Χτες πραγματοποιήθηκε η προσομοίωση της διαδικασίας δημοπράτησης
Εν μέσω ενδοαστικών αντιπαραθέσεων για το ποιος θα βάλει στο χέρι κομμάτι της τηλεοπτικής πίτας, την οποία η κυβέρνηση ξαναμοιράζει επιδιώκοντας παράλληλα τη διαμόρφωση ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού περιβάλλοντος για την ίδια, πραγματοποιήθηκε χτες στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας παρουσίαση του πληροφοριακού συστήματος υποβολής προσφορών σε όλους τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό και προσομοίωση της διαδικασίας δημοπράτησης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των υποψήφιων επιχειρηματικών σχημάτων.
Σήμερα, το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετάζει προσφυγές, με τις οποίες επτά από τα υποψήφια σχήματα στρέφονται επί της ουσίας το ένα εναντίον του άλλου και όλα μαζί κατά του υπουργού Επικρατείας όσο και κατά του γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Η δημοπράτηση των 4 τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη 30/8. Η κυβέρνηση, πάντως, δεν αποκλείει μελλοντικά την απόδοση κι άλλων αδειών, με τον αρμόδιο υπουργό, Ν. Παππά, σε συνέντευξή του προχτές να δηλώνει ότι «δεν υφίσταται συζήτηση αυτή τη στιγμή» για πέμπτη άδεια, αλλά «εάν ανοίξει, θα αφορά το απώτερο μέλλον»...
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, εξάλλου, αμέσως μετά θα ακολουθήσει ανάλογη διαδικασία για την αδειοδότηση περιφερειακών και θεματικών καναλιών.
Η ενδοαστική αντιπαράθεση, πάντως, είναι τέτοια που διαπερνά τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης. Είναι χαρακτηριστικές οι καταγγελίες του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, εναντίον του Ι. Β. Καλογρίτσα για προσπάθεια άσκησης πίεσης ώστε να εξασφαλίσει μία από τις τηλεοπτικές άδειες.
«Με τα μαύρα λεφτά στα σάιτ και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι...», ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο Π. Καμμένος, παραθέτοντας σύνδεσμο σε άρθρο ιστοσελίδας που ειδικεύεται σε αμυντικά θέματα με τίτλο «Επίδομα Παραμεθορίου: Εγινε σύντομο ανέκδοτο!».
Θυμίζουμε ότι ο Π. Καμμένος είναι κουμπάρος του πατέρα του Ι. Β. Καλογρίτσα και έχει από καιρό δηλώσει ότι ο εν λόγω δεν μπορεί να διεκδικεί τηλεοπτική άδεια, καθότι κατασκευαστής που λαμβάνει εργολαβίες απ' το Δημόσιο.
Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, κράτησε αποστάσεις απ' τις καταγγελίες Καμμένου, καλώντας τον να παρουσιάσει δημόσια ό,τι στοιχεία έχει.
Για μαφίες που μπορεί να αποκτήσουν κανάλι έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δημαράς.
Αφεση αμαρτιών της κυβέρνησης σε επιχειρήσεις που εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροδιαφυγής δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, κατήγγειλε στον «ΣΚΑΪ» ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β. Κεγκέρογλου.
Η χώρα εισέρχεται σε απολυταρχική περίοδο, ανέφερε ο Στ. Θεοδωράκης στον «ΣΚΑΪ», αναφερόμενος στην υπόθεση. Σχολιάζοντας την ενδοκυβερνητική αντιπαράθεση ανέφερε: «Οι ΑΝΕΛ καταγγέλλουν ότι δεν μπορείς να δίνεις τηλεοπτική άδεια σε εργολάβους και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν ότι δεν μπορείς να ζητάς άδεια όταν όλοι οι βασικοί συνεργάτες σου εργάζονται σε γραφείο συγκεκριμένου υπουργού. Είναι το επόμενο καρφί που αφορά την υποψηφιότητα Σαββίδη, καθώς υπάρχει ενδοκυβερνητική κόντρα για τις τηλεοπτικές άδειες»...
Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι «δεν αναγνωρίζει, δεν νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες», καταγγέλλει την κυβέρνηση για «πρωτοφανές σχέδιο ελέγχου των Μέσων Ενημέρωσης» και πως χτίζει «γέφυρες διαπλοκής» με τους παλαιούς και νέους καναλάρχες κ.ά.
Απαντώντας στη ΝΔ, ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, δήλωσε ότι «η ΝΔ θέλει να γυρίσουμε στο καθεστώς της διαπλοκής με δανεικά κι αγύριστα» και «λειτουργεί - με μικρή χρονοκαθυστέρηση - ως εκπρόσωπος όσων ιδιοκτητών καναλιών δεν επιθυμούν να γίνει ο διαγωνισμός».
Συνέχεια δόθηκε και χτες στην παρέμβαση της Κομισιόν στο ζήτημα της δίωξης του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και με συνέντευξη της αρμόδιας επιτρόπου της ΕΕ, Μαριάνε Τίσεν, στα «Νέα», όπου προαναγγέλλει συζήτηση του ζητήματος στο επικείμενο Γιούρογκρουπ.
Η έκταση που δίνεται στην υπόθεση προφανώς και δεν είναι άσχετη με τη συζήτηση που εντείνεται στην ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης, αλλά και τη διαχείριση των μεγάλων κρατικών χρεών. Στο εσωτερικό της χώρας, πάντως, αξιοποιείται δεόντως απ' τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης ώστε να αποσείσουν ευθύνες απ' τις πλάτες τους και να αποπροσανατολίσουν το λαό από την πραγματική αιτία της κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής.
Στη συνέντευξή της η Μ. Τίσεν, αν και δηλώνει ότι δεν σχολιάζει εθνικές δικαστικές υποθέσεις, υποστηρίζει ότι ο Α. Γεωργίου συνεισέφερε σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ποιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων πάνω στα οποία βασίζεται το μνημόνιο με την Ελλάδα.
«Ολα αυτά θα είναι σίγουρα μέρος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος αργότερα φέτος. Γι' αυτό άλλωστε ζητήσαμε να μπει το θέμα στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου», αναφέρει, και επαναφέρει την προτροπή προς τις ελληνικές αρχές «ενεργά και δημόσια να διαλύσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα στοιχεία παραποιήθηκαν μεταξύ 2010 και 2015...».
Την ερχόμενη Δευτέρα μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Euro Working Group οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Σταθάκης και Ευ. Τσακαλώτος, αντίστοιχα. Στη συνάντηση που θα έχουν με τον Π. Μοσκοβισί, πέραν των εκκρεμοτήτων της «αξιολόγησης», θα συζητηθεί προφανώς και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, για το οποίο ο Π. Μοσκοβισί συνυπέγραψε επιστολή της Κομισιόν προς τον Ευ. Τσακαλώτο.
Την ίδια ώρα, σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, αναφέρει ότι «η επιστολή των κ. κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων».
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δηλώνοντας στον ρ/σ «Βήμα» ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, εγγυάται την ακρίβεια των δημόσιων στατιστικών και «είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του προγράμματος και στην ταχύτερη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η Κομισιόν οφείλει (...) να σέβεται την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη των κρατών - μελών και να μην παρεμβαίνει (...) Και αμφιβάλλω αν μια αντίστοιχη δήλωση θα μπορούσε να γίνει σε μια εν εξελίξει έρευνα ή απόφαση ενώπιον της γερμανικής ή της γαλλικής Δικαιοσύνης».
Στο θέμα παρενέβησαν, επίσης, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων.
Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε τη δήλωση Παπαγγελόπουλου περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη αναφέροντας ότι «θα μπορούσαμε απλά να πούμε "κοίτα ποιος μιλάει". Το μακρύ χέρι του καραμανλισμού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ώστε να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της ΝΔ της περιόδου 2004 - 2009».
