ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Ξεκινά σήμερα η διήμερη Σύνοδος ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας

Από την υποδοχή Τραμπ στο Ανόι

Copyright 2019 The Associated

Από την υποδοχή Τραμπ στο Ανόι
ΑΝΟΪ.--

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν αναμένεται να συμμετάσχουν σήμερα στη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής των δύο χωρών, στο Ανόι του Βιετνάμ. Οι εργασίες είναι προγραμματισμένες να ολοκληρωθούν αύριο.

Τον περασμένο Ιούνη είχε γίνει στη Σιγκαπούρη η πρώτη διμερής Σύνοδος, όπου το κοινό ανακοινωθέν επικεντρωνόταν στην επίσπευση της λεγόμενης «αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου», την οποία προτάσσουν πολλά ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα ως εργαλείο προώθησης διαφόρων γεωπολιτικών σχεδιασμών, με δεδομένο ότι στην περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού οξύνονται μια σειρά από αντιθέσεις και διεργασίες, με την πρωταγωνιστική συμβολή ΗΠΑ, Κίνας, Ρωσίας, αλλά και Ιαπωνίας, ΕΕ, Ινδίας κ.λπ.

Συνολικά, τόσο η πρώτη Σύνοδος ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας όσο και εκείνη ανάμεσα στη Βόρεια και τη Νότια Κορέα τον περασμένο Απρίλη - που θεωρείται ότι άνοιξε το δρόμο για τη συνθήκη ειρήνης που ακόμα εκκρεμεί μετά τον Κορεατικό Πόλεμο (1950 - 1953), αλλά και πιθανώς για την επανένωση της Χερσονήσου - έδωσαν νέα ορμή καταρχάς στο αλισβερίσι των ΗΠΑ με την Κίνα, που για ιστορικούς λόγους αλλά και ως ο σημαντικότερος οικονομικός εταίρος της Πιονγιάνγκ είχε πάντα καθοριστικό ρόλο στα τεκταινόμενα στη Χερσόνησο. Οι δύο χώρες κοντράρονται σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στη συγκεκριμένη περιφέρεια αλλά και διεθνώς.

Να σημειωθεί ότι οι δύο ηγέτες έχουν χωριστές συναντήσεις και με την ηγεσία του Βιετνάμ. Η επιλογή της συγκεκριμένης χώρας για τη διεξαγωγή της Συνόδου δεν είναι καθόλου τυχαία. Διεθνή ΜΜΕ ξεχωρίζουν τη σύσφιξη των σχέσεων Ανόι - Ουάσιγκτον που επιταχύνεται τα τελευταία χρόνια, ενώ πολλοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες «ανόρθωσης» της βιετναμέζικης οικονομίας μπορούν να λειτουργήσουν και ως «παράδειγμα προς μίμηση» για τη Βόρεια Κορέα.

Κατά την προσγείωσή του στο Ανόι, ο Τραμπ ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή. «Μεγάλα πλήθη, και τόση αγάπη», ανέφερε σε ανάρτησή του.

Ο Κιμ έφτασε οδικώς στο Ανόι από τα σύνορα Κίνας - Βιετνάμ, όπου τον είχε μεταφέρει τρένο από την Πιονγιάνγκ.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εξετάζονται οι επόμενες κινήσεις στο σχέδιο ανατροπής

