ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Ιούνη 2008
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ
Εμμένει η κυβέρνηση στην αντιδραστική τροπολογία

Την απόσυρσή της απαίτησε χτες εκ μέρους του ΚΚΕ ο Αχιλλέας Κανταρτζής, βουλευτής του Κόμματος, κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου

Την απόσυρση της αντι-απεργιακής τροπολογίας, που αποτελεί μια ακόμη προσθήκη στο θεσμικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας για την υπονόμευση του στοιχειώδους αυτού εργατικού δικαιώματος, απαίτησε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι εφέσεις κατά αποφάσεων που κρίνουν νόμιμες τις απεργιακές κινητοποιήσεις, θα δικάζονται κατ' εξαίρεση το πολύ σε 48 ώρες, ενώ τη σύνθεση του δικαστηρίου θα καθορίζει είτε ο πρόεδρος Εφετών είτε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Διεύθυνσης του Εφετείου, αντί αυτή να προκύπτει από κλήρωση.

«Η τροπολογία είναι απαράδεκτη και πρέπει να αποσυρθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αχιλλέας Κανταρτζής. Οπως είπε «πλάι στο αυταρχικό πλαίσιο που ήδη υπάρχει έρχεται να προστεθεί μια διάταξη με προφανή στόχο να μην ξεφύγει καμία απεργία». Θύμισε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των απεργιών κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές» και τώρα θεσμοθετείται «ένας ακόμη πιο ασφυκτικός έλεγχος για να μην ξεφύγουν έστω και οι ελάχιστες», πράγμα που επιτυγχάνεται με τη γρήγορη εκδίκαση και τον «έλεγχο της σύνθεσης του δικαστηρίου». Τέτοιες μεθοδεύσεις σημείωσε ο Αχ. Κανταρτζής «οι εργαζόμενοι θα τις ανατρέψουν στην πράξη», όπως έγινε με την επιστράτευση των ναυτεργατών στην οποία κατέφυγε η κυβέρνηση.

Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σωτήρης Χατζηγάκης υποστήριξε προκλητικά πως «από τη διάταξη δεν ωφελείται μόνον ο εργοδότης, αλλά και ο εργαζόμενος», καθώς και ότι «εμείς επαναλαμβάνουμε περίπου την ίδια διάταξη που είχε θεσμοθετήσει το ΠΑΣΟΚ για την περίπτωση των εφέσεων». Κατέληξε στο ότι «οι εργαζόμενοι έχουν δικαιώματα αλλά σε αυτή τη δίνη των εξελίξεων υπάρχουν και παράνομες απεργίες. Δεν μπορεί κανείς να κατεβάζει έτσι το μοχλό της ΔΕΗ».

Σαφέστατη ήταν η αρχική πρόθεση του ΠΑΣΟΚ για σιωπηρή αποδοχή της συγκεκριμένης τροπολογίας, αφού κατά τη διάρκεια της «επί της αρχής» συζήτηση, η κεντρική εισηγήτριά του, Θ. Τζακρή δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στο θέμα. Σε γενικόλογες αναφορές επιδόθηκαν αργότερα και άλλοι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφού το θέμα αναδείχτηκε από την τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΚΚΕ.

Κατά της συγκεκριμένης τροπολογίας τάχθηκε ο εισηγητής του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης, του οποίου το κόμμα στην αρμόδια διαρκή επιτροπή είχε υπερψηφίσει το νομοσχέδιο. Αντίθετος δήλωσε και ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ. Αθ. Πλεύρης, διευκρινίζοντας ότι η αντίθεση οφείλεται σε δικονομικούς λόγους μια και όπως είπε «τα δικαστήρια βγάζουν παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες και στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν δίκιο».


«ΛΙΝΤΛ» - ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Διπλό μπλόκο στις απολύσεις

Χτες και το Σάββατο, οι ταξικές δυνάμεις διοργάνωσαν κινητοποιήσεις έξω από τους δυο χώρους δουλειάς, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη συναδέλφων τους

