ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάρτη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οργάνωση της πάλης για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα

Απάντηση στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ο αγώνας για να γίνει λαϊκή περιουσία ο ενεργειακός πλούτος της χώρας

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στα σχέδια ιδιωτικοποίησης μονάδων της ΔΕΗ
Ανακοίνωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης - κουαρτέτου για την πώληση λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ εξέδωσε η Τομεακή Επιτροπή Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, καλώντας τους εργαζόμενους και το λαό να μην εφησυχάζουν, αλλά να οργανώσουν τον αγώνα τους μπροστά στο νέο αποφασιστικό βήμα ιδιωτικοποίησης του κλάδου της Ενέργειας, να παλέψουν όχι μόνο να μπει ένα φρένο στα νέα μέτρα, αλλά για να ανοίξει ο δρόμος ώστε να αποτελέσει η Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Οι εξελίξεις με τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη "αξιολόγηση" δείχνουν ότι είμαστε μπροστά στο επόμενο πιο αποφασιστικό βήμα της ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα δημοσιεύματα που διαρρέουν και οι δημόσιες τοποθετήσεις παραγόντων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι δεν αποφεύγεται η πώληση του 40% λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων σε ιδιώτη. Η παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κλάδου προωθείται για να εξασφαλίσει νέα πεδία κερδοφορίας για μονοπωλιακούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Η όποια διαπραγμάτευση γίνεται, αφορά το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα. Εξάλλου, οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή μας αίτιο έχουν το ποιος θα ελέγξει ενεργειακά κοιτάσματα και ενεργειακούς διαδρόμους.

Στο πλαίσιο αυτό και η ΔΕΗ ΑΕ προσπαθεί μέσα σε συνθήκες όξυνσης του ανταγωνισμού να εξασφαλίσει τα κέρδη των μετόχων της. Μετά από τις μεγάλες μειώσεις μισθών (50% για το σύνολο του προσωπικού ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης), προσπαθεί με την τρομοκρατία (διώξεις εργαζομένων, κάρτες και κάμερες σε ΑΗΣ και ορυχεία), με τη στάση της απέναντι στους οικισμούς για μετεγκατάσταση, να στείλει μήνυμα ότι δεν θα ανεχτεί τίποτα που να βάζει σε κίνδυνο την κερδοφορία της. Προωθεί την αξιολόγηση του προσωπικού, με στόχο νέες μειώσεις μισθών, προωθεί απολύσεις που τις παρουσιάζει σαν "εθελούσιες", που θα έχουν συνέχεια και σε άλλα τμήματα του προσωπικού κ.ά. Ολα αυτά τη στιγμή που ξεδιπλώνει τα επιχειρηματικά της σχέδια για επενδύσεις σε Αλβανία, Τουρκία, ηλεκτρικά αυτοκίνητα κ.α.

Οι δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ από το βήμα του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πτολεμαΐδας, για ενδεχόμενη αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων των εργαζομένων τον Ιούνιο, στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους, στη λογική που καλλιεργεί η εργοδοσία να βάλουν πλάτη, να δεχθούν νέες περικοπές στα δικαιώματά τους για να σωθεί η επιχείρηση.

Οι εξελίξεις αυτές, παράλληλα με τον περιορισμό της αξιοποίησης του λιγνίτη στο ενεργειακό μείγμα, θα επιφέρουν καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή, επιδείνωση της θέσης και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, αύξηση της ανεργίας, μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Σήμερα έχουμε εμπειρία από την προηγούμενη προσπάθεια προώθησης της "μικρής ΔΕΗ". Τότε ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές, Τοπική Διοίκηση, στις πύλες ορυχείων και ΑΗΣ καλλιεργούσαν αυταπάτες ότι με την αλλαγή κυβέρνησης θα είχαμε θετικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους και το λαό. Ενώ συμφωνούσαν με την ΕΕ στην απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας, την ανταγωνιστικότητα, καλλιεργούσαν αυταπάτες ότι μπορεί σε αυτά τα πλαίσια να υπάρξει φιλολαϊκή λύση. Οποια λύση και να επιλεγεί (ΝΟΜΕ, στρατηγικός επενδυτής, ΣΔΙΤ κ.ά.) έχει γνώμονα τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων, όπως θα έχει και αυτή που θα επιλεγεί μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης.

Πλέον οι εργαζόμενοι στον κλάδο, το σύνολο της εργατικής τάξης, τα λαϊκά στρώματα έχουν εμπειρία. Δεν πρέπει για μια ακόμα φορά να επιτρέψουν οι αγώνες τους να αξιοποιηθούν για την κυβερνητική εναλλαγή, για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα ενός μονοπωλιακού ομίλου κόντρα στον άλλο. Να μην σηκώσουν ξένη σημαία.

