ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συλλήψεις οπαδών του Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ.--

Η υπόθεση του αντιπολιτευόμενου στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν (με στήριξη από τις δυτικές κυβερνήσεις) Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Μόσχας αφότου επέστρεψε από τη Γερμανία, δημιουργεί ένταση στη χώρα. Θυμίζουμε πως ο Ναβάλνι και οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν τη ρωσική κυβέρνηση ότι επιχείρησε να τον δολοφονήσει με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ (και γι' αυτό έφυγε στη Γερμανία), κάτι που η ρωσική πλευρά απορρίπτει και δηλώνει ότι η σύλληψη και καταδίκη του σε 30 μέρες φυλάκιση οφείλεται σε παραβίαση των όρων αναστολής του για παλιότερη υπόθεση.

Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «OVD-Info», σε διαμαρτυρίες στις οποίες είχαν καλέσει ο Ναβάλνι και οι οπαδοί του σημειώθηκε βίαιη καταστολή και έχουν συλληφθεί 2.501 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, η οποία κρατήθηκε για μερικές ώρες σε αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των ...ευαίσθητων ΗΠΑ και ΕΕ. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σημείωσε: «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν κατηγορηματικά τη χρήση βίαιων μεθόδων εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων αυτό το Σαββατοκύριακο σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία». Επίσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ κατήγγειλε τις «μαζικές συλλήψεις» και τη «δυσανάλογη χρήση βίας». Πολλές κυβερνήσεις χωρών - μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία των 27 χωρών - μελών.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο Ρώσος Πρόεδρος διέψευσε πως του ανήκει βίλα στο Κράσνονταρ, όπως υποστηρίζει το λεγόμενο «Ιδρυμα κατά της Διαφθοράς» του Ναβάλνι, σε βίντεο που έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Επανεκλογή του συντηρητικού Προέδρου με άνοδο της ακροδεξιάς

Εν μέσω πανδημίας που σαρώνει τη χώρα και με την αποχή να φτάνει στο 60,5% πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή οι προεδρικές εκλογές στην Πορτογαλία.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος, από το κεντροδεξιό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, επανεκλέχτηκε από τον πρώτο γύρο των εκλογών με 60,70%. Ακολουθούν: Η Αννα Γκόμες, πρώην διπλωμάτης, ευρωβουλευτής, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και στήριξε το κόμμα «Ανθρωποι - Ζώα - Φύση» και πήρε 12,97%. Ο ακροδεξιός Αντρέ Βεντούρα με 11,90%. Ο Ζοάο Περέιρα, του Πορτογαλικού ΚΚ, που έχει δώσει ψήφο ανοχής στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος με 4,32%. Η Μαρίσα Ματίας του Μπλοκ της Αριστεράς (επίσης με ανοχή στην κυβέρνηση) με 3,95%. Ο Τιάγκο Γκονζάλβες των Φιλελεύθερων με 3,22%. Ο Βιτορίνο Σίλβα του οικολογικού κόμματος «Αντίδρασε, μην αποκλείεις, ανακύκλωσε», με 2,94%.

Το ιδρυθέν το 2019 ακροδεξιό κόμμα «Φτάνει», με τον πρόεδρο A. Βεντούρα, έχει τη μεγαλύτερη αύξηση: Από 1,29% στις βουλευτικές εκλογές έφτασε σχεδόν 12%, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά για τέτοιο μόρφωμα από την πτώση της δικτατορίας Σαλασάρ το 1974.

ΙΣΡΑΗΛ
Ζυμώσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ενόψει των νέων πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 24ης Μάρτη, στο Ισραήλ, υπάρχουν έντονη κινητικότητα και ζυμώσεις μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων. Ο ηγέτης του δεξιού Λικούντ και πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ανακοίνωσε (παρά την αντίθετη γνώμη του γενικού εισαγγελέα, Αβιχάι Μπάντελμπλιτ) νέο πακέτο οικονομικών μέτρων για στήριξη ανέργων, λαϊκών νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιδιώκοντας προφανώς να αλιεύσει ψήφους ενώ αξιοποιεί και τον μαζικό εμβολιασμό (έχει εμβολιαστεί το 25% του πληθυσμού), στον οποίο, όπως καταγγέλλεται, οι Παλαιστίνιοι έχουν αποκλειστεί.

Στους σοσιαλδημοκράτες Εργατικούς εξελέγη πρόεδρος την Κυριακή, με το 77% των ψήφων, η δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Χαάρετζ» Μεράβ Μιχαέλι, που φιλοδοξεί να συσπειρώσει το άλλοτε κυβερνητικό κόμμα. Εκανε εκκλήσεις για επιστροφή των πολλών στελεχών που έφυγαν εδώ και πολλά χρόνια.

