Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Δημοτικός σύμβουλος καταψήφισε την παράταση των συμβάσεων...

...και ως Επιθεωρητής Εργασίας έκρινε ότι η Υπηρεσία είναι αναρμόδια για το ζήτημα αυτό!

Στις 23/1/2017 η πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη που στηρίζει τη δημοτική αρχή Κορίνθου ψήφισε κατά της παράτασης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου εργαζομένων, την οποία όρισε ο νόμος 4429/2016 με τροπολογία που προωθήθηκε ύστερα από κινητοποιήσεις που έκαναν συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει ότι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου «παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Μία μέρα μετά οι συμβασιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην Επιθεώρηση Εργασίας όπου έγινε τριμερής συνάντηση για το θέμα αυτό. Η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωση της ότι ο Επιθεωρητής Εργασίας που έκρινε την υπόθεση είναι και ένας από τους δημοτικούς συμβούλους που ψήφισε κατά της παράτασης των συμβάσεων!

Οπως κατήγγειλε η Επιτροπή τη μέρα της συνάντησης ο Επιθεωρητής «με τη μέθοδο "στρίβειν διά του αρραβώνος", θέλησε να μας παραπέμψει στην Εισαγγελική Αρχή αντί να τοποθετηθεί και να πάρει θέση επί του θέματος».

Αυτή η στάση του δημοτικού συμβούλου - Επιθεωρητή Εργασίας δηλώθηκε και επίσημα όταν στη 1/2/2017 ανακοίνωσε εγγράφως πως «η Υπηρεσία κρίνει ότι δεν υφίσταται αρμοδιότητά της για την εκφορά άποψης επί της υποχρέωσης ή μη του Δήμου για παράταση της σύμβασης εργασίας της αιτούσας».

Ο δημοτικός σύμβουλος και Επιθεωρητής Εργασίας, παραβλέποντας μεταξύ άλλων ότι ο νόμος ορίζει την αυτοδίκαιη παράταση, έκρινε ότι το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) δεν μπορεί να εμπλακεί στις διοικητικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων των ΟΤΑ, δηλαδή στο αν θα αποφασίσουν να παρατείνουν τις Συμβάσεις Εργασίας ή όχι...

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Σοβαρά προβλήματα στο μικροβιολογικό εργαστήριο

Σοβαρή αδυναμία να ανταποκριθεί στο πολύ σημαντικό έργο του αντιμετωπίζει το Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, εξαιτίας ελλείψεων τόσο σε υλικά όσο και σε προσωπικό. Στο Εργαστήριο, που με την τεχνογνωσία και την υποδομή που διαθέτει καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρης της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας, δεν μπορεί πια να υλοποιήσει όχι μόνο τις εξειδικευμένες εξετάσεις - γρίπη, κ.λπ. - αλλά ακόμα και αυτές που γίνονται σε κάθε Κέντρο Υγείας και ιδιωτικό εργαστήριο, όπως η καλλιέργεια ούρων!

Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι εδώ κι ένα τρίμηνο ο ουρολογικός έλεγχος ηπατίτιδων δεν διενεργείται, με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία για τη διερεύνηση των ασθενών, αλλά και του προσωπικού, σε περίπτωση ατυχημάτων με βιολογικούς παράγοντες.

Το πρόβλημα των ελλείψεων είναι γνωστό στις διοικήσεις και της 5ης ΥΠΕ και των Νοσοκομείων της Λάρισας, ο διοικητής των οποίων σε δήλωσή του υποστηρίζει ότι... ουδέποτε τέθηκε θέμα για αναστολή λειτουργίας του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου, ενώ επιχειρώντας να υποβαθμίσει και να δικαιολογήσει το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αναφέρει ότι «το πρόβλημα παρουσιάστηκε σε εξειδικευμένες εξετάσεις από την έλλειψη αντιδραστηρίων, τα οποία όμως παραγγέλθηκαν και η προμήθεια θα γίνει μέσω εξωσυμβατικής διαδικασίας έπειτα από αποφάσεις της διοίκησης. Τέλος, οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την ανάδειξη προμηθευτών για αντιδραστήρια των εργαστηρίων του Πανεπιστημιακού είναι στο τελικό στάδιο και τους επόμενους μήνες αναμένεται η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων»...

