Απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας και το αντεργατικό οπλοστάσιο που της διασφαλίζουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Σε κλοιό κινητοποιήσεων βρέθηκε χτες το υπουργείο Εργασίας, με εργαζόμενους και σωματεία από διάφορους κλάδους να διεκδικούν Συλλογικές Συμβάσεις και δουλειά με δικαιώματα και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, να αγωνίζονται ενάντια στα σχέδια επιχειρηματικών ομίλων για «λουκέτα» και στην απειλή της ανεργίας.
Εξω από το υπουργείο βρέθηκαν οι απεργοί της εταιρείας «Mellon», εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «Frigoglass» στην Αχαΐα, καθώς και μεταλλωρύχοι, στο πλαίσιο της πανελλαδικής τους κινητοποίησης. Στο πλευρό τους βρέθηκαν Σωματεία και Ομοσπονδίες από μια σειρά κλάδων, εκφράζοντας την έμπρακτη συμπαράστασή τους, όπως και την ανάγκη συντονισμένου αγώνα απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας, η οποία εντείνεται, πατώντας στο αντεργατικό οπλοστάσιο που της διασφαλίζουν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και μια σειρά από άλλες κινητοποιήσεις με αντίστοιχο περιεχόμενο, όπως των εργαζομένων στη ΣΙΔΕΝΟΡ, η σημερινή απεργία στην Εθνική Τράπεζα, οι αγωνιστικές παρεμβάσεις στη «First Data» και η κλαδική απεργία των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό σε Αττική και Κέρκυρα, στις 19 Ιούνη.
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα |
Το επιχειρησιακό σωματείο και οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην απόφαση της εταιρείας να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο, πετώντας τους 91 εργάτες στην ανεργία.
Στο πλευρό των εργαζομένων έξω από το υπουργείο ήταν αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και σωματείων της δύναμής του, καθώς και ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας.
Την απαίτηση των εργαζομένων να αναλάβουν η κυβέρνηση και το υπουργείο την ευθύνη για την προστασία των θέσεων εργασίας ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Σωματείου, Θανάσης Παπαστεφανόπουλος. Οπως κατήγγειλε, στην τριμερή που έγινε την ώρα της συγκέντρωσης η εργοδοσία απέδωσε την απόφασή της να βάλει λουκέτο στο εργοστάσιο σε «αποτυχημένες» κινήσεις και επενδύσεις σε μια σειρά από χώρες ανά τον κόσμο, για τις οποίες, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Σωματείου, δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι.
«Θα συνεχίσουμε τον αγώνα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως τις επόμενες μέρες το Σωματείο θα αποφασίσει νέες δράσεις.
Συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα στις 9 π.μ. έξω από τα γραφεία της εταιρείας
Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με ανακοίνωσή του καλεί τα σωματεία - μέλη του και τους εργαζόμενους της πόλης να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση συμπαράστασης σήμερα στις 9 π.μ., μπροστά στην είσοδο της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι η υπάρχουσα επιχειρησιακή σύμβαση λήγει στις 30/6 και καλύπτει λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους.
Χτες οι εργαζόμενοι μαζεύτηκαν από νωρίς το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρείας και στις 10.30 π.μ. πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας, όπου έγινε συνάντηση του Σωματείου τους με τον γγ του υπουργείου, Ανδ. Νεφελούδη. Στην κινητοποίηση και στη συνάντηση συμμετείχε και το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής. Παρευρέθηκαν επίσης αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ και συνδικάτα από διάφορους κλάδους.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, ο γγ του υπουργείου αναγκάστηκε να παραδεχτεί το δίκαιο του αιτήματος των εργαζομένων, δηλαδή όλοι οι εργαζόμενοι να καλύπτονται από την επιχειρησιακή ΣΣΕ, ενώ ορίστηκε τριμερής συνάντηση την επόμενη Πέμπτη. Η κυβέρνηση βέβαια γνωρίζει καλά εδώ και καιρό και ανέχεται το αντεργατικό εργασιακό καθεστώς που επικρατεί και στη συγκεκριμένη επιχείρηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και του ΣΕΒ, όπου μεταξύ άλλων βραβεύτηκε η «Mellon Technologies» (όμιλος στον οποίο ανήκει η «Mellon Contact Services») για την αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών προ φόρων πάνω από 20%. Κι όμως η εργοδοσία ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να υπογράψει επιχειρησιακή σύμβαση για όλους γιατί «δεν αντέχουν τα οικονομικά της»!
