ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Γενάρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Πρώτες κινήσεις Μπάιντεν για τις προτεραιότητες του κεφαλαίου

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν κάνει τις πρώτες κινήσεις της εν μέσω οξυμένης ενδοαστικής αντιπαράθεσης που δεν μπορεί να κρυφτεί παρά τις ενωτικές κορόνες από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς πρώην Προέδρους και δυνάμεις από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που κατηγορούν τον απελθόντα Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Τα προβλήματα της καπιταλιστικής οικονομίας που βρίσκεται σε κρίση την οποία επιτάχυναν η πανδημία και η καταστροφική διαχείρισή της, ο σφοδρός ανταγωνισμός με την Κίνα πρωτίστως αλλά και με τη Ρωσία, είναι ζητήματα που μπαίνουν στην πρώτη γραμμή των νέων διαχειριστών, έχοντας το βλέμμα στο γεγονός ότι η επιρροή της πολιτικής Τραμπ (με 75 εκατομμύρια ψηφοφόρους) δεν έχει τελειώσει, πόσο μάλλον που διαρρέεται η δημιουργία νέου «πατριωτικού Κόμματος».

Ετσι, ένα από τα πρώτα μέτρα στο εσωτερικό από τον Πρόεδρο Μπάιντεν είναι η ενεργοποίηση του νόμου του 1933 (Νόμος «Αγόραζε Αμερικανικά»), όπως απαιτούν και ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, ώστε να δρομολογηθούν μεγαλύτερα μερίδια στις μπίζνες με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Το σχέδιο εντάσσεται στο πιο επεκτατικό (κεϊνσιανό) μείγμα οικονομικής πολιτικής για ενίσχυση της «εσωτερικής ζήτησης», που πρεσβεύει ο Μπάιντεν.

Αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως ο νέος Πρόεδρος σκόπευε μάλιστα έως αργότερα χτες βράδυ να υπογράψει σχετικό διάταγμα προτρέποντας τις ομοσπονδιακές αρχές να αγοράζουν περισσότερα αμερικανικά προϊόντα και υπηρεσίες. Οπως εξηγούν Αμερικανοί αναλυτές, με τον νόμο περί αγοράς αμερικανικών προϊόντων (Buy America Act), η κυβέρνηση υποχρεώνεται να συνάπτει συμβάσεις με εγχώριες εταιρείες, όταν αυτό είναι εφικτό. Υπάρχουν όμως πολλές εξαιρέσεις και δυνατότητες να παρακαμφθεί ο νόμος, όπως καταγγέλλουν εδώ και χρόνια πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Ορισμένα προϊόντα φέρουν εξάλλου την ένδειξη «Made in USA», αν και το μεγαλύτερο μέρος των συστατικών τους κατασκευάζεται σε άλλες χώρες. Ωστόσο, το νέο διάταγμα έχει στόχο να δώσει ώθηση στην ντόπια παραγωγή και να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας στις βιομηχανίες. Αυτό είναι αίτημα του αμερικανικού μεγάλου κεφαλαίου και σε αυτό υπακούει και ο τωρινός Πρόεδρος απαρέγκλιτα.

Σε περίπτωση που το επικείμενο διάταγμα είναι προάγγελος «εμπορικού προστατευτισμού» θα πρέπει να αναμένονται αντιδράσεις από εταίρους των ΗΠΑ καθώς τα μονοπώλιά τους θα υποστούν «πιέσεις» στις αμερικανικές αγορές. Ο Καναδός νέος υπουργός Εξωτερικών, Μαρ Γκαρνό, δήλωσε πως «αν παρατηρήσουμε ότι η πολιτική του Buy America βλάπτει το εμπόριό μας, θα το δηλώσουμε». Παρόμοιες αντιδράσεις αναμένονται και από την ΕΕ.

Το ίδιο διάστημα ο Μπάιντεν επιχειρεί να πείσει το Κογκρέσο για την ψήφιση ενός νέου πακέτου μέτρων ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (προκειμένου να επιταχυνθεί η καπιταλιστική ανάκαμψη) με τους περισσότερους πόρους να κατευθύνονται στις μεγάλες επιχειρήσεις, τη λεγόμενη μεσαία τάξη, και επιδόματα για την άμβλυνση της μεγάλης φτώχειας και ανεργίας που πλήττουν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού. Επίσης ανακοίνωσε κάποιους ταξιδιωτικούς περιορισμούς από χώρες όπου υπάρχει έξαρση της πανδημίας.

