Θέση στη «Διεθνή Δύναμη Σταθεροποίησης» θέλει η Ισπανία
2025, The Associated Press. Al |
Η ανοικοδόμηση της διαλυμένης Γάζας είναι πεδίο ανταγωνισμού για πολλούς |
Παράλληλα αγριεύουν στο παρασκήνιο τα παζάρια για τη δεύτερη φάση του άθλιου σχεδίου Τραμπ για τη Γάζα, που προβλέπει μεταξύ άλλων τον αφοπλισμό της Χαμάς - στον οποίο η οργάνωση αντιτίθεται - και την ανάπτυξη ξένης ένοπλης δύναμης (της λεγόμενης «Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης»).
Η ισραηλινή εφημερίδα «The Times of Israel» κατέγραφε τις έντονες διεργασίες των ΗΠΑ για την προώθηση της δεύτερης φάσης του σχεδίου. Ανέφερε ότι ο Τραμπ πιθανώς την ερχόμενη βδομάδα θα ανακοινώσει τη σύνθεση του λεγόμενου «Συμβουλίου Ειρήνης» (γνωστό ως «Board of Peace») για τη διαχείριση της ανοικοδόμησης και διακυβέρνησης της Γάζας, με τον ίδιο στην «κορυφή» του ΔΣ.
Επίσης ανέφερε πως στην τελευταία συνάντηση του Τραμπ με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου στις 29 Δεκέμβρη στη Φλόριντα, συμφωνήθηκε να μη σταθεί εμπόδιο στη δεύτερη φάση του σχεδίου η αδυναμία της Χαμάς να βρει τα λείψανα του τελευταίου Ισραηλινού αιχμαλώτου. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΗΠΑ συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις με το Κατάρ, την Αίγυπτο και την Τουρκία για την εφαρμογή ενός σχεδίου «αφοπλισμού της Χαμάς».
Συμμετοχή στη δύναμη κατοχής στη Γάζα θέλει να έχει η Ισπανία, με τον σοσιαλδημοκράτη πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ να δηλώνει«έτοιμος να στείλει στην Παλαιστίνη στρατιώτες για τη διατήρηση της ειρήνης όταν παρουσιαστεί αυτή η ευκαιρία». «Ας το ελπίσουμε, πιο σύντομα, να αναγνωρίσουμε τα δύο κράτη, το Ισραήλ και την Παλαιστίνη», είπε στη συνέχεια, εκφράζοντας ζωηρό ενδιαφέρον (από τη μεριά των ισπανικών μονοπωλίων) για την ανοικοδόμηση της Γάζας.
Νέες επιθέσεις στην περιοχή Ζάιτα του νοτίου Λιβάνου πραγματοποίησαν και χτες ισραηλινά αεροπλάνα, μερικές ώρες αφότου ο στρατός της χώρας ανακοίνωσε πως ολοκλήρωσε επιτυχώς «την πρώτη φάση» του αφοπλισμού της Χεζμπολάχ νοτίως του ποταμού Λιτάνι έως τα σύνορα με το Ισραήλ. Ο λιβανικός στρατός διευκρίνισε ότι «ελέγχει την περιοχή νότια του ποταμού Λιτάνι, με εξαίρεση τις περιοχές και τις θέσεις που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό την κατοχή του Ισραήλ» κοντά στα σύνορα. Μερικές ώρες αργότερα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι «εκτενείς στρατιωτικές υποδομές της Χεζμπολάχ» εξακολουθούν να παραμένουν νοτίως του ποταμού Λιτάνι και πως ο στόχος για αφοπλισμό της οργάνωσης εκεί «απέχει μακράν από την επίτευξή του».
Από την άλλη, ανέφερε πως «αναγνωρίζει» την απόφαση της κυβέρνησης του Λιβάνου να αντιμετωπίσει τον αφοπλισμό της Χεζμπολάχ και «ορισμένες από τις προσπάθειες» του στρατού της χώρας, αλλά τις χαρακτηρίζει «περιορισμένες».
Σε αυτό το φόντο, κατέφθασε χτες στη Βηρυτό για επίσημη επίσκεψη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί, προκειμένου να συζητήσει, όπως δήλωσε, τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει ο Λίβανος ενόψει των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων και κατοχής λιβανέζικου εδάφους. Τόνισε πως θα συναντούσε έως αργότερα χτες βράδυ όχι μόνο τον Πρόεδρο Ζοζέφ Αούν, τον πρωθυπουργό Ναουάφ Σαλάμ, τον πρόεδρο της βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, αλλά και τον ομόλογό του Γιουσέφ Ρατζί. Παρότι δεν διατηρεί με τον τελευταίο ιδιαίτερα καλές σχέσεις, τον χαρακτήρισε «αδελφό και εταίρο».
