ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας για την Ειδική Αγωγή

Στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας καλεί το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην παραπέρα υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής πραγματοποιούν σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικοί. Σε συμμετοχή καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν στην τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Παιδείας, με την οποία υποβαθμίζονται τα ειδικά παιδαγωγικά προσόντα που απαιτεί η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, αφού «αντί να προχωρήσει στην πρόσληψη μόνιμου επιστημονικού εκπαιδευτικού προσωπικού, κάτι που το έχει μεγάλη ανάγκη η ΕΑΕ σήμερα, προαναγγέλλει την αδιοριστία και ανεργία των εκπαιδευτικών της Ειδικής Αγωγής και τη βίαιη τοποθέτηση στην Ειδική Αγωγή των εκπαιδευτικών της Γενικής που θα "περισσέψουν"», όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Η ρύθμιση έρχεται σε συνέχεια του προηγούμενου νομοθετικού έργου για τα Τμήματα Ενταξης, που μετέτρεψε το ρόλο του ειδικού παιδαγωγού σε αυτό του «γυρολόγου», αλλά και την εγκύκλιο για την κατάργηση του ενός από τα δύο Τμήματα Ενταξης σε συγχωνευμένα σχολεία.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών διεκδικεί άμεση απόσυρση της τροπολογίας του υπουργείου Παιδείας για τα «Θέματα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης», πλην της παραγράφου που αφορά στην αναγνώριση του δικαιώματος όλου του προσωπικού στις μονάδες της Ειδικής Εκπαίδευσης να συμμετέχουν ισότιμα στο Σύλλογό τους. Επίσης, ζητά μέτρα αναβάθμισης της Ειδικής Αγωγής, όπως μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού στην Ειδική Αγωγή (εκπαιδευτικού, ειδικού εκπαιδευτικού, βοηθητικού και τεχνικού προσωπικού) για τη στήριξη των παιδιών με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες, άμεση στήριξη των δομών και γενναία χρηματοδότηση της Ειδικής Αγωγής.

Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων

Eurokinissi

Ανακοινώθηκαν χτες το πρωί τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, στις οποίες πήραν μέρος 105.548 υποψήφιοι σε όλες τις κατηγορίες και από τους οποίους εισάγονται συνολικά σε σχολές και τμήματα 72.973.

Οι 75.224 υποψήφιοι διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα ΓΕΛ και 3.219 με το παλαιό σύστημα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ - ΟΜΑΔΑ Β'. Επίσης, 14.339 πήραν μέρος στις εξετάσεις στην κατηγορία 10% του ΓΕΛ ΕΠΑΛ - Ομάδα Β', 9.411 με το νέο σύστημα ΕΠΑΛ, 2.019 με το παλαιό σύστημα ΕΠΑΛ - Ομάδα Α' και 1.336 με την κατηγορία 10% του ΕΠΑΛ - Ομάδα Α'. Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός υποψηφίων ήταν 104.616.

Το ποσοστό επιτυχίας για τους υποψηφίους των ΓΕΛ που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα είναι 77,93% για τα ημερήσια και 56,33% για τα εσπερινά. Τα αντίστοιχα ποσοστά για όσους τελειόφοιτους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ Ομάδας Β' επέλεξαν το παλαιό σύστημα είναι 82,72% και 97,23%. Από τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ που διαγωνίστηκαν με το νέο σύστημα, εισάγεται το 42,57%. Από το σύνολο των 75.224 υποψηφίων, 35.653 εξετάστηκαν σε 5ο μάθημα, αξιοποιώντας την πρόβλεψη στο νέο σύστημα για επιλογή και δεύτερου επιστημονικού πεδίου.

Ο αριθμός των κενών θέσεων φέτος ήταν 621 για τους υποψηφίους του νέου συστήματος, συμπεριλαμβανομένων και των υποψηφίων των ειδικών κατηγοριών. Οσον αφορά αποκλειστικά τους υποψηφίους των Ημερήσιων Λυκείων, με το νέο σύστημα οι κενές θέσεις ήταν 295.

Από την επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων, σε σχέση με πέρυσι, που όμως ήταν διαφορετικό το σύστημα εισαγωγής και πρέπει να ληφθεί υπόψη στις όποιες συγκρίσεις, προκύπτει μεταξύ άλλων:

-- Στις ιατρικές σχολές και γενικότερα στις σχολές που εντάσσονται στο πεδίο της Υγείας υπήρξε άνοδος των βάσεων, κάτι που από πλευράς υπουργείου Παιδείας αποδίδεται και στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας. Ανοδος υπήρξε επίσης γενικά σε Τουριστικές αλλά και Γεωπονικές Σχολές.