Μετά τη συνάντηση, η Ειρήνη Μπεκιάρη, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για τις εξελίξεις, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη των εργαζομένων της «Mellon» στους εργαζόμενους του εργοστασίου της «Frigoglass», με τους οποίους βρέθηκαν στο ίδιο πεζοδρόμιο του αγώνα μπροστά στο υπουργείο.
Στο μεταξύ, τη συμπαράστασή της στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στη «Mellon» και στα δίκαια αιτήματά τους εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.«Στεκόμαστε στο πλευρό τους, ιδιαίτερα στις νέες εργαζόμενες, στις νέες μητέρες, που αγωνιούν πώς θα τα βγάλουν πέρα για την επιβίωση των ίδιων και των οικογενειών τους με τους μισθούς πείνας, με την εργασία χωρίς δικαιώματα, με την εντατικοποίηση που τσακίζει την υγεία τους και τη ζωή τους», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.
Στο πλευρό τους οι ταξικές δυνάμεις
Ο Λ. Στολτίδης μιλάει στη συγκέντρωση των εργαζομένων |
Στο πλευρό τους βρέθηκαν και χτες οι ταξικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη, παίρνοντας θέση μαζί με τους εργαζόμενους της επιχείρησης μπροστά στην πύλη του εργοστασίου.
Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, έχοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη των συναδέλφων τους από άλλους κλάδους. Μεταξύ άλλων απαιτούν: Αύξηση σε όλους 6% τον πρώτο χρόνο και 8% τον δεύτερο. Επίδομα βάρδιας 130 ευρώ. Ικανοποιητικό μισθό για τους νεοεισερχόμενους. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Στη ΣΙΔΕΝΟΡ απασχολούνται περίπου 280 εργαζόμενοι και το τελευταίο διάστημα επεκτείνονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, με συμβασιούχους εργαζόμενους (περίπου 70) που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και εργολαβικούς που δουλεύουν για την επιχείρηση μέσω άλλων εταιρειών του ομίλου. Η επιχείρηση έχει επιστρέψει στην κερδοφορία από τα μέσα του 2017, όμως εξακολουθεί να αρνείται να ικανοποιήσει την απαίτηση των εργαζομένων για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις.
Ο Λεωνίδας Στολτίδης, χαιρετίζοντας τους εργαζόμενους εκ μέρους του ΠΑΜΕ, διαβεβαίωσε ότι οι ταξικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να στηρίξουν αυτόν τον σημαντικό αγώνα. Οπως τόνισε, «είναι κρίσιμο να είναι νικηφόρος για να δώσει ανάσα, να ανεβάσει τις προσδοκίες συνολικά σε όλους τους χώρους δουλειάς, για να μπούνε στη μάχη οι εργαζόμενοι και σε άλλους κλάδους και σε άλλες επιχειρήσεις».
Οπως ξεκαθάρισε, «οι εργαζόμενοι μπορούν να αναγνωρίζουν τους φίλους και τους αντιπάλους. Σε καμία περίπτωση δεν είναι στο πλευρό τους όλοι αυτοί που διατυμπανίζουν, με όλους τους τρόπους, είτε πολιτικά, είτε συνδικαλιστικά, ότι οι εργάτες έχουν κοινά συμφέροντα με τους εργοδότες και ότι πρέπει να τους αφορούν τα επιχειρηματικά σχέδια για να πάει καλύτερα η δουλειά, μπας και πάρουν μεγαλύτερο κομμάτι. Αλλωστε, στον συγκεκριμένο χώρο αποδείχτηκε ότι η εργοδοσία όσο περισσότερα της δώσεις, τόσο περισσότερο θα ανοίξει η όρεξη και θα επιτεθεί με μεγαλύτερη μανία, για να πάρει, να τσακίσει εργατικά δικαιώματα, μισθούς κ.λπ.».
