Πέμπτη 8 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Υγεία αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν

Το πρόβλημα της υγείας του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου ξεσήκωσε μεγάλο ντόρο στα Μέσα Ενημέρωσης - κυρίως τα ηλεκτρονικά - τα οποία, ως συνήθως, όχι μόνο δεν μπήκαν στην ουσία, αλλά συγκάλυψαν τις αιτίες των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης που καταφεύγουν στις δημόσιες μονάδες Υγείας.Δεν είπαν τίποτε για τη γυμνή Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και τα γονατισμένα από τις ελλείψεις προσωπικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού δημόσια νοσοκομεία, όπως τα καταδίκασαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, της ΕΕ, που απαιτούν το σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών. Αφησαν στο απυρόβλητο την άγρια εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας που οδηγεί τα λαϊκά στρώματα σε άγρια χαράτσια - από τα υψηλότερα στον κόσμο - για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας.

Μόνο τα στοιχεία για την τεχνολογική υποδομή αποτελούν πρόκληση: Από τους 385 αξονικούς τομογράφους, μόνον οι 100 περίπου ανήκουν στα δημόσια νοσοκομεία και από τους 237 μαγνητικούς μόνον οι 33. Αλλά και αυτοί οι λίγοι τομογράφοι που ανήκουν στα δημόσια νοσοκομεία - πέρα από την ανεπάρκεια - χρησιμοποιούνται ως μέσο στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων ως επιχειρήσεων, καθώς οι πράξεις τους χρεώνονται ξεχωριστά στα ασφαλιστικά ταμεία ή στους νοσηλευόμενους. Και για τον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας η υψηλή τεχνολογία αποτελεί όχι μόνο μέσο για την απογείωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων Υγείας, αλλά αποτελεί και κέντρο αναφοράς για τους επιχειρηματίες, όπως περηφανεύτηκε μεγάλος όμιλος το Νοέμβρη του 2009 με την εισαγωγή του τελευταίου τύπου μαγνητικού και αξονικού τομογράφου.

Μέσα απ' αυτήν τη διείσδυση στις υπηρεσίες Υγείας, οι εταιρείες προμηθειών ιατρικού εξοπλισμού εξασφάλισαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης των τζίρων τους 13,7% για να διαμορφώσουν τα περιθώρια του μεικτού κέρδους σε 41,1% το 2008. Στον ίδιο στίβο και φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες απορρόφησαν το 2008, μόνο από τα ασφαλιστικά ταμεία, το 43,6% των δαπανών Υγείας παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2004 που αποτελούσαν το 33,5%. Τα σύγχρονα επιστημονικά επιτεύγματα μπορούν να χρησιμεύσουν για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών μόνο στα πλαίσια ενός αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας, με δωρεάν υπηρεσίες Υγείας, που θα σχεδιάζονται ενιαία και κεντρικά. Πανελλαδικά αναπτυγμένου, σύγχρονα εξοπλισμένου που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Που θα αναπτύσσει προγράμματα Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.

Η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων χωρίς ρήξεις και ανατροπή. Χωρίς σύγκρουση με την πολιτική που αντιμετωπίζει την Υγεία ως εμπόρευμα. Για μια πολιτική που θα εξασφαλίζει αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν, σύγχρονες, πλήρεις υπηρεσίες Υγείας, δωρεάν φάρμακα για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης. Ενα δημόσιο σύστημα, που θα έχει πλήρη στελέχωση και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, με καλά αμειβόμενο προσωπικό, με συνθήκες δουλειάς που εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των ασθενών και των εργαζομένων. Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι ενταγμένος στην προοπτική της ισχυρής κοινωνικής συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των υγειονομικών, που θα παλεύει για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία, για να είναι η Υγεία κατοχυρωμένο, λαϊκό, κοινωνικό δικαίωμα και όχι εμπόρευμα όπως σήμερα.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