Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΣΤΑΤ
«Γαϊτανάκι» παρεμβάσεων και δηλώσεων από Κομισιόν και κυβέρνηση

Συνέχεια δόθηκε και χτες στην παρέμβαση της Κομισιόν στο ζήτημα της δίωξης του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου, με δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και με συνέντευξη της αρμόδιας επιτρόπου της ΕΕ, Μαριάνε Τίσεν, στα «Νέα», όπου προαναγγέλλει συζήτηση του ζητήματος στο επικείμενο Γιούρογκρουπ.

Η έκταση που δίνεται στην υπόθεση προφανώς και δεν είναι άσχετη με τη συζήτηση που εντείνεται στην ΕΕ για το μείγμα διαχείρισης, αλλά και τη διαχείριση των μεγάλων κρατικών χρεών. Στο εσωτερικό της χώρας, πάντως, αξιοποιείται δεόντως απ' τις δυνάμεις της αστικής διαχείρισης ώστε να αποσείσουν ευθύνες απ' τις πλάτες τους και να αποπροσανατολίσουν το λαό από την πραγματική αιτία της κρίσης και της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στη συνέντευξή της η Μ. Τίσεν, αν και δηλώνει ότι δεν σχολιάζει εθνικές δικαστικές υποθέσεις, υποστηρίζει ότι ο Α. Γεωργίου συνεισέφερε σημαντικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αξιοπιστίας των ελληνικών στατιστικών στοιχείων. Επαναλαμβάνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία για την ποιότητα και την ακρίβεια των δεδομένων πάνω στα οποία βασίζεται το μνημόνιο με την Ελλάδα.

«Ολα αυτά θα είναι σίγουρα μέρος της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος αργότερα φέτος. Γι' αυτό άλλωστε ζητήσαμε να μπει το θέμα στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου», αναφέρει, και επαναφέρει την προτροπή προς τις ελληνικές αρχές «ενεργά και δημόσια να διαλύσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι τα στοιχεία παραποιήθηκαν μεταξύ 2010 και 2015...».

Την ερχόμενη Δευτέρα μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Euro Working Group οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Σταθάκης και Ευ. Τσακαλώτος, αντίστοιχα. Στη συνάντηση που θα έχουν με τον Π. Μοσκοβισί, πέραν των εκκρεμοτήτων της «αξιολόγησης», θα συζητηθεί προφανώς και το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, για το οποίο ο Π. Μοσκοβισί συνυπέγραψε επιστολή της Κομισιόν προς τον Ευ. Τσακαλώτο.

Την ίδια ώρα, σε δήλωσή του, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δ. Παπαγγελόπουλος, αναφέρει ότι «η επιστολή των κ. κ. Ντομπρόβσκις, Μοσκοβισί και Τίσεν παραβιάζει ευθέως όχι μόνο το Σύνταγμα της Ελλάδος αλλά και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο. Οι τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη υπέρ του κ. Γεωργίου, ο οποίος ερευνάται για τυχόν τέλεση αξιόποινων πράξεων».

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δηλώνοντας στον ρ/σ «Βήμα» ότι η κυβέρνηση σέβεται την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ, εγγυάται την ακρίβεια των δημόσιων στατιστικών και «είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του προγράμματος και στην ταχύτερη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η Κομισιόν οφείλει (...) να σέβεται την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη των κρατών - μελών και να μην παρεμβαίνει (...) Και αμφιβάλλω αν μια αντίστοιχη δήλωση θα μπορούσε να γίνει σε μια εν εξελίξει έρευνα ή απόφαση ενώπιον της γερμανικής ή της γαλλικής Δικαιοσύνης».

Στο θέμα παρενέβησαν, επίσης, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων.

Το ΠΑΣΟΚ σχολίασε τη δήλωση Παπαγγελόπουλου περί παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη αναφέροντας ότι «θα μπορούσαμε απλά να πούμε "κοίτα ποιος μιλάει". Το μακρύ χέρι του καραμανλισμού στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ώστε να συγκαλυφθούν οι ευθύνες της ΝΔ της περιόδου 2004 - 2009».

Το Ποτάμι κατηγόρησε τον Δ. Παπαγγελόπουλο ότι έβγαλε ήδη απόφαση και προσπαθεί να την υπαγορεύσει στους δικαστές, ενώ την ίδια ώρα «ο κ. Τσίπρας φωτογραφίζεται στη συνάντηση των σοσιαλιστών, αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων παριστάνοντας τον σοσιαλδημοκράτη Ευρωπαίο».

Ο δε εκπρόσωπος της Ενωσης Κεντρώων, Γ. Καλλιάνος, συνέστησε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