ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια σε «καλό κλίμα» και με συνεχιζόμενες συγκλίσεις

Οι αντιλαϊκές «συγκλίσεις» και το «θετικό κλίμα» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, σηματοδοτούν νέα επίθεση στο λαό
Οι αντιλαϊκές «συγκλίσεις» και το «θετικό κλίμα» στις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - δανειστών, σηματοδοτούν νέα επίθεση στο λαό
Σε «καλό κλίμα» και με βήματα «προόδου» εξελίσσονται οι συνεννοήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου στις Βρυξέλλες, ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, με κεντρικούς άξονες το νέο αντιλαϊκό «δημοσιονομικό πακέτο» (καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου και των καταβαλλόμενων συντάξεων), τα ζητήματα της Ενέργειας, τις ιδιωτικοποιήσεις και βέβαια τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις «στρώνεται το χαλί» για την επάνοδο των υψηλόβαθμων κλιμακίων του κουαρτέτου την ερχόμενη βδομάδα στην Αθήνα, σε μια εξέλιξη που συνδυάζεται με την περαιτέρω «πρόοδο» των αντιλαϊκών παζαριών, αλλά και με την παροχή νέων διαβεβαιώσεων από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στην κατεύθυνση επιτάχυνσης των διεργασιών γύρω από το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης». Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα Πέμπτη, αναμένεται η κοινή δήλωση των «θεσμών» του κουαρτέτου, στην οποία αναμένεται να καταγραφεί η πορεία των αντιλαϊκών παζαριών στις Βρυξέλλες.

Στο μέτωπο της φοροληστείας του λαού θεωρείται βέβαιη η περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου στο εύρος 5.600 - 5.900 ευρώ από το 2019, ενώ τα παζάρια συνεχίζονται γύρω από τα λεγόμενα «αντίμετρα», που βέβαια αφορούν σε «αναπτυξιακές» παρεμβάσεις σε όφελος του εγχώριου κεφαλαίου, στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής.

Την ίδια ώρα, με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, και της Γαλλίας, Μ. Σαπέν, καλλιεργείται το έδαφος για την επίτευξη ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων στο εσωτερικό αστικό πολιτικό σκηνικό, με έμφαση βέβαια την υπερψήφιση των προνομοθετημένων αντιλαϊκών μέτρων και από την πλευρά της ΝΔ. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Β. Σόιμπλε «θα πρέπει οι αποφάσεις να διατυπωθούν νομοθετικά με τέτοιον τρόπο, ώστε να παραμένουν ανεξάρτητες από τα εκλογικά αποτελέσματα».

Σε κάθε περίπτωση, τα αντιλαϊκά παζάρια θα συνεχιστούν και μετά το κλείσιμο της τρέχουσας «αξιολόγησης» με πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων σε «μεσοπρόθεσμη περίοδο» μετά το 2018, αλλά και για το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, που αναμένεται να κλειδώσει προς το τέλος του τρέχοντος μνημονίου. Πρόκειται, δηλαδή, για ανοιχτά ζητήματα και για αντιλαϊκές εκκρεμότητες, που συνδέονται, έτσι κι αλλιώς, με την όποια επόμενη κυβερνητική διαχείριση.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης έβγαλε από το κάδρο τα σενάρια για τους υποτιθέμενους «αστερίσκους» της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης «κοινής διακήρυξης» των κρατών - μελών της ΕΕ, λέγοντας ότι «δεν θα έπρεπε να συγχέονται ζητήματα του ελληνικού προγράμματος με τους επικείμενους εορτασμούς στη Ρώμη».

Τρέχουν οι αντιλαϊκές διεργασίες

Στις 7 Απρίλη, συνεδριάζει στη Μάλτα το συμβούλιο Γιούρογκρουπ. Κομβικό σημείο των αντιλαϊκών διεργασιών θεωρούνται οι ανακοινώσεις της Γιούροστατ (22/4) σχετικά με τη διαμόρφωση των κρατικών προϋπολογισμών στην ΕΕ, και βέβαια και της Ελλάδας, με έμφαση στο δημοσιονομικό ισοζύγιο, από το οποίο θα προκύψει και το τελικό ύψος των «πρωτογενών πλεονασμάτων» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016.

Οι συζητήσεις για το νέο μνημόνιο του ΔΝΤ με το ελληνικό κράτος ενδέχεται να ξεκινήσουν στα «γεμάτα» στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού στην Ουάσιγκτον στις 21 - 23 Απρίλη. Με βάση και τα παραπάνω, γίνεται φανερό το γεγονός ότι το κλείσιμο της δεύτερης «αξιολόγησης» σχετίζεται και με τις διεργασίες για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, που επίσης φαίνεται να καταλήγει με μια ακόμη αντιλαϊκή συμφωνία.

Αναδιαρθρώσεις μηχανισμών της ΕΕ

Tην εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα είναι «μέρος της λύσης» στο αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλ. Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα «25 χρόνια της Συνθήκης του Μάαστριχτ», στις Βρυξέλλες, επισήμανε πως ο ESM μπορεί να εξελιχθεί στο μέλλον σε έναν οργανισμό που θα προσομοιάζει με το ΔΝΤ, επισημαίνοντας πως μετεξέλιξη θα απαιτούσε μια αλλαγή στη Συνθήκη του ΕSM και πιθανότατα και αλλαγή της Συνθήκης της ΕΕ.

Συνάντηση Τσίπρα - Γκάμπριελ

Με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, συναντήθηκε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής για τα 60χρονα της ΕΕ το Σάββατο.

Ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να επαναλάβει τα περί «ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου» και «διαχωριστικών γραμμών», με στόχο να στρατευτεί ο λαός στη σχετική ενδοαστική αντιπαράθεση, υποστηρίζοντας ότι «το δίλημμα είναι σαφές: `Η θα επανακτήσουμε το κοινωνικό συμβόλαιο και το κοινωνικό κεκτημένο ή θα παραμείνουμε σε ρατσιστικά συνθήματα που δυστυχώς ακούγονται και από επίσημα χείλη. Η Ελλάδα επιλέγει την πρώτη κατηγορία, και είναι αποφασισμένη να δουλέψει γι' αυτό».

Από την πλευρά του, ο Ζ. Γκάμπριελ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, επιδαψίλευσε επαίνους στην ελληνική κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που υλοποίησε και πρόσθεσε ότι μπροστά βρίσκονται κι άλλες δύσκολες αποφάσεις. «Δεν θέλουμε να έχουμε μια ιστορία χωρίς τέλος. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι ώστε τον Απρίλιο να φτάσουμε σε λύση. Αυτό που μένει μπροστά είναι δύσκολες αποφάσεις», ανέφερε, και πρόσθεσε ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης ότι «δεν πρέπει να διαιρεθεί η ΕΕ, πρέπει να μείνει ενωμένη. Γιατί ακόμα και η Γερμανία που έχει δυνατή φωνή δεν θα ακούγεται και δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει οικονομίες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία».

Αντιδράσεις στις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

Αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, στη γερμανική εφημερίδα FAZ, σύμφωνα με την οποία, «κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, οι χώρες του Βορρά έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που επηρεάστηκαν από την κρίση. Ως σοσιαλδημοκράτης, αποδίδω εξαιρετική σημασία στην αλληλεγγύη. (Αλλά) και αυτοί έχουν υποχρεώσεις. Δεν μπορούν να ξοδεύουν όλα τα χρήματα σε ποτά και γυναίκες και μετά να ζητούν βοήθεια!».

Χτες, κατόπιν των αντιδράσεων, επανήλθε ζητώντας «συγγνώμη» αν πρόσβαλε κάποιους, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, όπως τον κάλεσαν ορισμένοι να πράξει.

«Πιστεύω ότι είναι ένα ατυχές σχόλιο», αρκέστηκε να δηλώσει ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λ. Ντε Γκίντος. «Αναρωτιέμαι πραγματικά πώς ένας άνθρωπος με τέτοιες απόψεις μπορεί ακόμη να θεωρείται ικανός να είναι πρόεδρος του Γιούρογκρουπ», δήλωσε ο πρόεδρος των Σοσιαλιστών και Δημοκρατικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ιταλός Τζ. Πιτέλα. Ο Πορτογάλος υπουργός Εξωτερικών, Α. Σάντος Σίλβα, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ είναι «απολύτως απαράδεκτες», εκτιμώντας ότι «δεν είναι σε θέση να παραμείνει επικεφαλής του Γιούρογκρουπ». Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μ. Ρέντσι, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχασε μια καλή ευκαιρία να σιωπήσει (...) προτίμησε να πει ηλίθια αστεία - δεν βρίσκω καλύτερο όρο - ενάντια στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Νομίζω πως άνθρωποι σαν τον Ντάισελμπλουμ, που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, δεν αξίζουν να κατέχουν τη θέση που έχουν. Είναι καλύτερο να παραιτηθεί. Γι' αυτόν αλλά και για την αξιοπιστία των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».

Η ευρωπαϊκή εκδοχή τού «μαζί τα φάγαμε» έχει στόχο να συγκαλύψει τις αιτίες της κρίσης

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ:

«Οι προκλητικές δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ - η ευρωπαϊκή εκδοχή τού "μαζί τα φάγαμε" - έχουν στόχο να συγκαλύψουν τις αιτίες της κρίσης και των αντιλαϊκών μέτρων, που εφαρμόζονται ενιαία σ' όλα τα κράτη-μέλη - βόρεια και νότια - απ' όλες τις κυβερνήσεις κι έχουν τη ρίζα τους στον ίδιο το βάρβαρο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τις πολιτικές της ΕΕ».

Περιοδείες και συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

«Φτάνει πια! Με το ΚΚΕ για το δίκιο μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας!»: Με το σύνθημα αυτό και μετά τις επιτυχημένες πικετοφορίες των ΚΟ του ΚΚΕ ενάντια στη «νέα συμφωνία - λεηλασία» που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με το κουαρτέτο, η δραστηριότητα στην Αττική συνεχίζεται με περιοδείες και συγκεντρώσεις σε τόπους δουλειάς και συνοικίες. Πιο συγκεκριμένα:

  • Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 10 π.μ., στην εταιρεία «DEFENSE» θα περιοδεύσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

-- Στις 9.30 π.μ., στα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» θα περιοδεύσει ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

  • Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 8.30 π.μ., ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΠ Αττικής, θα επισκεφτεί το Τελωνείο Ελευσίνας.

-- Στις 9 π.μ. ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Περιφέρειας Αττικής (Συγγρού 80-88).

  • Τη Δευτέρα 27 Μάρτη:

-- Στις 9 π.μ., η Αλεξάνδρα Μπαλού, στέλεχος του Κόμματος, θα επισκεφτεί το κτίριο της Αντιπεριφέρειας του Βόρειου Τομέα Αττικής (Μεσογείων 448).

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στο Ολυμπιακό Χωριό, στο στέκι της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21), θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, Γραμματέας της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής.

  • Την Τρίτη 28 Μάρτη:

-- Στις 9 π.μ. ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Αντιπεριφέρειας Πειραιά (Ακτή Ποσειδώνος 14-16).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