Την Κυριακή, ο Αραβας βουλευτής από την «Ενιαία Αραβική Λίστα» Σάμι Αμπού Σαχαντέχ ανεδείχθη αρχηγός του κόμματος Μπάλαντ (γνωστό και ως Εθνική Δημοκρατική Συμμαχία που ιδρύθηκε το 1995) παίρνοντας τις 230 ψήφους έναντι 159 που πήρε ο απερχόμενος επικεφαλής του Μπάλαντ, Μτανές Σιχαντέχ.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΤΙΡΑΝΑ.-- Με ανάλογα διπλωματικά αντίποινα προειδοποίησε την Αλβανία, την Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την απέλαση του διπλωμάτη Αλεξέι Κριβόσεφ με το πρόσχημα πως παραβίασε τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

ΑΓΚΥΡΑ - ΦΡΙΤΑΟΥΝ.-- Πειρατές επιτέθηκαν στο φορτηγό πλοίο τουρκικών συμφερόντων «MV Mozart», στον Κόλπο της Γουινέας, σκότωσαν ένα μέλος του πληρώματός του και απήγαγαν άλλους 15 ναυτικούς. Η ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών «Dryad Global» ενημέρωσε για την επίθεση προχτές μέσω της ιστοσελίδας προσθέτοντας ότι οι όμηροι είναι όλοι Τούρκοι και ο νεκρός συνάδελφός τους Αζέρος. Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενημερώθηκε ότι το «Mozart» πλέει προς την Γκαμπόν, με τρία μέλη του πληρώματός του που γλίτωσαν από την επίθεση των πειρατών.

ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-- Ενας άνδρας από το Τέξας κατηγορείται ότι συμμετείχε στην εισβολή στο Καπιτώλιο, στις 6 Γενάρη και απείλησε σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ότι θα σκοτώσει την Δημοκρατική βουλευτή Αλεξάντρια Οκάσιο - Κορτέζ. Οι εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την Παρασκευή να παραμείνει υπό κράτηση ο ύποπτος, που ονομάζεται Γκάρετ Μίλερ, ενόψει της προσαγωγής του ενώπιον δικαστή. Βαρύνεται με 5 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων για παράνομη είσοδο και για απειλή ότι θα σκοτώσει την βουλευτή.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Εντεκα μαχητές της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Ιράκ «Χασντ αλ Σαάμπι», ενός συνασπισμού παραστρατιωτικών οργανώσεων που πλέον έχει ενταχθεί στο ιρακινό κράτος, σκοτώθηκαν προχτές βράδυ σε ενέδρα του «Ισλαμικού Κράτους» βόρεια της Βαγδάτης. Την Πέμπτη, σε διπλή επίθεση αυτοκτονίας των τζιχαντιστών στην καρδιά της Βαγδάτης σκοτώθηκαν 32 άμαχοι, ένα γεγονός που ενέτεινε τους φόβους για αναβίωση των τζιχαντιστικών επιθέσεων σε αστικές περιοχές.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο 32χρονος Τζόσουα Σούλτε, πρώην μηχανικός υπολογιστών της CIA, που έχει φυλακιστεί για διαρροή κυβερνητικών μυστικών στην ιστοσελίδα αποκαλύψεων «WikiLeaks», κατήγγειλε χτες απάνθρωπες συνθήκες φυλάκισης κατηγορώντας τις αρχές ότι φέρονται στους κρατούμενους «σαν σε ζώα σε κλουβί».

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ.-- Πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 87 ετών μετά από μόλυνσή του με κορονοϊό Covid-19 ο Λάρι Κινγκ, παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου CNN, γνωστός για τις συνεντεύξεις που έπαιρνε από επιφανείς καλλιτέχνες, πολιτικούς, επιστήμονες.

ΑΜΜΑΝ.-- Ειρηνευτικές συνομιλίες στο Αμμάν της Ιορδανίας ξεκίνησαν την Κυριακή μετά από αρκετούς μήνες οι αντιμαχόμενες πλευρές της Υεμένης. Παράλληλα, δεκάδες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κάλεσαν τη νέα κυβέρνηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ να άρει το χαρακτηρισμό των Υεμενιτών αντικαθεστωτικών Χούτι ως «τρομοκρατικής οργάνωσης», που έκανε η κυβέρνηση Τραμπ λίγα 24ωρα πριν από τη λήξη της θητείας της.

