Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2016 - αριθ. φύλλου: 12514

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συλλαλητήριο στις 9 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στην Ομόνοια

Δίνουμε απάντηση στην εντεινόμενη αντεργατική - αντιλαϊκή λαίλαπα διεκδικώντας κάλυψη των απωλειών, κατάργηση των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, ικανοποίηση των αναγκών μας


ΣΕΛ.  7

Πλειστηριασμοί και κατασχέσεις για τα λαϊκά νοικοκυριά

Σφίγγουν τη θηλιά στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, την ώρα που ενισχύουν τους επιχειρηματικούς και τραπεζικούς ομίλους

Ηδη, τα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα που νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κάνουν αβάσταχτη τη ζωή της εργατικής τάξης, των άλλων φτωχών λαϊκών στρωμάτων, αφού η μείωση μισθών και συντάξεων, η φοροληστεία που μεγαλώνει, οι περικοπές δαπανών για κάλυψη των λαϊκών αναγκών, η ευελιξία στην εργασία που κυριαρχεί, αυξάνουν τη φτώχεια και εξαθλίωση του λαού, σε όφελος του κεφαλαίου. Επίσης, την ώρα που δίνει συνέχεια στα νέα μέτρα - καρμανιόλα για την επόμενη «αξιολόγηση», απελευθερώνει την επιθετική δράση των τραπεζών για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακόμη και για την πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, ενώ διευκολύνει την πώληση «κόκκινων» δανείων λαϊκών νοικοκυριών σε χρηματιστικές εταιρείες, βάζοντάς τους θηλιά καταστροφής. Ταυτόχρονα, προωθεί τη διευκόλυνση της διαχείρισης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων, προς όφελος τραπεζών και επιχειρηματικών ομίλων.


ΣΕΛ.  9

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με αφορμή τη φορολαίλαπα

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για ένα ακόμη κατόρθωμά της, ότι αύξησε τα φορολογικά έσοδα τον Ιούνη του 2016 κατά 1 δισ. ευρώ ή 38,86% σε σχέση με τον Ιούνη του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) για τα φορολογικά έσοδα του Ιούνη του 2016. Εχει μεγάλη σημασία, επίσης, ποια ήταν η κύρια πηγή αύξησης των φορολογικών εσόδων, γιατί αυτό αποκαλύπτει και ποιοι είναι εκείνοι, τάξεις, κοινωνικά στρώματα, που πληρώνουν τους περισσότερους φόρους σε σχέση με άλλους που πληρώνουν λιγότερους. Η ίδια η ΓΓΔΕ μάς πληροφορεί ότι «η κύρια φορολογική επιβάρυνση τον Ιούνιο του 2016 προέρχεται από την έμμεση φορολογία, με τους έμμεσους φόρους να ανέρχονται στο 61% των συνολικών φορολογικών εσόδων, όταν οι άμεσοι φόροι ανέρχονται στο 39%. Τα αντίστοιχα ποσοστά τον Ιούνιο του 2015 ανέρχονταν σε 56,1% και 43,9%». Τι δείχνουν αυτά τα στοιχεία; Οτι η φορολαίλαπα έπληξε τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, απ' αυτούς προέρχονται τα τεράστια όντως έσοδα από τους έμμεσους φόρους, αυτοί πλήρωσαν την αύξησή τους, που επίσης προέρχεται από την αύξηση του ΦΠΑ, άλλων έμμεσων φόρων κατανάλωσης.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, αυτοαπασχολούμενοι, φτωχοί αγρότες, πλήρωσαν όμως και περισσότερους άμεσους φόρους. Γιατί η τεράστια αύξηση φόρων, εκτός από τους έμμεσους, προέρχεται από την αυξημένη φορολογία σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και την αύξηση της προκαταβολής φόρου που πληρώνουν πολλά λαϊκά στρώματα. Είναι ενδεικτικό ότι η αύξηση εσόδων από τους φόρους σε μισθούς και συντάξεις ανέρχεται σε 60 εκατ. ευρώ τον Ιούνη του 2016 συγκριτικά με τον Ιούνη του 2015, ποσοστό 15%. Ενώ τα έσοδα από την προκαταβολή φόρου στο εισόδημα αυξήθηκαν κατά 252,6%, και ανήλθαν σε 15,57 εκατ. ευρώ τον Ιούνη του 2016 από 4,42 εκατ. ευρώ τον Ιούνη του 2015.

