Κυριακή 6 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν άνοιξαν οι πόρτες...

Πολλές δηλώσεις έγιναν πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, την περασμένη Παρασκευή, από όλα τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, σχετικά με τη «λάθος» πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στο ζήτημα του Προσφυγικού - Μεταναστευτικού, για τις ευθύνες της στη διαμόρφωση της σημερινής κατάστασης, για τις επιλογές υπουργών της τώρα και στο παρελθόν. Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι διαρροές από την πλευρά των κομμάτων έδιναν την εικόνα μιας σκληρής αντιπαράθεσης, που βάζει σε κίνδυνο την «εθνική συνεννόηση», το ζητούμενο δηλαδή της σύσκεψης. Τελικά, όταν άνοιξαν οι πόρτες, άλλο κλίμα βγήκε προς τα έξω: «Η κυβέρνηση προσαρμόζεται στο ρεαλισμό», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή - Χρειαζόμαστε κυβέρνηση εθνικής ενότητας», ανέφερε η Φώφη Γεννηματά. «Μετά κόπων και βασάνων χαράχθηκε μια μίνιμουμ εθνική γραμμή», αναφώνησε ο Στ. Θεοδωράκης. Ακόμα και ο Β. Λεβέντης δεν χολώθηκε επειδή βρέθηκε κάτι να διαφωνήσουν μεταξύ τους, αλλά, αντίθετα, επειδή η συμφωνία τους δεν φτάνει μέχρι το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, που είναι ο μόνιμος καημός του! Συμπέρασμα: Η σύσκεψη της Παρασκευής έκλεισε με συναίνεση των αστικών κομμάτων στο Προσφυγικό, πάνω στους άξονες της πολιτικής που ακολουθούν έως τώρα η κυβέρνηση, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Καθόλου παράξενο αφού όλοι συμπλέουν στρατηγικά. Αραγε, αυτή η συναίνεση θα περιοριστεί στο Προσφυγικό ή θα εκφραστεί πιο έμπρακτα και στα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση σε Ασφαλιστικό, Εργασιακά και αλλού;

Χαμένο... κίνημα

Δεν είναι μόνο η γνήσια λαϊκή αλληλεγγύη στους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που «κακοποιείται» συστηματικά στα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, στην προσπάθειά της να την εμφανίσει περίπου ως... ταυτόσημη με την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου που υπηρετεί και που είναι υπεύθυνη για τον ξεριζωμό, τον εγκλωβισμό και τη διαβίωση σε άθλιες συνθήκες δεκάδων χιλιάδων. Είναι ακόμα και το κίνημα ειρήνης, το οποίο, όπως μας πληροφορεί η «Αυγή», είναι «χαμένο στα hotspots». Μπας και δεν είδαν τα αιτήματα δεκάδων Σωματείων, Συνδικάτων, Συλλόγων, Λαϊκών Επιτροπών για άμεση απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα παιχνίδια των ιμπεριαλιστών, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΕΕ και ΝΑΤΟ στα οποία συμμετέχει με τα μούτρα η κυβέρνησή τους; Κάθε άλλο. Απλά προσπαθούν να καπηλευτούν και αυτόν τον αγώνα για να χαθεί σε μονοπάτια μακριά από τον ένοχο, το καπιταλιστικό σύστημα και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, που γεννάνε κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά. Για να τον κάνουν ένα ακίνδυνο, πλην «σοβαρό αντιπολεμικό κίνημα με παγκόσμια δράση», που θα είναι, υποτίθεται, «απάντηση των λαών στις πολιτικές λιτότητας, στη βία, το φασισμό και στη μετανάστευση». Χωρίς σε άρθρα μισής σελίδας να βρίσκει ούτε μία (!) λέξη να γράψει περί ΝΑΤΟ, ΕΕ, καπιταλιστών. Αλλά υποθέτουμε ότι αυτά δεν αφορούν τη «ρίζα του προβλήματος», που θα χτυπήσουν...