Την τακτική τους για τις επόμενες κινήσεις στον σχεδιασμό της ανατροπής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, για να βάλουν «στο χέρι» τον πλούτο της χώρας, εξετάζουν η αντιδραστική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και οι ισχυροί σπόνσορές της, ΗΠΑ, ΕΕ και σύμμαχες αντιδραστικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική. Προηγήθηκε η απόπειρα παραβίασης των συνόρων το Σάββατο 23 Φλεβάρη, με τις προβοκάτσιες που στήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «ανθρωπιστική βοήθεια» στα σύνορα με Κολομβία και Βραζιλία, η οποία δεν τους βγήκε όπως ήθελαν, παρά το «σόου» που στήθηκε. Ακολούθησε η συμμετοχή του αυτοανακηρυγμένου προέδρου - μαριονέτα Χουάν Γκουαϊδό στη συνεδρίαση της λεγόμενης Ομάδας της Λίμα στην κολομβιανή πρωτεύουσα, όπου και παραμένει. Ο Γκουαϊδό δέχτηκε τη «στήριξη 100% της κυβέρνησης Τραμπ», όπως μετέφερε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, με τον οποίο συναντήθηκε, και στις εκκλήσεις του για «απελευθέρωση» μέσω στρατιωτικής επέμβασης για την ανατροπή του Πρόεδρου Ν. Μαδούρο αρκέστηκε να δηλώσει ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι». Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι αντιδραστικές κυβέρνησης της περιοχής «ζυγίζουν» πολύ προσεκτικά το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης, για τις συνέπειες που αυτή θα έχει ευρύτερα. Ετσι η Ομάδα της Λίμα, όπως και προχτές η ΕΕ, δηλώνει ότι δεν στηρίζει μια στρατιωτική επέμβαση, ωστόσο δεν κρύβουν την ωμή επέμβασή τους στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, τη στήριξή τους στον αχυράνθρωπο Γκουαϊδό.

Στην Μπογκοτά, αλλά και σε άλλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου, έγιναν την Κυριακή και τη Δευτέρα διαμαρτυρίες που διοργάνωσαν Κομμουνιστικά Κόμματα και άλλες οργανώσεις ενάντια στα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων.

Οι ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι χτες αρκέστηκαν στις νέες κυρώσεις κατά 4 κυβερνητών των παραμεθόριων επαρχιών και στις εκκλήσεις για μεταφορά των τραπεζικών λογαριασμών και εσόδων της πετρελαϊκής PDVSA από την κυβέρνηση στη μαριονέτα τους, ενώ η πρόταση συζήτησης για τη Βενεζουέλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξεταζόταν πότε θα κατατεθεί.

Από την πλευρά της, η Ρωσία, διαμέσου του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, δηλώνει ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ετοιμάζεται στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

«Αντιμετωπίζοντας με σαρκασμό και υπεροψία τον λαό της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση στο ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε στην εφημερίδα «Αrgumenti I fakti» και ανέφερε ότι η χώρα του (που σημειωτέον έχει σημαντικά συμφέροντα στη Βενεζουέλα) έχει καλέσει τις ΗΠΑ σε διαβουλεύσεις για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ωστόσο οι ίδιες τις αποφεύγουν.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπογράμμισε με μήνυμα του Ν. Μαδούρο στο διαδίκτυο ότι «πιστεύει σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου θα γίνεται σεβαστή η διαφορετικότητα των ιδεών». Σε ό,τι αφορά την επανείσοδο του Γκουαϊδό στη χώρα, δηλώνεται ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, γιατί βγήκε ενώ του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου, καθώς ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για ψευδή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Πάντως, οι υψηλοί προστάτες του έχουν δηλώσει ότι θα αντιδράσουν αν ...ενοχληθεί από τις αρχές.

Χτες επίσης αντιπολιτευτικές εφημερίδες έκαναν λόγο για πάνω από 320 στρατιωτικούς (στρατιώτες και κάποιους κατώτερους αξιωματικούς) που αυτομόλησαν στην Κολομβία, πληροφορία που δεν μπορεί να εξακριβωθεί.

ΚΟΥΒΑ
«Ναι» στο νέο Σύνταγμα με 86,8%

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) δόθηκαν από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή τα προσωρινά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κούβα για το νέο Σύνταγμα, που έγινε την Κυριακή (υπολείπονται μερικές χιλιάδες ψηφοφόροι που προστέθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, όπου εγγράφονται όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος ηλικίας). Σύμφωνα με αυτά η συμμετοχή έφτασε στο 84,4% ή 7.848.343 ψηφοφόρους. Το Σύνταγμα ενέκρινε με «Ναι» το 86,85% ή 6.816.169 ψηφοφόροι, είπε «Οχι» το 9% ή 706.400, «λευκό» το 2,5% ή 198.674 και άκυρα ήταν ή 1,08%.

