Κυριακή 6 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1910 Οι αγρότες της Θεσσαλίας ξεσηκώνονται κατά των τσιφλικάδων. Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιλελέρ δολοφονούνται οι αγρότες Αθ. Νταφούλης και Αθ. Μπόκας, ενώ στο σταθμό Τσουλάρ άλλοι δύο. Η κυβέρνηση του Στ. Δραγούμη οργάνωσε δίκες κατά των αγροτών. Οι κατηγορούμενοι αγρότες αθωώθηκαν. Το αγροτικό κίνημα μετά από το Κιλελέρ φούντωσε σε όλη την Ελλάδα και, λίγα χρόνια αργότερα, ο Βενιζέλος έβγαλε διάταγμα για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.

1918 Αρχίζει τις εργασίες του το 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) της Ρωσίας (6 - 8/3/1918), το πρώτο μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917. Κύριο ζήτημα του Συνεδρίου ήταν η υπογραφή ειρήνης με τη Γερμανία (Συνθήκη Μπρεστ - Λιτόφσκ), ενώ αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος από Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα σε Κομμουνιστικό.

1921 Οι σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε πανελλαδική απεργία με κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών. Η απεργία συνεχίζεται μέχρι τις 14/3 παρά την κήρυξη επιστράτευσης. Συλλαμβάνονται 1.500 απεργοί, 580 στέλνονται στο Μικρασιατικό Μέτωπο, ενώ 38 καταδικάζονται σε καταναγκαστικά έργα.

1933 Αποτυγχάνει απόπειρα πραξικοπήματος υπό τον βενιζελικό στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα. Το ΚΚΕ καταδίκασε την απόπειρα, καλώντας το λαό να παλέψει για τη ματαίωση πραξικοπήματος.

1942 Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου κατεβαίνουν σε 4ήμερη γενική απεργία για οικονομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, που μετατράπηκε σε ανοιχτή εθνικοαπελευθερωτική εκδήλωση με συνθήματα κατά των κατακτητών.

1951 Σε κλίμα έντονου αντικομμουνισμού και τρομο-υστερίας (περίοδος μακαρθισμού) αρχίζει η δίκη των Εθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, δύο Αμερικανών κομμουνιστών, που με κατασκευασμένες κατηγορίες οδηγήθηκαν στην εκτέλεση κατηγορούμενοι ότι έδωσαν μυστικά για την ατομική τεχνολογία στη Σοβιετική Ενωση.

1958 Πεθαίνει ο κομμουνιστής Μιλτιάδης Πορφυρογένης. Μέλος του ΚΚΕ από το 1926. Αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 5ο Συνέδριο το 1934, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου από το 7ο Συνέδριο (1945) έως το θάνατό του. Εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του 1932 και του 1936. Διώχτηκε επανειλημμένως για τη δράση του. Ελαβε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, διετέλεσε υπουργός το 1944 (στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» του Γ. Παπανδρέου) και το 1947 (στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση).

1985 Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει τη διαβόητη «αγορά του αιώνα». ΝΑΤΟική επιλογή, με την υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών «F - 16» και 40 «Μιράζ 2000».

1994 Πεθαίνει η ηθοποιός και πολιτικός Μελίνα Μερκούρη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org