Και όλ' αυτά ενώ ακόμα δεν έχουν μπει σε εφαρμογή όλοι οι φόροι και τα χαράτσια που ψήφισε η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ, η αποστολή εκκαθαριστικών για τον οποίο ξεκινά σήμερα. Επίσης, από τον Οκτώβρη του 2016 αυξάνεται ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και την κηροζίνη από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο. Ενώ από την 1η Γενάρη 2017 αυξάνονται οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης στο υγραέριο, στην αμόλυβδη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης.

Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση γίνεται ολοένα και πιο αποτελεσματική στο σφαγιασμό του λαού. Εχει ήδη μειώσει δραστικά τις συντάξεις, πρόσφατα προχώρησε και σε άλλες μειώσεις, όπως επικουρικές, ΕΚΑΣ, έχει μειώσει μισθούς και ετοιμάζεται και για νέο τσεκούρωμα στην επόμενη φάση οπότε θα ανοίξουν τα Εργασιακά ως προαπαιτούμενο της δεύτερης «αξιολόγησης». Η φοροληστεία του λαού δεν έχει σταματημό. Επίσης έχουν αρχίσει οι κατασχέσεις μισθών από τραπεζικούς λογαριασμούς και άλλες κατασχέσεις, για χρέη στην εφορία που αδυνατούν να αποπληρώσουν εργατικά, λαϊκά νοικοκυριά. Ετσι περνά με Αριστα τις εξετάσεις που δίνει στο κεφάλαιο με τη διαχειριστική της πολιτική για τη δική του ανάκαμψη. Μόνο που αυτή η ανάκαμψη - αποκαλύπτεται και από την αύξηση των φορολογικών εσόδων - γίνεται με θυσία της ζωής των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες τους. Αυτή είναι η «δίκαιη ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, αυτή είναι η «αναδιανομή» που κάνει. Καμιά ανοχή, λοιπόν, καμιά αναμονή από την εργατική τάξη, τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, προσμένοντας ότι τα «δύσκολα», που λέει η κυβέρνηση ότι περνούν, θα φέρουν καλύτερες μέρες. Για τους επιχειρηματικούς ομίλους μπορεί. Για το λαό καιάδας και κόλαση. Γι' αυτό δεν του απομένει άλλος δρόμος από τη διεκδίκηση της κάλυψης όλων των απωλειών του, της κατάργησης όλων των αντεργατικών - αντιλαϊκών νόμων, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του, κόντρα στο κεφάλαιο, στην ΕΕ, στην εξουσία τους.


Eurokinissi

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Νέα μεγάλη καταστροφή στη Χίο και άλλα μέτωπα σε Ασπρόπυργο - Μενίδι

Εξι άτομα τραυματίστηκαν, με τρεις γυναίκες να είναι σε σοβαρότερη κατάσταση, από τη νέα καταστροφική φωτιά που εκδηλώθηκε χτες τα ξημερώματα στη Χίο. Η δεύτερη φωτιά στο νησί, μέσα σε μόλις ένα μήνα, έρχεται να αποτελειώσει ό,τι απέμεινε από την προηγούμενη και ό,τι είχε αρχίσει να εμφανίζεται από βλάστηση από την πυρκαγιά του 2012.


ΣΕΛ.  13


Εντείνονται οι τουρκικές επιχειρήσεις στη Συρία

ΣΕΛ.  15
ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016
Ματώνει ο λαός για τους στόχους του κεφαλαίου

ΣΕΛ.  3
ΙΤΑΛΙΑ
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων του φονικού σεισμού

ΣΕΛ.  16


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org