας φαίνεται πως σχετίζεται και με το κοστολογημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, ύψους 468 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη φιλοξενία περίπου 100.000 προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Ενεργοποίηση του Μηχανισμού είχε γίνει και τον περσινό Δεκέμβρη, με πενιχρά, όμως, αποτελέσματα. Βασικά απέδωσε τις σκηνές που έστειλε, μέσω του Ντουμπάι, η Μ. Βρετανία στη χώρα μας για τον καταυλισμό στο Σχιστό.

Η συγκεκριμένη αποστολή περιελάμβανε 1.000 σκηνές των πέντε ατόμων και 560 κουβέρτες και αποτελούσε ένα μόνο μέρος της βρετανικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα μας, ως ανταπόκριση στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στις 3/12/2015. Η Μ. Βρετανία θα διαθέσει συνολικά 1.000 σκηνές και πλαστικά δάπεδα, 8.900 κουβέρτες, τέσσερις γεννήτριες, 5.000 στρώματα. Κατά πληροφορίες, έχει δοθεί μόνο το 12% της βοήθειας.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως το ΝΑΤΟ διαθέτει επιτροπή πολιτικής προστασίας. Στα ντοκουμέντα του επισημαίνει πως «οι κίνδυνοι και οι εξωτερικές απειλές για την εθνική ασφάλεια ενός κράτους δεν είναι μόνο στρατιωτικής φύσης. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με στρατιωτικά μέσα και χρειάζεται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και χρήση όλου του "οπλοστασίου" που έχει στη διάθεσή του ένα κράτος». Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, τα στρατιωτικά επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συνεδριάζουν στο πλαίσιο βελτίωσης των υφιστάμενων επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, τόσο με τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ όσο και με τη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Για την Ελλάδα, το ΓΕΕΘΑ είναι ο εξουσιοδοτημένος φορέας για το συντονισμό των διαδικασιών και των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων που παρακολουθούν την επιτροπή. Στις εργασίες της επιτροπής πολιτικής προστασίας συμμετέχει από το 2006 ενεργά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνεργαζόμενη στενά με τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