Οπου χρειαστεί τρέχουν

Αντιγράφουμε από αναφορά της ελληνικής πρεσβείας στα Τίρανα: «Πραγματοποιήθηκε, στις 25.01.2016, η 1η συνάντηση της τεχνικής επιτροπής Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου ΤΑΡ, στο αλβανικό υπουργείο Ενέργειας και Βιομηχανίας. Κατά τη συνάντηση, κοινή ήταν η πεποίθηση ότι το έργο προχωράει σύμφωνα με τις προβλέψεις. Ο Αλβανός υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας, κ. D. Gjiknuri, ανέφερε τις προσπάθειες της Αλβανίας να μην είναι μόνο χώρα διέλευσης (transit) του αερίου. Σύντομα, αναμένεται η ολοκλήρωση του master plan της Αλβανίας για την αεριοποίηση. Η Επιτροπή σε συνεργασία με τον επενδυτή θα καταλήξουν σε πρωτόκολλο που θα υπογραφεί από όλες τις πλευρές, για τον βέλτιστο συντονισμό και ενιαία πρότυπα για όλο το έργο, ως μία οντότητα. Στο τέλος της συνάντησης, υπογράφηκε κοινή δήλωση για την ένθερμη υποστήριξη της πρακτικής συνεργασίας ανάμεσα στην εταιρεία TAPAG και τις χώρες της Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας».

Οι αστικές τάξεις των τριών χωρών έχουν αντιφατικές σχέσεις μεταξύ τους, όπως αποδεικνύεται από τα προσκόμματα στον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των τριών χωρών, όπου καθένας διεκδικεί μεγαλύτερο κομμάτι της λείας, όπως γίνεται παντού και πάντα στον καπιταλισμό. Ωστόσο, ακριβώς για τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, όπου χρειαστεί οι κυβερνήσεις του να τρέξουν, τρέχουν.

Το μυαλό είναι ο στόχος

Η Ετήσια Εκθεση του ΟΗΕ για τα ναρκωτικά έγινε, για πολλοστή φορά τις τελευταίες μέρες, η αφορμή για να ανοίξει η φιλολογία για τη «φαρμακευτική» χρήση της κάνναβης αξιοποιώντας την ως δούρειο ίππο για τη νομιμοποίηση της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών. Κι επειδή κάποιοι το παίρνουν πολύ «προσωπικά» - όπως, για παράδειγμα, κάποιοι αρθρογράφοι της «Εφημερίδας των Συντακτών», π.χ. Σωτήρχου - ξεσπαθώνουν ενάντια στην πάγια και ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ, που συνοψίζεται στο «όχι σε όλα τα ναρκωτικά». Θέση που πατάει πάνω σε σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και στους στενούς δεσμούς του Κόμματος με τους ανθρώπους που εργάζονται στις δομές που αφορούν την τοξικοεξάρτηση κι όχι σε «σενάρια συνωμοσίας», όπως ισχυρίζεται σε άρθρο της. Πάντως, όσοι αποσιωπούν συνειδητά στοιχεία, όπως ότι όλες οι ψυχοτρόπες ουσίες έχουν φαρμακολογική δράση πάνω στον άνθρωπο και χρησιμοποιούνται ήδη για ιατρικούς σκοπούς, ή ότι το 90% των πολυτοξικομανών είχαν ως ουσία έναρξης της χρήσης την κάνναβη αλλά και όσοι κρύβονται πίσω από την «ιατρική χρήση» της κάνναβης, οφείλουν να αναλογιστούν τις ευθύνες τους όχι μόνο για τη δημιουργία φρούδων ελπίδων σε ανθρώπους που υποφέρουν από ανίατες και χρόνιες ασθένειες, αλλά και για τις στρατιές τοξικοεξαρτημένων νέων που δεν αντέχουν την οδυνηρή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει ο καπιταλισμός, προσφέροντάς τους ως διέξοδο τη νόμιμη και μόνιμη «φυγή». Προφανώς, αυτός είναι και ο βαθύτερος στόχος.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1910 Οι αγρότες της Θεσσαλίας ξεσηκώνονται κατά των τσιφλικάδων. Στο σιδηροδρομικό σταθμό του Κιλελέρ δολοφονούνται οι αγρότες Αθ. Νταφούλης και Αθ. Μπόκας, ενώ στο σταθμό Τσουλάρ άλλοι δύο. Η κυβέρνηση του Στ. Δραγούμη οργάνωσε δίκες κατά των αγροτών. Οι κατηγορούμενοι αγρότες αθωώθηκαν. Το αγροτικό κίνημα μετά από το Κιλελέρ φούντωσε σε όλη την Ελλάδα και, λίγα χρόνια αργότερα, ο Βενιζέλος έβγαλε διάταγμα για την απαλλοτρίωση των τσιφλικιών.

