Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Ναι» στο νέο Σύνταγμα με 86,8%

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (ώρα Ελλάδας) δόθηκαν από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή τα προσωρινά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κούβα για το νέο Σύνταγμα, που έγινε την Κυριακή (υπολείπονται μερικές χιλιάδες ψηφοφόροι που προστέθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους, όπου εγγράφονται όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος ηλικίας). Σύμφωνα με αυτά η συμμετοχή έφτασε στο 84,4% ή 7.848.343 ψηφοφόρους. Το Σύνταγμα ενέκρινε με «Ναι» το 86,85% ή 6.816.169 ψηφοφόροι, είπε «Οχι» το 9% ή 706.400, «λευκό» το 2,5% ή 198.674 και άκυρα ήταν ή 1,08%.

Το νέο Σύνταγμα, όπως λέγεται, είναι η εναρμόνιση με τις αποφάσεις του 6ου Συνεδρίου του ΚΚ Κούβας για τις «Κατευθυντήριες γραμμές της Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής», της 1ης Εθνικής Συνδιάσκεψης και του 7ου Συνεδρίου, όπου προωθείται το λεγόμενο «άνοιγμα στην οικονομία της αγοράς».

Στο κείμενο του Συντάγματος διαβεβαιώνονται ο «σοσιαλιστικός χαρακτήρας της χώρας που είναι αμετάκλητος» και ο ηγετικός ρόλος του Κομμουνιστικού Κόμματος στη διεύθυνση της κοινωνίας. Οσον αφορά όμως την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, εκτός από τη «σοσιαλιστική παλλαϊκή» που θεωρείται η κύρια, αναγνωρίζονται και η «συνεταιριστική», η ιδιοκτησία των «πολιτικών και κοινωνικών λαϊκών οργανώσεων», αλλά και η «ιδιωτική» (δηλαδή ατομική) ιδιοκτησία, ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος των ξένων επενδύσεων.

Γίνονται αλλαγές στη δομή του κράτους με περισσότερες αρμοδιότητες σε τοπικό επίπεδο, προβλέπεται στα ανώτερα όργανα του κράτους εκτός από τον Πρόεδρο και πρωθυπουργός, ενώ το όριο των θητειών είναι μέχρι δύο πενταετίες και η ηλικία τους από 35 μέχρι 60 χρόνων όταν ξεκινούν την πρώτη θητεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