Το νέο Σύνταγμα, όπως λέγεται, είναι η εναρμόνιση με τις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας για τις «Κατευθυντήριες γραμμές της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής», της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης και του 7ου Συνεδρίου, όπου προωθείται το λεγόμενο «άνοιγμα στην οικονομία της αγοράς».

Στο κείμενο του Συντάγματος διαβεβαιώνονται ο «σοσιαλιστικός χαρακτήρας της χώρας που είναι αμετάκλητος» και ο ηγετικός ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στη διεύθυνση της κοινωνίας. Οσον αφορά όμως την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, εκτός από τη «σοσιαλιστική παλλαϊκή» που θεωρείται η κύρια, αναγνωρίζονται και η «συνεταιριστική», η ιδιοκτησία των «πολιτικών και κοινωνικών λαϊκών οργανώσεων», αλλά και η «ιδιωτική» (δηλαδή ατομική) ιδιοκτησία, ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος των ξένων επενδύσεων.

Γίνονται αλλαγές στη δομή του κράτους με περισσότερες αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο, προβλέπεται στα ανώτερα όργανα του κράτους εκτός από τον Πρόεδρο και πρωθυπουργός, ενώ το όριο των θητειών είναι μέχρι δύο πενταετίες και η ηλικία τους από 35 μέχρι 60 χρόνων όταν ξεκινούν την πρώτη θητεία.

ΥΕΜΕΝΗ
Πρώτα αιματοκυλούν, μετά δίνουν «ανθρωπιστική βοήθεια»...

ΣΑΝΑΑ.--

«Μόλις έλαβα ένα καλό νέο: Για πρώτη φορά εδώ και έξι μήνες καταφέραμε να φτάσουμε στη λεγόμενη σιταποθήκη της Ερυθράς Θάλασσας, που είναι σημαντική για τη διανομή ζωτικής σημασίας τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης», είπε χτες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μπροστά σε δεκάδες ξένους αξιωματούχους στην έδρα του Οργανισμού στη Γενεύη. Ο Γκουτέρες απευθυνόταν σε όσους συμμετείχαν χτες στη σύνοδο «δωρητών για την Υεμένη», κατά την οποία ανακοινώθηκε πως συγκεντρώθηκαν 3,6 δισ. ευρώ με στόχο την παροχή «ανθρωπιστικής βοήθειας». Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι ανάμεσα στις χώρες που ανακοίνωσαν ανθρωπιστική βοήθεια ήταν η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι δύο χώρες, που έχουν ισοπεδώσει την Υεμένη από τους βομβαρδισμούς και τις στρατιές μισθοφόρων που έχουν αναπτύξει εδώ και τέσσερα χρόνια, ανακοίνωσαν ότι θα δώσουν μαζί περίπου μισό δισεκατομμύριο δολάρια. Ποσό που φαντάζει «σταγόνα στον ωκεανό» των τεράστιων καταστροφών που έχουν προξενήσει μέχρι τώρα στην Υεμένη.

Μετά τον Γκουτέρες, το λόγο πήρε ο εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO), Ερβέ Φερχούζελ, που έκανε νέες θλιβερές διαπιστώσεις για την ατέλειωτη λίστα των θυμάτων που προκαλεί από το Μάρτη του 2015 η ιμπεριαλιστική επίθεση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στη φτωχότερη χώρα της Αραβικής Χερσονήσου. Οπως τόνισε, πλέον ξεπερνούν τα 80.000 τα βρέφη και τα παιδάκια έως 5 ετών που πέθαναν από την πείνα και τις κακουχίες του πολέμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