Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Φύκια για ... μεταξωτές κορδέλες»

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το λεγόμενο «Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων», που θα στηρίζεται σε έναν αχταρμά διαρκών πιστοποιήσεων της οποιασδήποτε εμπειρίας ή δραστηριότητας, έχει ανοίξει την όρεξη στους διαφόρους εμπόρους της γνώσης.

Το «νέο φρούτο», που έχουν εντάξει στα «εκπαιδευτικά» προϊόντα τους τα διάφορα κολέγια και κέντρα κατάρτισης, ακούει στο όνομα «executive diploma» ή (σύμφωνα με τη μετάφραση που κάνουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες της εκπαίδευσης) «επαγγελματικός - μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών». Με την υπάρχουσα νομοθεσία, αυτοί οι τίτλοι σπουδών στην Ελλάδα δε σημαίνουν απολύτως τίποτα. Οι κολεγιάρχες, όμως, τους διαφημίζουν ως «διεθνώς αναγνωρισμένους», γνωρίζοντας κιόλας ότι με την προώθηση του «Πλαισίου Προσόντων» και της νέας πολιτικής για τη «διά βίου μάθηση», κάθε απίθανο σεμινάριο και κάθε βεβαίωση μπορούν να προσμετρηθούν ως ...σπουδές και αναγνωρισμένα - πιστοποιημένα προσόντα. Με άλλα λόγια, αναπτύσσουν από τώρα την εκπαιδευτική αγορά που θα «γεννά» και θα πουλά ...«φύκια για μεταξωτές κορδέλες».

Καημός κι αυτός!

Στις αρχές Μάρτη ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ παρουσίαζε με δελτίο Τύπου την πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του Ν. Χουντή να καταθέσει Ερωτήσεις προς το Συμβούλιο και την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις οποίες κατήγγειλε σαν «παράνομη την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ να ορίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως επόπτη της εφαρμογής των μέτρων "σταθερότητας" της ελληνικής οικονομίας» καθώς όπως ανέφερε «ούτε στο άρθρο 126 της Συνθήκης ούτε στο προσαρτώμενο Πρωτόκολλο ούτε σε άλλα νομικά κείμενα της ΕΕ δεν προβλέπεται η συμμετοχή του ΔΝΤ ή άλλου διεθνούς οργανισμού σε αυτές τις εποπτικές διαδικασίες». Ζητούσε δε απ' την Επιτροπή και το Συμβούλιο να εξετάσουν αν «η ανωτέρω αναφορά στο ΔΝΤ από το Συμβούλιο παραβιάζει τις Συνθήκες».

Θεωρώντας προφανώς πολύ σημαντική την παρέμβαση αυτή, την επανέλαβαν. Χτες ο Ν. Χουντής, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέκραξε «το σχέδιο απέτυχε» και συμπλήρωσε: «Αυτό πετύχατε. Το ευρώ και η Νομισματική Ενωση να τεθούν υπό την κηδεμονία του ΔΝΤ. Με την απόφαση της 25ηςΜαρτίου, το Συμβούλιο παραβίασε τη Συνθήκη της ΕΕ, αφού παράνομα ενέπλεξε το ΔΝΤ (...) Σας καλώ να απαντήσετε σε ποιο συγκεκριμένο άρθρο της Συνθήκης αναφέρεται η εμπλοκή του ΔΝΤ ή άλλου Διεθνούς Οργανισμού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της Νομισματικής Ενωσης; Σε ποιο άρθρο της Συνθήκης βασίζετε την απόφασή σας να εμπλέξετε το ΔΝΤ;»...

Η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν παραιτείται απ' το στόχο της. Την ώρα που ο λαός σφυροκοπείται απ' το κεφάλαιο και τις διακρατικές του ενώσεις, μαζί και την ΕΕ, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αγωνιά μήπως το ΔΝΤ πάρει τα σφυριά απ' τα χέρια της ευρωένωσης. Διαρρηγνύει τα ιμάτιά του μην τυχόν οι αντιδραστικές της συνθήκες, απ' όπου πηγάζουν όσα σήμερα τσακίζουν το λαό, παραβιαστούν! Πόσο απέχει αυτή η τοποθέτηση απ' το να καλέσουν το λαό να περιφρουρήσει τη νομιμότητα των κοιναγορίτικων αντιλαϊκών συνθηκών; Ερχεται και επανέρχεται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο συγκεκριμένο θέμα και το κάνει γιατί έχει επιλέξει να στοιχηθεί με την ιμπεριαλιστική ευρωένωση, θέλοντας να σπρώξει το λαό να κάνει το ίδιο. Αρα να μην κάνει αυτό που επιτάσσουν τα συμφέροντά του, να οργανώσει την πάλη του για να αποτινάξει από πάνω του τα παράσιτα που του ρουφάνε το αίμα. Το αντίθετο να υπονομεύσει κάθε αγώνα ανατροπής του συστήματος.