1918 Αρχίζει τις εργασίες του το 7ο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκοι) της Ρωσίας (6 - 8/3/1918), το πρώτο μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση του 1917. Κύριο ζήτημα του Συνεδρίου ήταν η υπογραφή ειρήνης με τη Γερμανία (Συνθήκη Μπρεστ - Λιτόφσκ), ενώ αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος από Σοσιαλδημοκρατικό Εργατικό Κόμμα σε Κομμουνιστικό.

1921 Οι σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε πανελλαδική απεργία με κύριο αίτημα την αύξηση των μισθών. Η απεργία συνεχίζεται μέχρι τις 14/3 παρά την κήρυξη επιστράτευσης. Συλλαμβάνονται 1.500 απεργοί, 580 στέλνονται στο Μικρασιατικό Μέτωπο, ενώ 38 καταδικάζονται σε καταναγκαστικά έργα.

1933 Αποτυγχάνει απόπειρα πραξικοπήματος υπό τον βενιζελικό στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα. Το ΚΚΕ καταδίκασε την απόπειρα, καλώντας το λαό να παλέψει για τη ματαίωση πραξικοπήματος.

1942 Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου κατεβαίνουν σε 4ήμερη γενική απεργία για οικονομικά και εκπαιδευτικά ζητήματα, που μετατράπηκε σε ανοιχτή εθνικοαπελευθερωτική εκδήλωση με συνθήματα κατά των κατακτητών.

1951 Σε κλίμα έντονου αντικομμουνισμού και τρομο-υστερίας (περίοδος μακαρθισμού) αρχίζει η δίκη των Εθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, δύο Αμερικανών κομμουνιστών, που με κατασκευασμένες κατηγορίες οδηγήθηκαν στην εκτέλεση κατηγορούμενοι ότι έδωσαν μυστικά για την ατομική τεχνολογία στη Σοβιετική Ενωση.

1958 Πεθαίνει ο κομμουνιστής Μιλτιάδης Πορφυρογένης. Μέλος του ΚΚΕ από το 1926. Αναπληρωματικό μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το 5ο Συνέδριο το 1934, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ελέγχου από το 7ο Συνέδριο (1945) έως το θάνατό του. Εκλέχτηκε βουλευτής του ΚΚΕ στις εκλογές του 1932 και του 1936. Διώχτηκε επανειλημμένως για τη δράση του. Ελαβε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση, διετέλεσε υπουργός το 1944 (στην κυβέρνηση «Εθνικής Ενότητας» του Γ. Παπανδρέου) και το 1947 (στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση).

1985 Ο πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου εξαγγέλλει τη διαβόητη «αγορά του αιώνα». ΝΑΤΟική επιλογή, με την υπογραφή προσυμφώνων για την αγορά 40 αεροσκαφών «F - 16» και 40 «Μιράζ 2000».

1994 Πεθαίνει η ηθοποιός και πολιτικός Μελίνα Μερκούρη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