ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ «ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ»
Ανταγωνισμοί για το χαμένο έδαφος και επιχείρηση χειραγώγησης του λαού

Μια εικόνα της ανησυχίας όλων των αστικών κομμάτων για τη διασφάλιση της θέσης της αστικής τάξης στην ΕΕ, ενόψει και της μεθαυριανής Συνόδου Κορυφής στη Ρώμη που θα συζητήσει τα διάφορα σενάρια για το μέλλον της, έδωσε η χτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα «Η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το μέλλον της Ευρώπης». Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι ιδιαίτερα της κυβέρνησης, αλλά και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, δεν παρέλειψαν και το «ξέπλυμα» της ιμπεριαλιστικής ένωσης, με στόχο να στοιχηθεί ο λαός πίσω από τον «στρατηγικής σημασίας» στόχο της αστικής τάξης για παραμονή στο «σκληρό πυρήνα» της ΕΕ.

Θέλουν ισχυρή ΕΕ, «ως προς τους άλλους πόλους»

Ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, ενημερώνοντας την Επιτροπή σχετικά με τις συζητήσεις στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων των Κοινοβουλίων για τη «Λευκή Βίβλο» που έγινε την προηγούμενη βδομάδα, ανέφερε ότι «είμαστε στην αρχή μίας διαδικασίας» που θα εξελιχθεί σε όλη τη διάρκεια του 2017 και θα φτάσει «και στο επίπεδο της Ολομέλειας των Εθνικών Κοινοβουλίων».

Παραδεχόμενος, ουσιαστικά, ότι οι ιμπεριαλιστικοί και ενδοαστικοί ανταγωνισμοί και το «χαμένο έδαφος» της ΕΕ στο διεθνή καπιταλιστικό ανταγωνισμό τροφοδοτούν τη σχετική συζήτηση, σημείωσε ότι παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις καταγράφηκε ότι «η παρούσα φάση της παγκοσμιοποίησης δείχνει την Ευρώπη να βρίσκεται σε σχετική αδυναμία ως προς άλλους μεγάλους "πόλους", όπως τις ΗΠΑ ή τους "αναδυόμενους" BRICS». Κατέληξε ότι «μόνο ενωμένη μπορεί η Ευρώπη να αναδειχθεί σε έναν ισχυρό "πόλο" μέσα στο διεθνή ανταγωνισμό των "πόλων" και να δώσει μία κατεύθυνση διαχείρισης της παγκοσμιοποίησης».

Κατά τ' άλλα, ο Ν. Βούτσης, στο γνωστό μοτίβο του «ξεπλύματος» της ιμπεριαλιστικής ένωσης, σημείωσε ότι στη διάσκεψη «επιβεβαιώθηκε η ανάγκη συνέχισης του εγχειρήματος της ΕΕ» και αυτή «η ανάγκη επιβεβαιώθηκε ιστορικά από το ότι δεν έγιναν πολεμικές συρράξεις επί 60 χρόνια», λες και η ΕΕ δεν συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για το μοίρασμα αγορών, δρόμων μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων, σφαιρών επιρροής κ.ο.κ., ενώ υποστήριξε ότι «υπήρξε μία ανάπτυξη στον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο», εννοώντας προφανώς την ανάπτυξη της κερδοφορίας των ευρωενωσιακών μονοπωλίων.

Παίρνοντας τη σκυτάλη της εξαπάτησης για να κρυφτεί ο χαρακτήρας της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλος, απέδωσε τη «δοκιμασία» που περνάει η ΕΕ στο μείγμα αστικής διαχείρισης που ακολουθήθηκε, στην «εφαρμογή της πολιτικής του νεοφιλελευθερισμού επί δεκαετίες». Ταυτόχρονα, επανέλαβε τα περί «ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου» και είπε ότι η κυβέρνηση «έχει θέσει ως τροποποίηση στη Διακήρυξη της Ρώμης, η οποία πρόκειται να υιοθετηθεί το Σάββατο, μια προσθήκη» για «προστασία του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και στα θέματα των Εργασιακών και στα θέματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων», την επαναφορά δηλαδή των μηχανισμών του «κοινωνικο-εταιρισμού», για να προχωράει απρόσκοπτα η ενιαία σε όλη την ΕΕ επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. Δεν παρέλειψε να εκφράσει και την αγωνία της αστικής τάξης να μη χάσει έδαφος και θέσεις στο εσωτερικό της ΕΕ, λέγοντας ότι «πρέπει να αποφύγουμε τη θεωρία της πυρηνικής Ευρώπης» και ότι δεν είμαστε με «την Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», αλλά «πολλών επιλογών»...

Από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Κ. Γκιουλέκας «βάφτισε» «εθνικό συμφέρον» το στόχο της αστικής τάξης για την υπεράσπιση «της θέσης της Ελλάδας στο σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής ενοποίησης», συμπληρώνοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά τις νέες προκλήσεις στην Ευρώπη».

