Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016 - αριθ. φύλλου: 12512

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
ΚΚΕ: Να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα
  • ΚΝΕ: Στο συλλογικό αγώνα βρίσκουν νόημα οι ατομικές προσπάθειες και θυσίες
  • ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ: Ούτε βήμα πίσω από όσα δικαιούμαστε στις σπουδές

ΣΕΛ.  6   -   7
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ
Εχουν έτοιμο το «εγχειρίδιο» των ανατροπών

Η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ προσπάθησε να τελειώνει και με αυτήν την εκκρεμότητα, αλλά τελικά την κληροδότησε στον ΣΥΡΙΖΑ


ΣΕΛ.  9

Τα κυβερνητικά ψέματα για το ΕΚΑΣ και το τσάκισμα των συνταξιούχων

Συνταξιούχοι και εργαζόμενοι να αγωνιστούν από κοινού για την ανάκτηση των απωλειών, την κατάργηση των αντεργατικών νόμων, την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους

Προκλητική η κυβέρνηση αραδιάζει ψέματα για το ΕΚΑΣ, ενώ έχει νομοθετήσει την οριστική κατάργησή του.

  • Ψέμα πρώτο: Το ΕΚΑΣ είναι επίδομα, δεν είναι σύνταξη. Τα ίδια έλεγε και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ετσι επιχειρεί να απονομιμοποιήσει το δικαίωμα στη λήψη του. Αλλά το ΕΚΑΣ αναπλήρωνε μερικώς τις συντάξεις που απομειώνονταν στη 10ετία του '90 από τις τότε κυβερνήσεις, αντί να ικανοποιήσουν το αίτημα για ουσιαστικές αυξήσεις.
  • Ψέμα δεύτερο: Τα «αντισταθμιστικά» αναπληρώνουν εν μέρει τις απώλειες. Πρόκειται για ημίμετρα με ημερομηνία λήξης. Η κυβέρνηση στερεί από τους χαμηλοσυνταξιούχους εισόδημα 2,4 δισ. ευρώ και τους τάζει «αντισταθμιστικά» ύψους 50 - 60 εκατ. ευρώ για φέτος!
  • Ψέμα τρίτο: Μετά το 2018, η «εθνική σύνταξη» θα καλύψει τη χασούρα του ΕΚΑΣ. Ο επανυπολογισμός των ήδη αποδιδόμενων συντάξεων με το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε μικρότερες συντάξεις και σε κάθε περίπτωση δεν πρόκειται να καλύψει την απώλεια του ΕΚΑΣ.

ΣΕΛ.  11

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένας συμβιβασμός

Στην επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε το σωματείο της ΜΕΒΓΑΛ με την εργοδοσία και παρουσίασε αναλυτικά ο χτεσινός «Ριζοσπάστης», εργαζόμενοι και εργοδότης συμφωνούν ότι οι όροι της σύμβασης είναι οι πλέον ενδεδειγμένοι «υπό την πίεση των συνθηκών της αγοράς και της χρηματοοικονομικής κατάστασης της εταιρείας, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο την προάσπιση της λειτουργίας της και την κατά το δυνατόν διασφάλιση των θέσεων εργασίας, σε μια αγορά εργασίας που μαστίζεται από την ανεργία».

Δηλαδή, εργοδοσία και συνδικαλιστική πλειοψηφία δικαιολογούν τη συμφωνία τους για μειώσεις στους μισθούς, που φτάνουν μέχρι και 21% μεσοσταθμικά, με το επιχείρημα ότι αυτές είναι οι αντοχές της εταιρείας και ότι έτσι διασφαλίζουν «κατά το δυνατόν» τις θέσεις εργασίας. Μια ενδεικτική μελέτη των εκατοντάδων επιχειρησιακών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί τα τελευταία χρόνια και οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις επιβάλλουν μισθούς στα όρια του κατώτερου, δείχνει ότι τέτοιες διατυπώσεις αντιγράφονται με καρμπόν από σύμβαση σε σύμβαση.

Επομένως, ένα από τα βασικά που κερδίζει η εργοδοσία με τέτοιες επιχειρησιακές συμβάσεις, είναι ότι κατοχυρώνει ως κριτήριο για τη διαμόρφωση των μισθών και των άλλων εργασιακών δικαιωμάτων τις «αντοχές» της κάθε μεμονωμένης επιχείρησης, ή το γενικότερο επιχειρηματικό κλίμα στον κλάδο.