Κόλπα περικοπής κοινωνικών δαπανών

Ο δήμος του Μιλάνου και γενικότερα η αστική τάξη στην Ιταλία βρήκε τη λύση πώς θα ξεφορτωθεί από πάνω του το κράτος τη φροντίδα των ηλικιωμένων. Ετσι, καθιερώνει, δήθεν στο όνομα της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, εκστρατεία με κεντρικό σύνθημα «Υιοθέτησε έναν ηλικιωμένο», που προβλέπει την ενίσχυση με 200 ευρώ το μήνα οικογενειών που θα δεχθούν να μοιρασθούν με ηλικιωμένους κάποιες στιγμές όπως μεσημεριανό, ή βραδινό φαγητό ή περιπάτους και εξόδους, χωρίς να υπάρχει συγκατοίκηση. Το πιλοτικό σχέδιο προβλέπει κάποιου είδους ελέγχου της «ανάδοχης οικογένειας» με ειδικά τεστ και στη συνέχεια συνάντηση με τον ηλικιωμένο.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούν οι τεχνοκράτες του δήμου του Μιλάνου θα εξοικονομούνται κονδύλια από την επιδότηση γηροκομείων και από το αναγκαίο προσωπικό για τη λειτουργία τους. Ετσι, με ένα «σμπάρο χτυπάνε δυο τρυγόνια»: και εκφράζουν τη δήθεν ευαισθησία για τους ηλικιωμένους, και περικόπτουν κοινωνικές δαπάνες και το δικαίωμα σε αξιοπρεπή γηρατειά στους απόμαχους της δουλειάς. Ιταλικά διαχειριστικά κόλπα για τους εξαθλιωμένους...

Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν

Το πρόβλημα της υγείας του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου ξεσήκωσε μεγάλο ντόρο στα Μέσα Ενημέρωσης - κυρίως τα ηλεκτρονικά - τα οποία, ως συνήθως, όχι μόνο δεν μπήκαν στην ουσία, αλλά συγκάλυψαν τις αιτίες των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης που καταφεύγουν στις δημόσιες μονάδες Υγείας.Δεν είπαν τίποτε για τη γυμνή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα γονατισμένα από τις ελλείψεις προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού δημόσια νοσοκομεία, όπως τα καταδίκασαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της ΕΕ, που απαιτούν το σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών. Αφησαν στο απυρόβλητο την άγρια εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε άγρια χαράτσια - από τα υψηλότερα στον κόσμο - για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

Μόνο τα στοιχεία για την τεχνολογική υποδομή αποτελούν πρόκληση: Από τους 385 αξονικούς τομογράφους, μόνον οι 100 περίπου ανήκουν στα δημόσια νοσοκομεία και από τους 237 μαγνητικούς μόνον οι 33. Αλλά και αυτοί οι λίγοι τομογράφοι που ανήκουν στα δημόσια νοσοκομεία - πέρα από την ανεπάρκεια - χρησιμοποιούνται ως μέσο στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, καθώς οι πράξεις τους χρεώνονται ξεχωριστά στα ασφαλιστικά ταμεία ή στους νοσηλευόμενους. Και για τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας η υψηλή τεχνολογία αποτελεί όχι μόνο μέσο για την απογείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων Υγείας, αλλά αποτελεί και κέντρο αναφοράς για τους επιχειρηματίες, όπως περηφανεύτηκε μεγάλος όμιλος το Νοέμβρη του 2009 με την εισαγωγή του τελευταίου τύπου μαγνητικού και αξονικού τομογράφου.

Μέσα απ' αυτήν τη διείσδυση στις υπηρεσίες Υγείας, οι εταιρείες προμηθειών ιατρικού εξοπλισμού εξασφάλισαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τζίρων τους 13,7% για να διαμορφώσουν τα περιθώρια του μεικτού κέρδους σε 41,1% το 2008. Στον ίδιο στίβο και φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες απορρόφησαν το 2008, μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία, το 43,6% των δαπανών Υγείας παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2004 που αποτελούσαν το 33,5%. Τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα μπορούν να χρησιμεύσουν για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών μόνο στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, που θα σχεδιάζονται ενιαία και κεντρικά. Πανελλαδικά αναπτυγμένου, σύγχρονα εξοπλισμένου που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Που θα αναπτύσσει προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.