-- Στις θεωρητικές σχολές υπήρξε γενικά μείωση, η οποία ήταν μεγαλύτερη στα Παιδαγωγικά Τμήματα. Οι Νομικές Σχολές κινήθηκαν με μικρότερες αυξομοιώσεις στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

-- Ανέβηκαν οι βάσεις σε πολυτεχνικές σχολές, ενώ έπεσαν σε αντίστοιχα τμήματα των ΤΕΙ όπου είναι και περισσότερες οι διαθέσιμες θέσεις.

-- Πτώση των βάσεων υπήρξε σε σχολές όπου απαιτούταν εξέταση σε ειδικό μάθημα, Σχέδιο και Μουσική.

-- Σύμφωνα με το υπουργείο, οι περισσότεροι μη εισαχθέντες προέρχονται από την ομάδα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών, ακολουθούν οι ομάδες οικονομίας και πληροφορικής και μετά θετικών σπουδών.

Την επόμενη βδομάδα, θα εκδοθεί ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας για τις ημερομηνίες των ηλεκτρονικών εγγραφών των πρωτοετών.

Εξαγγελίες για «επιστροφή στην κανονικότητα»

Σε ό,τι αφορά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας είπε ότι έχουν προκηρυχθεί περίπου 21.000 θέσεις αναπληρωτών και ότι αντιστοιχούν στα κενά. «Η προετοιμασία μας αποσκοπεί στο να καλυφθούν τα κενά ει δυνατόν από την πρώτη μέρα και σε αυτό έχουμε την πεποίθηση ότι θα πετύχουμε», είπε ζητώντας «τα σχολεία την κρίσιμη στιγμή που ανοίγουν, να μην είναι αντικείμενο μιας κομματικής αντιδικίας» και δηλώνοντας πως το εάν θα ανοίξουν τα σχολεία χωρίς προβλήματα και κενά «στις στιγμές που ζούμε μπορεί να δώσει ένα απτό παράδειγμα ότι η κανονικότητα επιστρέφει στη χώρα μας», παρά το ότι έχουν προηγηθεί μια σειρά μέτρα σε βάρος του μορφωτικού δικαιώματος.

Ο υπουργός εξήγγειλε, επίσης, χτες μέσω και του «εθνικού διαλόγου» ένα νέο σύστημα επιλογής για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, «το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο», κάνοντας λόγο για αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο μεγαλύτερων τάξεών του.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Ούτε βήμα πίσω από όσα δικαιούμαστε στις σπουδές

Κάλεσμα διεκδίκησης προς τους νέους φοιτητές

Καλωσορίζοντας στις σχολές τους νέους φοιτητές, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών τονίζει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

«Καλωσορίζουμε στις σχολές μας τους νέους συναδέλφους μας. Σας ευχόμαστε καλή αρχή. Ξεκινάει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή σας. Κουβαλάτε μαζί σας τα όνειρα για το επιστημονικό σας αντικείμενο και το αυριανό σας επάγγελμα, τις αγωνίες για τη ζωή, τις θυσίες και τους κόπους που κάνατε εσείς και οι οικογένειές σας.

Τα προβλήματα που θα συναντήσετε σε αυτή τη νέα σελίδα της ζωής σας είναι πολλά, αλλά δεν πρέπει να σας κάνουν να σκύψετε το κεφάλι. Τα τριτοβάθμια ιδρύματα λόγω της υποχρηματοδότησης, πολιτική που για χρόνια εφαρμόζουν τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, έχουν ελλείψεις που τις περισσότερες φορές φορτώνονται στις πλάτες τις δικές μας και των οικογενειών μας. Η υποτιθέμενη δωρεάν Εκπαίδευση είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο που θα ακούσεις!

Αυτή την κατάσταση μπορούμε να την παλέψουμε ενωμένοι μέσα από τους φοιτητικούς μας συλλόγους, με τη δύναμη του συλλογικού μας αγώνα, χωρίς να κάνουμε ούτε βήμα πίσω από όσα δικαιούμαστε στις σπουδές μας.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών είναι πανελλαδική συσπείρωση, στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 54 φοιτητικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα, περισσότερες από 154 επιτροπές αγώνα φοιτητών και χιλιάδες άλλοι αγωνιστές φοιτητές και σπουδαστές των ΤΕΙ.

