Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Κέρδη από τα ... κλοπιμαία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το κόλπο με το «μηχανισμό στήριξης» των τραπεζών τελικά αποδείχθηκε ιδιαίτερα προσοδοφόρο για τις τράπεζες. Ολοι θυμόμαστε τα περιβόητα 28 δισ. ευρώ που προσέφερε, στα τέλη του 2008, η κυβέρνηση της ΝΔ προς τις τράπεζες, προκειμένου, έλεγαν, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας των τραπεζών και οι μεγάλοι κραδασμοί που έφερε η οικονομική κρίση.

Ετρεξε λοιπόν ο χρόνος και στο τέλος του 2009 αντί να έχουμε τράπεζες που να κλείνουν η μία μετά την άλλη, αυτές συνεχίζουν να εμφανίζουν μια χαρά υπερκέρδη. Οπως διαπιστώνεται από τη δημοσίευση των επίσημων ισολογισμών τους, συνολικά παρουσίασαν κέρδη που φτάνουν τα 2,2 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όπως λένε αρμόδιοι παράγοντες, τα κέρδη στην πραγματικότητα είναι πολύ υψηλότερα, αλλά δε φαίνονται επειδή οι τραπεζίτες αύξησαν σε σημαντικό ποσοστό τα ποσά για τις επισφάλειές τους. Τι είναι αυτά; Τα δάνεια πελατών που θεωρούν ότι δε θα πληρωθούν κανονικά και γι' αυτό αφαιρούν τα σχετικά ποσά, που ενδέχεται να απολέσουν μελλοντικά, από τους τωρινούς ισολογισμούς.

Το ΠΑΣΟΚ τότε είχε καταγγείλει την απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να ανοίξει τη στρόφιγγα των 28 δισ. προς τις τράπεζες. Επειδή όμως οι τραπεζίτες αποδείχθηκε ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από το μέτρο, η κυβέρνηση Παπανδρέου αποφάσισε και ήδη έθεσε σε εφαρμογή διαδικασία σύμφωνα με την οποία το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών, επεκτείνεται και για τους επόμενους μήνες, ώστε να έχουν εξασφαλισμένα κέρδη για το 2010.

Μόνο έτσι μπορούσε να γίνει. Μια κυβέρνηση που έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα ενάντια στους εργαζόμενους και κατακλέβει το εισόδημά τους, πρέπει να κάνει και τις αντίστοιχες μοιρασιές των κλοπιμαίων...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