Μπροστά στις εξελίξεις να πάρουμε την οργάνωση του αγώνα στα χέρια μας. Να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να φέρει οφέλη για τους εργαζόμενους του κλάδου και το λαό. Με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, με τη δημιουργία Επιτροπών Αγώνα κ.ά. προετοιμάζουμε την αγωνιστική απάντηση ενάντια στην κόλαση που μας ετοιμάζουν. Να παλέψουμε όχι μόνο να μπει ένα φρένο στα νέα μέτρα, αλλά να ανοίξουμε το δρόμο να αποτελέσει η Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Στη χώρα μας υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό (τεχνικό, επιστημονικό κ.ά.), πλούσιος ορυκτός πλούτος (π.χ. λιγνίτης), αξιοποίηση των ΑΠΕ, που μπορούν να εξασφαλίσουν την επάρκεια της χώρας μας σε φτηνή ηλεκτρική ενέργεια, με εξάλειψη της ανεργίας. Προϋπόθεση όλος αυτός ο πλούτος να μην αποτελεί ιδιοκτησία των μονοπωλιακών ομίλων που έχουν στόχο το κέρδος, αλλά λαϊκή περιουσία».

«Γεφυρώνουν» τις διαφορές για ιδιωτικοποίηση μονάδων της ΔΕΗ

Πιο εντατικούς ρυθμούς στη διαδικασία απελευθέρωσης της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα σημάνει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών στο ζήτημα των Ενεργειακών, με όποια μορφή κι αν αυτή αποτυπωθεί στο τελικό κείμενο.

Από χτες το πρωί, που ξεκίνησαν οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες, παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές «γεφυρώνουν» τις διαφορές τους. Η συζήτηση, μάλιστα, φερόταν να έχει μπει στο «ψητό», και να αφορά το εύρος, αλλά και τη σύνθεση των λιγνιτικών μονάδων που σχεδιάζεται να ιδιωτικοποιηθούν, καθώς επίσης και το ζήτημα των υδροηλεκτρικών μονάδων, που θεωρούνται «φιλέτο» και από τα πλέον κερδοφόρα τμήματα της ΔΕΗ, με το μικρότερο δυνατόν κόστος και επιχειρηματικό «ρίσκο» για τους ενεργειακούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι βασικό σημείο των συζητήσεων είναι και ο τρόπος διατύπωσης των παραπάνω ώστε μια τέτοια εξέλιξη να είναι «επικοινωνιακά διαχειρίσιμη» και χωρίς να «στραπατσαριστεί» το κυβερνητικό αφήγημα περί «κατάργησης» του νόμου της προηγούμενης κυβέρνησης για τη «Μικρή ΔΕΗ», που η σημερινή κυβέρνηση - με όποια τελικά μορφή και όνομα πάρουν τα σχετικά σενάρια - ετοιμάζεται να επαναφέρει από το... παράθυρο.

Παρουσίασε τη δική της εκδοχή της «απελευθέρωσης» η ΝΔ

Στο μεταξύ, χτες, εν είδει συμμετοχής στη διαπραγμάτευση, η ΝΔ παρουσίασε το πρόγραμμά της για την Ενέργεια, το οποίο προβλέπει πώληση υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ, είσοδο «στρατηγικού επενδυτή» στην εναπομείνασα ΔΕΗ, ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ κατά 66%, «ισχυρά κίνητρα» για την πληρωμή των λογαριασμών (βλ. ένταση των απειλών διακοπής ρεύματος), ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, δίχως να αναφέρει επακριβώς ποσοστό. Φυσικά, η ΝΔ παραμένει σταθερή στην προώθηση των διεθνών ενεργειακών έργων που αφορούν τις υποδομές φυσικού αερίου και αποτελούν στρατηγικούς στόχους της εγχώριας άρχουσας τάξης για αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της. Αναφορικά με την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η ΝΔ προτείνει την άμεση ολοκλήρωση και την υπογραφή των συμβάσεων που έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα και να προκηρυχθεί άμεσα νέος γύρος παραχωρήσεων σε θαλάσσιες περιοχές.