Η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων χωρίς ρήξεις και ανατροπή. Χωρίς σύγκρουση με την πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα. Για μια πολιτική που θα εξασφαλίζει αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες, πλήρεις υπηρεσίες Υγείας, δωρεάν φάρμακα για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ενα δημόσιο σύστημα, που θα έχει πλήρη στελέχωση και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με καλά αμειβόμενο προσωπικό, με συνθήκες δουλειάς που εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων. Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι ενταγμένος στην προοπτική της ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των υγειονομικών, που θα παλεύει για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, για να είναι η Υγεία κατοχυρωμένο, λαϊκό, κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα όπως σήμερα.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ

Επιχείρηση ΝΑΤΟποίησης του Αιγαίου...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ είναι να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης»! Κάτι τέτοια λέει - σε τουρκικά ΜΜΕ - ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και μας εντυπωσιάζει!

Μόνο που δεν μπήκε στον κόπο να μας διευκρινίσει πώς ακριβώς την αντιλαμβάνονται αυτήν τη «θάλασσα ειρήνης».

Γιατί μια θάλασσα που πέρα και πάνω από όλα είναι πεδίο δραστηριοτήτων του ΝΑΤΟ δε ...μοιάζει και τόσο ειρηνική.

Εκτός πια, αν το ΝΑΤΟ είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και δεν το είχαμε αντιληφθεί.

Πράγμα ελαφρώς παράδοξο για μια «συμμαχία», που αυτήν την περίοδο πραγματοποιεί πολεμικές επιχειρήσεις σε 4 - τουλάχιστον - περιοχές του πλανήτη.

Πάντως, αν συνδυάσουμε τα «οράματα» της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, με τις συζητήσεις που - όπως παραδέχεται επισήμως η κυβέρνηση - γίνονται αυτόν τον καιρό στο ΝΑΤΟ για τον επιχειρησιακό χώρο του Αιγαίου, τα πράγματα γίνονται περίεργα.

Ιδίως από τη στιγμή που συζητάνε το κατά πόσον το Αιγαίο αποτελεί ενιαίο χώρο για τη δράση ΝΑΤΟικών δυνάμεων κάθε εθνικότητας...

ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ του πρωθυπουργού προς την κυβέρνηση - απ' ό,τι διαβάζουμε - είναι το εξής: Λίγα λόγια ...πολλά (αντιλαϊκά φυσικά) μέτρα!

Οχι πως θα διαφωνήσουμε με αυτό το «λίγα λόγια». Γιατί τα όσα λένε οι υπουργοί του μάλλον περιττά είναι, αφού η πολιτική τους μιλάει από μόνη της.


Γρηγοριάδης Κώστας

Από την άλλη όμως έχει την ...πλάκα του το να προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα μέτρα που παίρνουν από «σοσιαλιστική» και «πράσινη» και «κοινωνικά ευαίσθητη» σκοπιά.

Γιατί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ...τέτοια κυβέρνηση έχουμε και μάλιστα με πρωθυπουργό που τυγχάνει πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς! Μιλάμε για ...πολύ προοδευτικά πράγματα.

Κέρδη από τα ... κλοπιμαία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το κόλπο με το «μηχανισμό στήριξης» των τραπεζών τελικά αποδείχθηκε ιδιαίτερα προσοδοφόρο για τις τράπεζες. Ολοι θυμόμαστε τα περιβόητα 28 δισ. ευρώ που προσέφερε, στα τέλη του 2008, η κυβέρνηση της ΝΔ προς τις τράπεζες, προκειμένου, έλεγαν, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών και οι μεγάλοι κραδασμοί που έφερε η οικονομική κρίση.

Ετρεξε λοιπόν ο χρόνος και στο τέλος του 2009 αντί να έχουμε τράπεζες που να κλείνουν η μία μετά την άλλη, αυτές συνεχίζουν να εμφανίζουν μια χαρά υπερκέρδη. Οπως διαπιστώνεται από τη δημοσίευση των επίσημων ισολογισμών τους, συνολικά παρουσίασαν κέρδη που φτάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, τα κέρδη στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερα, αλλά δε φαίνονται επειδή οι τραπεζίτες αύξησαν σε σημαντικό ποσοστό τα ποσά για τις επισφάλειές τους. Τι είναι αυτά; Τα δάνεια πελατών που θεωρούν ότι δε θα πληρωθούν κανονικά και γι' αυτό αφαιρούν τα σχετικά ποσά, που ενδέχεται να απολέσουν μελλοντικά, από τους τωρινούς ισολογισμούς.