Την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΣΙΔΕΝΟΡ εκφράζουν με ψήφισμά τους η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας και τα Σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ: Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ΣΕΤΗΠ, ΣΕΤΕΠΕ, Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Γραφικών Τεχνών Τύπου και Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Φαρμάκου Κεντρικής Μακεδονίας, Ενέργειας Κεντρικής Μακεδονίας, Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων ν. Θεσσαλονίκης.
Μεταξύ άλλων, στο ψήφισμα αναφέρεται: «Ο αγώνας σας είναι δίκαιος, δεν θα είναι εύκολος και χρειάζεται να κλιμακωθεί και να συνδεθεί με την πάλη για ΣΣΕ στον κλάδο. Σ' αυτόν τον αγώνα θα είμαστε δίπλα σας, θα σας στηρίξουμε με όλους τους τρόπους. Η δική σας νίκη θα ανοίξει την πόρτα για διεκδικήσεις σε όλο τον κλάδο για: Μόνιμη σταθερή εργασία για όλους, όχι στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα των εργολαβικών και των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Μέτρα υγιεινής, ασφάλειας και προστασίας της υγείας στη δουλειά. Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων στα επίπεδα προ κρίσης. Αυξήσεις για όλους στον κλάδο του Μετάλλου, κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων που τσακίζουν τις ΣΣΕ, καθολική ισχύ των ΣΣΕ, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις».
Κάτω από την πίεση του αγώνα των ίδιων των εργαζομένων, εκπρόσωποι της εργοδοτικής - κυβερνητικής πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΘ (ΔΑΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) αναγκάστηκαν να εμφανιστούν χτες στο εργοστάσιο. Οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΚΕ στο ΕΚΘ και την ΠΟΕΜ φαίνεται πως... ακόμη ψάχνουν τον δρόμο.
Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής καλεί σε συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Τουρισμού (Αμαλίας 12).
Η απεργιακή συγκέντρωση του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας θα γίνει στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.
Την ίδια μέρα, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στις 7 μ.μ. έξω από τα γραφεία της Ενωσης Ξενοδόχων.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, το Σωματείο Εργαζομένων στο «Athens Marriott» (πρώην «Metropolitan») προχωρά σήμερα σε Γενική Συνέλευση στις 2.30 μ.μ., στο εστιατόριο του προσωπικού.
«Οι επιχειρηματικοί όμιλοι στα ξενοδοχεία και στην εστίαση, με τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν, ετοιμάζουν νέα επίθεση στα δικαιώματά μας! Νέο ξεζούμισμα, με ατέλειωτη δουλειά, με σπαστά ωράρια στις κουζίνες, 7ήμερο, μη υποχρεωτική εφαρμογή των ΣΣΕ, ομηρία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και "δουλεμπορικά" παντού», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Συνδικάτο της Αττικής. «Οσο περισσότερα κέρδη αποκομίζουν από τη δουλειά μας κάθε χρόνο, τόσο χειρότερες συνθήκες διαμορφώνονται για εμάς τους εργαζόμενους», σημειώνει και καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν με απεργία.
Στο πλαίσιο διεκδικήσεων που έχει διαμορφώσει, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής αιτήματα: Υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων με αυξήσεις. 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με δύο συνεχόμενα ρεπό. Επαναφορά και διεύρυνση των Βαρέων και Ανθυγιεινών και του εφάπαξ. Μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
Εξω από το υπουργείο Εργασίας |
Η Ομοσπονδία εδώ και ένα τρίμηνο έχει καταθέσει συγκεκριμένο πλαίσιο αιτημάτων στον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων, προκειμένου να υπογραφεί νέα ΣΣΕ. Ωστόσο, η εργοδοτική πλευρά αρνείται να διαπραγματευτεί, επιδιώκοντας την εξαίρεση ειδικοτήτων από τη Σύμβαση, υπονομεύοντας και αμφισβητώντας τον χαρακτήρα της ως κλαδικής ΣΣΕ. Στην ίδια κατεύθυνση, όπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία, εργοδότες δεν εφαρμόζουν την ισχύουσα ΣΣΕ που υπογράφηκε μετά από πολύμηνο αγώνα, παρότι έχει κηρυχθεί υποχρεωτική, ενώ σε άλλες περιπτώσεις παραβιάζουν συστηματικά τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, μια πρακτική που οδηγεί σε συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα».