ΧΑΓΗ.--- Ο Μαχαμάτ Σαΐντ Αμπντέλ Κάνι της οργάνωσης τζιχαντιστών ΣΕΛΕΚΑ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία παραδόθηκε το Σαββατοκύριακο στις αρχές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καθώς κατηγορούνταν για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας από το 2013.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή στην κεντρική Σομαλία σε σφοδρές μάχες ανάμεσα σε οπλισμένους πολίτες υποστηριζόμενους από τον στρατό και την τζιχαντιστική οργάνωση «Σεμπάμπ». Ο Αχμεντ Μοάλιν Φίκι, υπουργός της τοπικής κυβέρνησης στην Γκαλμουντούγκ, αρμόδιος για θέματα ασφαλείας, ανέφερε ότι τουλάχιστον 13 τζιχαντιστές και 7 πολίτες, ανάμεσά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στις περιοχές Μπα'αντέιν και Αμάρα, στην περιφέρεια Μουντούγκ.

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-- Οι ισραηλινές αρχές απέλασαν χτες την Ισραηλινή πρώην δασκάλα Μάλκα Λέιφερ που κατηγορείται για 74 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στην Αυστραλία. Η Λέιφερ αντιδρούσε από το 2014 στην απέλασή της.

ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Φόνοι και λεηλασίες αμάχων από το στρατό της Ερυθραίας

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ.--

Κάτοικοι της βόρειας περιφέρειας της Αιθιοπίας, Τιγκράι, που βρίσκεται εδώ και περίπου τρεις μήνες υπό την πολιορκία του αιθιοπικού στρατού, κατήγγειλαν πως πλέον πέφτουν θύματα απερίγραπτης βίας και λεηλασιών από στρατιώτες της γειτονικής Ερυθραίας.

Το πρακτορείο ΑΡ επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες στο Τιγκράι κατήγγειλε ότι στρατιώτες της Ερυθραίας ξεκληρίζουν ολόκληρες οικογένειες βάζοντας στο στόχαστρό τους αγόρια από 7 ετών και άνδρες ή προβαίνουν σε σεξουαλική κακοποίηση αμάχων.

Οι βίαιες επιθέσεις στρατιωτών της Ερυθραίας φαίνεται πως γίνονται με τη σιωπηλή συγκατάθεση του Αιθίοπα πρωθυπουργού Αμπίι Αχμεντ, που είχε πάρει το Νόμπελ Ειρήνης το 2019 για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης Αιθιοπίας - Ερυθραίας, που τερμάτισε πολυετή πόλεμο για συνοριακές διαφορές. Από τον περασμένο Νοέμβρη όμως ο Αιθίοπας πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει ανελέητο πόλεμο σε βάρος της περιφέρειας Τιγκράι, για να εξοντώσει πιθανούς μελλοντικούς πολιτικούς αντιπάλους του, καθώς το Εθνικοαπελευθερωτικό Μέτωπο της περιοχής συμμετείχε εδώ και περίπου 20 χρόνια σε όλες τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ο Αμπίι Αχμεντ φαίνεται επίσης πως έχει τη στήριξη δυτικών χωρών στο πλαίσιο της ευρύτερης γεωπολιτικής αντιπαράθεσής τους με την Κίνα, που και μέσω των προηγούμενων αιθιοπικών κυβερνήσεων είχε αυξήσει σημαντικά την οικονομική επιρροή της στην ανατολική Αφρική.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Επανέρχεται το ενδεχόμενο για δημοψήφισμα στη Σκοτία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ.--

Ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τον πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, να βρει τρόπους ενίσχυσης της ένωσης μεταξύ Αγγλίας, Σκοτίας, Βόρειας Ιρλανδίας και Ουαλίας εκτιμώντας πως το Brexit όξυνε τις διαφορές και τις εντάσεις μεταξύ τους.

Νωρίτερα η Σκοτσέζα πρωθυπουργός, Νίκολα Στέρτζον, επανέφερε το αίτημα για δημοψήφισμα με στόχο την ανεξαρτησία εάν το κόμμα της (Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα) κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές το Μάη, «ανεξάρτητα από το εάν συναινεί ή όχι» η κεντρική κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον. Την Κυριακή μάλιστα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός της παρουσίασε έναν «οδικό χάρτη» 11 σημείων για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι Σκοτσέζοι Εργατικοί του Τζάκι Μπέιλι αποδοκίμασαν το σχέδιο των εθνικιστών της Στέρτζον επισημαίνοντας πως η Σκοτία θα αντιμετωπίσει σημαντικές οικονομικές δυσκολίες καθώς χιλιάδες κόσμου έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω της ακρίβειας με φόντο το θάνατο χιλιάδων από τον νέο κορονοϊό.

Το προηγούμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας διεξήχθη στις 18 Σεπτέμβρη 2014. Το «όχι» πλειοψήφησε με 55,3% και το «ναι» πήρε το 44,7% των ψήφων (με 84% προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