Μάθε τα δικαιώματά σου, διεκδίκησέ τα...

  • Διεκδίκησε δωρεάν βιβλία, συγγράμματα που να καλύπτουν όλη την ύλη για να σπουδάσεις σωστά. Σήμερα, με βάση το νόμο, επιτρέπεται να παίρνουμε μόνο 1 βιβλίο σε κάθε μάθημα, που κάποιες φορές δεν καλύπτει όλη την ύλη και αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε ή να φωτοτυπούμε άλλα βιβλία. Σε αρκετές σχολές, ειδικά των ΤΕΙ, δεν υπάρχουν καν βιβλία!
  • Διεκδίκησε επαρκή κρατική χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, ώστε να σου παρέχουν ολοκληρωμένη επιστημονική μόρφωση! Θα συναντήσεις τεράστιες ελλείψεις και κενά, ακόμη και στα στοιχειώδη, γιατί τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση όσο και η προηγούμενη μείωσαν κατά 80% τους προϋπολογισμούς και "κούρεψαν" 2 φορές τα αποθεματικά των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, οδηγώντας τα σε οικονομικό στραγγαλισμό.
  • Διεκδίκησε δωρεάν αναλώσιμα. Πιθανόν να σου ζητήσουν να τα αγοράσεις. Διεκδίκησέ τα!
  • Διεκδίκησε δωρεάν καθημερινή σίτιση στο εστιατόριο της σχολής. Αυτό συνεχώς προσπαθούν να το περιορίσουν. Μην το επιτρέψεις!
  • Ενώ δικαιούσαι δωρεάν στέγαση, τα δωμάτια στις φοιτητικές εστίες είναι ελάχιστα. Διεκδίκησε να φτιαχτούν νέες εστίες που να καλύπτουν τις ανάγκες και μέχρι τότε να δίνεται επίδομα ενοικίου!
  • Διεκδίκησε πάσο για μειωμένο εισιτήριο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ακόμα όμως κι έτσι, τα έξοδα για τις μεταφορές σου είναι μεγάλα, αν προσθέσεις τα εισιτήρια για τα αστικά ΜΜΜ, τα υπεραστικά ΚΤΕΛ ή τα πλοία που πιθανόν χρειάζεσαι. Διεκδίκησε δωρεάν μεταφορές για όσο σπουδάζεις!
  • Διεκδίκησε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από τη σχολή σου».
42ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Με κεντρικό σύνθημα «Αγώνας, Γνώση, Τόλμη, Αντοχή - "Να προχωράς κι εσύ, καθώς προβαίνει μπρος η Ιστορία" (Ναζίμ Χικμέτ)» συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 42ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» σε διάφορες περιοχές. Η φεστιβαλική δραστηριότητα κορυφώνεται τις επόμενες βδομάδες με τα Φεστιβάλ στις μεγάλες πόλεις της χώρας και το κεντρικό τριήμερο των εκδηλώσεων στην Αθήνα, στις 22, 23 και 24 Σεπτέμβρη, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» στο Ιλιον.

Τις επόμενες μέρες θα γίνουν οι εξής εκδηλώσεις:

  • Σήμερα, Πέμπτη

-- Στο Δήλεσι, στην κεντρική πλατεία, στις 8 μ.μ., με θέμα το Προσφυγικό. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Αφιέρωμα με τραγούδια ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Ομιλία από τον Θεοδόση Μπενάτο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ. Προβολή βίντεο με θέμα το Προσφυγικό και λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση για το Προσφυγικό και βιβλιοπωλείο.

  • Αύριο, Παρασκευή

-- Στη Λάρυμνα, στην πλατεία Μαλέρδου, στις 8.30 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή βίντεο με αναφορά στις πρόσφατες αγωνιστικές κινητοποιήσεις της περιοχής και του νομού, αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι, παρουσίαση του βιβλίου «Η σιδερένια φτέρνα» του Τζ. Λόντον από την Ανδριάνα Μπαφούτσου, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ, λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με θέμα «Οι εργατικοί αγώνες του χτες φωτίζουν την πάλη μας σήμερα», αφιερωμένη σε μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις σε όλη την περιοχή.

