Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Διέξοδο» βλέπει η «Αυγή»...

Το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» είναι από αυτά που δύσκολα θα ξεχαστούν. Με ένα μεγάλο λογότυπο της εταιρείας «Μαρινόπουλος» να δεσπόζει, η εφημερίδα πανηγυρίζει: «Διέξοδος για εργαζόμενους - προμηθευτές. Το "πράσινο φως" της Alpha Bank προοιωνίζεται την τελική έγκριση του σχεδίου διάσωσης - εξαγοράς που έχει υποβάλει ο Σκλαβενίτης σε τράπεζες και κυβέρνηση». Οπως εξηγεί στη συνέχεια η εφημερίδα, «αποφασιστικό βήμα για τη διάσωση του δικτύου του Μαρινόπουλου, των 11.000 εργαζομένων, των προμηθευτών, καθώς και για τη σταθεροποίηση της αγοράς, θεωρείται η χθεσινή έγκριση από το ΔΣ της Alpha Bank του σχεδίου που έχει υποβάλει η εταιρεία Σκλαβενίτης προς τους εμπλεκόμενους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία. Και αυτό διότι η απόφαση της Alpha Bank προεξοφλεί ανάλογες αποφάσεις - πιθανότατα και σήμερα - από την Εθνική και την Πειραιώς (...)». Η «Αυγή» πανηγυρίζει για μια επιχειρηματική συμφωνία, που γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο τη διασφάλιση και επέκταση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στον κλάδο του Εμπορίου και καλεί τους εργαζόμενους να πανηγυρίσουν κι αυτοί, προβάλλοντας το deal Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου ως «διέξοδο» για τους ίδιους και τους προμηθευτές.

... επαγρύπνηση οι εργαζόμενοι

Η «Αυγή» αναλαμβάνει να θολώσει τα νερά και να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τα άλλα δικαιώματα και ενώ ανάλογες εξαγορές στο παρελθόν αποτέλεσαν αφετηρία για ένταση της εργοδοτικής επίθεσης σε βάρος όλων των εργαζομένων. Αντί, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να ...φιλάνε το χέρι των τραπεζών και του Σκλαβενίτη, που τους δίνουν τάχα διέξοδο με την εξαγορά, όπως έμμεσα τους καλεί να κάνουν η «Αυγή», το συμφέρον τους είναι να παραμένουν σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα για νέους αγώνες. Να δυναμώσουν τη συσπείρωση στις Επιτροπές Αγώνα και στα κλαδικά συνδικάτα, που έχουν αποδείξει τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητά τους να μπουν μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα.

Βρες χορηγό και καλή τύχη

Ταλέντο και ...χορηγοί είναι, σύμφωνα με την πλειοψηφία του Τύπου, η μαγική συνταγή για να πετύχει κάποιος στον πρωταθλητισμό. Χρησιμοποιούν γι' αυτό το παράδειγμα των Ελλήνων Ολυμπιονικών του Ρίο, για τους οποίους γράφεται ότι αν δεν τους είχαν «υιοθετήσει» οι επιχειρηματίες χορηγοί, δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν ούτε τα εισιτήρια για τη Βραζιλία. Επομένως, ποια είναι η λύση για να έχουμε και στο μέλλον ανάλογες και μεγαλύτερες επιτυχίες στον Αθλητισμό; Να πληθύνουν οι χορηγοί που στηρίζουν την προσπάθεια αθλητών με ταλέντο. Αυτό είναι το μήνυμα που περνάει και το κράτος στους νέους που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό: Βρες το χορηγό σου και καλή τύχη. Πέρα από το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό το κράτος αποσύρει εντελώς την ευθύνη του για τη στήριξη του Αθλητισμού (πόσο μάλλον του μαζικού Αθλητισμού, που θα έπρεπε να είναι οργανωμένος και χρηματοδοτούμενος από το κράτος), μπάζει χοντρά στο παιχνίδι τις ιδιωτικές εταιρείες, που «ψοφάνε» για ρεκόρ και διαφήμιση, αλλά και για τον εξωραϊσμό του ρόλου τους στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αφού στην πλειοψηφία τους οι χορηγίες σε τέτοιο υψηλό επίπεδο προέρχονται από παγκόσμια μεγαθήρια της οικονομίας, που βγάζουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό είναι το «θερμοκήπιο» που γεννάει και το ντόπινγκ: Το κυνήγι των επιδόσεων και των ρεκόρ, που μεταφράζεται σε εκατομμύρια κέρδη για μια χούφτα μονοπώλια, τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασχολούνται με το «προϊόν» που ονομάζεται Αθλητισμός.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org