Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Φλεβάρη 2017 - αριθ. φύλλου: 12646

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκά παζάρια στο φόντο ισχυρών ανταγωνισμών

ΣΕΛ.  4
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Διαμορφώνουν κλίμα εγκλωβισμού του λαού στην πολιτική στήριξης του κεφαλαίου

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε τηλεοπτικό σταθμό


ΣΕΛ.  5

Οδηγίες - κόλαφος για οριστική ταφόπλακα στις κλαδικές συμβάσεις

«Συστάσεις» στα κράτη - μέλη για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στους μισθούς, με γενικευμένη επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων

Την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας σε βάρος των κλαδικών εισηγείται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου οι επιχειρηματικοί όμιλοι να διαμορφώνουν με μεγαλύτερη ευελιξία τους μισθούς προς τα κάτω, συμπιέζοντας παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους.

Την επέκταση των επιχειρησιακών συμβάσεων ζητάνε επίσης το ΔΝΤ και ο ΣΕΒ.

Στην Ελλάδα, από την εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας και την επέκτασή της, όπως σχεδιάζουν κυβέρνηση και κουαρτέτο, οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεκαπλασιάστηκαν από το 2012, με το 80% να προβλέπει μειώσεις μισθών. Σε συνδυασμό με τις εκατοντάδες χιλιάδες ατομικές συμβάσεις, ο μέσος μισθός την πενταετία 2009 - 2014 μειωθεί κατά 26,3%!


ΣΕΛ.  13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Πάλη ενάντια στα «κεκτημένα» τους

Το πρώτο θέμα που αναδεικνύει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» στο πρωτοσέλιδό του, είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που τεκμηριώνει όσα επαναλαμβάνει διαρκώς το ΚΚΕ: Οτι έξοδος από την καπιταλιστική κρίση για το κεφάλαιο και τα κόμματά του δεν σημαίνει τίποτα λιγότερο από τσακισμένα εργατικά δικαιώματα. Οτι η μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανακάμψουν τα επιχειρηματικά κέρδη και αυτή η προϋπόθεση υλοποιείται τα τελευταία οκτώ χρόνια, οποιαδήποτε κυβέρνηση κι αν βρίσκεται στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης, οποιοδήποτε «μείγμα» κι αν υπερασπίζεται.

Η γραμμή που δίνει η ΕΚΤ, δηλαδή ο ένας από τους «θεσμούς» του κουαρτέτου, προς τα κράτη της Ευρωζώνης, είναι άλλη μια υπενθύμιση του με ποιους έχει να αναμετρηθεί το εργατικό κίνημα, αλλά και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να παλέψει. Η αγωνία που διακατέχει όλο το κείμενο της έκθεσης είναι πώς θα μειωθούν οι μισθοί και φυσικά ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία που προτείνει είναι η πλήρης εξουδετέρωση των κλαδικών και η γενίκευση των επιχειρησιακών συμβάσεων. Η πρόκληση, μάλιστα, είναι ότι αυτό το συνδέει με τη «μη μείωση των θέσεων εργασίας», επαναλαμβάνοντας τον σαφή εκβιασμό προς την εργατική τάξη: «Θέλετε μειώσεις μισθών ή απολύσεις;».

Η πείρα των εργαζομένων δείχνει ότι η αυτή η γραμμή δεν είναι μια παραφωνία σ' ένα κατά τα άλλα φιλεργατικό περιβάλλον. Αλλωστε, αυτόν τον εκβιασμό τον ζουν καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς. Ακόμα περισσότερο, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, επανέρχεται διαρκώς από την ίδια την αστική τάξη της χώρας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνιμα στην ατζέντα του ΣΕΒ είναι οι συστάσεις για πιο «ευέλικτη αγορά εργασίας» και για «απελευθέρωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος της αγοράς εργασίας...».