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για υγιεινή και ασφάλεια στην εργασία

Σε κινητοποιήσεις για εννιά συνεχόμενες μέρες βρίσκονταν μέχρι χτες οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα, τις τεχνικές υπηρεσίες, το πράσινο και άλλες υπηρεσίες στο Δήμο Ζωγράφου, απαιτώντας από τη δημοτική αρχή (στηρίχτηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ) να πράξει το αυτονόητο, να τους παράσχει μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), τα οποία δεν τους έχουν παρασχεθεί από το 2009, βάζοντας σε καθημερινό κίνδυνο την υγεία τους.

Κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων, η δημοτική αρχή έφερε ΜΑΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, χωρίς όμως να τους τα έχει παραδώσει μέχρι και χτες το μεσημέρι. Η απόφαση των εργαζομένων στην καθαριότητα ήταν να συνεχίσουν μέχρι να τους παραδοθούν. Το ίδιο θα πράξουν και οι εργαζόμενοι στους άλλους χώρους για τους οποίους δεν έχουν έρθει ΜΑΠ αλλά η δημοτική αρχή έχει υποσχεθεί ότι θα τα φέρει μέχρι την επόμενη Τρίτη.

Από την πρώτη στιγμή, η ΔΑΣ ΟΤΑ στο Δήμο Ζωγράφου και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής υποστήριξαν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι οποίοι ωστόσο είχαν απέναντί τους την πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου, δηλαδή τις «Συνδικαλιστική Ανατροπή» (πρώην ΠΑΣΚ) και «ΑΣΚ» (πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ). Οι δυνάμεις αυτές αρχικά είχαν απορρίψει την πρόταση για κινητοποιήσεις, όμως μετά από πέντε μέρες αγώνα και με τους εργαζόμενους αποφασισμένους να συνεχίσουν αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν.

ΕΣΚ ΑΜΕΑ
Καταγγέλλει τον αποκλεισμό του ψηφοδελτίου της στο συνέδριο της ΕΣΑΜΕΑ

Η γενίκευση της επίθεσης στα δικαιώματα των ΑμεΑ πάει «πακέτο» με την προσπάθεια παραπέρα χειραγώγησης των αναπηρικών οργανώσεων...

Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Από παλιότερη κινητοποίηση της ΣΕΑΑΝ
Το ψηφοδέλτιο των αγωνιστικών δυνάμεων στο αναπηρικό κίνημα, του συνδυασμού της ΕΣΚ ΑΜΕΑ (Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση Ανθρώπων με Αναπηρία - Συνδικαλιστές της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων) απέκλεισε η διοίκηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ (ΕΣΑΜΕΑ) από τις αρχαιρεσίες του εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου που θα γίνει στις 9 και 10 Φλεβάρη, με το πρόσχημα ότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό η συγκρότηση συνδυασμών.

Παράλληλα, η ΕΣΚ ΑΜΕΑ καταγγέλλει ότι στον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών,«με μία καταστατική συνέλευση - παρωδία, χωρίς απαρτία και με τραμπουκισμούς ενάντια στους συνδικαλιστές της ΕΣΚ παραπληγικών και στελεχών της ΣΕΑΑΝ, με μία ψηφοφορία πέρασαν καταστατικό που καταργεί την απλή αναλογική και δίνει την δυνατότητα στον σύλλογο και επίσημα να φτιάχνει επιχειρήσεις».

Οπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά η ΕΣΚ ΑΜΕΑ, «η γενίκευση της επίθεσης της κυβέρνησης και της ΕΕ ενάντια στα δικαιώματα των ΑμεΑ, τις ίδιες τις ζωές τους, δεν μπορούσε να μην συνοδευτεί και με την προσπάθεια παραπέρα χειραγώγησης των αναπηρικών οργανώσεων, της σχεδιασμένης κίνησης των καλοταϊσμένων μηχανισμών του κυβερνητικού συνδικαλισμού».

Περιγράφοντας τις συνέπειες από την κυβερνητική και ευρωενωσιακή πολιτική για τη στήριξη των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών, που αποτυπώνεται στο πετσόκομμα μισθών, συντάξεων, στη σφαγή επιδομάτων, την ιδιωτικοποίηση τομέων της Υγείας, της Πρόνοιας, της Ειδικής Αγωγής, στο τσάκισμα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, με «χιλιάδες παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών να μένουν βαριά ανάπηρα για όλη τους τη ζωή, μόνο και μόνο γιατί η οικογένεια δεν έχει να πληρώσει, και λόγω της ανυπαρξίας κρατικών δομών στην πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση αλλά και στην Ειδική Αγωγή και την αποκατάσταση», η ΕΣΚ ΑΜΕΑ υπογραμμίζει:

«Για να στηριχτεί αυτή η πολιτική, από τη μια μεριά οι κυβερνήσεις και η σημερινή των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ χρηματοδοτούν αδρά, μέσω πολλών δρόμων, από τα κρατικά Ταμεία και τα ευρωπαϊκά, τις συγκεκριμένες οργανώσεις (ΕΣΑΜΕΑ, ΠΑΣΠΑ) θεωρώντας τις με «νόμο» ως επίσημες οργανώσεις των αναπήρων, ενώ δεν υπάρχει κανένας νόμος και καμία διαδικασία ελέγχου για το πώς λειτουργούν, πώς συγκροτούνται, ποιοι γίνονται μέλη, ποιοι και πώς ψηφίζουν. Δηλαδή δεν υπάρχει κανένας νόμος να τις διέπει, όπως υπάρχουν νόμοι για όλες τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις κοινωνικών ομάδων και τάξεων».

Οργάνωση και αγώνας ενάντια στην πολιτική που οδηγεί τα ΑμεΑ στον Καιάδα

Και καταλήγει: «Οι σύνεδροι της ΕΣΚ ΑΜΕΑ θα εξαντλήσουν κάθε προσπάθεια, θα θέσουν κάθε σύνεδρο μπροστά στις ευθύνες του στο επικείμενο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο. Θα καλέσουν ακόμα και αυτό το νόθο συνέδριο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ακυρώσει την απόφαση της εκτελεστικής γραμματείας της ΕΣΑΜΕΑ που αποκλείει από τις αρχαιρεσίες του συνεδρίου το ψηφοδέλτιο της ΕΣΚ ΑΜΕΑ, των συνδικαλιστών της ΣΕΑΑΝ. Να πάρει απόφαση για την σύγκληση γνήσιου αντιπροσωπευτικού παναναπηρικού συνεδρίου, χωρίς αποκλεισμούς και διαδικασίες νόθευσης της θέλησης των αναπήρων.

Το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα, πιο ώριμο από ποτέ, με εμπιστοσύνη στην πείρα των συναδέλφων θα αξιοποιήσει και τις διαδικασίες αυτού του συνεδρίου, για να δείξει την ανάγκη της οργάνωσης και του αγώνα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης, μεγαλοεπιχειρηματιών και ΕΕ, που στο όνομα της στήριξης των κερδών, της "ανάπτυξης", της κερδοφορίας τσακίζουν τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και οδηγούν τα ΑμεΑ στον Καιάδα».

Στο πλευρό των εργαζομένων στον «Καρυπίδη» και η ΟΓΕ

Την αλληλεγγύη της στο δίκαιο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στην αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» (πρώην Αρβανιτίδης) εκφράζει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και δηλώνει «παρούσα» στο κάλεσμα του σωματείου για οικονομική ενίσχυση.

