Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ Ν. ΚΟΤΖΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
Με «πυξίδα» στρατηγικούς στόχους της ελληνικής αστικής τάξης

Την ΠΓΔΜ επισκέφθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, με τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Ν. Πόποσκι, να επιβεβαιώνουν την πλήρη στοχοπροσήλωση της συγκυβέρνησης στις στρατηγικές επιδιώξεις της ελληνικής τάξης και τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικεί στην ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο, στάθηκε ιδιαίτερα στο 4μερές σχήμα Ελλάδας - Βουλγαρίας - ΠΓΔΜ - Αλβανίας, ανακοινώνοντας ότι μετά την πρώτη υπουργική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλη, η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει εκ νέου αντίστοιχη συνάντηση τον Οκτώβρη.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι συμφωνήθηκε η κατασκευή διασυνδετήριου αγωγού πετρελαίου και μελλοντικά φυσικού αερίου, με αφετηρία το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κατάληξη την ΠΓΔΜ, καθώς και η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής που συνδέει τη Φλώρινα με το Μοναστήρι.

Ο δε Ν. Πόποσκι, από την πλευρά του, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει και νέος διασυνοριακός δίαυλος, εκτός από τη Γευγελή και τη Φλώρινα.

Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε, ακόμα, ότι συμφωνήθηκε η συστηματοποίηση της οικονομικής συνεργασίας, ενώ πρόσθεσε ότι «εξετάζουμε την από κοινού ανάληψη έργων συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ».

Ο ίδιος παρουσίασε μια εικόνα συνολικότερης βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών στο διάστημα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων και τις συνομιλίες για τα Μέτρα Οικονομικής Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ενώ ακόμα και για το ζήτημα του Προσφυγικού ανέφερε ότι «έχουμε συνεργασία αποτελεσματική - παρά τα αρχικά της προβλήματα».

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ανέφεραν ότι η διαδικασία των ΜΟΕ δε συνδυάζεται με το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ωστόσο στάθηκαν στη συμβολή τους στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το ζήτημα της ονομασίας, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε: «Δε μιλήσαμε για το όνομα. Είπαμε μια φορά να μιλήσουμε για τη συνεργασία μας», ενώ πρόσθεσε ότι δε θα ήταν η κατάλληλη στιγμή να συζητηθεί η ονομασία, ενόψει των επικείμενων εκλογών στην ΠΓΔΜ.

Πέρα από τη συνάντηση με τον ομόλογό του, ο Ν. Κοτζιάς πραγματοποίησε ομιλία στην ετήσια συνάντηση των πρέσβεων της ΠΓΔΜ, ενώ είχε επίσης συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της γειτονικής χώρας, Ε. Ντιμιτρίεφ και τον Πρόεδρό της, Γκ. Ιβάνοφ.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