Η συγκέντρωση έγινε στο πλαίσιο τρίωρης στάσης εργασίας, που έγινε σε μεταλλεία, λατομεία και λιγνιτωρυχεία όλης της χώρας. Μεταξύ άλλων, σε στάση εργασίας προχώρησαν εργαζόμενοι σε ορυχεία της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και την Πτολεμαΐδα, στα μεταλλεία βωξίτη στην Αμφισσα, στη ΛΑΡΚΟ, αλλά και στο ΙΓΜΕ.
Την κινητοποίηση χαιρέτισε ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.
Από τη Μεγαλόπολη |
«Μόνο με αγώνα μπορούμε να κατακτήσουμε αυξήσεις πραγματικές, όχι άλλο αίμα στα εργοτάξια, μόνιμο προσωπικό, σταθερή δουλειά για όλους», υπογράμμισε ο Χ. Σμυρνιώτης, προαναγγέλλοντας νέες πρωτοβουλίες.
Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε επίσης χτες συγκέντρωση στο διοικητήριο του ΑΗΣ της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη από το Σωματείο Μεταλλωρύχων Αρκαδίας και το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Πελοποννήσου. Αντιπροσωπεία των σωματείων επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους στη διοίκηση του ΑΗΣ, ενώ τη στήριξή τους στον δίκαιο αγώνα τους εξέφρασαν η Γραμματεία Αρκαδίας του ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς της περιοχής.
Αντίστοιχα, στάση εργασίας και συγκέντρωση στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησε το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτ. Μακεδονίας. Κατά την κινητοποίηση παραδόθηκε στη διεύθυνση του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας υπόμνημα με τα αιτήματα και τις διεκδικήσεις του ΣΕΕΕΝ, με αιχμή την πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ για όλες τις ειδικότητες σε ορυχεία και σταθμούς για όλο το έκτακτο προσωπικό (οκτάμηνα - εργολαβίες), μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς κ.ά.
Το ΣΕΕΕΝ κατήγγειλε την προκλητική παρουσία αστυνομίας στην κινητοποίηση. Επίσης, κατήγγειλε την υπονομευτική στάση των Εργατικών Κέντρων Κοζάνης και Πτολεμαΐδας που δεν στήριξαν τις κινητοποιήσεις του έκτακτου προσωπικού της ΔΕΗ για την υπογραφή ΣΣΕ.
Το στοιχείο της ταξικής αλληλεγγύης κυριάρχησε χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας, εκεί που συναντήθηκαν οι κινητοποιήσεις εργαζομένων από διαφορετικούς κλάδους, μαζί με συνδικαλιστές και σωματεία που εξέφρασαν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.
Οι απεργοί της «Mellon», που παλεύουν για Συλλογική Σύμβαση, συναντήθηκαν με τους εργαζόμενους της «Frigoglass» που υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας τους. «Οι αγώνες μας είναι αυτοί που μπορούν να μας πάνε μπροστά», τόνισε η Ειρήνη Μπεκιάρη, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Mellon», μεταφέροντας στους συγκεντρωμένους την πείρα από τους αγώνες στην επιχείρηση.
Τη συμπαράσταση τόσο στους εργαζόμενους της «Mellon» όσο και της «Frigoglass» εξέφρασε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας. «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε τα έχουμε ζήσει στο πετσί μας», σημείωσε και υπενθύμισε πως εκατοντάδες εργαζόμενοι σε ναυπηγεία, σε χαλυβουργίες και άλλες επιχειρήσεις είναι απλήρωτοι για μήνες, με το ένα πόδι στην ανεργία και την απειλή του λουκέτου συνεχώς πάνω από τα κεφάλια τους. «Ο δρόμος του αγώνα είναι ο μόνος δρόμος για να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες δουλειάς και ζωής», τόνισε.
Τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους των δυο επιχειρήσεων εξέφρασαν επίσης ο Δαμασκηνός Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, και η Ελσα Ζαμπέτα, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκαν με αντιπροσωπείες τους η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, η Ομοσπονδία Οικοδόμων, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Τύπου, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ, η Ομοσπονδία Λογιστών, το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας.
Σε στάση εργασίας (2 μ.μ. - 5 μ.μ.) και συνέλευση στις 18/6 για το ζήτημα της υπογραφής επιχειρησιακής ΣΣΕ καλεί το Σωματείο Εργαζομένων «First Data».
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η εργοδοσία έκανε πρόσφατα αντιπρόταση στο Σωματείο για την επιχειρησιακή σύμβαση, η οποία όμως δεν ικανοποιεί το αίτημα μιας σύμβασης που θα φέρνει αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους ανεξαιρέτως. Παράλληλα, σημειώνει ότι ακόμα και οι αυξήσεις που περιλαμβάνει η αντιπρόταση της εργοδοσίας «έχουν έρθει μέσα από τον αγώνα που έχουμε δώσει όλοι οι συνάδελφοι μαζί στο πλευρό του επιχειρησιακού μας Σωματείου. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η ενότητά μας, ο αγώνας μας, οι επιτυχημένες αγωνιστικές μας πρωτοβουλίες είναι που μας βγάζουν μπροστά. Αυτό φοβούνται οι εργοδότες μας!».
Το σωματείο καλεί όλους τους εργαζόμενους της εταιρείας στη Γενική Συνέλευση στις 18/6 (κτίριο Σπύρου Πάτση) να πάρουν απόφαση συνέχισης του αγώνα, «με νέα απεργιακή κινητοποίηση και στάση εργασίας μέχρι να ικανοποιηθεί το πάγιο αίτημα όλων μας για αυξήσεις ουσιαστικές για όλους τους εργαζόμενους!».
Σε απεργία κατεβαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην Εθνική Τράπεζα για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Ο συνδυασμός «Ενιαία» καλεί τους εργαζόμενους σε απεργιακή συγκέντρωση στις 12 μ. στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας στην οδό Αιόλου. Σε ανακοίνωσή της προβάλλει τα εξής αιτήματα: Επιχειρησιακή σύμβαση για όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν για την τράπεζα, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Οχι στην «ενοικιαζόμενη», εργολαβική εργασία, ΣΣΕ με αυξήσεις που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
Μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι η διαπραγμάτευση για τη ΣΣΕ ξεκίνησε καθυστερημένα, με ευθύνη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας του ΣΥΕΤΕ: «Η ισχύς της σύμβασης έχει ήδη λήξει και 30 Ιούνη λήγει και το τρίμηνο της μετενέργειας. Οπότε ερχόμαστε στο παρά πέντε να διαπραγματευτούμε. Να διαπραγματευτούμε με μια εργοδοσία που είναι αδιάλλακτη. Καταργεί τα εργασιακά μας δικαιώματα είτε μέσα από την επιχειρησιακή μας σύμβαση είτε με κατάργηση όρων του κανονισμού εργασίας για να αυξήσει τα κέρδη της».
Στη πρόσφατη συνάντηση της διοίκησης της Εθνικής με το προεδρείο του ΣΥΕΤΕ, η διοίκηση «δήλωσε ότι θα συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με προαπαιτούμενο την αλλαγή του κανονισμού, που σημαίνει σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας, ατομικούς στόχους, αλλαγές σε προσλήψεις κ.τ.λ. Μια εργοδοσία που αξιοποιώντας τους νόμους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και με τις ευλογίες των υπόλοιπων αστικών κομμάτων (ΝΔ, ΚΙΝΑΛ) μετά τα πετυχημένα stress tests υλοποιεί τους στόχους αναδιάρθρωσης της Τράπεζας, πράγμα που σημαίνει μείωση προσωπικού, τσάκισμα των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Στο όνομα της κερδοφορίας του τραπεζικού κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας θυσιάζουν κεκτημένα δικαιώματά μας».