Οι επαφές Μπάιντεν με ξένους ηγέτες

Ταυτόχρονα έχουν ξεκινήσει και οι πρώτες επαφές του Μπάιντεν. Επέλεξε πρώτα τους ηγέτες αμερικανικών χωρών, δίνοντας προτεραιότητα στον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, με τον οποίο ήρθε σε αντιπαράθεση για την απόφασή του να καταργήσει τις εργασίες κατασκευής του καναδο-αμερικανικού αγωγού πετρελαίου Keystone XL (που είχε υποσχεθεί προεκλογικά). Ο Τριντό έδειξε κατανόηση τονίζοντας πως δεν θα αφήσει το συγκεκριμένο ζήτημα να εξελιχθεί σε θέμα τριβής με τη νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε με τον Μεξικανό ομόλογό του, Αντρες Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, λέγοντάς του ότι θα χορηγήσει 4 δισ. δολάρια (σε πρώτη φάση) για την οικονομική «στήριξη» χωρών της Κεντρικής Αμερικής (όπως η Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ και η Ονδούρα) για να αναχαιτιστούν με κάποιο τρόπο νέα καραβάνια μεταναστών προς τις ΗΠΑ (όπως έγινε πρόσφατα με 3.000 μετανάστες που ήθελαν να φθάσουν στις ΗΠΑ τη μέρα ορκωμοσίας του Μπάιντεν, αλλά διαλύθηκαν με επέμβαση της αστυνομίας στη Γουατεμάλα). Ο Ομπραδόρ εξέφρασε ικανοποίηση για την πρόθεση του Μπάιντεν να «παγώσει» τις απελάσεις και να δώσει δικαιώματα σε 11.000.000 παράτυπους μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων είναι Μεξικανοί.

Στη συνέχεια επικοινώνησε με τους ηγέτες Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον. Με τον πρώτο συμφώνησαν πως είχαν σύγκλιση «σε θέματα ασφαλείας και στην ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων μέσω ΕΕ και ΝΑΤΟ». Με τον Τζόνσον συμφώνησαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων «στη βάση κοινών αξιών» και του ΝΑΤΟ...

Ενδιαφέρον είχε η δήλωση καλής θέλησης από τη μεριά του Προέδρου της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Η δήλωση φάνηκε να αντιμετωπίζεται με ψυχρότητα από τον προτεινόμενο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, που χαρακτήρισε τον Μαδούρο «βάρβαρο δικτάτορα», τονίζοντας πως θα συνεχίσει η χώρα του να αναγνωρίζει ως Πρόεδρο της Βενεζουέλας τον αχυράνθρωπό της Χουάν Γκουαϊδό, που απείχε από τις εκλογές της 6ης Δεκέμβρη 2020, ενώ η απήχησή του μετά το σκάνδαλο για κατάχρηση «ανθρωπιστικής βοήθειας» έχει πέσει πολύ.

  • Ο γενικός επιθεωρητής του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα για να διαπιστώσει αν εν ενεργεία ή πρώην αξιωματούχοι του υπουργείου προέβησαν σε «ανάρμοστη απόπειρα» επιδιώκοντας να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών του 2020.
ΗΠΑ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ «INSTACART»
Απολύσεις εκατοντάδες εργατών και συνδικαλιστών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αμερικανική εταιρεία που διαχειρίζεται την εφαρμογή «Instacart» και η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να κάνουν ψώνια σε καταστήματα λιανικής και να τους παραδίδονται στο σπίτι ή να τα παραλαμβάνουν στο κατάστημα έτοιμα, ρίχνει στο δρόμο της ανεργίας 1.877 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανόμενων και 10 υπαλλήλων σε ένα κατάστημα λιανικής στο Ιλινόις που ψήφισαν τον περασμένο Φλεβάρη την ίδρυση σωματείου!

