Κυριακή 6 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πατριδογνωμόνιο
«Λογαριασμοί Ανθρωπιάς»...

Γίνεται ν' ανοίξεις «λογαριασμό ανθρωπιάς»; Να περάσεις δηλαδή σε ανώτερη μορφή καπιταλιστικής πάλης για κέρδη, τέτοια εποχή μάλιστα και χωρίς να σε προγκάρουν; Γίνεται να φέρεσαι πολιτισμένος κι αλληλέγγυος όπως η πλειοψηφία των φτωχών Ελλήνων, ανέργων κι εργαζομένων, και συνάμα να θεωρείσαι επενδυτής με «μακεδονική» αίγλη; Στη χώρα της Ειδομένης και της Λέσβου, του Πόρτο Λεόνε - Πειραιά, που σαν λιοντάρι προσπαθεί να χωνέψει τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες, πριν φτάσουν οι πεινασμένοι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, γίνεται και παραγίνεται. Επίσημα. Τυπικότατα. «Φυσιολογικά» πετυχημένα και καπιταλιστικά.

Τις ώρες τούτες τις μαύρες, που προοιωνίζονται άβυσσο και άδικο θάνατο, το ερώτημα μοιάζει φρικαλέα παράταιρο αν δεν έχει πάρει το μάτι σου μια σπουδαία είδηση. Οικονομικού περιεχομένου. Σπουδαία μόνο αν την έχεις ψαρέψει στον «Ριζοσπάστη», που δε λειτουργεί σαν λουστράκος των υποδημάτων του εκάστοτε κουαρτέτου και ξεσκονιστής της τρόικας.

Η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ έδωσε στοιχεία για το 2015. Η Stopanska Banka A.D. Skopije είχε τα μεγαλύτερα κέρδη της, 31,2 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση 26,7%, καταθέσεις 1,1 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 900 εκατομμύρια. Ως εδώ, τι κόφτει τον καθένα, θα μου πεις, και κυρίως αυτόν τον Ελληνα που κόβει απ' τη χιλιοκομμένη σύνταξή του και πάει και παίρνει γάλα για τα προσφυγόπουλα, να το μοιράσει νοτισμένο με το δάκρυ απ' την ανάμνηση της δικής του προσφυγιάς; Πώς να τον κόψει αν δεν ξέρει, αν δεν κατανοεί (αυτός που πλήρωσε και πληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση των... ελληνικών του τραπεζών) πως η σκοπιανή «μεγάλη κυρία» - τράπεζα ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος!!!

Τριανταπέντε χιλιόμετρα συρματόπλεγμα, λάσπη, πείνα, φόβος, Σκοπιανοί στρατοχωροφύλακες, σαν ράμπο πάνοπλοι, τη ροή των ανθρώπων - προσφύγων τη σταματάνε. Τη ροή των προσόδων, των κερδών, της ενιαίας ελληνοσκοπιανής αστικής τάξης δεν την σταματάει τίποτα και πουθενά. Οι μπίζνες είναι μπίζνες και η «ανθρωπιστική καταστροφή», πάω στοίχημα, θα αυγατίσει τα κέρδη των... «εθνικών» τραπεζών μας, στο πλαίσιο της «καλής γειτονίας», δόξα τω θεώ ΝΑΤΟ, την Παναγία ΕΕ και το Αγιο Πνεύμα Σένγκεν. Στούρνοι, κυρ Στουρνάρα μου είμαστε, που δεν καταλαβαίνουμε πώς πρέπει να «αξιολογούμαστε» ακόμη κι ως είδηση από τ' αφεντικά μας. Οι απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέα, που κραυγάζουν πως δεν είναι φασίστες, αλλά εθνικιστές, πολύ θα την εκτίμησαν την ειδησάρα αυτή. Καίγοντας αποθήκες και κτίσματα - καταφύγια προσφύγων, απ' τα Γιαννιτσά έως το Καστελόριζο, οργώνοντας χωράφια στην Πέλλα για να μη φυτρώσουν τέντες απελπισμένων, ξέρουν πώς ξεπλένεται το μαυραγορίτικο χρήμα, ο πλούτος των διακινητών, η υπεραξία της διαφθοράς, η κομμένη χωρίς τιμολόγιο στα μέτρα των λούμπεν «ονοματομάχων» κι απ' τις δυο πλευρές του φράχτη - σύνορο...

Οταν το ταξικό πρόσημο το βάζουν οι άθλιοι των ημερών, γίνονται όλοι σαν Κατρούγκαλοι. Αναφωνούν «είμαι κι εγώ κομμουνιστής», θέτοντας την ίδια τους τη μούρη στην υπηρεσία του βαθέως αντικομμουνιστικού κράτους, ωσάν ν' αναφωνούν «φτύστε με να τους ξεφορτωθούμε». Τέτοια θυσία για το κοινό καλό μόνο γίγαντες της σκέψης ενός Κουρουμπλή αξιώνονται, στην αψίδα θριάμβου των οπορτουνιστών. Το νέο πλαίσιο λογικής στο οποίο θα κινούμαστε από δω κι εμπρός, αν θέλουμε να παραμείνουμε Ευρωπαίοι με αρχές και με εθνικές τράπεζες μεγάλες και σίγουρες, είναι να στεκόμαστε αλληλέγγυοί της. Να βγαίνουμε στο δρόμο, ως επιστήμονες που θέλουν ν' αδυνατίσουν. Διαδήλωση + Προσφυγιά = Υγεία, κομψότης και μέσο να κοστίζουν λιγότερο φυσικά τα στενότερα φέρετρα και ν' αυξάνεται η χωρητικότητα των νεκροταφείων με... ταξικό πρόσημο, παρακαλώ. Η Μακεδονία είναι ελληνική. Ως τράπεζα Σκοπιανή. Τουλάχιστον!