Η ΟΓΕ υπενθυμίζει πως οι εργαζόμενοι «κόντρα στην τρομοκρατία και τους εκβιασμούς, αγωνίζονται πάνω από ένα χρόνο συσπειρωμένοι στο σωματείο τους, για την πληρωμή των δεδουλευμένων τους, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, αλλά και για μέτρα προστασίας των οικογενειών τους».

Στην ανακοίνωσή της σημειώνει: «Από την πρώτη στιγμή του αγώνα των εργαζομένων στον "Καρυπίδη", οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ βρεθήκαμε στο πλευρό τους και σήμερα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αλληλεγγύης του σωματείου τους, συνεχίζουμε από κοινού τον αγώνα για τα δικαιώματα κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Διακινούμε τα κουπόνια ενίσχυσης ως ουσιαστική στήριξη στον αγώνα αυτό, εκφράζοντας τη γνήσια ταξική εργατική αλληλεγγύη μας για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, ώστε όρθιοι και με το κεφάλι ψηλά να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση των αιτημάτων τους. Ο αγώνας αυτός είναι αγώνας όλων μας».

Εκδήλωση αλληλεγγύης από το Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στον «Καρυπίδη», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας οργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5β), με σκοπό την ενίσχυση των απλήρωτων συναδέλφων τους. Στην ίδια εκδήλωση θα γίνει και η κοπή της πίτας του Συλλόγου.

ΛΑΡΚΟ
Γενική Συνέλευση των εργολαβικών εργατών

Σε έκτακτη Γενική Συνέλευση καλεί τους εργαζόμενους στις εργολαβίες της ΛΑΡΚΟ το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με θέμα τη «συνέχιση του αγώνα για την κατάργηση του σκλαβοπάζαρου όλων των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου». Η συνέλευση θα γίνει σήμερα Παρασκευή, στον κινηματογράφο ΙΛΙΟΝ στις 12 το μεσημέρι.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο αναδεικνύει την πολύτιμη πείρα από τη μεγάλη απεργία των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που ξεκίνησε στις 27/1/1977, κράτησε 110 μέρες και έληξε με νίκη των εργατών. Ηταν ένας αγώνας, σημειώνει το Συνδικάτο, «που αποδεικνύει στην πράξη πως η εργατιά, όταν έχει σωστά αιτήματα, σωστό προσανατολισμό, όταν ξεχωρίζει ποιοι είναι οι αντίπαλοι και ποιοι οι φίλοι της, όταν είναι μια σιδερένια γροθιά, τότε είναι ανίκητη, γιατί χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά. (...) Εμείς οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες στη ΛΑΡΚΟ, συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο μας, σήμερα στον ίδιο δρόμο βαδίζουμε. Με δυσκολίες, με αδυναμίες, όμως και με αποφασιστικότητα για την υλοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας».

Συνέλευση των πρώην εργαζομένων στην «Ηλεκτρονική»

Σε Γενική Συνέλευση προχωρούν την Κυριακή 5/2, στις 11 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι πρώην εργαζόμενοι της «Ηλεκτρονικής». Οι εργαζόμενοι βρέθηκαν στην ανεργία μέσα σε μια νύχτα, όταν η επιχείρηση έβαλε λουκέτο τον περασμένο Απρίλη, χωρίς να λάβουν αποζημιώσεις.

Προκειμένου να πάρουν τις αποζημιώσεις τους, μέσα από τη δικαστική οδό, πρέπει να πλειστηριαστούν εμπορεύματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας. Από το εκπλειστηρίασμα αυτό, ο νόμος προβλέπει πως ποσοστό της τάξης του 25% διατίθεται για τις απαιτήσεις των εργαζομένων. Οι προβλέψεις του πτωχευτικού κώδικα δεν είναι το μόνο εμπόδιο που συναντούν οι εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να αποζημιωθούν. Παράλληλα, οι τράπεζες αξιώνουν να προχωρήσουν σε κατασχέσεις, εξέλιξη που απειλεί να στερήσει τους εργαζόμενους από τις αποζημιώσεις τους.