Με λίγα λόγια, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου για το ποιος μπορεί καλύτερα να ικανοποιήσει τις ανάγκες κερδοφορίας των ενεργειακών ομίλων και παρουσιάζουν στους εκπροσώπους τους τις δικές τους εκδοχές «απελευθέρωσης» της αγοράς, την οποία σε κάθε περίπτωση θα πληρώσουν ξανά πανάκριβα τα λαϊκά στρώματα.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
«Απελευθέρωση» της Ενέργειας σημαίνει ενεργειακή φτώχεια για το λαό

Καταψήφισε το ΚΚΕ το μνημόνιο συνεργασίας Ελλάδας - Αζερμπαϊτζάν στον τομέα των ΑΠΕ και της «ενεργειακής αποδοτικότητας»

Στην πολιτική της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της Ενέργειας εντάσσεται το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αζερμπαϊτζάν στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της «ενεργειακής αποδοτικότητας», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψήφισης του σχετικού κυβερνητικού νομοσχεδίου, χτες, στη Βουλή. Ο Ν. Καραθανασόπουλος συγκεκριμένα υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ καταψηφίζει το συγκεκριμένο μνημόνιο συνεργασίας γιατί εντάσσεται στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ και για τα ενεργειακά ζητήματα και της "απελευθέρωσης" της αγοράς. Αποτελεί συνέχιση της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που πιστά ακολουθεί και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος υπογράμμισε ότι «το συγκεκριμένο μνημόνιο επί της ουσίας αποτυπώνει την πολιτική των «απελευθερώσεων» και ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της Ενέργειας, με τα σημαντικά προβλήματα που αυτή επιφέρει, στην ενεργειακή ασφάλεια, στα ζητήματα των δικτύων και της προστασίας τους, του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξής τους, στα ζητήματα του ενεργειακού μείγματος και της εισαγωγής καυσίμων, στους ίδιους τους εργαζόμενους, με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις και την εντατικοποίηση, και βεβαίως στα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία πληρώνουν πανάκριβα την ηλεκτρική ενέργεια. Ηδη την τελευταία δεκαετία το ηλεκτρικό ρεύμα στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 157% διατηρώντας τα σκήπτρα σε επίπεδο ΕΕ, με αποτέλεσμα ένα 30% να ζει υπό καθεστώς ενεργειακής φτώχειας. Με την πολιτική της ΕΕ, στο όνομα αξιοποίησης των ΑΠΕ, που έγιναν και η κερκόπορτα για να διεισδύσουν και ιδιωτικοί επιχειρηματικοί όμιλοι στον τομέα, με αποτέλεσμα να πληρώνουμε ένα πολύ ακριβό ηλεκτρικό ρεύμα. Από αυτήν την άποψη ως ΚΚΕ καταψηφίζουμε το συγκεκριμένο μνημόνιο».

Αναφερόμενος εξάλλου στις εξελίξεις στη ΔΕΗ αλλά και στην κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση άλλα αστικά κόμματα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι «σήμερα κάποιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την πορεία της ΔΕΗ, όταν είναι φανερό ότι η ΔΕΗ ιδιωτικοποιήθηκε, όταν είναι φανερό ότι η ΔΕΗ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αυξάνοντας την τιμή του ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά, όταν είναι φανερό ότι η ίδια η ΔΕΗ και επί των κυβερνήσεών τους και επί των ημερών τους απελευθέρωσε τις εργασιακές σχέσεις, ανέτρεψε τα εργασιακά δικαιώματα, επέτρεψε στους εργολάβους να μπουν στις λειτουργίες της».

Για τους δασικούς χάρτες

Εξάλλου, τοποθετούμενος σε τροπολογία της κυβέρνησης στο παραπάνω νομοσχέδιο που αφορά τους δασικούς χάρτες, ο Ν. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι η εν λόγω τροπολογία αντιμετωπίζει επιδερμικά μόνο κάποια ζητήματα διαδικαστικού χαρακτήρα. Υπογράμμισε ότι συνολικά η διαμόρφωση των δασικών χαρτών γίνεται στη βάση του δασοκτόνου νομικού πλαισίου των προηγούμενων κυβερνήσεων, το οποίο διευκολύνει την αλλαγή χρήσης γης, τη συγκέντρωσή της σε όλο και πιο λίγα χέρια και την εμπορευματοποίηση της γης. Τέλος, ζήτησε να αποσυρθεί η παράγραφος 4 της τροπολογίας, με την οποία η κυβέρνηση εξαιρεί από τους δασικούς χάρτες γεωργικές εκτάσεις οι οποίες κηρύχθηκαν αναδασωτέες, δίχως όμως προηγουμένως να έχει αποσαφηνιστεί διαχρονικά ο χαρακτήρας τους, μέχρι την τοποθέτηση αρμόδιων επιστημονικών φορέων επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Οπως σημείωσε, από τη συγκεκριμένη τροπολογία μπορεί να διαμορφωθούν προϋποθέσεις αποχαρακτηρισμού αναδασωτέων εκτάσεων από τις πυρκαγιές του 2007.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