Τετάρτη 27 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εξετάζονται οι επόμενες κινήσεις στο σχέδιο ανατροπής

Την τακτική τους για τις επόμενες κινήσεις στον σχεδιασμό της ανατροπής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, για να βάλουν «στο χέρι» τον πλούτο της χώρας, εξετάζουν η αντιδραστική αντιπολίτευση της Βενεζουέλας και οι ισχυροί σπόνσορές της, ΗΠΑ, ΕΕ και σύμμαχες αντιδραστικές κυβερνήσεις στη Λατινική Αμερική. Προηγήθηκε η απόπειρα παραβίασης των συνόρων το Σάββατο 23 Φλεβάρη, με τις προβοκάτσιες που στήθηκαν στο πλαίσιο της επιχείρησης «ανθρωπιστική βοήθεια» στα σύνορα με Κολομβία και Βραζιλία, η οποία δεν τους βγήκε όπως ήθελαν, παρά το «σόου» που στήθηκε. Ακολούθησε η συμμετοχή του αυτοανακηρυγμένου προέδρου - μαριονέτα Χουάν Γκουαϊδό στη συνεδρίαση της λεγόμενης Ομάδας της Λίμα στην κολομβιανή πρωτεύουσα, όπου και παραμένει. Ο Γκουαϊδό δέχτηκε τη «στήριξη 100% της κυβέρνησης Τραμπ», όπως μετέφερε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς, με τον οποίο συναντήθηκε, και στις εκκλήσεις του για «απελευθέρωση» μέσω στρατιωτικής επέμβασης για την ανατροπή του Πρόεδρου Ν. Μαδούρο αρκέστηκε να δηλώσει ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι». Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι αντιδραστικές κυβέρνησης της περιοχής «ζυγίζουν» πολύ προσεκτικά το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης, για τις συνέπειες που αυτή θα έχει ευρύτερα. Ετσι η Ομάδα της Λίμα, όπως και προχτές η ΕΕ, δηλώνει ότι δεν στηρίζει μια στρατιωτική επέμβαση, ωστόσο δεν κρύβουν την ωμή επέμβασή τους στα εσωτερικά της Βενεζουέλας, τη στήριξή τους στον αχυράνθρωπο Γκουαϊδό.

Στην Μπογκοτά, αλλά και σε άλλες πόλεις της Λατινικής Αμερικής και του κόσμου, έγιναν την Κυριακή και τη Δευτέρα διαμαρτυρίες που διοργάνωσαν Κομμουνιστικά Κόμματα και άλλες οργανώσεις ενάντια στα σχέδια στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ και των συμμάχων.

Οι ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι χτες αρκέστηκαν στις νέες κυρώσεις κατά 4 κυβερνητών των παραμεθόριων επαρχιών και στις εκκλήσεις για μεταφορά των τραπεζικών λογαριασμών και εσόδων της πετρελαϊκής PDVSA από την κυβέρνηση στη μαριονέτα τους, ενώ η πρόταση συζήτησης για τη Βενεζουέλα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξεταζόταν πότε θα κατατεθεί.

Από την πλευρά της, η Ρωσία, διαμέσου του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, δηλώνει ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι ετοιμάζεται στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

«Αντιμετωπίζοντας με σαρκασμό και υπεροψία τον λαό της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν στρατιωτική επέμβαση στο ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε στην εφημερίδα «Αrgumenti I fakti» και ανέφερε ότι η χώρα του (που σημειωτέον έχει σημαντικά συμφέροντα στη Βενεζουέλα) έχει καλέσει τις ΗΠΑ σε διαβουλεύσεις για την κατάσταση στη Βενεζουέλα, ωστόσο οι ίδιες τις αποφεύγουν.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας υπογράμμισε με μήνυμα του Ν. Μαδούρο στο διαδίκτυο ότι «πιστεύει σε έναν πολυπολικό κόσμο, όπου θα γίνεται σεβαστή η διαφορετικότητα των ιδεών». Σε ό,τι αφορά την επανείσοδο του Γκουαϊδό στη χώρα, δηλώνεται ότι θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις, γιατί βγήκε ενώ του είχε επιβληθεί απαγόρευση εξόδου, καθώς ερευνάται από τη Δικαιοσύνη για ψευδή δήλωση περιουσιακών στοιχείων και χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Πάντως, οι υψηλοί προστάτες του έχουν δηλώσει ότι θα αντιδράσουν αν ...ενοχληθεί από τις αρχές.

Χτες επίσης αντιπολιτευτικές εφημερίδες έκαναν λόγο για πάνω από 320 στρατιωτικούς (στρατιώτες και κάποιους κατώτερους αξιωματικούς) που αυτομόλησαν στην Κολομβία, πληροφορία που δεν μπορεί να εξακριβωθεί.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org