Σε εγρήγορση και ετοιμότητα καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα που έχουν δημιουργήσει οι εργαζόμενοι. «Τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα αλλά και τίποτα δεν θα κερδηθεί αν δεν αγωνιστούμε για αυτό», αναφέρει στο κάλεσμά της και καλεί σε μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στάσεις εργασίας σε εταιρεία ανακύκλωσης

Με συμμετοχή στις επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας που προκήρυξε για σήμερα το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, καλεί τους εργαζόμενους της εταιρείας ανακύκλωσης «ΣΑΛΗΣ» (πρώην ΟΙΚΟΜΕΤ), προκειμένου να απαντήσουν στην κλιμάκωση της επίθεσης της εργοδοσίας που προχώρησε σε έξι νέες απολύσεις.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, «η εργοδοσία όλο αυτό το διάστημα όχι μόνο δεν έκανε αύξηση στους μισθούς, σταμάτησε να δίνει και παλιότερες οφειλές, κάτι που είχε κατακτήσει η επιτροπή εργαζομένων η οποία απολύθηκε. Οι συμβάσεις συνεχίζουν δίμηνες και αυτό για να μην έχει κανένας εργαζόμενος δικαιώματα, να φοβάται μην απολυθεί και το σημαντικότερο να μπορεί η εργοδοσία να διώχνει από τον σβέρκο της εργάτες που υψώνουν το ανάστημά τους και αγωνίζονται».

Καλεί τους εργαζόμενους, ενωμένοι και αγωνιστικά να απαιτήσουν: Καμία απόλυση συναδέλφων, να ανακληθούν όλες οι απολύσεις (και των μελών της Επιτροπής Αγώνα) και να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στην εργασία τους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, συλλογικές συμβάσεις αορίστου χρόνου, αυξήσεις στους μισθούς πείνας, συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ
Συμπληρώνονται δυο μήνες από το κλείσιμο των χειρουργείων!

Τη σοβαρή κατάσταση για τους κατοίκους του νησιού αναδεικνύει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΕΚ Ζακύνθου για τα προβλήματα του νοσοκομείου του νησιού
Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΕΚ Ζακύνθου για τα προβλήματα του νοσοκομείου του νησιού
Τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου Ζακύνθου αναδεικνύει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Μωραΐτης, προς τον υπουργό Υγείας Αν. Ξανθό.

Υπενθυμίζεται ότι αύριο συμπληρώνονται δύο μήνες από το κλείσιμο των χειρουργείων στο νοσοκομείο Ζακύνθου, από τις 4/12/2016 και μετά το θάνατο 41χρονης γυναίκας και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές που παρουσιάστηκαν σε πέντε ακόμα ασθενείς που χειρουργήθηκαν στο νοσοκομείο του νησιού.

Αναλυτικά, στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ επισημαίνονται τα εξής:

«Στο νοσοκομείο Ζακύνθου από τις 4/12/2016 και επειδή δεν υπάρχει ακόμα το πόρισμα για την αιτία θανάτου της 41χρονης μητέρας, τα τακτικά χειρουργικά περιστατικά αναβάλλονται επ' αόριστον και τα έκτακτα χειρουργικά περιστατικά διακομίζονται με ασθενοφόρο στα νοσοκομεία της Πάτρας, εάν και εφόσον βρεθεί ασθενοφόρο.

Στη Ζάκυνθο διατίθεται μόνο ένα ασθενοφόρο σε 24ωρη βάση, που πρακτικώς είναι αδύνατον να καλύψει το νησί.

Οι έγκυες γυναίκες που πρόκειται να γεννήσουν με καισαρική τομή, μεταβαίνουν πριν την ώρα τους σε άλλες πόλεις προκειμένου να γεννήσουν σε νοσοκομεία ή ιδιωτικά μαιευτήρια.