  • Σάββατο 27 Αυγούστου

-- Στη Χίο, στο Κόκκινο Φαναράκι, στις 8 μ.μ. Θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην έκθεση που είναι αφιερωμένη στους αλύγιστους Χιώτες ναυτεργάτες - αντάρτες, μουσικοαφηγηματικό αφιέρωμα στον ΔΣΕ, ομιλία από τον Νίκο Ρεμπάπη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι.

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ

Παρακάτω οι πίνακες με τις βάσεις για τους υποψήφιους από τα ΓΕΛ με το νέο και το παλιό σύστημα, αντίστοιχα.

Για να δείτε σε καλύτερη ανάλυση την εικόνα του πίνακα των βάσεων, αρχικά πατήστε "κλικ" στην μικρογραφία. Στη συνέχεια, με δεξί "κλικ" πάνω στην εικόνα, εμφανίζεται ένας κατάλογος επιλογών, στον οποίο επιλέγετε: "άνοιγμα" ή "προβολή" ή "εμφάνιση της εικόνας". (Η διατύπωση της επιλογής, διαφέρει, ανάλογα με τον περιηγητή ιστοσελίδων που χρησιμοποιείτε).

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
«Πλεονάσματα» σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων

«Μεθοδευμένη παρέμβαση» της κυβέρνησης προκειμένου να διαμορφωθεί η εικόνα ότι φέτος στα σχολεία οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί όχι μόνο δε θα λείπουν αλλά θα περισσεύουν κιόλας καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.

Οπως σημειώνει, «με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Παιδείας καλεί τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ μέχρι τις 30/8 να ορίσουν τις "υπεραριθμίες" και το "πλεονάζον" προσωπικό! Τα υπηρεσιακά συμβούλια (ΠΥΣΠΕ / ΠΥΣΔΕ), με τις πλάτες του κυβερνητικού συνδικαλισμού, με κάθε ευκαιρία (π.χ. για καθορισμό κενών για μεταθέσεις, λειτουργικών κενών κ.λπ.) "διαπιστώνουν" τα "περισσεύματα" των μόνιμων εκπαιδευτικών. Χαρακτηριστικά, το ΠΥΣΔΕ Ηλείας ανακάλυψε 170 συναδέλφους που "περισσεύουν"!! Κι αυτά λέγονται όταν η περσινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με πάνω από 25.000 κενά κι έκλεισε με 3.000 κενά, που δεν καλύφθηκαν ποτέ, ενώ έγιναν προσλήψεις 22.200 "προσωρινών" αναπληρωτών, δηλαδή συμβασιούχων που αναπληρώνουν τους μονίμους. Από αυτούς κάποιοι είναι αναπληρωτές για 15 χρόνια, αφού την τελευταία πενταετία δεν διορίστηκε ούτε ένας μόνιμος εκπαιδευτικός.

Οι αποφάσεις των υπηρεσιακών συμβουλίων θεωρούν ως "δεδομένες" μια σειρά από κυβερνητικές αποφάσεις που πάρθηκαν το καλοκαίρι και πιο πριν, στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων - αναδιαρθρώσεων της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, των μνημονιακών δεσμεύσεων και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής. Με αυτές, στα σχολεία μειώθηκαν ώρες διδασκαλίας και καταργήθηκαν μαθήματα, υπονομεύθηκαν δομές, όπως τα εργαστήρια, χτυπήθηκαν τα ολοήμερα δημοτικά και νηπιαγωγεία, υποβαθμίστηκε η Ειδική Αγωγή. Ετοιμάζεται, με τα νέα αυξημένα όρια μαθητών για την ίδρυση τμημάτων και κατευθύνσεων, γενικευμένο κλείσιμο τμημάτων και στις δύο βαθμίδες της Εκπαίδευσης».

Το ΠΑΜΕ σημειώνει πως η συγκυβέρνηση, με τις πλάτες της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του καπιταλιστικού δρόμου, «όχι μόνο υλοποιεί τις αντιδραστικές αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά θεσπίζει αδίστακτα καθημερινά νέα μέτρα. Τα μέτρα στην Εκπαίδευση εντάσσονται στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της. Η άρση της οργανικότητας, η υπεραριθμία, η "κινητικότητα" και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων έρχονται, έτσι, σαν ώριμο φρούτο».