Βέβαια, μια επιχείρηση που κάποτε ήταν πιο κερδοφόρα, δεν κάλεσε ποτέ τους εργαζόμενους για να τους προτείνει ανάλογες αυξήσεις στους μισθούς. Τώρα που τα πράγματα ζορίζουν λόγω της κρίσης και πέφτει το ποσοστό του κέρδους, η προσπάθεια να συρρικνωθούν κι άλλο οι μισθοί πολλαπλασιάζεται. Οπως πλήρωσαν την ανάπτυξη της οικονομίας με αυξήσεις - «ψίχουλα» στα μεροκάματα, της τάξης των 0,66 και 0,77 ευρώ τη δεκαετία του 2000, οι εργαζόμενοι καλούνται τώρα να πληρώσουν την κρίση και την προσπάθεια του κεφαλαίου να ανακάμψει από αυτή με νέες μειώσεις στους μισθούς, απολύσεις και περιστολή δικαιωμάτων.

Πού οδηγεί αυτή η κατάσταση; Η δίψα της εργοδοσίας να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα και να αυξήσει την κερδοφορία της δεν έχει κορεσμό. Και για να το πετύχει αυτό, δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να επιτίθεται σε μισθούς και εργασιακά δικαιώματα, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα όπως αυτά που περιγράφονται στις επιχειρησιακές συμβάσεις, για να κάμψει τις αντιδράσεις των εργαζομένων και να συστρατευτούν στο στόχο της ανάκαμψης.

Ειδικά στην περίπτωση της ΜΕΒΓΑΛ, η εξαγορά της από τη ΔΕΛΤΑ, το 2014, προβλήθηκε ως αφετηρία για μια νέα «ανελικτική πορεία προς όφελος των εργαζομένων της, των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών, της ελληνικής οικονομίας, αλλά και των μετόχων της». Κάνοντας ταμείο μετά από δύο χρόνια, οι εργαζόμενοι μπορούν σήμερα να διαπιστώσουν ότι τα πανηγύρια των αφεντικών για την επιχειρηματική συμφωνία δεν είχαν σε τίποτα να κάνουν με τα δικά τους συμφέροντα.

Αν τότε λανσαρόταν ως «σωτηρία» για τους εργαζόμενους η ολοκλήρωση της εξαγοράς, σήμερα η απεμπόληση μισθολογικών και άλλων δικαιωμάτων εμφανίζεται ως υποστύλωμα για τις θέσεις εργασίας, τις οποίες βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν εγγυάται η εργοδοσία. Με βεβαιότητα, δεν είναι μακριά η ώρα που θα ζητήσει από τους εργαζόμενους και άλλες θυσίες, με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα και εκφοβισμούς.

Το κεφάλαιο έχει το δικό του σχέδιο με στόχο την παραπέρα μείωση των μισθών. Εχει διακηρυγμένο στόχο να κατεβάσει ακόμα περισσότερο το μέσο μισθό, αλλά και τον κατώτερο. Σ' αυτήν τη συντονισμένη επίθεση η εργατική τάξη χρειάζεται να αντιτάξει το δικό της σχέδιο, όχι μόνο για να την αποκρούσει, αλλά για να διεκδικήσει τις τεράστιες απώλειες που είχε, με γνώμονα τις σύγχρονες ανάγκες της.

Επομένως, κανένας συμβιβασμός με μισθούς πείνας, με δουλειά χωρίς δικαιώματα. Οι ανάγκες της εργατικής τάξης σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζονται με τους στόχους της μεγαλοεργοδοσίας για ανταγωνιστικότητα, κερδοφορία, ανάκαμψη κερδών. Αλλωστε, όπως έχει αποδειχτεί πολλές φορές, καμία υποχώρηση δεν βοήθησε. Αντίθετα, έκανε πιο επιθετική την εργοδοσία.


Φονικός σεισμός στην Ιταλία με πάνω από 120 νεκρούς

Μήνυμα του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας

Το χτύπημα του Εγκέλαδου, που σημειώθηκε χτες, λίγο πριν τις 4 τα ξημερώματα, στην κεντρική Ιταλία, ισοπέδωσε ολόκληρα τμήματα χωριών στις επαρχίες Ριέτι, Μάρκε, Ούμπρια, με απολογισμό τουλάχιστον 120 νεκρούς, πάνω από 400 τραυματίες και πάνω από 100 αγνοούμενους. Υπάρχουν φόβοι για αύξηση των θυμάτων. Ο σεισμός ήταν έντασης 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας είναι πολύ περιορισμένα.


ΣΕΛ.  14


Κάτω από 850 ευρώ για το 63% των μισθωτών

Τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» και της ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την αύξηση της υποαπασχόλησης με ελαστικές μορφές εργασίας και τη ραγδαία πτώση των μισθών


ΣΕΛ.  10
«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ» ΣΤΟ ΝΕΡΟ
Το νέο χαράτσι θα πλήξει εργαζόμενους, μικρομεσαία αγροτιά

ΣΕΛ.  8,    20
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Σήμερα η παράσταση διαμαρτυρίας για την Ειδική Αγωγή

Στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας


ΣΕΛ.  6


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org