Το ΠΑΣΟΚ τότε είχε καταγγείλει την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να ανοίξει τη στρόφιγγα των 28 δισ. προς τις τράπεζες. Επειδή όμως οι τραπεζίτες αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από το μέτρο, η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε και ήδη έθεσε σε εφαρμογή διαδικασία σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, επεκτείνεται και για τους επόμενους μήνες, ώστε να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη για το 2010.

Μόνο έτσι μπορούσε να γίνει. Μια κυβέρνηση που έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα ενάντια στους εργαζόμενους και κατακλέβει το εισόδημά τους, πρέπει να κάνει και τις αντίστοιχες μοιρασιές των κλοπιμαίων...

Ενεργειακές επιθεωρήσεις και νέα οικονομικά βάρη

Αλλο ένα κυβερνητικό σχέδιο υπόσχεται τη σωτηρία του... περιβάλλοντος και τον «χαμό» των ανθρώπων που ζουν σ' αυτό. Οι ρυθμίσεις για τις ενεργειακές επιθεωρήσεις που θα πρέπει να γίνονται ανά τακτά διαστήματα και στις περιπτώσεις πώλησης ή ανακαίνισης των παλιών κτιρίων, με το αζημίωτο φυσικά, προσθέτουν νέα οικονομικά βάρη στους εργαζόμενους και στις οικογένειές τους.

Πολλά ακούγονται για τις αμοιβές των ενεργειακών επιθεωρητών, που μπορεί να ξεπερνούν ακόμη και τα 200 ευρώ για ένα μικρό σπίτι, ενώ είναι σχεδόν δεδομένο ότι το 100στάρικο θα είναι η κατώτατη τιμή.

Κι όλα αυτά γίνονται υποτίθεται για να διαπιστωθεί σε ποια ενεργειακή κατάσταση βρίσκονται οι κατοικίες και να ληφθούν διορθωτικά μέτρα. Λες και δεν ξέρουν οι αρμόδιοι για τις μεγάλες ελλείψεις και τους λόγους γι' αυτές. Ακόμη χειρότερα, η κοινή λογική δεν λείπει από το λαϊκό κόσμο που ζει σε σπίτια χωρίς μόνωση, χωρίς καλά κουφώματα ή χωρίς επαρκή θέρμανση. Ξέρουν όλοι αυτοί ότι θα γλίτωναν χρήματα από το ηλεκτρικό ρεύμα και το πετρέλαιο εάν οι κατοικίες τους ήταν καλύτερα φτιαγμένες.

Δεν είναι όμως η νοοτροπία της σπατάλης, άλλωστε πληρώνουν για να έχουν στοιχειώδεις συνθήκες θέρμανσης και λίγο καλύτερα σπίτια, είναι και ζήτημα υγείας, ή και η άγνοια, αυτό που τους αναγκάζει να μην κάνουν τις ανάλογες παρεμβάσεις. Είναι η οικονομική αδυναμία τους. Κι αυτή δεν πρόκειται να διορθωθεί με τις ενεργειακές επιθεωρήσεις. Το αντίθετο.

Αγωνιστικό μήνυμα

Σε μια συμβολική κίνηση, υπεράσπισης του μόχθου και της εργασίας τους κόντρα στην εργοδοτική ασυδοσία, στέλνοντας το μήνυμα πως ο κλάδος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, συνολικά οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να κλιμακώσουν τους ταξικούς αγώνες για τη δική τους «ανάσταση», προχώρησαν το περασμένο Σάββατο το πρωί οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου «Ακτή Μεσογγή» αναρτώντας πανό στο Πεντοφάναρο. «Τέρμα πια στην κοροϊδία με τις κυβερνητικής πλάτες χρωστά η εργοδοσία» ήταν το σύνθημα που έγραφε το πανό το οποίο αναρτήθηκε και ακούστηκε ως σύνθημα λίγο πριν ξεκινήσει το παραδοσιακό έθιμο του σπασίματος των κανατιών στην Κέρκυρα από τους εργαζόμενους που με τη στήριξη του ταξικού σωματείο των ξενοδοχοϋπαλλήλων και του ΠΑΜΕ αγωνίζονται για την καταβολή των δεδουλευμένων, την υπεράσπιση της εργασίας και συνολικά των δικαιωμάτων τους. Μια ενέργεια που μπορεί να θάφτηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ ωστόσο συνάντησε την αποδοχή ντόπιων κατοίκων και επισκεπτών. Κατέδειξε πως ο δρόμος της ανάτασης για την εργατική τάξη και το λαό, η ελπίδα και προοπτική για να έρθουν καλύτερες μέρες για τους ανθρώπους του μόχθου και τις οικογένειες τους, περνά μέσα από την ένταση της ταξικής πάλης.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αλλες οι ανάγκες του λαού