Από τον αποκλεισμό του «Λιντλ»
Από τον αποκλεισμό του «Λιντλ»
«Το LIDL τρομοκρατεί και απολύει εργαζόμενους. Πάρτε πίσω τις απολύσεις». Μ' αυτό το σύνθημα στο πανό που στήθηκε μπροστά από την κύρια είσοδο του σούπερ μάρκετ «ΛΙΝΤΛ» στην Ελευσίνα και τη συμβολική κατάληψη του καταστήματος, το επιχειρησιακό σωματείο, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Γραμματεία Θριασίου του ΠΑΜΕ, απαίτησαν το Σάββατο το πρωί την επαναπρόσληψη της Βασιλικής Κουσκούτη, μητέρας ανήλικου παιδιού, η οποία αρνήθηκε να δουλέψει πέρα από το νόμιμο ωράριο. Ηταν η δεύτερη κινητοποίηση που έγινε μέσα σε λίγες μέρες με το ίδιο αίτημα. Πολλοί από τους πελάτες, όχι μόνο δεν έμπαιναν να ψωνίσουν όταν μάθαιναν για την απόλυση, αλλά επικροτούσαν και την κινητοποίηση. Ενώ ο υπεύθυνος του καταστήματος, μόλις ξεκίνησε η κινητοποίηση έφυγε από την πίσω πόρτα του καταστήματος!

Δυναμική παρέμβαση έκαναν χτες το απόγευμα το Σωματείο Ιδιωτικής Υγείας Πειραιά και η Ομοσπονδία Συλλόγων νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος στο γηροκομείο «Παπαδημητρίου» στη Νίκαια, καταγγέλλοντας την εργοδοσία για τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις τριών εργαζομένων, ανάμεσά τους και της αντιπροέδρου του σωματείου που είχαν ζητήσει την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

Μετά από παρέμβαση του σωματείου, είχαν διαπιστωθεί σειρά παραβάσεων όπως καθυστέρηση πληρωμών, μη καταβολή αναδρομικών επιδομάτων αδείας 2007 κ.ά. Η εργοδοσία όμως αντί να αποκαταστήσει τις παραβάσεις της επέλεξε να απολύσει τις εργαζόμενες που διαμαρτυρήθηκαν και μάλιστα χωρίς να τους καταβάλλει αποζημίωση. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν σαφές πως θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι την ανάκληση των απολύσεων.


Από την κινητοποίηση στο γηροκομείο της Νίκαιας
Από την κινητοποίηση στο γηροκομείο της Νίκαιας

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ» - ΦΑΡΣΑΛΑ
Εξυφαίνονται σχέδια κατά των εργαζομένων

Να εμποδίσει τους εκπροσώπους του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για τα σχέδια που η επιχείρηση εξυφαίνει εναντίον τους, προσπάθησε η διοίκηση της κλωστοϋφαντουργίας «Επίλεκτος», στα Φάρσαλα.

Η συνδικαλιστική αντιπροσωπεία -συμμετείχαν οι Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, Τάκης Τσιόγκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, Απ. Αναγνώστου, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Φαρσάλων, κ.ά. - επιδίωξε να ενημερώσει τους 350 - 400 εργαζόμενους ότι είναι παράνομη η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει επ' αόριστον το εργοστάσιο, δίνοντας άδεια άνευ αποδοχών. Οι διοικούντες επικαλούνται την ύπαρξη μεγάλου «στοκ» προϊόντων που παραμένουν αδιάθετα. Ωστόσο, πληροφορίες, τις οποίες διαψεύδει η εργοδοσία, αναφέρουν ότι μπορεί, και μ' αυτόν τον τρόπο, να προετοιμάζεται το έδαφος για τη μεταφορά της επιχείρησης εκτός συνόρων.

Μπράβοι της εργοδοσίας και μαζί τους ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φαρσάλων Θεμ. Αναστασίου - στέλεχος της ΔΑΚΕ και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ - ο οποίος εργάζεται στην επιχείρηση, προσπάθησαν με κάθε μέσο να μην επιτρέψουν στους συνδικαλιστές να μιλήσουν στους εργαζόμενους. Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό. Μετά από αυτή την εξέλιξη, η διοίκηση της επιχείρησης ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο θα κλείσει μόνο για 15 μέρες πριν την καλοκαιρινή άδεια, προσθέτοντας, όμως, ότι, στη συνέχεια, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν μόνο 4 μέρες τη βδομάδα κι αναλόγως θα πληρώνονται. Η εργοδοτική πρόταση έγινε δεκτή από τη συνέλευση των εργαζομένων.

«Για δυσοίωνες εξελίξεις» έκανε λόγο ο Δ. Θεοδώρου, υπογραμμίζοντας ότι «η Ομοσπονδία θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες που έχει για να παρεμποδίσει τις εντολές της εργοδοσίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