Ο δε βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ), Θ. Θεοχαρόπουλος, έκανε κριτική στην κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, «το μόνο που έπρεπε να λέει η χώρα μας αυτήν τη στιγμή, είναι ότι επιδιώκει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και στοχεύει στην πολιτική ενοποίηση, όχι σε μια λογική είτε πολλαπλών ταχυτήτων είτε πολλαπλών επιλογών»... Οσο για τον βουλευτή της ναζιστικής Χρυσής Αυγής Ηλ. Παναγιώταρο, αποφάνθηκε ότι «τις πραγματικές αξίες της Ευρώπης των λαών τις δείχνουν η Ρωσία και εσχάτως οι ΗΠΑ του Ντόναλντ Τραμπ», «δύο υπερδυνάμεις που τραβούν έναν δρόμο ενάντια στον ιμπεριαλισμό»!

Η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει φιλολαϊκή

Απέναντι από αυτό το αντιλαϊκό «μπλοκ», η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου σχολίασε ότι κανείς από τους εκπροσώπους των αστικών κομμάτων δεν «έβγαλε άχνα» για το γεγονός ότι «και τα 5 σενάρια έχουν ενοποιητικό στοιχείο το θέμα ασφάλειας και άμυνας και αυτό συνδέεται με αύξηση δαπανών για εξοπλισμούς για τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που είναι σε εξέλιξη και την εξάπλωση και γενίκευσή τους για να αντιμετωπίσουν την καπιταλιστική οικονομική κρίση, να αυξήσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια το μέσο ποσοστό κέρδους».

Οπως σχολίασε, από τα όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αναδεικνύονται «ακόμα μια φορά οι αντιθέσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό της ΕΕ, στο φόντο βέβαια του Brexit, της αναιμικής καπιταλιστικής ανάκαμψης και της αναζήτησης συμβιβασμών και ισορροπιών στο έδαφος πάντα της ανισομετρίας των καπιταλιστικών οικονομικών». Επισήμανε, εξάλλου, ότι τα 5 σενάρια «αντανακλούν αυτές τις οξυμένες αντιθέσεις και ρωγμές στο εσωτερικό της λυκοσυμμαχίας», αλλά «και τις προσπάθειες επιμερισμού κερδών και ζημιών και στήριξης της ανάκαμψης του κεφαλαίου», ενώ σημείωσε ότι τα περί φιλελευθερισμού ή σοσιαλδημοκρατίας έχουν να κάνουν με τα διάφορα μείγματα πολιτικής που δοκιμάζει το κεφάλαιο ανάλογα με τη φάση που βρίσκεται.

Ξεκαθαρίζοντας ότι «αυτές οι συζητήσεις δεν αφορούν τα συμφέροντα κανενός λαού», η Δ. Μανωλάκου τόνισε πως «η συζήτηση ενόψει των 60 χρόνων της ΕΕ σηματοδοτεί ένα πράγμα: οι λαοί να περιμένουν τα χειρότερα. Η ΕΕ δεν είναι, ούτε μπορεί να γίνει των λαών και όποιος το ισχυρίζεται εξαπατά. Είναι του κεφαλαίου και του πολέμου, με προϋπηρεσία στο βομβαρδισμό και διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας», προειδοποιώντας ότι «η ιμπεριαλιστική ειρήνη εναλλάσσεται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται και σήμερα σε διάφορες περιοχές με κίνδυνο γενίκευσης. Οι ίδιες οι εξελίξεις απαιτούν ένα λαό οργανωμένο και προετοιμασμένο, ένταση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, δυνάμωμα της αλληλεγγύης με τους λαούς των άλλων κρατών και ενίσχυση της πάλης συνολικά ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του».

  • Ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, αναχωρεί σήμερα για τη Ρώμη, για να συμμετάσχει το Σάββατο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τα 60 χρόνια απ' τη Συνθήκη της Ρώμης. Αύριο το απόγευμα, θα συμμετέχει σε ακρόαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ από τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, ενώ το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση που διοργανώνει το Δίκτυο Transform Europe στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης.
65 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
Τη Δευτέρα 27 Μάρτη τα εγκαίνια του Μουσείου «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα

Ο «Ριζοσπάστης», συνεχίζοντας την παρουσίαση υλικών που σχετίζονται με τη ζωή και δράση του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ, θα δημοσιεύσει στο κυριακάτικο φύλλο του στοιχεία από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια για τον Νίκο Μπελογιάννη

