Παρά την άνοδο 3,1% που σημείωσε η μεταποιητική παραγωγή το μήνα Απρίλη. Δυσοίωνες οι προοπτικές για ανακοπή της πτωτικής πορείας, λόγω της ακρίβειας και της εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας
Σε πτωτική τροχιά συνεχίζει να κινείται ο παραγόμενος όγκος εμπορευμάτων από τα εργοστάσια μεταποίησης όπως και γενικότερα η παραγωγή των υπόλοιπων ειδών - εκτός μεταποίησης - στο σύνολο της χώρας. Η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει τη χειροτέρευση όλων των δεικτών για την καταμέτρηση της οικονομικής δραστηριότητας (πτώση στους ρυθμούς του ΑΕΠ, κατανάλωσης, επενδύσεων κ.ά.). Και οι προοπτικές, δε διαγράφονται καθόλου ρόδινες, καθώς οι εισοδηματικές πολιτικές λιτότητας σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη ακρίβεια, περιορίζουν παραπέρα την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων και άρα τη ζήτηση σε βιομηχανικά και άλλα εμπορεύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας στο τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης του 2008 η παραγωγή στον κλάδο της μεταποίησης εμφανίζει πτώση 1,2% με το «γενικό δείκτη βιομηχανικής παραγωγής» (καταγράφει τις μεταβολές του όγκου παραγωγής σε ορυχεία - λατομεία, ματαποίηση και ενέργεια) να υποχωρεί σε ποσοστό 1,7%. Ειδικά για το μήνα Απρίλη του 2008 καταγράφηκε αύξηση 3,1%
Χαρακτηριστικό παραμένει το γεγονός ότι τα τρέχοντα επίπεδα παραγωγής βρίσκονται χαμηλότερα από τα προ 8ετίας (του έτους 2000). Οριακά πάνω από τα επίπεδα του 2000 διαμορφώνεται σήμερα η παραγωγή τροφίμων και ποτών. Η κατρακύλα συνεχίζεται σε λεγόμενους παραδοσιακούς κλάδους (κλωστοϋφαντουργία, ένδυση, δέρμα κ.ά.). Αντίθετα, η εικόνα διασώζεται από τη σημαντική διόγκωση στην παραγωγή φυσικού αερίου, στους κλάδους εκτυπώσεων - εκδόσεων, ανακύκλωσης κ.ά.
Στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης 2008:
Σε ό,τι αφορά την ταξινόμηση, κατά «κύριες ομάδες βιομηχανικών κλάδων» καταγράφονται τα εξής: Ενέργεια: -1,7%, ενδιάμεσα αγαθά: -6,1%, κεφαλαιουχικά αγαθά: +2,9%, διαρκή καταναλωτικά αγαθά: -1,6%, μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά: +2,3%.
«Ενα πολύ σημαντικό βήμα προς την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας», χαρακτήρισε το υπουργείο Ανάπτυξης τη συμφωνία του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στην πρόταση οκτώ κρατών - μελών (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φορέων Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αποδοχή της πρότασης σημαίνει ότι ο ΔΕΣΜΗΕ ΑΕ, ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, στον οποίο μετέχει το ελληνικό δημόσιο με 51% και η ΔΕΗ με 49%, θα μετατραπεί σε θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ, η οποία θα του μεταβιβάσει την κυριότητα του δικτύου Μεταφοράς και θα ορίζει την πλειοψηφία του ΔΣ. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ θα διορίζονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό, η ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ και οι μεγαλομέτοχοί της ευνοούνται στις νέες στρατηγικές συνεργασίες που προωθεί η διοίκηση της επιχείρησης, στην προσπάθειά της να κάνει τη ΔΕΗ κερδοφόρο «δορυφόρο» των πολυεθνικών κολοσσών της ενέργειας. Γι' αυτό και το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι η συγκεκριμένη απόφαση «θα επιτρέψει την ομαλή μετάβαση στο καθεστώς της πλήρους απελευθέρωσης, στην οποία η ελληνική αγορά θα μπορέσει σταδιακά να προσαρμοστεί».
Το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας συζήτησε για το λεγόμενο «τρίτο πακέτο» των νομοθετικών ρυθμίσεων για την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, αλλά και τη νέα Οδηγία της ΕΕ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Στο θέμα αυτό, η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε στο στόχο της εξάπλωσης κατά 20% στο ενεργειακό ισοζύγιο μέχρι το 2020.
Ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας συναντήθηκε στο περιθώριο του Συμβουλίου με τον Ιταλό ομόλογό του C. Scajola και συζήτησαν για τον ελληνοϊταλικό αγωγό. Συμφωνήθηκε να συναντηθούν στην Αθήνα στα τέλη του Ιούνη, όπου θα συναντηθεί και η μεικτή συντονιστική επιτροπή του αγωγού Ελλάδας - Τουρκίας - Ιταλίας. Ο Χ. Φώλιας συναντήθηκε χτες στην Αθήνα και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών της ρωσικής Βουλής S. Shishkarev, όπου συμφωνήθηκε η στενή συνεργασία για την επίσπευση υλοποίησης του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, και στη συνεργασία ελληνικών και ρωσικών εταιρειών.
Με στόχο ένα σωματείο ακόμη πιο δυνατό και μαζικό, η Ενωση Αλουμινο - Βιοτεχνών Αθήνας πραγματοποιεί αύριο Τετάρτη 11 του Ιούνη, στις 7 το απόγευμα στα γραφεία της (Ναυπλίου 9, Κολωνός), τη γενική συνέλευσή της, ενώ θα ακολουθήσουν οι εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στις 25 και 26 του Ιούνη.
Η απερχόμενη διοίκηση τονίζει στην ανακοίνωσή της ότι «στην τριετία που πέρασε έχουμε να διαπιστώσουμε πολλά τα οποία ενισχύουν την άποψη ότι το σωματείο μας πρέπει να βγει πιο δυνατό και πιο μαζικό μετά από τις αρχαιρεσίες για να μπορέσει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά μας». Η Ενωση διεκδικεί μεταξύ άλλων σύνταξη στα 60 για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες, Βαρέα και Ανθυγιεινά, κατάργηση της διαδοχικής ασφάλισης, δίκαιο φορολογικό σύστημα χωρίς συνάφειες, βιοτεχνικά πάρκα, να μη δημιουργηθεί το Μητρώο Κατασκευαστικών Επιχειρήσεων, κρατικό έλεγχο στις αυξήσεις των πρώτων υλών.
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ είναι η μόνη λύση για να παραμείνουν οι αγρότες στη γη τους, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με «το μέλλον των νέων γεωργών στο πλαίσιο της σημερινής μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής».
Συγκεκριμένα, ο Γ. Τούσσας ανέφερε: «Η γήρανση του αγροτικού πληθυσμού, η εγκατάλειψη καλλιεργειών, η συνεχής μείωση του αριθμού των νέων που απασχολούνται στη γεωργία είναι διαπιστώσεις επαναλαμβανόμενες 20 χρόνια τώρα. Τα μέτρα της ΕΕ, όλα αυτά τα χρόνια, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών, ιδιαίτερα των νέων, γιατί εντάσσονται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που στοχεύει στη μείωση της παραγωγής και στη συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών, με συνέπεια τη συρρίκνωση του αγροτικού πληθυσμού και την ερήμωση της υπαίθρου, ιδιαίτερα από τους νέους».
«Η Εκθεση - συμπλήρωσε - περιορίζεται σε διαπιστώσεις. Τα μέτρα που προτείνει κινούνται στα πλαίσια αυτής της πολιτικής. Συσκοτίζουν την πραγματική αιτία που γεννά τα προβλήματα: Την αντιδραστική πολιτική της ΕΕ που με την αντιαγροτική KAΠ προωθεί τη διασφάλιση και την αύξηση της κερδοφορίας των πολυεθνικών μονοπωλίων και την επίθεση στο εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών. H Εκθεση υποστηρίζει ενεργά τη μερική αναθεώρηση της KAΠ του 2003, τα προτεινόμενα μέτρα του "υγειονομικού ελέγχου" της KAΠ, την ένταξη της αγροτικής οικονομίας στα πλαίσια της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισαβόνας».
Καταλήγοντας τόνισε: «Η ανατροπή της αντιαγροτικής, αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ είναι η μόνη λύση για να παραμείνουν οι αγρότες στη γη τους, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπές εισόδημα, ενάντια στις επιδιώξεις και στα συμφέροντα των πολυεθνικών μονοπωλίων».
Το 53,5% του μετοχικού κεφαλαίου - των εισηγμένων επιχειρήσεων - σε όρους τρέχουσας χρηματιστηριακής αξίας ελέγχεται από τους ξένους «θεσμικούς» μεγαλορεντιέρηδες. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η αύξηση της συμμετοχής τους (από 50,5% τον Απρίλη) οφείλεται στη διαγραφή των μετοχών της Cosmote που μέχρι τότε εμφανίζονταν στο χαρτοφυλάκιο «Ελληνα επενδυτή» (του ΟΤΕ). Να σημειωθεί ότι το μετοχικά πακέτο του δημοσίου στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό εμφανίζεται ακόμη στην κατοχή «Ελλήνων επενδυτών».