«Τα πανηγύρια της κυβέρνησης για τα "πλεονάσματα" των εκπαιδευτικών είναι αντίστοιχα με εκείνα για τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού. Κρύβει επιμελώς ότι τα δεύτερα είναι το προϊόν της οικονομικής κλοπής του λαού και τα πρώτα είναι προϊόν κλοπής των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών», τονίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και, θυμίζοντας πως σε περιοχές που τα σωματεία μπήκαν έγκαιρα μπροστά (π.χ. Κεφαλονιά) καθορίστηκαν μηδενικές υπεραριθμίες, καλεί: «Να μη συναινέσει κανείς αιρετός του κλάδου στη σφαγή. Να δοθεί μάχη τμήμα το τμήμα, σχολείο το σχολείο, για να μην εφαρμοστούν στην πράξη οι αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής. Η ώρα του αγώνα είναι τώρα, χωρίς καμία καθυστέρηση!».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις βάσεις των πανελλαδικών εξετάσεων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει τα εξής:

«Το ΚΚΕ συγχαίρει όλους τους μαθητές που πέρασαν από τη δύσκολη δοκιμασία των πανελλαδικών εξετάσεων και εύχεται σε αυτούς και τις οικογένειές τους καλή δύναμη για τις δύσκολες μέρες, αλλά και τους όμορφους αγώνες που μας περιμένουν!

Ανεξάρτητα από το αν ανέβηκαν ή έπεσαν οι βάσεις εισαγωγής στην κάθε σχολή, αυτό που ήδη γνώριζε κάθε απόφοιτος και κάθε λαϊκή οικογένεια είναι ότι σίγουρα αυξάνονται τα εμπόδια που θα αντιμετωπίσουν από 'δω και μπρος στην προοπτική των σπουδών τους. Γι' αυτό μοιάζει ανέκδοτο η δήλωση του υπουργού Παιδείας ότι "επιστρέφει η κανονικότητα στην Εκπαίδευση". Οταν:

-- η επιτυχία στις πανελλαδικές εξετάσεις συνοδεύεται από άγχος και αγωνία για το αν θα τα βγάλει πέρα ο νέος και η νέα της λαϊκής οικογένειας,

-- τα αδιέξοδα για τα παιδιά που δεν κατάφεραν να πετύχουν το στόχο τους μεγαλώνουν και οι νέοι αυτοί ζουν ένα εμπόριο ελπίδας, για "ένα κάποιο χαρτί" επαγγελματικής αποκατάστασης.

Γι' αυτό, η ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ φέρνει άλλη μια φορά στην επικαιρότητα την άμεση ανάγκη να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα, να δυναμώσει η απαίτηση για άμεσα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η δωρεάν στέγαση, σίτιση και μετακίνηση.

Παράλληλα, είναι επείγουσα ανάγκη να παρθούν μέτρα στήριξης για τους νέους που δεν κατάφεραν να περάσουν ή και για τα παιδιά που εγκαταλείπουν το σχολείο. Για επαγγελματικές σχολές δημόσιες και δωρεάν, καταβολή επιδόματος ανεργίας από την πρώτη μέρα αναζήτησης δουλειάς, για πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η ελπίδα και η λύση είναι στα χέρια του λαού και της νεολαίας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στο συλλογικό αγώνα βρίσκουν νόημα οι ατομικές προσπάθειες και θυσίες

Το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ με αφορμή τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Η ΚΝΕ συγχαίρει όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις και ανεξαρτήτως αποτελέσματος έδωσαν τη μάχη αυτή μαζί με τις οικογένειές τους με πολύ κόπο, θυσίες και μεγάλα οικονομικά βάρη. Αλλωστε, το μέλλον κάθε νέου και νέας δεν κρίνεται μόνο στα θρανία και στις εξετάσεις του σχολείου, δεν αρχίζουν και δεν τελειώνουν όλα από την επίδοση σ' αυτές.

Η ΚΝΕ καλεί όλους τους νέους και τις νέες, είτε πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ είτε θα συνεχίσουν σε κάποια επαγγελματική σχολή είτε ξεκινήσουν να ψάχνουν για δουλειά, να αντιμετωπίσουν το μέλλον και τη ζωή που ανοίγεται μπροστά τους με μαχητικότητα, γνωρίζοντας ότι η εργασιακή ζούγκλα, ο κίνδυνος της ανεργίας τούς αφορά όλους. Διέξοδο αποτελεί η ενίσχυση του αγώνα σε κάθε χώρο εκπαίδευσης, σε κάθε χώρο δουλειάς, για μόρφωση, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Στο συλλογικό αγώνα και την πάλη για μια καλύτερη ζωή βρίσκουν ουσιαστικό νόημα οι ατομικές προσπάθειες και θυσίες».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