Το Ποτάμι κατηγόρησε τον Δ. Παπαγγελόπουλο ότι έβγαλε ήδη απόφαση και προσπαθεί να την υπαγορεύσει στους δικαστές, ενώ την ίδια ώρα «ο κ. Τσίπρας φωτογραφίζεται στη συνάντηση των σοσιαλιστών, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων παριστάνοντας τον σοσιαλδημοκράτη Ευρωπαίο».
Ο δε εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων, Γ. Καλλιάνος, συνέστησε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.
Την ΠΓΔΜ επισκέφθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Ν. Πόποσκι, να επιβεβαιώνουν την πλήρη στοχοπροσήλωση της συγκυβέρνησης στις στρατηγικές επιδιώξεις της ελληνικής τάξης και τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικεί στην ευρύτερη περιοχή.
Σε αυτό το πλαίσιο, στάθηκε ιδιαίτερα στο 4μερές σχήμα Ελλάδας - Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ - Αλβανίας, ανακοινώνοντας ότι μετά την πρώτη υπουργική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη, η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει εκ νέου αντίστοιχη συνάντηση τον Οκτώβρη.
Ανακοίνωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε η κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού πετρελαίου και μελλοντικά φυσικού αερίου, με αφετηρία το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κατάληξη την ΠΓΔΜ, καθώς και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Φλώρινα με το Μοναστήρι.
Ο δε Ν. Πόποσκι, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει και νέος διασυνοριακός δίαυλος, εκτός από τη Γευγελή και τη Φλώρινα.
Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε, ακόμα, ότι συμφωνήθηκε η συστηματοποίηση της οικονομικής συνεργασίας, ενώ πρόσθεσε ότι «εξετάζουμε την από κοινού ανάληψη έργων συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ».
Ο ίδιος παρουσίασε μια εικόνα συνολικότερης βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών στο διάστημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και τις συνομιλίες για τα Μέτρα Οικονομικής Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ακόμα και για το ζήτημα του Προσφυγικού ανέφερε ότι «έχουμε συνεργασία αποτελεσματική - παρά τα αρχικά της προβλήματα».
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ανέφεραν ότι η διαδικασία των ΜΟΕ δε συνδυάζεται με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο στάθηκαν στη συμβολή τους στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ζήτημα της ονομασίας, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε: «Δε μιλήσαμε για το όνομα. Είπαμε μια φορά να μιλήσουμε για τη συνεργασία μας», ενώ πρόσθεσε ότι δε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να συζητηθεί η ονομασία, ενόψει των επικείμενων εκλογών στην ΠΓΔΜ.
Πέρα από τη συνάντηση με τον ομόλογό του, ο Ν. Κοτζιάς πραγματοποίησε ομιλία στην ετήσια συνάντηση των πρέσβεων της ΠΓΔΜ, ενώ είχε επίσης συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ε. Ντιμιτρίεφ και τον Πρόεδρό της, Γκ. Ιβάνοφ.
Να σημειωθεί, τέλος, ότι απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου.
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιό του για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και την αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Καθημερινά αποκαλύπτεται ότι βασικός στόχος του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα "τζάκια" και η δημιουργία ενός πιο φιλικού τηλεοπτικού περιβάλλοντος για την κυβέρνηση, όπως ακριβώς έκαναν κι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γι' αυτό τσακώνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για το ποιοι επιχειρηματίες θα ελέγχουν το τηλεοπτικό πεδίο και ποιον εκ των δύο - αναλόγως - θα ευνοούν.
Για το λαό και την ενημέρωσή του, αλλά και για τους εργαζόμενους στα κανάλια, δεν θα υπάρξει τίποτε θετικό, αφού το περιεχόμενο των καναλιών δεν το καθορίζει ο αριθμός των αδειών κι ο τρόπος απόκτησής τους, αλλά η ιδιοκτησία τους από μεγάλους επιχειρηματίες, η οποία θα εξακολουθήσει να υπάρχει».