ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Αγωνιστικό προμήνυμα για την απεργία

Από τη συγκέντρωση έξω από το ΓΕΝΕ
Από τη συγκέντρωση έξω από το ΓΕΝΕ
Προμήνυμα για την επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 23 Φλεβάρη ήταν το συλλαλητήριο που έγινε χτες το απόγευμα από τις ταξικές δυνάμεις στην πλατεία Κοραή του Πειραιά. Πλήθος εργαζομένων στεριάς και θάλασσας και μαζί τους αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες, με την παρουσία της νεολαίας να δίνει το στίγμα, βρέθηκαν μαζί και έδειξαν ότι μπορεί η επερχόμενη απεργία να είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός για την κλιμάκωση της ταξικής πάλης.

Το συλλαλητήριο ήταν το κορύφωμα της χτεσινής ολοήμερης κινητοποίησης σε όλες τις περιοχές του πειραιώτικης περιφέρειας. Στις 8 το πρωί έγινε ταυτόχρονη συμβολική κατάληψη στα καταστήματα του ΟΑΕΔ σε Κερατσίνι, Νίκαια και Πειραιά. Στο Κερατσίνι μετά την κατάληψη ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Η Επιτροπή Αγώνα του ΜΑΣ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με μαζική παρέμβαση από τις 9 το πρωί και για δύο ώρες, απέκλεισε τα ακυρωτικά μηχανήματα στη λεωφορειακή γραμμή 040 (Πειραιάς - Σύνταγμα).

Το απόγευμα η πλατεία Κοραή κατακλύστηκε από εργαζόμενους. Σύντομους χαιρετισμούς στη συγκέντρωση απηύθυναν ο Παναγιώτης Κατράκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, και ο Ακης Αντωνίου, γραμματέας του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά.

Οι συγκεντρωμένοι με τις σημαίες του ΠΑΜΕ στα χέρια, με προμετωπίδα το πανό που έγραφε: «Αμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων, μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους», ξεκίνησαν μαχητική πορεία στους δρόμους γύρω από το εμπορικό κέντρο του Πειραιά.

Σε αγωνιστικό αναβρασμό

Από την πορεία στον Πειραιά
Από την πορεία στον Πειραιά
Σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι ναυτεργάτες, όπως έδειξε η χτεσινή ολοήμερη αγωνιστική τους κινητοποίηση. Χτες το πρωί έγινε μία από τις πιο μαζικές ναυτεργατικές συσκέψεις στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΕΜΕΝ. Τη σύσκεψη διοργάνωσαν οι ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων, Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών, Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ, Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών και Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΑΕΝ. Εκεί ανακοινώθηκε ότι τα σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ αποφάσισαν για τις 23 Φλεβάρη συμμετοχή στην πανεργατική απεργία. Αντίστοιχες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και από άλλα ναυτεργατικά σωματεία, στραπατσάροντας ταυτόχρονα, όπως και με την απεργία στις 15 Δεκέμβρη, την πολιτική επιστράτευση που παραμένει σε ισχύ.

Από τις ομιλίες των διοργανωτών αναδείχτηκε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι ναυτεργάτες να ενώσουν αποφασιστικά τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους της στεριάς, με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Ως άμεσο οργανωτικό μέτρο καθορίστηκαν οι επιτροπές αγώνα μέσα και έξω από τα καράβια. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Νίκος Ξουράφης, από τη Γραμματεία ΠΑΜΕ Πειραιά και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, και η Ντ. Πέτρου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Πειραιά, μέλος της ΟΓΕ.

Ακολούθησε μαζική παρέμβαση στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ). Στην είσοδο άνεργοι συμβολικά «έστρωσαν τραπέζι» με φασολάδα. Η χτεσινή κινητοποίηση κορυφώθηκε με τη συμμετοχή των ναυτεργατών στο συλλαλητήριο των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ στην πλατεία Κοραή.

