Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Διέξοδο» βλέπει η «Αυγή»...

Το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» είναι από αυτά που δύσκολα θα ξεχαστούν. Με ένα μεγάλο λογότυπο της εταιρείας «Μαρινόπουλος» να δεσπόζει, η εφημερίδα πανηγυρίζει: «Διέξοδος για εργαζόμενους - προμηθευτές. Το "πράσινο φως" της Alpha Bank προοιωνίζεται την τελική έγκριση του σχεδίου διάσωσης - εξαγοράς που έχει υποβάλει ο Σκλαβενίτης σε τράπεζες και κυβέρνηση». Οπως εξηγεί στη συνέχεια η εφημερίδα, «αποφασιστικό βήμα για τη διάσωση του δικτύου του Μαρινόπουλου, των 11.000 εργαζομένων, των προμηθευτών, καθώς και για τη σταθεροποίηση της αγοράς, θεωρείται η χθεσινή έγκριση από το ΔΣ της Alpha Bank του σχεδίου που έχει υποβάλει η εταιρεία Σκλαβενίτης προς τους εμπλεκόμενους φορείς και τα αρμόδια υπουργεία. Και αυτό διότι η απόφαση της Alpha Bank προεξοφλεί ανάλογες αποφάσεις - πιθανότατα και σήμερα - από την Εθνική και την Πειραιώς (...)». Η «Αυγή» πανηγυρίζει για μια επιχειρηματική συμφωνία, που γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο τη διασφάλιση και επέκταση ισχυρών οικονομικών συμφερόντων στον κλάδο του Εμπορίου και καλεί τους εργαζόμενους να πανηγυρίσουν κι αυτοί, προβάλλοντας το deal Σκλαβενίτη - Μαρινόπουλου ως «διέξοδο» για τους ίδιους και τους προμηθευτές.

... επαγρύπνηση οι εργαζόμενοι

Η «Αυγή» αναλαμβάνει να θολώσει τα νερά και να καθησυχάσει τους εργαζόμενους, τη στιγμή που δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς και τα άλλα δικαιώματα και ενώ ανάλογες εξαγορές στο παρελθόν αποτέλεσαν αφετηρία για ένταση της εργοδοτικής επίθεσης σε βάρος όλων των εργαζομένων. Αντί, λοιπόν, οι εργαζόμενοι να ...φιλάνε το χέρι των τραπεζών και του Σκλαβενίτη, που τους δίνουν τάχα διέξοδο με την εξαγορά, όπως έμμεσα τους καλεί να κάνουν η «Αυγή», το συμφέρον τους είναι να παραμένουν σε επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα για νέους αγώνες. Να δυναμώσουν τη συσπείρωση στις Επιτροπές Αγώνα και στα κλαδικά συνδικάτα, που έχουν αποδείξει τη μαχητικότητα και την αποφασιστικότητά τους να μπουν μπροστά και να οργανώσουν τον αγώνα.

Βρες χορηγό και καλή τύχη

Ταλέντο και ...χορηγοί είναι, σύμφωνα με την πλειοψηφία του Τύπου, η μαγική συνταγή για να πετύχει κάποιος στον πρωταθλητισμό. Χρησιμοποιούν γι' αυτό το παράδειγμα των Ελλήνων Ολυμπιονικών του Ρίο, για τους οποίους γράφεται ότι αν δεν τους είχαν «υιοθετήσει» οι επιχειρηματίες χορηγοί, δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν ούτε τα εισιτήρια για τη Βραζιλία. Επομένως, ποια είναι η λύση για να έχουμε και στο μέλλον ανάλογες και μεγαλύτερες επιτυχίες στον Αθλητισμό; Να πληθύνουν οι χορηγοί που στηρίζουν την προσπάθεια αθλητών με ταλέντο. Αυτό είναι το μήνυμα που περνάει και το κράτος στους νέους που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό: Βρες το χορηγό σου και καλή τύχη. Πέρα από το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό το κράτος αποσύρει εντελώς την ευθύνη του για τη στήριξη του Αθλητισμού (πόσο μάλλον του μαζικού Αθλητισμού, που θα έπρεπε να είναι οργανωμένος και χρηματοδοτούμενος από το κράτος), μπάζει χοντρά στο παιχνίδι τις ιδιωτικές εταιρείες, που «ψοφάνε» για ρεκόρ και διαφήμιση, αλλά και για τον εξωραϊσμό του ρόλου τους στο σύστημα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, αφού στην πλειοψηφία τους οι χορηγίες σε τέτοιο υψηλό επίπεδο προέρχονται από παγκόσμια μεγαθήρια της οικονομίας, που βγάζουν τεράστια κέρδη από την εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων. Και είτε μας αρέσει είτε όχι, αυτό είναι το «θερμοκήπιο» που γεννάει και το ντόπινγκ: Το κυνήγι των επιδόσεων και των ρεκόρ, που μεταφράζεται σε εκατομμύρια κέρδη για μια χούφτα μονοπώλια, τα οποία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ασχολούνται με το «προϊόν» που ονομάζεται Αθλητισμός.

Ιδωμεν

«Η συζήτηση για τις γερμανικές οφειλές είναι πρωτίστως θέμα ηθικό». Δεν είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται δημοσίως τέτοια άποψη, από κυβερνητικό ή στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ν. Ξυδάκης, στη συνέντευξή του στην «Αγορά» απλώς την επαναλαμβάνει. Είχε, εξάλλου, προηγηθεί, πριν ένα μήνα περίπου, η ακόμα πιο κυνική παραδοχή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους της διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις γερμανικές οφειλές, Εύης Καρακώστα, ότι «εμείς δεν διεκδικούμε χρήματα, αλλά την ηθική αναγνώριση ενάντια στο φασισμό και την ίδια τη Γερμανία»! Το ίδιο πάνω - κάτω είχε πει και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, πέρσι, κατά τη συνάντησή του με την Α. Μέρκελ στη Γερμανία...