Ταυτόχρονα, παρά τις όποιες υποσχέσεις, παραμένει εκτός λειτουργίας η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο μοναδικό νοσοκομείο στο νησί, τη στιγμή μάλιστα που από την έναρξη της τουριστικής σεζόν ο πληθυσμός ξεπερνάει τις 100.000, με πληθώρα περιστατικών που συνήθως διακομίζονται (τα επείγοντα) εκτός Ζακύνθου».

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, ώστε:

-- Να επαναλειτουργήσουν άμεσα και με ασφάλεια τα χειρουργεία στο νοσοκομείο Ζακύνθου

-- Να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για τη λειτουργία της ΜΕΘ και για την κάλυψη όλων των κενών στο Γ.Ν. Ζακύνθου και των Κέντρων Υγείας στο νησί

-- Να επανδρωθεί η Ζάκυνθος με μόνιμο προσωπικό και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ

-- Να δοθεί το πόρισμα για την αιτία θανάτου της 41χρονης γυναίκας

ΕΚ Ζακύνθου: Καλεί σε συλλαλητήριο για το νοσοκομείο και άλλες κρίσιμες υποδομές

Το θέμα της λειτουργίας του νοσοκομείου, όπως και τις ελλείψεις σε άλλες κρίσιμες για το λαό υποδομές, προτάσσει το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, καλώντας σε συλλαλητήριο, αύριο Σάββατο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σολωμού.

Στο κάλεσμά του, το Εργατικό Κέντρο υπενθυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή πήρε πρωτοβουλίες για τα τεράστια προβλήματα στις υποδομές της Ζακύνθου (νοσοκομείο, απορρίμματα, αντιπλημμυρικά έργα κ.ά.), που τις στερούνται οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα του νησιού «εξαιτίας της πολιτικής που εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, την ΕΕ και το ΔΝΤ, με σκοπό το ξερίζωμα κάθε κοινωνικής παροχής που είχαν κερδίσει οι εργαζόμενοι».

Μεταξύ άλλων, αναφέρει τις συσκέψεις φορέων που έχει συγκαλέσει, τις συναντήσεις με τους γιατρούς του νοσοκομείου, την προκήρυξη στάσεων εργασίας και τη διοργάνωση συλλαλητηρίων από κοινού και με σωματεία και φορείς του δημόσιου τομέα.

Και προσθέτει: «Παρεμβήκαμε για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με παραστάσεις διαμαρτυρίας, γιατί παρότι το νησί είναι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν προχωράει τίποτα σε έργα, με ευθύνη της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του δήμου. Αντί λοιπόν να κάνουν φιέστες στη Ζάκυνθο οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτοί που μαζί με τους προηγούμενους τσακίζουν τους μισθούς και τις κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και αφήνουν το νησί χωρίς υποδομές, να έρθουν τώρα στη Ζάκυνθο οι αρμόδιοι υπουργοί και να δώσουν λύση για τα χειρουργεία και για τα απορρίμματα».

Για το νοσοκομείο του νησιού, το ΕΚ Ζακύνθου απαιτεί: Αμεση επαναλειτουργία των χειρουργείων, με την απαιτούμενη ασφάλεια. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών και τη λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας. Επάνδρωση με προσωπικό και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Εξοπλισμό του νοσοκομείου με μαγνητικό τομογράφο. Να επανδρωθούν και να λειτουργήσουν τα Κέντρα Υγείας στο νησί.

Για τα απορρίμματα διεκδικεί: Να βρεθεί άμεσα λύση για τα σκουπίδια με ορθολογική και ασφαλή αποκομιδή των απορριμμάτων και λειτουργία των όποιων εγκαταστάσεων διαχείρισης από τις υπηρεσίες του δήμου, με διεκδίκηση και εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για σύγχρονο εξοπλισμό, υποδομές, προσωπικό με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας. Να γίνουν τώρα απολυμάνσεις στους συσσωρευμένους όγκους σκουπιδιών. Καμία αύξηση των τελών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org