ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Ιούλη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αόριστες δηλώσεις και σχέδια «ανοικοδόμησης»

Πάνω στα συντρίμμια της Ανατολικής Ουκρανίας προωθούνται διάφορα αντιλαϊκά σχέδια

Στην Ανατολική Ουκρανία (φωτ. από παλιότερο βομβαρδισμό) ο λαός μετρά τις πληγές του και οι αστοί τη λεία τους
Στην Ανατολική Ουκρανία (φωτ. από παλιότερο βομβαρδισμό) ο λαός μετρά τις πληγές του και οι αστοί τη λεία τους
ΚΙΕΒΟ - ΜΙΝΣΚ.--

Για «εποικοδομητική» συνάντηση έκανε λόγο ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Μάρτιν Σάζντικ, μετά την προχτεσινή συνάντηση της «Ομάδας Επαφής» στο Μινσκ που θα εξέταζε την πορεία εφαρμογής της εκεχειρίας του περασμένου Φλεβάρη. Ο ίδιος υποστήριξε πως «μπορούμε να δούμε ότι υπάρχει πρόοδος», χωρίς, ωστόσο, να τεκμηριώσει συγκεκριμένα την εκτίμησή του και ενώ καθημερινά επιβεβαιώνεται (και με τις συνεχιζόμενες μάχες στο Ντονμπάς) πως ο πρόσκαιρος συμβιβασμός παραμένει εξαιρετικά εύθραυστος.

Ο Σάζντικ δεν παρέλειψε να ζητήσει «συγκεκριμένα αποτελέσματα» στην επόμενη συνάντηση που θα γίνει σε δυο βδομάδες και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι υπο-ομάδες που συναντήθηκαν συζήτησαν θέματα όπως η ανταλλαγή των κρατουμένων, η καταβολή των συντάξεων στις ανατολικές επαρχίες, η «οικονομική διευθέτηση» της κατάστασης στο Ντονμπάς κ.τ.λ. Σαφώς, θέματα όπως το τελευταίο αποτελούν πεδία στα οποία θα ξετυλιχθούν το επόμενο διάστημα διάφοροι ανταγωνισμοί, δεδομένου του «ενδιαφέροντος» μιας σειράς εταιρειών να συμβάλουν στην «ανοικοδόμηση» της περιοχής, διασφαλίζοντας στα αντίστοιχα επιτελεία πολύμορφη πρόσβαση σε μια περιοχή σημαντικής οικονομικής αλλά και γεωπολιτικής αξίας.

Επιπλέον, πάνω στα συντρίμμια της ζωής του λαού της Ανατολικής Ουκρανίας προωθούνται διάφορα αντιλαϊκά σχέδια, όχι μόνο αναφορικά με επενδύσεις, αλλά και συνολικότερες διεργασίες για συσχετισμούς που θα ωφελήσουν τη μία ή την άλλη μερίδα κεφαλαίου, στο φόντο της οξυνόμενης ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην καπιταλιστική Ρωσία και τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οπως έγινε γνωστό χτες, ο Πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο κατέθεσε στην ουκρανική Βουλή νομοσχέδιο για έγκριση «Μεμοράντουμ» (σ.σ. Υπομνήματος) για δάνειο 500 εκατομμυρίων ευρώ που θα καταβάλει το Βερολίνο ειδικά για την ανοικοδόμηση της Ανατολικής Ουκρανίας. Αυτή θα επικεντρωθεί στην αποκατάσταση υποδομών που η «αντι-τρομοκρατική» επιχείρηση του Κιέβου ισοπέδωσε, όπως δίκτυα μεταφορών, ενέργειας, θέρμανσης, υδροδότησης, αποχέτευσης, ανέγερσης και αποκατάστασης σπιτιών.

Καταγγελίες και δυσαρέσκεια

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Βολοντιμίρ Χρόισμαν δήλωσε χτες πως «το νέο σχέδιο Συντάγματος που έχει ετοιμαστεί δεν περιλαμβάνει πληροφορίες για το ειδικό καθεστώς στο Ντονμπάς». Θυμίζουμε ότι το καθεστώς αυτονομίας της περιοχής θεωρούνταν βασικός άξονας της συμφωνίας του περασμένου Φλεβάρη (με μια ασάφεια καθόλου τυχαία βέβαια) και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σχετική πρόοδος στο ζήτημα προκαλεί ήδη την έντονη αντίδραση των αρχών των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» (ΛΔ) Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται οι εκατέρωθεν καταγγελίες με τους ηγέτες των δύο «ΛΔ» να ζητούν χτες τη σύγκληση διεθνούς δικαστηρίου που θα ερευνήσει τα «εγκλήματα πολέμου» που έγιναν στο Ντονμπάς (όπου οι επιθέσεις ακροδεξιών «ταγμάτων» κορυφώθηκαν τους προηγούμενους μήνες με τις πλάτες της αντιδραστικής ηγεσίας του Κιέβου).