Τμήμα από την πρώτη σελίδα ενός από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια για τον Νίκο Μπελογιάννη
Τμήμα από την πρώτη σελίδα ενός από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια για τον Νίκο Μπελογιάννη
Με ένα πλήθος υλικών που προσφέρθηκαν από το Αρχείο του ΚΚΕ θα εγκαινιαστεί τη Δευτέρα 27 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, το Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στη γενέτειρα του ήρωα του ΚΚΕ, την Αμαλιάδα. Το Μουσείο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, στο πατρικό σπίτι του Νίκου Μπελογιάννη, που έχει παραχωρηθεί στο δήμο Ηλιδας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το δήμο Ηλιδας και είναι υπό την αιγίδα της Βουλής. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, τα εγκαίνια θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Ηλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Μετά τη δημοσίευση των σημειώσεων που κρατούσε ο Νίκος Μπελογιάννης στη διάρκεια της δίκης του, ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει την παρουσίαση υλικών που σχετίζονται με τη ζωή και τη δράση του ηρωικού στελέχους του ΚΚΕ. Στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» που θα κυκλοφορήσει στις 25 Μάρτη, θα παρουσιάσουμε στοιχεία από τους φακέλους που διατηρούσε η Ασφάλεια παρακολουθώντας τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη από τον καιρό ακόμα της δικτατορίας του Μεταξά.

Επίσης, στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» θα παρουσιάσουμε ορισμένα από τα μοναδικά ντοκουμέντα που έχουν παραχωρηθεί από το Αρχείο του ΚΚΕ στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης». Ανάμεσά τους το βιογραφικό που έγραψε ο ίδιος ο Μπελογιάννης την περίοδο που ήταν στον ΔΣΕ, όπως και σημειώσεις του από την ίδια περίοδο. Μοναδικές φωτογραφίες από την περίοδο της πολιτικής προσφυγιάς, καθώς και το πρωτότυπο του χειρόγραφου τελευταίου γράμματός του πριν την εκτέλεση.

Από τα υλικά που παραχωρήθηκαν από το Αρχείο του ΚΚΕ στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα: Η διαταγή με την οποία ο Νίκος Μπελογιάννης, τον Ιούλη του 1949, με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη, τοποθετήθηκε Πολιτικός Επίτροπος στην 1η Μεραρχία του ΔΣΕ. Τη διαταγή υπογράφει ο υποστράτηγος Γιώτης (Χαρίλαος Φλωράκης)
Από τα υλικά που παραχωρήθηκαν από το Αρχείο του ΚΚΕ στο Μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα: Η διαταγή με την οποία ο Νίκος Μπελογιάννης, τον Ιούλη του 1949, με το βαθμό του Αντισυνταγματάρχη, τοποθετήθηκε Πολιτικός Επίτροπος στην 1η Μεραρχία του ΔΣΕ. Τη διαταγή υπογράφει ο υποστράτηγος Γιώτης (Χαρίλαος Φλωράκης)
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

-- Την Κυριακή 26 Μάρτη, στις 11 π.μ., οι Οργανώσεις Βορείου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και τα Παραρτήματα Ν. Ιωνίας, Ν. Ηρακλείου, Ν. Φιλαδέλφειας, Μεταμόρφωσης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής στους 22 κομμουνιστές αντιστασιακούς ήρωες του Μπλόκου της Καλογρέζας (15 Μάρτη 1944). Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του μνημείου των εκτελεσθέντων, με προσυγκέντρωση στις 10.15 π.μ., στην πλατεία Αναπήρων στην Καλογρέζα. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ προβάλλει το ιστορικό ντοκιμαντέρ της ΚΕ του Κόμματος, με τίτλο «Τι κι αν έπεσε ο Γράμμος, εμείς θα νικήσουμε», την Κυριακή 26 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΚΑΠΗ του δήμου Αρχανών - Αστερουσίων. Θα μιλήσει ο Ανδρέας Κοκοσάλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ. Στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Για το Γυναικείο Ζήτημα

Σήμερα Πέμπτη, στις 6.30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής» (Μαυροκορδάτου 3), η ΤΕ Δικαιοσύνης της ΚΟ Αττικής, παρουσιάζει την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Το Γυναικείο Ζήτημα από την πρωτόγονη κοινωνία στη σύγχρονη εποχή» της Α. Μ. Κολοντάι. Θα μιλήσει η Κάτια Κρόκου, στέλεχος του ΚΚΕ.

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Εκδρομή - προσκύνημα στην Πελοπόννησο

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει 4ήμερη εκδρομή - προσκύνημα στην Πελοπόννησο, από την Παρασκευή 12 Μάη έως τη Δευτέρα 15 Μάη, με διανυκτέρευση σε Τρίπολη, Καλαμάτα και Πάτρα. Στη διάρκεια της επίσκεψης σε ιστορικές τοποθεσίες που αφορούν την Εθνική Αντίσταση και τον ΔΣΕ, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης σε Τρίπολη, Μονοδένδρι, Καλαμάτα, Αμαλιάδα και Στυμφαλία. Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος - Πεδίο του Αρεως, τηλ: 2108222952). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