Ολο και πιο έντονα, στο οπλοστάσιο της αστικής προπαγάνδας βρίσκει περίοπτη θέση η προσπάθεια ταύτισης των αναγκών της πλουτοκρατίας με εκείνες του λαού. Tα αστικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την αύξηση των spreads και την εξέλιξη του δημόσιου ελλείμματος σαν κάτι που ευθύνεται ο λαός, ή σαν να έχει κάτι να κερδίσει από την πτώση των spreads. Εκείνο που αποκρύπτουν είναι ότι η συζήτηση αυτή αφορά αποκλειστικά και μόνο την πλουτοκρατία. Αυτή είναι η μόνη που ενδιαφέρεται για τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, επειδή προσδοκά να περισσέψει περισσότερο κρατικό χρήμα για την επιδότηση της κερδοφορίας της. Αυτή επιδιώκει να περάσουν οι αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις στο όνομα, δήθεν, τού να μειωθεί το επιτόκιο του κρατικού δανεισμού και να καλυφθούν τα ελλείμματα, για τα οποία αυτή και μόνον αυτή ευθύνεται. Απ' αυτήν την άποψη, η συζήτηση ενδιαφέρει το λαό. Να μην πληρώσει άλλο αυτός τα «σπασμένα» της καπιταλιστικής οικονομίας.

Με όχημα την παραπάνω συζήτηση, προλειαίνεται το έδαφος για την επιβολή πρόσθετων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Στόχος της αστικής προπαγάνδας είναι να φοβερίσει το λαό ώστε να αποσπάσει τη συναίνεσή του, τόσο για τα μέτρα που ήδη δρομολογούνται, όσο και για τα νέα μέτρα υπέρ των μονοπωλίων που κυοφορούνται. Και μόνον η συζήτηση των τελευταίων ημερών, γύρω από την άνοδο των spreadς, αποκαλύπτει ότι όλο το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στον αστικό Τύπο κορόιδευαν τους εργαζόμενους, όταν υπεραμύνονταν των αντιλαϊκών μέτρων ως δήθεν μέσου για την κάλυψη του χρέους και των ελλειμμάτων.

Η συζήτηση που ξεδιπλώνεται στον αστικό Τύπο αφορά αποκλειστικά και μόνο το κεφάλαιο, που ενδιαφέρεται για το μερίδιο της πίτας που, τελικά, θα αρπάξει και για τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που θα θωρακίσουν την αύξηση της κερδοφορίας του. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται οι ανάγκες και τα συμφέροντα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Γιατί κάθε βήμα προς την κερδοφορία των επιχειρήσεων πατάει πάνω στην απώλεια δικαιωμάτων και κατακτήσεων της εργατικής τάξης και γενικότερα του λαού. Ολων αυτών που τσακίζουν τα κυβερνητικά μέτρα. Γι' αυτό και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού όχι μόνο δεν πρέπει να «τσιμπήσει» από την προπαγάνδα της πλουτοκρατίας, αλλά, αντίθετα, πρέπει να ανοίξει τη δική της συζήτηση: Εκείνη που αφορά τα δικά της δικαιώματα, τις δικές της ανάγκες, τα δικά της συμφέροντα και, πολύ περισσότερο, την ανάπτυξη της δικής της πάλης.

Αυτή η συζήτηση δε θα διεξαχθεί στα κανάλια των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά στους τόπους δουλειάς και στις εργατογειτονιές. Εκεί όπου η εργατιά ματώνει για να τα «φέρει βόλτα» και αγκομαχά κάτω από το βάρος των νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων. Εκεί, οι εργατοϋπάλληλοι και τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ανοίξουν τη συζήτηση για το τι αγώνες χρειάζονται, τι αιτήματα, με ποια προοπτική, ώστε να ικανοποιηθούν οι δικές τους ανάγκες. Γιατί, αντικειμενικά, σήμερα η ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων επιτρέπει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Αρκεί να τις βάλει ο ίδιος ο λαός στο προσκήνιο, μέσα από την οργανωμένη, ριζοσπαστική και ανατρεπτική πάλη του, που δε θα αρκείται σε μικρομερεμέτια και επιμέρους ζητήματα, αλλά θα βλέπει μέχρι την άκρη του δρόμου: Μέχρι την κατάκτηση της εξουσίας από την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