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος Τύπου του Γενικού Επιτελείου των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων Βλαδισλάβ Σελεζνιόφ κατήγγειλε στο δίκτυο «Κανάλι 5» ότι, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία του Επιτελείου, περίπου 9.000 άνδρες του τακτικού ρωσικού στρατού σταθμεύουν σήμερα στην Ανατολική Ουκρανία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Μαχαίρι» σε κοινωνικές δαπάνες

Αναγγελίες του υπουργού Οικονομικών

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Αναδιαρθρώσεις στο φορολογικό σύστημα, μεγάλες περικοπές κοινωνικών δαπανών και αυξήσεις-ψίχουλα στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και στους νέους άνω των 21 ετών ανήγγειλε χτες, μεταξύ άλλων, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν, παρουσιάζοντας ένα πενταετές πακέτο φορολογικών και οικονομικών μέτρων, με γνώμονα τη «λογική» αύξησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων...

«Χρυσώνοντας το χάπι» του νέου σφιξίματος της ζώνης, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών ονόμασε τη νέα καταιγίδα ορισμένων μέτρων που αφορούν τις αναιμικές αυξήσεις στον κατώτατο ωρομίσθιο σαν... «μέτρα για ένα βιώσιμο μισθό». Οπως είπε, το κατώτατο ωρομίσθιο, που σήμερα ανέρχεται σε 6,5 στερλίνες για εργαζόμενους άνω των 21 ετών, θα φτάσει, με το σταγονόμετρο, τις 9 στερλίνες το 2020.

Επιπλέον, ανακοίνωσε αύξηση φορολογίας για μεσαία εισοδήματα άνω των 43.000 στερλινών, κατάργηση του φόρου κληρονομιάς για ακίνητα έως 1.000.000 στερλινών (ώστε να ωφεληθεί κυρίως η μεσαία τάξη), κατάργηση και περιορισμός επιδομάτων και υπηρεσιών Κοινωνικής Πρόνοιας ύψους 12 δισεκατομμυρίων στερλινών, πάγωμα των επιδομάτων ενηλίκων εργαζομένων (πλην του επιδόματος γάμου και αυτού που αφορά άτομα με αναπηρίες), κατάργηση του στεγαστικού επιδόματος για ανήλικους έως 21 ετών, κατάργηση των φοιτητικών υποτροφιών για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 42.000 στερλίνες και αντικατάστασή της από του χρόνου (2016-'17) με τραπεζικά δάνεια. Ανακοίνωσε, επίσης, μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 18% ως το 2020, διατήρηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ για την επόμενη πενταετία, μισθολογική αύξηση μόλις 1% στους δημόσιους υπαλλήλους για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, μείωση φόρου για ετήσια εισοδήματα έως 20.000 στερλίνες, κατάργηση ΚΤΕΟ για νέα αυτοκίνητα ηλικίας έως 4 ετών από 3 που ισχύει σήμερα, ατομικό ετήσιο αφορολόγητο εισόδημα έως 11.000 στερλίνες. Περιόρισε ακόμη τις φοροαπαλλαγές και μειώσεις φόρου σε οικογένειες έως δύο παιδιά (με εξαίρεση δίδυμα και τρίδυμα...).

Ολα τα παραπάνω ο Βρετανός υπουργός τα δικαιολόγησε ως «απαραίτητα», λέγοντας ότι η χώρα «εξακολουθεί να δαπανά πάρα πολλά και να δανείζεται ακόμη περισσότερα» και πως εάν δε νοικοκυρευτούν οι δαπάνες, η Βρετανία θα αντιμετωπίσει προβλήματα «ανάλογα με της Ελλάδας»...

Βουλευτές άλλων αστικών κομμάτων επέκριναν τα μέτρα του υπουργού Οικονομικών, εξυπηρετώντας τις δικές τους σκοπιμότητες.