Είναι, ωστόσο, τέτοια η συχνότητα με την οποία αναδεικνύουν την ηθική διάσταση του ζητήματος, που βάζει ψύλλους στα αυτιά για τη σκοπιμότητα. Πόσο μάλλον αν συνδυαστεί με την πρωτοφανή πολύμηνη απραξία και κωλυσιεργία της κυβέρνησης να απαντήσει σε ερώτημα της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, για το αν διεκδικεί τις οφειλές απ' το γερμανικό κράτος, ερώτημα που της έγινε στο πλαίσιο εξέτασης Αναφοράς που κατέθεσε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ μέσω της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Κυριακή κοντή γιορτή! Θα φανεί τι και αν προτίθεται να διεκδικήσει η κυβέρνηση.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1740 Γεννιέται ο Γάλλος εφευρέτης Ζοζέφ Μισέλ Μονγκολφιέ, που μαζί με τον αδερφό του Ζακ κατασκεύασαν το πρώτο αερόστατο.

1743 Γεννιέται ο μεγάλος Γάλλος φυσικός Αντώνιος Λαυρέντιος Λαβουαζιέ. Διατύπωσε την αρχή της αφθαρσίας της ύλης, ανέλυσε τα στοιχεία που αποτελούν το νερό κ.λπ.

1789 Η Συντακτική Συνέλευση ψηφίζει τη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη», ένα από τα σπουδαιότερα γραπτά μνημεία της Γαλλικής αστικής Επανάστασης με κοσμοϊστορική σημασία.

1919 Πεθαίνει ο σατιρικός ποιητής Γεώργιος Σουρής.

1922 Δίνεται η επίσημη διαταγή για την εκκένωση της Μικράς Ασίας από τη Διοίκηση της Στρατιάς. Ο ύπατος αρμοστής της Σμύρνης και «δεξί χέρι» του Βενιζέλου στη Μικρά Ασία, Αριστείδης Στεργιάδης, εγκαταλείπει την πόλη με βρετανικό θωρηκτό. Δεν προέτρεψε, όμως, τον ελληνικό πληθυσμό να εγκαταλείψει έγκαιρα την περιοχή, γιατί, όπως είπε, «καλύτερα να μείνουν εδώ να τους σφάξει ο Κεμάλ, γιατί αν πάνε στην Αθήνα θα ανατρέψουν τα πάντα».

1934 Με το σύνθημα «Κάτω η ληστεία του ΑΣΟ» (σ.σ. Αυτόνομου Σταφιδικού Οργανισμού), γίνονται συλλαλητήρια και διαδηλώσεις από την Κόρινθο έως την Ηλεία. Στο Αίγιο, η αστυνομία επιτίθεται κατά των σταφιδοπαραγωγών τραυματίζοντας 4 σοβαρά και 15 ελαφρύτερα. Στον Πύργο, γίνεται μεγάλο συλλαλητήριο με μαύρες σημαίες και το σύνθημα «Ζωή ή θάνατος».

1935 Οι αρχές, προσπαθώντας να διαλύσουν δέκα χιλιάδες σταφιδοπαραγωγούς μαζί με τα γυναικόπαιδα που συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Πύλου, σκοτώνουν 2 και τραυματίζουν 12. Επακολουθεί σωστή μάχη και οι ένοπλοι σταφιδοπαραγωγοί γίνονται κύριοι της πόλης. Η κυβέρνηση κινητοποιεί 2 μεραρχίες στρατού, συγκροτεί έκτακτο στρατοδικείο στην Καλαμάτα και κηρύσσει το στρατιωτικό νόμο.

1943 Τμήμα του ΕΛΑΣ Βοιωτίας χτυπά γερμανική μηχανοκίνητη φάλαγγα κοντά στο χωριό Δομβραίνα. Οι απώλειες του εχθρού ήταν 71 νεκροί, 24 τραυματίες, 4 άρματα μάχης και 8 αυτοκίνητα.

1944 ΗΠΑ και Βρετανία αναγνωρίζουν ντε φάκτο την κυβέρνηση του Ντε Γκολ στη Γαλλία.

1945 Στη συνέλευση των αντιπροσώπων των εργατικών σωματείων της Αθήνας για την εκλογή της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ο Εργατικός Αντιφασιστικός Συνασπισμός (ΕΡΓΑΣ) κερδίζει συντριπτική νίκη, αφού ψηφίστηκε από τους 370 σε σύνολο 396 αντιπροσώπων.

1946 Αρχίζει τις εργασίες του το Α' Πανελλήνιο Συνέδριο Δημοκρατικών Γυναικών.

1947 Ο Δημοκρατικός Στρατός Σάμου, στην πρώτη αποφασιστική αναμέτρησή του με τις πολλαπλάσιες κυβερνητικές δυνάμεις που κράτησε δυο μέρες, αποκρούει όλες τις επιθέσεις και εδραιώνει τις θέσεις του στο νησί.

1948 Ο Δημοκρατικός Στρατός αντιμετωπίζει με επιτυχία τις επιθέσεις του κυβερνητικού στρατού στο Καϊμακτσαλάν.

1958 Πεθαίνει ο Βρετανός (Αγγλος) συνθέτης Ραλφ Βον Ουίλιαμς.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org