Ο Ρατζί τον Δεκέμβριο είχε απορρίψει πρόσκληση του Ιρανού ομολόγου του για επίσκεψη στην Τεχεράνη, λέγοντας ωστόσο πως ο Ιρανός ΥΠΕΞ είναι «καλοδεχούμενος στη Βηρυτό». Είχε δε εκφράσει την επιθυμία του για την καθιέρωση «μίας νέας εποχής σχέσεων με το Ιράν στη βάση αμοιβαίου και απόλυτου σεβασμού για την ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά δικαιώματα εκάστης χώρας».
Νωρίτερα, το λιβανέζικο υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε πως θα υπογράψει συμφωνία για την εξερεύνηση φυσικού αερίου με μια κοινοπραξία που αποτελείται από τις QatarEnergy, TotalEnergies και την ιταλική Eni στο Τεμάχιο 8.
Την ετοιμότητα του Ιράν να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, σε περίπτωση που οι δύο χώρες αποτολμήσουν νέα επίθεση έναντι της Τεχεράνης, εξέφρασε χτες φτάνοντας στη Βηρυτό ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί.
Παρ' όλα αυτά, ο Αραγτσί διευκρίνισε αφενός πως το Ιράν «δεν θέλει πόλεμο» με καμία από τις δύο χώρες και πως «είναι έτοιμος για διαπραγμάτευση» με τις ΗΠΑ για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εφόσον αυτή γίνει στη βάση «αμοιβαίου σεβασμού» και όχι «καθ' υπαγόρευση της Ουάσιγκτον».
Το ίδιο διάστημα στο Ιράν συνεχίζεται ο αναβρασμός από τη δυσαρέσκεια σημαντικού μέρους του λαού που υποφέρει από τον υψηλό πληθωρισμό, την ακρίβεια και τη σημαντική υποτίμηση του νομίσματος, ριάλ, ιδιαίτερα μετά τις δυτικές κυρώσεις.
Οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν στις 28 Δεκέμβρη με την έναρξη απεργίας εμπόρων στην Τεχεράνη, συνεχίστηκαν χτες για 12η μέρα, ενώ νωρίτερα (βράδυ Τετάρτης) αναφέρθηκαν βίαιες συγκρούσεις αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοδυτική πόλη Λορντεγκάν, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο «Fars», τον θάνατο δύο αστυνομικών από ενόπλους. Χτες βράδυ το «Middle East Spectator» μετέδωσε πως ειδικές δυνάμεις των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης συγκρούστηκαν με Κούρδους αυτονομιστές στο Κερμανσάχ, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν επτά Κούρδοι ένοπλοι και δύο κομάντος. Ισχυρές εκρήξεις καταγράφηκαν (γύρω στις 20.00 ώρα Ελλάδας) και στην πρωτεύουσα του Ιράν, Τεχεράνη, δίχως να είναι ξεκάθαρο πώς προκλήθηκαν και τι προκάλεσαν. Επιπλέον σημαντικά προβλήματα αναφέρθηκαν χτες βράδυ στην πρόσβαση Ιρανών στο διαδίκτυο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με το CBS News που επικαλέστηκε πηγές στην Τεχεράνη, οι αρχές αποφάσισαν να διακόψουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο για να περιορίσουν τον συντονισμό κινητοποιήσεων.
Οι χτεσινές διαδηλώσεις, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, φάνηκαν να είναι οι μαζικότερες των τελευταίων ημερών, ένδειξη που ερμηνεύτηκε ως παράγοντας πιθανής κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία της οργάνωσης δικαιωμάτων HRANA, οι διαδηλώσεις στο Ιράν έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον 111 πόλεις 31 επαρχιών, με αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 36 ατόμων και τις συλλήψεις 2.200 άλλων. Ωστόσο, χτες βράδυ η μη κυβερνητική οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα τη Νορβηγία, ανέβασε τον αριθμό αυτό στους 45 νεκρούς, αλλά το στοιχείο αυτό δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα.
Νέες απειλές με αφορμή αυτά τα στοιχεία εκτόξευσε το βράδυ της Πέμπτης ξανά ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως θα χτυπήσει σκληρά το Ιράν εάν σκοτώσει διαδηλωτές.
Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι ο Αϊνταρούς αλ Σουμπάιντι, ηγέτης των αυτονομιστών του «Νότιου Μεταβατικού Συμβουλίου» της Νότιας Υεμένης, φυγαδεύτηκε από το Αντεν στο Αμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μέσω της Σομαλιλάνδης, που αναγνωρίστηκε στις 26 Δεκεμβρίου από το Ισραήλ. Ο Σουμπάιντι απέφυγε έτσι να μεταβεί στο Ριάντ για συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών στη νότια Υεμένη. Μία πιθανή επιβεβαίωση της παρουσίας του στο Αμπού Ντάμπι μπορεί να προκαλέσει εκ νέου την οργή των Σαουδαράβων, που πιέζουν τα Εμιράτα να συγκρατήσουν τους αυτονομιστές της νότιας Υεμένης αφότου κατέλαβαν στις αρχές Δεκέμβρη μεγάλες περιοχές των πλούσιων σε ορυκτό πλούτο επαρχιών Χαντραμούτ, που συνορεύει με τη Σαουδική Αραβία, και Μάχρα.