Η εταιρεία, που ετοιμάζεται να μπει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αποκόμισε τεράστια κέρδη μέσα στην πανδημία, ισχυρίστηκε πως απολύει «πλεονάζον» προσωπικό, επειδή κάποια από τα μανάβικα και τις αλυσίδες λιανικής με τις οποίες συνεργάζεται θέλουν να απασχολούν τους δικούς τους υπαλλήλους.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζόμενων United Food and Commercial Workers (UFCW) εκτιμά πως η απόφαση για απολύσεις ελήφθη με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και την αύξηση της κερδοφορίας ενόψει των σχεδίων να εισηχθεί η «Instacart» στο χρηματιστήριο. Η «Instacart» συμπεριλαμβάνεται στις λεγόμενες εταιρείες της «gig economy», ή «task-based economy», δηλαδή της «ευέλικτης, περιστασιακής» απασχόλησης που απασχολεί το προσωπικό της σαν «εργολάβους», ενώ στην πραγματικότητα εκτελούν υπηρεσίες υπαλλήλων δίχως μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που θα απολάμβαναν κανονικά.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, που έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, έσοδα 200 εκατ. δολαρίων και συνολική αξία τα 17,7 δισεκατομμύρια, μαζί με άλλες πιο γνωστές που δραστηριοποιούνται σαν «πλατφόρμες» υπηρεσιών στο διαδίκτυο, όπως οι εταιρίες «UBER», «Lyft», «DoorDash» και «Postmates», είχαν δαπανήσει το περασμένο φθινόπωρο πάνω από 220 εκατομμύρια δολάρια για να πετύχουν (όπως και πέτυχαν) την καταψήφιση της λεγόμενης Πρότασης 22 σε δημοψήφισμα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, ώστε να μην απολαμβάνουν τα δικαιώματα εργαζομένου όσοι συνεργάζονται μαζί τους σαν... «εργολάβοι».

Μέσα στην πανδημία οι εταιρείες του είδους αύξησαν κατά τουλάχιστον μισό εκατομμύριο το προσωπικό που απασχολούν σαν «εργολάβους», καθώς τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και εργασίας ανάγκασαν πολλούς να κάνουν τα ψώνια τους μέσω διαδικτύου.

Την περασμένη άνοιξη έγιναν στάσεις εργασίας, πικετοφορίες και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις με αίτημα την αύξηση των αμοιβών των πολλών χιλιάδων εργαζομένων στην «Instacart» και σε μονοπώλια ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η «Amazon», που θησαύρισαν από την πανδημία.

ΕΚΘΕΣΗ ΟXFAM
Νέα καταγραφή ότι οι πλούσιοι αύξησαν τον πλούτο τους στην πανδημία

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την ύπαρξη... «ιού ανισότητας», που εν μέσω πανδημίας έκανε τους πλούσιους ακόμη πλουσιότερους, οξύνοντας και αυξάνοντας το χάσμα πάμπλουτων και πολύ φτωχών, διαπιστώνει στην τελευταία έκθεσή της η βρετανική οργάνωση Οxfam, που συχνά καταγράφει τις ταξικές ανισότητες στον κόσμο, χωρίς βεβαίως να θίγει τις πραγματικές αιτίες που αυτό συμβαίνει, ως απότοκο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

«Οι 1.000 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο επανήλθαν στο επίπεδο - ρεκόρ των περιουσιών τους, που καταγραφόταν πριν από την πανδημία μέσα σε μόλις εννέα μήνες, ενώ οι φτωχότεροι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να συνέλθουν από τον οικονομικό αντίκτυπο της υγειονομικής και της συνεπακόλουθης οικονομικής κρίσης», σημειώνει η έκθεση. Εκτιμά ότι παγκοσμίως οι δισεκατομμυριούχοι είδαν τις περιουσίες τους να αυξάνονται κατά 3,9 τρισεκατομμύρια δολάρια από τη 18η Μάρτη έως την 31η Δεκέμβρη 2020 (στοιχείο που επαληθεύεται και από πρόσφατα στοιχεία άλλων εκθέσεων τραπεζών και οργανισμών για τους κροίσους του πλανήτη, όπως καταγράψαμε και στο σαββατοκυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας).

Με δεδομένη αυτή την εξόφθαλμη βαρβαρότητα του απόλυτου πλούτου και της απόλυτης φτώχειας για δισεκατομμύρια ανθρώπους, η συγκεκριμένη μη κυβερνητική οργάνωση στην έκθεσή της επαναλαμβάνει την πρόταση να φορολογηθούν περισσότερο οι μεγάλες περιουσίες, για να υπάρξει, λέει, «πιο δίκαιη φορολόγηση». Ισχυρίζεται επίσης πως η φορολογία «μπορεί να πάρει τη μορφή φόρων στην περιουσία, φόρων στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και μέτρων για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής», επικαλούμενη το παράδειγμα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης της Αργεντινής, που υιοθέτησε τον Δεκέμβρη νόμο που επιβάλλει έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης στους κατόχους των μεγαλύτερων περιουσιών. Μέτρα βέβαια σαν αυτά είναι από προσωρινά έως ανεφάρμοστα, όσο κουμάντο στην οικονομία δεν κάνει ο εργαζόμενος λαός αλλά μια χούφτα εκμεταλλευτών κατόχων των μέσων παραγωγής, που και στην Αργεντινή όπως και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο είναι αυτοί που έχουν την πραγματική εξουσία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