Η ένταση της πάλης επιβάλλεται από τις εξελίξεις

Την αγωνιστική συστράτευση των ναυτεργατών επιβάλουν οι ίδιες οι εξελίξεις, καθώς η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με συνοπτικές διαδικασίες ετοιμάζει το έδαφος ώστε οι ναυτεργάτες να ζήσουν το δεύτερο μεγάλο διωγμό από τα πλοία, μετά τον αποδεκατισμό τους από τα ποντοπόρα, οπότε και αντικαταστάθηκαν από χαμηλόμισθους ανασφάλιστους. Με δύο απανωτά νομοθετήματα προωθείται η αποβολή από τα ακτοπλοϊκά πλοία καταρχήν 4.500 ναυτεργατών, κυρίως των γενικών υπηρεσιών (μάγειροι, καμαρότοι κλπ). Επιπλέον από τις 24 Γενάρη οι εφοπλιστές έχουν πια το «ελεύθερο» να πετάξουν έξω από τα καράβια ακόμα και τον Ελληνα πλοίαρχο, του οποίου μέχρι τώρα θεωρούνταν ότι η θέση είναι κατοχυρωμένη.

Το διωγμό χιλιάδων ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα από την ακτοπλοΐα προδιαγράφει το άρθρο 20 -παρά τη δήθεν τροποποίησή του- που περιέχεται στο κατάπτυστο νομοσχέδιο για το Λιμενικό Σώμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, το οποίο από χτες βρίσκεται στην τελική φάση της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, για να πάει στη συνέχεια στην Ολομέλεια. Προβλέπει οργανική σύνθεση με μικρό αριθμό ναυτεργατών (σύνθεση ασφαλείας) με συγκροτημένα δικαιώματα. Οι υπόλοιπες ανάγκες του πλοίου θα καλύπτονται με ανασφάλιστους χαμηλόμισθους.


ΚΡΗΤΗ
Ακούραστη δράση

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράση απάντησαν στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, χτες από νωρίς το πρωί, οι ταξικές δυνάμεις και της Κρήτης. Στα Χανιά στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε πικετοφορία του ΠΑΜΕ στην πλατεία Νέων Καταστημάτων και πορεία. Στο Ηράκλειο, δυνάμεις του ΠΑΜΕ συγκεντρώθηκαν από τις 8.30 το πρωί έξω από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποιώντας παράσταση διαμαρτυρίας, Λίγο μετά τις 10.30 όλοι μαζί, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων της Περιφέρειας.

Στο Ρέθυμνο, από τις 8 το πρωί έως και τις 11 στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και γυναικών της ΟΓΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Επίσης, στις 10 το πρωί η επιτροπή ανέργων του συνδικάτου οικοδόμων Ρεθύμνου και του ΠΑΜΕ έκανε παρέμβαση στο ΙΚΑ Ρεθύμνου, για να σφραγιστούν βιβλιάρια ανέργων. Η διοίκηση του ΙΚΑ, μετά από επαφή που είχε με το Υπουργείο, απάντησε στους συγκεντρωμένους ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει. Από τη μεριά τους, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι την επόμενη φορά θα σφραγιστούν θέλουν δε θέλουν, γιατί όπως επισήμαναν νόμος είναι το δίκιο του εργάτη.

Στο Νομό Λασιθίου οι ταξικές δυνάμεις πραγματοποίησαν από τις 7.30 το πρωί έως και τις 10.30 συμβολική κινητοποίηση στα νοσοκομεία Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου. Εργαζόμενοι και δυνάμεις του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν κατάληψη στο κτίριο του ΙΚΑ στη Σητεία. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και το βράδυ με συγκεντρώσεις και Συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο. Στο Ηράκλειο, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Ελευθερίας με τη συμμετοχή εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, γυναικών και τη μαζική συμμετοχή της νεολαίας. Στα Χανιά διαδήλωσαν εργάτες με την έμπρακτη συμπαράσταση αγροτών και κτηνοτρόφων της ΠΑΣΥ, αλλά και των άλλων συσπειρώσεων της ΠΑΣΕΒΕ, γυναικών της ΟΓΕ και του ΜΑΣ. Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ έγινε και στο Ρέθυμνο με συγκέντρωση στις 6 μ.μ. στο Δημαρχείο.

  • Οι ταξικές δυνάμεις στην Ικαρία προχώρησαν σε συμβολική κινητοποίηση στο Νοσοκομείο Αγίου Κηρύκου και στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο. Στη Σάμο έγινε συμβολική κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας Καρλοβάσου Αντίστοιχη παρέμβαση έγινε και χτες το πρωί στα Ταμεία του Νοσοκομείου Σάμου.

Σε δίωρη κινητοποίηση στο νοσοκομείο της Κω από τις 8 π.μ. έως τις 10 π.μ. προχώρησαν χτες εργατικά συνδικάτα και μαζικοί φορείς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