Η έκθεση της ΕΚΤ, με την οποία επιτίθεται στις Συλλογικές Συμβάσεις, είναι άλλη μια αποκάλυψη τού τι σημαίνει η προσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο «ευρωπαϊκό κεκτημένο», κόντρα δήθεν στις «ακραίες επιδιώξεις» του ΔΝΤ... Αλήθεια, ποια είναι η διαφορά όσων η έκθεση προβλέπει για τις εργασιακές αναδιαρθρώσεις σε σχέση με όσα το ΔΝΤ επιθυμεί ή με όσα ο ΣΕΒ επιδιώκει; Καμία διαφορά επί της ουσίας δεν υπάρχει και αυτές οι τοποθετήσεις αποκαλύπτουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το μαύρο ως άσπρο. Οσο λοιπόν η κυβέρνηση καλεί το λαό να «αφεθεί» στη θαλπωρή των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» ή να τη θαυμάσει για τις μάχες που δίνει υπερασπιζόμενη το «ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόσο περισσότερο πρέπει να ενισχύεται η πάλη ενάντια στην πολιτική της.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, για την εργατική τάξη είναι σαφές: Κυβέρνηση, αστικά κόμματα, ΔΝΤ, ΕΕ, ΣΕΒ και λοιποί πρόθυμοι είναι στην ίδια όχθη, παρά τα κατά καιρούς καβγαδάκια τους. Ολοι τους πασχίζουν για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, που σημαίνει διαρκείς θυσίες από τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία κι αυτό είναι το νήμα που τους ενώνει.

Για τους εργαζόμενους υπάρχει διέξοδος και βρίσκεται στη σύγκρουση με αυτόν το δρόμο, του φαύλου κύκλου κρίσης, μέτρων, αναιμικής ανάκαμψης και νέας κρίσης. Στην όξυνση της εργατικής - λαϊκής πάλης μέσα στους τόπους δουλειάς, ενάντια στα «κεκτημένα» της εκμετάλλευσης, διεκδικώντας την ανάκτηση των απωλειών των τελευταίων ετών, παλεύοντας με κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Στην οικοδόμηση της κοινωνικής συμμαχίας σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, ως τη μόνη λύση για να πάρει ο λαός ανάσες και να δρομολογήσει την αντεπίθεσή του, που θα ανατρέψει αυτήν τη βαρβαρότητα. Προϋπόθεση για την ενίσχυση αυτού του προσανατολισμού είναι η συστράτευση με το ΚΚΕ παντού, η ένταξη νέων πρωτοπόρων δυνάμεων σε αυτήν την προσπάθεια, που θα προωθεί τη γραμμή πάλης με τη μόνη αισιόδοξη και ρεαλιστική προοπτική: Την εργατική εξουσία.


Eurokinissi

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα με μπλόκα και πολύμορφες κινητοποιήσεις

Αγροτικό συλλαλητήριο χτες στη Λάρισα, με πρωτοβουλία του μπλόκου της Νίκαιας

  • Με συγκεντρώσεις στους χώρους των μπλόκων, αλλά και μέσα στις πόλεις, με αποκλεισμούς εφοριών, συμβολικά κλεισίματα δρόμων και μαζικές εξορμήσεις με το πλαίσιο πάλης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι συνεχίζουν με αποφασιστικότητα τον αγώνα τους σε όλη τη χώρα.
  • Στο πλευρό τους, εργατικά σωματεία και Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, άλλοι μαζικοί φορείς του κινήματος.

ΣΕΛ.  10,    15


ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
«Πόδι» στη Βόρεια Αφρική με πρόσχημα το Μεταναστευτικό

ΣΕΛ.  4
ΕΚΘΕΣΗ ΑΡΧΗΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνακροάσεις

Τις καταγγελίες του ΚΚΕ για περίεργες συνακροάσεις στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες επιβεβαιώνει η έκθεση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), που ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση.


ΣΕΛ.  3
ΔΙΩΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΧΑ
Αυξάνονται τα ψηφίσματα συμπαράστασης

ΣΕΛ.  20


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org