Αρχισε χτες η 24ωρη απεργία στο μετρό

Περίπου 20.000 εργαζόμενοι στο μετρό του Λονδίνου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων για 24ωρη απεργία, που την ξεκίνησαν λίγο μετά τις 18.00 χτες το απόγευμα (τοπική ώρα). Διαμαρτύρονται για τα σχέδια της διοίκησης της εταιρείας να τους δώσει αυξήσεις-ψίχουλα για τις νυχτερινές βάρδιες που θα κληθούν να κάνουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι από τις 12 Σεπτέμβρη, τις Παρασκευές και τα Σάββατα.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Συνάντηση με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι συνοριακές και άλλες διαφορές χωρών στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ χωρών του Ειρηνικού (ΤΤΡ), και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ασίας κυριάρχησαν στις συνομιλίες που είχαν χτες στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚ Βιετνάμ, Νγκουεν Φου Τρονγκ.

Με αφορμή την πρώτη επίσκεψη Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε «τις "δυσκολίες" που πέρασαν οι διμερείς σχέσεις τον 20ό αιώνα», σημείωσε πως «παραμένουν οι σημαντικές διαφορές μεταξύ άλλων στα πολιτικά συστήματα των δύο χωρών», υποστηρίζοντας στη συνέχεια πως οι προσπάθειες που έκαναν οι κυβερνήσεις αμφοτέρων χωρών την τελευταία 20ετία «συνέβαλαν στην ομαλοποίηση των σχέσεών τους και στην εμβάθυνση της συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης, της τεχνολογίας, των κλιματικών αλλαγών, της επιστήμης και της δημόσιας υγείας».

Ο Βιετναμέζος ηγέτης δήλωσε πως «πριν 20 χρόνια ελάχιστοι θα φαντάζονταν μία συνάντηση ανάμεσα στο ΓΓ του ΚΚ Βιετνάμ και τον Πρόεδρο των ΗΠΑ», εκτιμώντας ότι είχε με τον Αμερικανό Πρόεδρο «εγκάρδιες, ειλικρινείς και θετικές συνομιλίες». Σημείωσε ιδιαίτερα τις ανησυχίες αμφοτέρων των χωρών «για τις τελευταίες εξελίξεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας που έχουν αυξήσει τις εντάσεις, διαβρώσει την εμπιστοσύνη και απειλούν να υποβαθμίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Επαφές κυβέρνησης - «Ταλιμπάν»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Η αφγανική κυβέρνηση καλωσορίζει θερμά τις ειρηνευτικές συνομιλίες και τις θεωρεί ένα πρώτο βήμα προς την εξασφάλιση μακρόχρονης ειρήνης και σταθερότητας στο Αφγανιστάν» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αχμάντ Σακίμπ Μουστάγκνι, για τη συνάντηση που έγινε προχτές στα περίχωρα της πακιστανικής πρωτεύουσας.

Επικεφαλής της τετραμελούς αντιπροσωπείας της Καμπούλ ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Πολιτικές Σχέσεις, Χικμάτ Καρζάι.

Η συνάντηση έγινε, ενώ φυσικά συνεχίζονται οι μάχες και οι επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά και ενώ παραμένουν οι αντιθέσεις και οι διεργασίες, τόσο στο εσωτερικό των κυρίαρχων μερίδων της αφγανικής άρχουσας τάξης, όσο και των «Ταλιμπάν». Ενδεικτική σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αποτυχία της κυβέρνησης Γάνι να βρει υπουργό Αμυνας που θα εγκριθεί από τη Βουλή. Την ίδια στιγμή, αξιωματούχοι των «Ταλιμπάν» κάνουν λόγο για «ανακατατάξεις» σε θέσεις και καθήκοντα στο «κίνημά» τους.

Η εξασφάλιση «σταθερότητας» στο Αφγανιστάν αποτελούσε διακηρυγμένη προτεραιότητα της κυβέρνησης του Ασραφ Γάνι, ως προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας, στην οποία επενδύουν μια σειρά μονοπώλια και γι' αυτό επανέρχεται ως θέμα όλο και πιο συχνά στην ατζέντα ισχυρών δυνάμεων (ΗΠΑ αλλά και Κίνα) και ιμπεριαλιστικών συμμαχιών (ΝΑΤΟ, Οργάνωση για τη Συνεργασία της Σαγκάης κ.τ.λ.), δεδομένης της θέσης και του τεράστιου πλούτου της χώρας.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