Κυριακή 6 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εμπλοκή και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Μετά το ΝΑΤΟ, άλλος ένας μηχανισμός, αυτός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, δραστηριοποιείται στη χώρα μας, με αφορμή το προσφυγικό - μεταναστευτικό «κύμα». Σκοπός της συγκρότησης του μηχανισμού αυτού ήταν να ενισχυθεί η συνεργασία των κρατών - μελών της ΕΕ σε επεμβάσεις παροχής βοήθειας πολιτικής προστασίας σε περιπτώσεις, ανάμεσα στα άλλα, ακόμα και ανθρωπογενών καταστροφών, όπως και ...τρομοκρατικών ενεργειών. Αλλωστε, η πολιτική προστασία από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έχει ενταχθεί στο δόγμα ολικής ασφάλειας για την αντιμετώπιση των λεγόμενων «ασύμμετρων απειλών».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο όρος πολιτική προστασία διαπλέκεται με τη διαχείριση έκτακτης ανάγκης. Κάτω από αυτήν την «ομπρέλα» μπαίνει ένα μεγάλο πλέγμα κρατικών μηχανισμών. Η πολιτική προστασία είναι στενά συνεργαζόμενη με στρατιωτικούς και αστυνομικούς μηχανισμούς. Ο ευρωενωσιακός δε μηχανισμός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής της «εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας της ΕΕ», είναι ενταγμένος σε συμφωνίες ιμπεριαλιστικών ενώσεων και αποτελεί εργαλείο παρεμβάσεων σε άλλες χώρες με πρόσχημα φυσικές καταστροφές, αλλά και πολέμους, τρομοκρατικές επιθέσεις κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ από πέρσι πίεζε για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αυτού, ωστόσο η δραστηριοποίησή του δεν είχε γίνει επειδή υπήρχαν επιφυλάξεις, κυρίως λόγω της ανησυχίας ότι ο απώτερος σκοπός της παροχής βοήθειας μέσω του μηχανισμού ήταν να παραταθεί επ' αόριστον η παραμονή των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική επικράτεια, αμβλύνοντας την ίδια στιγμή την πίεση για να απορροφηθούν από άλλα κράτη - μέλη. Υπήρχε η επιφύλαξη ότι θα ανοιγόταν «παράθυρο» για τη στενότερη συνεργασία με την τουρκική κυβέρνηση σε θέματα έρευνας και διάσωσης, η οποία θα λειτουργούσε σαν Δούρειος Ιππος για την προώθηση των τουρκικών θέσεων στο Αιγαίο. Οι Βρυξέλλες πίεζαν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού. Μετά, ήρθε η κυβερνητική απόφαση για εμπλοκή του ΝΑΤΟ και οι επιφυλάξεις χάθηκαν.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας φαίνεται πως σχετίζεται και με το κοστολογημένο σχέδιο έκτακτης ανάγκης που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν, ύψους 468 εκατ. ευρώ. Το σχέδιο αυτό προβλέπει τη φιλοξενία περίπου 100.000 προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα. Ενεργοποίηση του Μηχανισμού είχε γίνει και τον περσινό Δεκέμβρη, με πενιχρά, όμως, αποτελέσματα. Βασικά απέδωσε τις σκηνές που έστειλε, μέσω του Ντουμπάι, η Μ. Βρετανία στη χώρα μας για τον καταυλισμό στο Σχιστό.

Η συγκεκριμένη αποστολή περιελάμβανε 1.000 σκηνές των πέντε ατόμων και 560 κουβέρτες και αποτελούσε ένα μόνο μέρος της βρετανικής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα μας, ως ανταπόκριση στο αίτημα που υπέβαλε η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης στις 3/12/2015. Η Μ. Βρετανία θα διαθέσει συνολικά 1.000 σκηνές και πλαστικά δάπεδα, 8.900 κουβέρτες, τέσσερις γεννήτριες, 5.000 στρώματα. Κατά πληροφορίες, έχει δοθεί μόνο το 12% της βοήθειας.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως το ΝΑΤΟ διαθέτει επιτροπή πολιτικής προστασίας. Στα ντοκουμέντα του επισημαίνει πως «οι κίνδυνοι και οι εξωτερικές απειλές για την εθνική ασφάλεια ενός κράτους δεν είναι μόνο στρατιωτικής φύσης. Δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο με στρατιωτικά μέσα και χρειάζεται συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και χρήση όλου του "οπλοστασίου" που έχει στη διάθεσή του ένα κράτος». Κατά τακτά χρονικά διαστήματα, τα στρατιωτικά επιτελεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ συνεδριάζουν στο πλαίσιο βελτίωσης των υφιστάμενων επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, τόσο με τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ όσο και με τη Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επίπεδο αρχηγών ΓΕΕΘΑ. Για την Ελλάδα, το ΓΕΕΘΑ είναι ο εξουσιοδοτημένος φορέας για το συντονισμό των διαδικασιών και των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων που παρακολουθούν την επιτροπή. Στις εργασίες της επιτροπής πολιτικής προστασίας συμμετέχει από το 2006 ενεργά και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, συνεργαζόμενη στενά με τα άλλα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