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Καταδικάζουν κυρίως τη νέα γενιά

Η τάση μείωσης των μισθών και η επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης στην αγορά εργασίας κάνουν ακόμα πιο επώδυνες για τους μελλοντικούς συνταξιούχους τις ανατροπές που προβλέπονται στο σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.

Αν η μείωση των μισθών και η αύξηση της ευελιξίας οδηγούν μεγάλα τμήματα των μισθωτών να κατατάσσονται σήμερα στους φτωχούς, παρά το γεγονός ότι έχουν εργασία, αυτό σημαίνει ότι με την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού, εκατοντάδες χιλιάδες, όταν τελειώνουν τον εργασιακό τους βίο, θα κατατάσσονται στους εξαθλιωμένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», το 2015 σχεδόν οι μισοί από τους εργαζόμενους με σχέση μισθωτής εργασίας αμείβονται με μεικτό μισθό μικρότερο από τα 751 ευρώ που προέβλεπε η ΕΓΣΣΕ πριν από την ΠΥΣ του 2012, με την οποία καθορίστηκε με νόμο ο κατώτερος μισθός στα 586 και 511 ευρώ μεικτά για τους πάνω και κάτω των 25 ετών αντίστοιχα. Συγκεκριμένα, κάτω από 751 ευρώ μεικτά έπαιρναν το 2015 810.459 μισθωτοί, δηλαδή το 50% των 1.619.845 που είναι ο συνολικός αριθμός τους. Αυτό σημαίνει ότι εργαζόμενοι με τέτοιους μισθούς, όταν θα συνταξιοδοτηθούν στο μέλλον, θα φυτοζωούν κυριολεκτικά με συντάξεις πείνας.

Ας πάρουμε το παράδειγμα ενός εργαζόμενου με 9.000 ένσημα (30ετία). Το ποσοστό αναπλήρωσης που θα υπολογιστεί η σύνταξη, θα είναι μόλις 30% (αντί του 60% που προβλέπει το ισχύον σύστημα), ο μέσος μισθός δεν θα ξεπερνά τα 600 ευρώ και αυτό θα οδηγεί σε ανταποδοτική σύνταξη της τάξης των 180 ευρώ, που μαζί με την «εθνική» θα φτάνει στα 560 ευρώ μεικτά. Τέτοιες συντάξεις επιφυλάσσει το νέο σύστημα για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι έχουν 30 χρόνια ασφάλισης!

Η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη για εκείνους τους εργαζόμενους που έχουν μεγάλες περιόδους ανεργίας, ανασφάλιστης εργασίας ή θα απασχολούνται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, το ποσοστό των εργαζομένων με μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής εργασία έφτασε στο 22,45% του συνόλου των μισθωτών, δηλαδή 363.710 άτομα. Μάλιστα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, απασχολούνται λιγότερες από 20 ώρες τη βδομάδα, που σημαίνει ότι εξασφαλίζουν ελάχιστα ένσημα σε ετήσια βάση.

Την ομάδα αυτή, που σήμερα περιλαμβάνει πάνω από έναν στους πέντε εργαζόμενους, θα χτυπήσει κυρίως η σχεδιαζόμενη από κυβέρνηση και κουαρτέτο αύξηση των ελάχιστων ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 ένσημα, προκειμένου να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση.

Ετσι, αν σήμερα, μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, είναι ήδη δύσκολη η κατοχύρωση σύνταξης, μια πιθανή αύξηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων θα την κάνει αδύνατη. Το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να φτάνουν στο τέλος του εργάσιμου βίου τους χωρίς να έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα σε οποιαδήποτε σύνταξη.

Τα νέα αυτά δεδομένα αφορούν κυρίως τις νέες γενιές, τους εργαζόμενους σε ηλικίες μέχρι 29 ετών, όπου βέβαια καταγράφονται ταυτόχρονα και τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και ευελιξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ηλικία κάτω των 19 ετών είναι μόλις το 0,24% των μισθωτών, 19-24 ετών μόλις το 6,97%, ενώ στην ηλικία από 25 έως 29 ετών μόλις το 12,91% των σημερινών μισθωτών.

Αυτό σημαίνει ότι οι νέες γενιές καταδικάζονται όχι μόνο να μπαίνουν όλο και πιο αργά στην αγορά εργασίας, μην έχοντας για πολλά χρόνια κανένα εισόδημα, αλλά και η επιβολή των νέων ασφαλιστικών όρων (π.χ. τα 6.000 ένσημα ως προϋπόθεση συνταξιοδότησης) να τους οδηγεί σε γηρατειά χωρίς την ελάχιστη ασφαλιστική προστασία (σύνταξη, περίθαλψη).

Ετσι, οι νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, μέσα σε μια διαλυμένη στην κυριολεξία αγορά εργασίας, προσαρμοσμένης απόλυτα στις ανάγκες του κεφαλαίου και στο στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, με τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία να βρίσκονται πλέον στο 22,45%, προδιαγράφουν μια κοινωνία ακόμα πιο σκληρή από τη σημερινή, με τη φτώχεια και την ανέχεια να καταλαμβάνουν μεγάλα τμήματα των ηλικιωμένων...


Γ. ΖΑΧ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org