ΚΑΜΠΕΡΑ.- Ανεξέλεγκτες μαίνονταν χτες οι φλόγες σε δασικές περιοχές της αυστραλιανής πολιτείας Βικτόρια, με τις αρχές των πόλεων Λόνγκγουντ και Γουάλγουα να εκδίδουν εντολές εκκένωσης σπιτιών, τις θερμοκρασίες να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου και το επίπεδο προειδοποίησης να ορίζεται στο ανώτατο, το χαρακτηριζόμενο (πιθανώς) «καταστροφικό» για ζωές και περιουσίες.
ΠΑΡΙΣΙ - ΜΟΣΧΑ.- Σε ανταλλαγή κρατουμένων προχώρησαν χθες η Γαλλία και η Ρωσία. Η Μόσχα απελευθέρωσε τον Γάλλο ερευνητή Λοράντ Βινατιέ, ο οποίος βρισκόταν φυλακισμένος στη Ρωσία από τον Ιούλη του 2024, κατηγορούμενος ότι δεν είχε διαπιστευτεί επίσημα ως ερευνητής. Το Παρίσι απελευθέρωσε τον Ρώσο επαγγελματία μπασκετμπολίστα Ντανιίλ Κασάτκιν, ο οποίος είχε συλληφθεί τον περασμένο Ιούνη στο αεροδρόμιο του Παρισιού έπειτα από αίτημα των αμερικανικών αρχών, που τον κατηγορούν για ψηφιακή πειρατεία.
Αφορμή για άμεση ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και στη σύγκρουση των δυνάμεων ασφαλείας της κυβέρνησης του τζιχαντιστή «Προέδρου» Αχμεντ Αλ Σαράα με Κούρδους των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) επιχειρεί η Τουρκία, με πρόσχημα την παροχή «υποστήριξης» στη Δαμασκό.
Σε σχετική ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη «να υποστηρίξει τον συριακό στρατό», ενώ ο πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε πως η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Χαλέπι «ώρα με την ώρα» και είναι έτοιμη να προσφέρει συνδρομή.
Σύμφωνα με τη συριακή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, 17 άνθρωποι, οι 16 άμαχοι, σκοτώθηκαν κατά τις συγκρούσεις που ξέσπασαν την Τρίτη ανάμεσα στις δυνάμεις της Δαμασκού και στους Κούρδους. Παράλληλα, χτες το βράδυ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας σε 6 συνοικίες του Χαλεπίου.
Το νέο κύμα βίας προέρχεται από την αποτυχία εφαρμογής της συμφωνίας της 10ης Μάρτη 2025 για την ενσωμάτωση των θεσμών της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης σε αυτούς του «νέου κράτους» της Συρίας.
Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν αναλάβει «μεσολαβητικό ρόλο» για την «αποκλιμάκωση», ενώ στο Ισραήλ ο υπουργός Εξωτερικών Γκιντόν Σάαρ καταδίκασε τις επιθέσεις του συριακού στρατού, χαρακτηρίζοντάς τες «σοβαρές και επικίνδυνες», για να προσθέσει ότι «η διεθνής κοινότητα έχει ένα ηθικό χρέος προς τους Κούρδους, οι οποίοι πολέμησαν γενναία και με επιτυχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».
Εκτακτη έκκληση απηύθυνε χτες το βράδυ ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στη Συρία, Τομ Μπάρακ, τόσο στη συριακή κυβέρνηση όσο και στην ηγεσία των Κούρδων, ζητώντας να σταματήσουν τις συγκρούσεις, επειδή «το μέλλον της Συρίας, και του Χαλεπίου, ανήκει στον λαό και αυτό θα πρέπει να επιδειχθεί με πολιτικά μέσα».
Συνομιλίες που διέρρευσαν χτες με βίντεο στην πλατφόρμα «Χ» δημιουργούν ερωτήματα για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του Κύπριου Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη μπροστά στις προεδρικές εκλογές του 2023. Το βίντεο κυκλοφόρησε μέσω λογαριασμού μιας Αμερικανίδας που δηλώνει «ανεξάρτητη ερευνήτρια, αναλύτρια και λέκτορας» και εστιάζει στην εξωτερική και εσωτερική πολιτική των ΗΠΑ.
Στις συνομιλίες που περιλαμβάνει το βίντεο συμμετέχουν ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, διευθυντής του Γραφείου του Κύπριου Προέδρου, ο πρώην υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Γιώργος Χρυσοχός, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Cyfield».
Σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε ότι το βίντεο «σύμφωνα με την πρώτη αξιολόγηση της αρμόδιας κρατικής υπηρεσίας του κράτους είναι κακόβουλο και αποτελεί προϊόν μοντάζ. Το εν λόγω βίντεο επιχειρεί να πλήξει μέσω ψευδών, παραπλανητικών ισχυρισμών και αυθαίρετων συμπερασμάτων την εικόνα της κυβέρνησης και της χώρας».